Автор Тема: Докога си нов кактусар?  (Прочетена 56076 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен troll

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
Re: Докога си нов кактусар?
« Отговор #60 -: Януари 11, 2013, 06:41:13 am »
Хм!
От три дни тествам системата!
Всичко е ръчно. кат се върна 3 1/2 -4 пускам лампата и я спирам като си лягам (12:00-01:00)
Още не са ми дошли кактусовите и пробвам с едни семки от домати. Те са на 4 години. СЛожих ги в опаковка от уред и хайде под търбите флуоресцентни и поникнаха днес - на третия ден.
 (dance)
Днес ги префърлих в зиплоците в които ще бъдат кактусите и ги полях и стерилизирах и сложих семена от друг домат, пак от 3-4 години, които намерих в къщи.
Ето поникналите:

Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #61 -: Януари 11, 2013, 09:07:39 am »
Да не вземеш да изхвърлиш расада после ? Когато леко наедрее не се преполива , защото ще се издължи много и ще 'падне' . Дръж ги до прозореца на слънце и ги върти от време на време.
Не знам кое време обаче при теб се затопля - домата е доста топлолюбива гад. Когато му дойде  време за пикиране разсадът пак трябва да бъде под найлон/стъкло. Така, ще си имаш 'органик' домати  (rofl)

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
« Отговор #62 -: Януари 11, 2013, 09:08:40 am »
Искам да поздравя със следващата снимка всички, които харесват "омразното" за мнозина, а именно: The plant, called Mammillaria /растението, наречено Мамилария/! Слагам снимката тук, защото, прекарвайки във форума около 3 дни, 23 часа, 15 минути от 30-годишния си живот, и, изчитайки всичко от "Правила за използване на форума" до "Обща дискусия с руски заглавия", установих за себе си, че това растение е подходящо изконно за Начинаещи, а аз не мога да се нарека Напреднал, защото гледам кактуси от лято-есен 2008.

Поздрав за нерегистриралите се все още Начинаещи, жадно попиющи всяка буква, напечатана тукъ! Дерзай, млади кактусарю!!!
Благодарение на прочетеното в този форум, установих, че тези растения са ми все по-любими  ;)

Mammillaria knippeliana/т. нар. "холандска конфекция"/

Ники, ето как ще изглежда холандската ти мамилария, моята е почти същата, само по-малко окосмена  :)и вече е направила двете глави.

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #63 -: Януари 12, 2013, 02:54:35 am »
Да не вземеш да изхвърлиш расада после ? Когато леко наедрее не се преполива , защото ще се издължи много и ще 'падне' . Дръж ги до прозореца на слънце и ги върти от време на време.
Не знам кое време обаче при теб се затопля - домата е доста топлолюбива гад. Когато му дойде  време за пикиране разсадът пак трябва да бъде под найлон/стъкло. Така, ще си имаш 'органик' домати  (rofl)

Туй да го беше казал малко по-рано!
Сори! Ти не си виновен!Даже си го написал преди да ги пресадя и полея т.е. удавя.
Аз не съм го прочел. А и вече за други неща мисля. Сложил съм още много домати под лампата.
 :)
Двата издържат май, ма третия бере душа.

днес се прибирам по обяд и те по-високи с 12 мм от вчера и прави. Пресадих ги в суха пръст и сега двата са добре ма третия ще видим.
Това обаче не ме занимава!
И днес не ми дойдоха семената от монреалската фирма от която ги поръчах. По принцип в Монреал пътуват 2-3 дни с пощите писмата.Обаче мен и това не ме занимава, щото съм се подготвил. имам контейнери, пликове, земя, перлит, пясък, камъни. Бе въобще всичко имам и процедурата е ясна.
 Това, което не ми дава мира са моите нови възможности.
Доста е вероятно, че ще удвоя или утроя капацитета за поникване на семена.
Искам да си направя градина.
Имам едно място отдясно на къщата 5м  х  13+ м и там ми се ще да си направя парник с барбекюта и градина отвън. това е 60 квадрата. кат турим алей парник и други неща и ще останат едно минимум 30 квадрата за запълване с растения и трева, а ту са много пари ако си ги купуваш .... но на семена е друго.
 :D

толко съм разтърсен от възможностите, които ми се отварят, че даже неща да правя планове. искам да мине време малко.

Склери!
Първо за макродискуса.
Събудих го и почвам да му давам по малко вода и той се надува само от едната страна засега.
Височината му се е качила с три милиметра.Водата отдолу му я подавам.

мислех и за твоята липса на вода... ти нали имаш кола. Ми тури един резервоар в багажника и една помпа на 220, но ще трябва да земеш инвертор 12/220 и си купи една въдица и ходи лови риба на реката. После се прибираш и изсипваш наловената вода в септичната яма. Ще ти трябва и втора помпа за да поливаш там.
Другата възможност е армията. Там едно войниче или един старшина ако ти остави една водоноска за 2-3 часа, докато я изпразниш в септичната яма и после доди да си я прибере ще е добре.
Ма аз не съм от отдавна в БГ.

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
« Отговор #64 -: Януари 12, 2013, 06:31:34 pm »
Искам да поздравя със следващата снимка всички, които харесват "омразното" за мнозина, а именно: The plant, called Mammillaria /растението, наречено Мамилария/! Слагам снимката тук, защото, прекарвайки във форума около 3 дни, 23 часа, 15 минути от 30-годишния си живот, и, изчитайки всичко от "Правила за използване на форума" до "Обща дискусия с руски заглавия", установих за себе си, че това растение е подходящо изконно за Начинаещи, а аз не мога да се нарека Напреднал, защото гледам кактуси от лято-есен 2008.

Поздрав за нерегистриралите се все още Начинаещи, жадно попиющи всяка буква, напечатана тукъ! Дерзай, млади кактусарю!!!
Благодарение на прочетеното в този форум, установих, че тези растения са ми все по-любими  ;)

Mammillaria knippeliana/т. нар. "холандска конфекция"/

Ники, ето как ще изглежда холандската ти мамилария, моята е почти същата, само по-малко окосмена  :)и вече е направила двете глави.

Ех, Калина, само да можеше да я видиш сега моята "косматка" - още по красива и "рунтава", и с виолетови плодчета! Сигурен съм, че ще стане прекрасен триглав змей след време! Да сме живи и здрави да дочакаме моето дихотомно чудовище да порасне като твоето  (clap)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #65 -: Януари 13, 2013, 05:17:31 pm »
Я ги кви хубави са пораснали ваще, а мойте са още бебета! ;)
Обаче, поради огромния ми личен опит в сеенето на различни видове домати почва да ме обхваща едно подозрение, което се засилва много.
Аз съм си купил микс от семена и ще е невъзможно да угодя на всички с условия за поникване.
 :(
Аз обаче съм позитивно мислещ и смятам, че така ще има по голяма вероятност да поникнат поне някой!

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #66 -: Януари 14, 2013, 03:45:45 pm »

Аз съм си купил микс от семена и ще е невъзможно да угодя на всички с условия за поникване.
 :(
Аз обаче съм позитивно мислещ и смятам, че така ще има по голяма вероятност да поникнат поне някой!
Стар трик от времето, когато истината за кактусите се предаваше от уста на уста по клубните седенки, щото не всеки имаше и пожълтяли книжки: Първо държиш по-ниски максимални, а след 2 седмици примерно след покълване на част от видовете, вдигаш до 35 - 40 максималните, и тогава и по-опърничавите семена евентуално поникват...  ;)
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #67 -: Януари 15, 2013, 02:45:30 am »
Ти, 7Джордж, може да си завъдил нова колекция в Канада, ма си дрът кактусар от БГ и ти е простено, че ме смяташ за прост.
 (rofl)
Аз смятах освен туй да удължа времето на огряване. ще започна от 8-9 часа и ще отида на 12 часа.
Въпроса е дали да вадя туй що поникне, щото докато убедя някои семена да покълнат може да изпържа други.
Само дозата прави лекарството, биха казали древните китайци, ако знаеха какво е лекарство.
Знаеш ли, Джордж, ти си свидетел на нещо много по-рядко от цъфтене на кактус. Ти наблюдаваш превръщането на млад кактусар в стар.
Понеже виждам неразбирането ти, става въпрос за мени!
 (rofl)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #68 -: Януари 15, 2013, 05:22:50 am »

Въпроса е дали да вадя туй що поникне, щото докато убедя някои семена да покълнат може да изпържа други.
Само дозата прави лекарството, биха казали древните китайци, ако знаеха какво е лекарство.
Знаеш ли, Джордж, ти си свидетел на нещо много по-рядко от цъфтене на кактус. Ти наблюдаваш превръщането на млад кактусар в стар.
Понеже виждам неразбирането ти, става въпрос за мени!
 (rofl)
До 40 гр. мисля няма опасност за никой. Със светлината не бих се занимавал, почни поне от 12 часа, и до 14.. ама пробвай, имаш много семена.

И друго: Който отглежда кактуси, не трябва да бърза, така знам аз. А много хора (тука) присаждат, стимулират, нагряват, форсират.. И аз, на моменти. Не трябваше ли да се учим на търпение и спокойствие от бодливците.
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #69 -: Януари 16, 2013, 02:31:11 am »
Хе-хе!
Здравей Джордж!
То те семената пристигнаха у понеделник, ма аз смятам, че не съм готов още. Аз не съм сял семена последните 50 години и смятам, че 1 ден, една седмица или един месец непосяти, туй не е проблем.
То те дойдоха в бъбъл-плик, а вътре в прозрачни пликчета стил зиплок. Аз ги сложих на тъмно в дървена кутия и до прозореца, което сега е 18  градуса Ц.
Изобщо, аз краен срок нямам!
МОже тез семена изобщо да не ги посея.
 (rofl)
Туй ся, не е за вярване, ма кога ще ги посея е един друг въпрос.
 (rofl)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #70 -: Януари 16, 2013, 07:14:24 am »
Както кажеш. Семеначета ще броим...  на есен.  (happy)

Моят първи блок на люпилника също е предпускови изпитания. Със семена от не-кактуси и семеначета от миналата година. Топлината е ОК, светлината ме съмнява засега, но ще я натъманявам в движение, (добавям лампи и вдигам на трупчета саксийките), ще видим като тръгнат ония дребните да растат.. уикенда ще ги сея, реших.  8-|
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #71 -: Януари 17, 2013, 03:13:16 am »
Сервус Джордж!
Колкото повече човек става дрът кактусар, толкоз по-малко почва да пише, щото повече почва да разбира.
А аз съм се запътил баш натам.
Начи ако земем класическото определение на Ники: ""старите", отглеждащи няколкостотин растения с дълги полеви номера и красиви табелки, квадратни немски саксии с лава и пемза, и огряни от лампи "Силвания". "
Аз съм вече почти вътре.
както обикновено започнах отзад напред. Купих си лампи Силвания. Като казах купих, та се сетих. Значи ти, като истински дрът кактусар си потаен и лукав и не земеш да кажеш кви са ти лампите и установката, а я тестваш при едно информационно затъмнение. И след 2-3 години ще цъфнат едни кактуси. Аз все още не съм така. Ма то и е нормално де. Все още не съм станал дърт. Дърти кактусар.
 (rofl)
В същност, като казах купих та се сетих да споделя с теб, моя личен опит. За съжеление той може да се ползва само от теб. Значи аз не можах да намеря по евтини ... полилеи за флуоресцентни тръби от Уолмарт.Там тяло за две тръби по 4 стъпки (48 инча) т8, но влизат и т12, пробвал съм, е 17.96 преди такси - Лайт оф Америка модел 8045Е , а лампите дето ги снимах по-горе са най-широкия спектър неон ГЕ т8 32вата 2600 лумена,20 000 часа живот, цветна температура 6500К, кри 78, 2 броя за 13 .46 преди такси. Обаче в Уолмарт нема меркюр лампи. Такива намерих само в рено Депо по 11.50 едната. Е ... Купих си две и още едно тяло от Уолмарт. Меркюрните лампи са на Силвания т8, 32 В, 48 ",гро-лукс - F40/GRO/AQ/WS,PAR.
Крушките с нажежаема жичка и по един филтър отпред, дето ги купих отначало, ги ползвам да си осветявам кактусите. Те дават една синьо-зелена светлина, която е много .... интересна. сложих на равни разстояния до един домат флоуресцентна крушка с 4100К и тези ГРО-СПОТ на силвания и домата се обърна към обикновената крушка.
 (rofl)
Аз вече сума разсад за домати съм отгледал. И понеже не се каня да го хвърлям, май ще правя нови градини. Напролет де.
 (rofl)
Начи!
Как се държат доматените семена при мен?
кат ги посадя в еднолитров съд пълен до половината с почва за стартиране на семена и ги удавя и на 3-4 ден почват да излизат едни нещастни бели растения, които са превити по средата. Всичко се оправя като ги изкарам от херметичния плик и ги прасна под лампата. Те си се изправят и замязват на доматен разсад, доколкото гласи моя опит от предишните три домата. Това е втората генерация домати, който вадя:

Третата трябва да излезе утре -други ден.
Вече имам повече от достатъчно домати.
Но нямам достатъчно опит със семена та ще видим. Чудя се дали таз вечер да не прасна 5 мамиларии. АКо карат като доматите, ще се появят събота- неделя и ще е фън.  Туй, което ме плаши е че семената на мамилариите са толкоз малки ... приблизително 1/4 до 1/8 от семената на ферокактусите. По-скоро ще ги прасна утре.
Така че сега се очертава да събирам опит, а някъде средата на февруари да садя в серьозен люпилник. може би до туй време ще имам още едни лампи, щото процеса ми се струва 3 етапен. Излюпване, поотрастване и свикване с нормалния живот. Та май и аз ще направя 3 етажа, е ся не чак 4 като най-можещите и знаещите, а само 3. (:|
Ма нема повече да говоря, щото се превръщам вече в стар дърти кактусар, значи.
 (rofl)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #72 -: Януари 17, 2013, 05:12:07 am »
Аз пробвам с квито лампи имам в къщи и не съм мноо доволен. МОЙТА установка е само 40 см дълга, щото ми са малко и семената. Това определя и избора ми на лампи, ще са живачни от малките, 18 или 23 вата, фул спектрум лайт - ако се издължават - ще прасна отвън 1 с интересната светлина от най-късите тръби. Магазините май ги няма при вас, ме щи ти ги кажа - "Гарден ретрийт" + http://www.sunnysidehomeandgarden.com/. Та белким устискат на ламби до пролет. То нали това е идеята да се сее зимата, та да се удължи лятната вегетация с някой друг месец през първата година на семеначето. Аз досега съм сял на слънце само, та ще видим...  (sun) Да, в найлончета ми харесва, но те поглъщат от светлината на лампите, та ще видим до кога...

Друго - ако ти се видят много семената - остави часто от тях за резерва, за друга кампания, не ги сей нагъсто много.
== Лятото идва! ==

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #73 -: Януари 17, 2013, 05:26:57 am »
http://www.buyagreenhouse.com/store/product_info.php?cPath=51&products_id=260

Eй тва нещо ми зглежда прилично примерно.

И в нашия уолмарт има много живчни лампи, крушки, тръби.  (mm)
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #74 -: Януари 17, 2013, 06:30:51 am »
Хе-хе!
Знаех си, че няма да пропуснеш за сеенето. Горе съм насипал семената, щото не никнат. Аз имам едни семена дето не ги бях изфърлил. Всички са в хартиени пликове, а вътре са вакумирани в найлонови-алуминиево фолио пликове и колкото засея толкова никнат, обаче едни от тях нямат нищо, а са направо в хартиения плик и въобще не никнат и просто ги изсипах и квот излезе.
Иначе аз съм фен на Милена Орхидея по отношение на разпределение на семената.
Чичо Джон ги сее с фадромата.
 (rofl)
А на мен ми се разместват семената, щото първо ги слагам а след туй поливам. А то мойто поливане е като  цунами наводнение и размества семената.
 (rofl)
Ма нема се да праим грешки де.
Или поне се надявам да са по-малко.
 (rofl)
А аз минах по твоя път с малките лампи, ма 30 пари е около колкото платих за големите с Дей лайт крушки, а сега мога и да си светя с тях, а с оназ уйовина 2 стъпки една тръба кво ще прайш хич не ми е ясно. А в моите Уолмарти немаше меркюр лампи.
Не знам.
Мен туй ми се струва, като да си купиш половин презерватив.
Ако ще е тъй за кво са ти флуоресцентните тръби?
Купи си от онез енергоспестяващите по "100вата" т.е. 23 и 4100К те имат осветеност 1600 лумена, а тела с по три лампи непрекъснато се продават на сейл, щото са много грозни и никой не ги купува. Аз съм готов да платя повече за крушка и по-малко за ток. Само да не им вярваш за продължителност, за живота, де. Аз купих изведнъж много, щото ги намерих изгодни и мога да ти кажа, че първия месец в къщи 3 от 25 отидоха а други 4 се подуха и скоро и те ще си идат , а отвън още две. Едната беше много интересна. Поду се, счупи се и там около счупеното не свети, ма останалото продължава. :D
Ако не ме домързи утре ще ти наснимам тез неща дето ги говоря. Мен не ме мързи да снимам, ма префърлянето на комп и качването много ме морят. :D
А иначе .... колкото по-нависоко ти е установката в стаята, толкоз повече ще спечелиш откъм температура. Ние мое от кактуси да не разбираме, ма сме инженере се пак.
А сега .... хм ... готвя една секретна установка за люпене... делта ... връх на сладоледа.
начи ще ползва една двойна 48 инчова лампа. Ще е отлично температурно изолирана с полиизоцианореит. Ще е секционирана та да не смущаваш температурния режим на всички като отваряш, бе въобще таквиз маняшки неща. Битурбо един вид и нитро. Ма чай да видим кво ще излезе. Щото от друга старана Склери е прав. Тури една 60 свещи крушка над пликчето и да видиш кви домати, пардон, кактуси излазят. Аз съм сигурен, че той тъй е отгледал колекцията, а като си е направил люпилника с огледалата е било повече за парлама и начесване на краста.
 (rofl)
« Последна редакция: Януари 17, 2013, 06:58:15 am от troll »

Кактус БГ

« Отговор #74 -: Януари 17, 2013, 06:30:51 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33