<Знам, че не четеш дълги постове, но това не е дълъг пост, а много постове на едно място, за да не смущаваме редколегията.>
Бе ше стоплиш ти, че доматите са също като кактусите, но без бодли и по-червени.
Но лично мойто съвсем професьонално мнение е че плода на домата не трябва да е много едър.
Щото, аз примерно, обичам да поседна сред водичката, дето пръска тревичката с чаша червено вино с бяло сирене фета, което всички тук наричат, поради неосведоменост, гръцко и да си откъсна домат, който да си нарежа. Ся всичко е във мярката. Сиренцето е като за чаша вино, а домата - не повече от 100-150 грама. Стегнат, червен и добре ухаещ.
А преди 3-4 години имах един дето раждаше по 1-2 домата на ден всеки по 500-600 грама. И тук съм слагал снимката на онзи рекордьор дето беше 3/4 кило. Да не говорим, че ги закачах с въжета и трябваше да го подпирам с колци за ограда. Абе досада... друго си е хармонично развития и вкусен, пресен червен домат.
С доматите е също като с кактусите. Един път ако хапнеш от твой домат и уйде коня в ряката ...
След туй ще намираш онез от магазина ...ъъъъ.... безвкусни. И цяла зима ще си мислиш за твойте си.
Аз някак си таз година не можах да вържа плод, което ме натъжи.
Единия стана около 1.40м до момента, но освен онуй цветче, което направи като стигна тавана и му стана по-топло според мен, а и то увяхна само на шума го докарва. На другия му резнах върха на около 60 см и той го удари на хоризонтала, но нема цветчета.
Останалите ги позарязах в един ъгъл и са по 40-45 санта, щото ако и тях ги бях направил като първите два щеше да стане опасно.
Но аз смятах през март-април да ям домати, а не се получи точно така. Имам известни съмнения, но защо е така - не зная. Но опита продължава де.
Обаче да знаеш, че домат се праи със слънце и вода, а ти на слънце го докарваш.
А аз сега съм в процес на преосмисляне на цялата си растениевъдска политика...
Щото повечето растения, дето съм зел от върхови разсадници се скапват бърже, щото са гледани при спецусловия, а тез дето ги зимам от Канадска гума са страшно непретенциозни и даянят квото и да ги праиш.
Философия на растениевъдството един вид...
Същото важи за сладката, щото в кварталния магазин дето работи едно семейство си правят сладка и ни ги продават и нямат нищо общо с магазинските, но това са тяхни сладка, а аз искам да си направя аз. Ние на година ядем по 10-15 буркана, малки така, че няма да се разоря, но пък искам и аз да съм отгледал плода, та ще видим ...