Автор Тема: Ако си нов кактусар  (Прочетена 38200 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен troll

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
Re: Ако си нов кактусар
« Отговор #90 -: Декември 27, 2012, 04:11:06 pm »
Благодаря!
Много ви благодаря!
Аз си разширих "зимната оранжерия"!

(happy)
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #91 -: Декември 27, 2012, 04:53:06 pm »
Моля да ме извините, че противореча на Склери по въпроси за класификацията на ферокактуси, но лично аз смятам, че кактуса е Ferocactus macrodiscus multiflorus.

http://www.suculentas.es/Taxonomia.php?Nodo=704

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #92 -: Декември 27, 2012, 07:28:56 pm »
Това на снимката си е чист macrodiscus. А отдолу пише, че var. multiflorus и var. oaxacensis са стари имена, или по-точно синоними.

Неактивен Andromir Popov

• Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
« Отговор #93 -: Декември 27, 2012, 08:49:11 pm »
Скъпи Троле проблемът при тебе е в това ,че ти не искаш съвети относно отглеждането толкова на кактусите,колкото да си чешеш езика и вместо да научиш някой урок по кактусно майсторство например от Склери ,за който смело мога да заявя че един от най добрите кактусари ,почваш да оспораш твърденията му за съответния ферокактус,че е бил вариант на макродискус.Абе ти като си толкова вещ и вътре в нещата,защо изобщо търсиш някакъв съвет.Знаеш ли каква е разликата между някогашните кактусисти и сегашните/?.Някога отглеждахме първоначално по лесни кактуси,за да можем да се научим практически да се справяме добре с най важните фактори като вода ,слънце,субстрат.За жалост някой от съвремените новоначинаещи кактусари искат да отглеждат най рядките и съответно трудни видове кактуси,което не само е смешно но и нереално,защото не може да не знаеш азбуката ,а да искаш да напишеш роман. (f)

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #94 -: Декември 27, 2012, 09:20:15 pm »
Много истина има в думите ти, Андро!

Неактивен str_ahil

• Публикации: 63
  • Activity:
    0%
« Отговор #95 -: Декември 27, 2012, 09:43:20 pm »
Следя темата от самото начало .  До момента се вьздьржах от мнение , но последното изказване ме провокира . Хубаво е , че имаме този форум . Хубаво е , че Хората с огромен опит в отглеждането на кактуси са готови да го споделят с нас , да ни дадьт сьвет , да Помогнат ако имаме нужда от помощ  (handshake)
Хубаво е , че има и начинаещи ентусясти ( като мен ) , лябопитни и вечно задаващи вьпроси  :)
И не е ли това една от основните идей на Форума  (rock)
На моменти ще се появява някой тьрсещ повече интерес или просто провокация но с течение на времето ще си седне на ..... 

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #96 -: Декември 27, 2012, 10:12:33 pm »
 Някога, когато бях начинаещ кактусар, да имаш някакво по-засукано трънче беше въпрос на голям късмет, или познанства с човек пътуващ често в чужбина. Тогава наистина беше в сила правилото - начинаещият да се занимава с Ехинопсиси и Мамиларии щото трудно може да ги умори, а и да ги умори лесно ще си намери пак.
Споменавал съм и при други поводи за моята първа среща с Ехинокактус грузони. По-старите колеги познават, или поне са чували за Ванюшата. Много голям кактусист. Бих казал от европейско, дори световно ниво. Но. Малко чепат характер. Три дена му се молих да ми даде едно грузони. Мъничко. Колкото едра слива. Е даде ми. След това три нощи не спах от радост. През половин час ставах да го гледам и да му се радвам. Сега грузонито е като плевел. Има го навсякъде. Представете си обаче какво треперене съм му треперил на моето първо грузони.  Същото се отнася и за други редки и трудни видове. По-младите кактусисти не могат да си го представят и за това вероятно не ни разбират, и ни се чудят защо им препоръчваме да започват с лесни видове. Ами за да не похабяват трудните. Щото за нас те са си все още голяма ценност. Вътрешно. Подсъзнателно е така. Нищо че много добре разбирам. Вече е въпрос само на финансови възможности човек да има всеки вид който пожелае. Дори и такъв открит преди две, три години.  За това да ни извинят че се опитваме да ги спрем когато си поръчват Склеро и Педиокактуси. Много добре разбираме че в техните ръце тези трънчета имат нищожен шанс за оцеляване, и ни е жал въпреки че знаем че спокойно ще си поръчат същото трънче и догодина.  От друга страна много по-вероятно е да станеш добър кактусист като умориш две, три склерита отколкото като гледаш десет години само Ехинопсиси и зелени Мамиларии. За това лично аз се отказах да възпирам ентусиазма на всеки който е решил да опита с " висшия пилотаж" в кактусарството. Само да си има едно на ум че вероятността за неуспех е много по-голяма от вероятността за успех.
Същото се отнася и до нашия нов приятел Трола. Има нещо напористо в характера му което ми харесва.  И той като всички нас има право да изказва мнение. Дори то да не е вярно. Вярвам че когато обосновано му обясним защо не е прав той по лесно, и по-бързо ще стане опитен кактусар. Ако това му е целта разбира се. На мен лично ми трябваше месец за да разбера какво по дяволите е това полеви номер, и защо въобще е нужен. Сега и Трола се сблъсква вероятно за първи път с понятия като род, вид, подвид, разновидност, форма и т.н. Харесва ми че се опитва да е категоричен в мнението си. Лошо ще е само ако не се вслуша в думите на по-опитните.

Що се отнася до макродискуса Асенси го е казал. Var. multiflorus и var. oaxacensis са остарели синоними на типовия подвид - макродискус.
Трола тепърва ще се сблъска с оная огромна неразбория която цари в класификацията на кактусите. Ще разбере че един кактус може да има десетина имена, както и че под едно и също име понякога се крият десетина различни растения. 
Стискам му палци неговият макродискус да оцелее защото наистина е великолепен екземпляр. Троле, виждаш какви бодлички има растението на снимката линк към която си пуснал ти. До него твоят е направо божествен. В първия момент в който го видях дори реших че това е Хомалоцефала техенсис. Също много красиво, но доста по-капризно трънче. Ако искаш провери в Гугъл за какво иде реч.

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #97 -: Декември 28, 2012, 01:53:28 am »
Уважаеми господа!
Най-почтително ви моля за извинение, че имам мнение.
Аз обаче говоря за кактуси, а вие говорите за мен. Допускате какъв съм аз  и какво зная и какво не зная и т.н.
Нека ви кажа едно нещо. Наука е математиката. Наука е физиката. А ботаниката използва научни методи.
Името на едно растение е много условно. Някой го намерил и описал, него или нещо подобно и му турил име и го подредил в разните класификации, които са съществували тогаз. После го префърлили в друг вид или обособяват нов и т.н.
Забелязвате ли, че аз нямам табелки и джорджа също?
Знаете ли как много лесно можете да различите науката от другите неща?
В науката е важно какво казваш, а не е важно кой го казва, иначе е обратното.
Таааа ... какво казвам аз? (това е реторичен въпрос и няма нужда да се отговаря)
Казвам, че според мен, мойто кактусче най-много прилича на таз остаряла дефиниция. Асенси! Трол може да чете. Е! Сяя! Сигурно ми е било приятно да разлая кучетата. (rofl) А кактуса пръв го разпозна Шмидт.
А аз много обичам да чета туй, дето го пише Склери. Личноста, която прозира зад написаното ми допада много. (nod)
Видехте ли ся ква стана? Тук за редници нема място да пишат. Само трябва да се чете. Тука пишат от полковник нагоре.  (rofl)
Той Склери е склонен за кактуси да си говори с всякакави, но обществото тук не допуска определени неща. (rofl)

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #98 -: Декември 28, 2012, 08:51:19 am »
Уважаеми господа!
Най-почтително ви моля за извинение, че имам мнение.
Аз обаче говоря за кактуси, а вие говорите за мен. Допускате какъв съм аз  и какво зная и какво не зная и т.н.
Нека ви кажа едно нещо. Наука е математиката. Наука е физиката. А ботаниката използва научни методи.
Името на едно растение е много условно. Някой го намерил и описал, него или нещо подобно и му турил име и го подредил в разните класификации, които са съществували тогаз. После го префърлили в друг вид или обособяват нов и т.н.
Забелязвате ли, че аз нямам табелки и джорджа също?
Знаете ли как много лесно можете да различите науката от другите неща?
В науката е важно какво казваш, а не е важно кой го казва, иначе е обратното.
Таааа ... какво казвам аз? (това е реторичен въпрос и няма нужда да се отговаря)
Казвам, че според мен, мойто кактусче най-много прилича на таз остаряла дефиниция. Асенси! Трол може да чете. Е! Сяя! Сигурно ми е било приятно да разлая кучетата. (rofl) А кактуса пръв го разпозна Шмидт.
А аз много обичам да чета туй, дето го пише Склери. Личноста, която прозира зад написаното ми допада много. (nod)
Видехте ли ся ква стана? Тук за редници нема място да пишат. Само трябва да се чете. Тука пишат от полковник нагоре.  (rofl)
Той Склери е склонен за кактуси да си говори с всякакави, но обществото тук не допуска определени неща. (rofl)

troll  преди да напиша каквото и да е  , относно  последният ти отговор , би ли ни казал на колко си години все пак ? Защото има разлика  как ще отговориш на едно   дете , пубер или зрял човек.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #99 -: Декември 28, 2012, 09:48:01 am »
..

Ех, другарю редник.. как да няма място за редници? Аз нали съм редник, колеШката Милена и тя е другарка редничка. Уверявам те, че всичко е съвсем нормално, като за български форум. Ако попиташ нещо в някой чуждоземен форум, отговарят ти. Като попиташ за нещо в български форум, започват да ти обесняват колко си прост.. (rofl) :P

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
« Отговор #100 -: Декември 28, 2012, 10:17:54 am »
 (rofl) (rofl) (rofl)...Ех Джони, колко си прав, за съжаление..
« Последна редакция: Декември 28, 2012, 10:40:35 am от kalinaalena »

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #101 -: Декември 28, 2012, 10:26:35 am »
И въпреки всичко смятам че българският вариант на форума е по-добър.  Ако ме интересува конкретен въпрос не е проблем да намеря отговора. Има книги, има нет. Ако искам да покажа колко много знам ще напиша книга. Мисля че основното предназначение на форума е да има място къде да си начешем езиците по нашата любима тема. Щото вероятно вече съм омръзнал до болка на всички около мен.  Преди месец, два изкарах едно нощно дежурство с колега който е фен на острите режещи предмети. Оказа се че има и други като него. И те си имат форум. Дори, както разбрах по - късно от Босос, няколко форума. Та този мой колега цяла вечер много ентусиазирано ми обясняваше разликата между видовете стомана, термичната обработка и кое острие колко отреза може да направи в зависимост от ъгъла на заточване. Гледах го. Слушах то, но си мислех за друго. Изведнъж видях себе си от друг ъгъл. Ами и аз точно по същия ентусиазиран начин говоря за кактусите с хора които тази тема вероятно въобще не интересува.  Та за това е този форум. Да можем да си поприказваме на воля по любимата тема. Само че ако си приличаме по любовта си към тръните по всичко останало сме доста различни.  Аз нямам много приятели, но с всеки от тях ме свързват много повече общи неща отколкото интереса към една конкретна тема.  За това не мога да очаквам тук във форума всички да станем приятели. Когато се сблъскат два остри характера няма начин да не прехвърчат искри. Важното е тези искри да не запалят пожар който може да унищожи това приятно местенце наречено кактусарски форум.  Едно от най-лошите неща които могат да се случат тук е да започнем да се делим на знаещи и начинаещи. На полковници и редници. Няма човек който да знае всичко за кактусите. Поне аз не познавам такъв.  Може би не съм го показал открито но и аз съм научил в този форум много нови за мен неща. Вероятно толкова колкото аз самият съм дал на другите. 

За това Троле не приемай прекалено на вътре забележките които ще се появяват от време на време.  Ами доста си по-различен от повечето от нас.  Все пак аз лично предпочитам човек с твоя характер / С Джони сте направо близнаци в това отношение, но още не си го разбрал / отколкото човек който трепери да не би да направи нещо дето не трябва и да умори някое и друго трънче.  Щото ако не в този форум, то в други цветарски форуми съм срещал хора които не смеят да изберат дори цвета на саксията без да са получили указанията и одобрението поне на една дузина " специалисти ". 

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #102 -: Декември 28, 2012, 10:43:40 am »
Здравей vagrantsf!
Щом ми излиза зодията под аватара, значи съм си въвел рождената дата, като теб и като щракнеш на аватара     ще видиш, че съм 10 (словом десет) години по-възрастен от теб.
 :)
Само искам да споделя мнението си, че възраста не е залог за мъдрост и зрялост. Когато човек е прост, например, не поумнява с времето. Само натрупва опит, които му помага да оцелява. Но туй е едно субективно мнение, все пак.
 (rofl)
А туй, което не мога да разбера, дори на 53 години е как може някой, като изкаже едно твърдение  да събере толкова обществен негативизъм. Дали е проблем моето мнение или това, че го имам?
 (think)
За ден, два ще отскоча до оранжерията, щото появата на чичо Джон, говори, че ситуацията е близка до екстремалната.  ;)

Здравей чичо Джон!
Снощи сънувах, че ям от твоя боП! Затуй днес си направих леща!Ма изстина, а аз мразя да я притоплям, щото ринах цял ден сняг, тука паднаха 5-60 санта от 6 сутринта до 18. А машината ми, за това беше свършила бензина, та ходих да й купя ... бе въобще проблеми.
 (whew)
Здравей Склери!
Аз смятам като теб. Обаче има нещо, което се нарича обноски, възпитание, начин на поведение и те правят приятна комуникацията, дори между хора с различни възгледи. Иначе в лудницата е най-приятно за лудите.
 (rofl)

Неактивен BO.C

• Публикации: 40
  • Activity:
    0%
« Отговор #103 -: Декември 28, 2012, 11:43:16 am »
метод -
до къде
.. от къде

научен !

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #104 -: Декември 28, 2012, 12:19:40 pm »
Здравей vagrantsf!
Щом ми излиза зодията под аватара, значи съм си въвел рождената дата, като теб и като щракнеш на аватара     ще видиш, че съм 10 (словом десет) години по-възрастен от теб.
 :)
Само искам да споделя мнението си, че възраста не е залог за мъдрост и зрялост. Когато човек е прост, например, не поумнява с времето. Само натрупва опит, които му помага да оцелява. Но туй е едно субективно мнение, все пак.
 (rofl)
А туй, което не мога да разбера, дори на 53 години е как може някой, като изкаже едно твърдение  да събере толкова обществен негативизъм. Дали е проблем моето мнение или това, че го имам?
 (think)
За ден, два ще отскоча до оранжерията, щото появата на чичо Джон, говори, че ситуацията е близка до екстремалната.  ;)

Здравей чичо Джон!
Снощи сънувах, че ям от твоя боП! Затуй днес си направих леща!Ма изстина, а аз мразя да я притоплям, щото ринах цял ден сняг, тука паднаха 5-60 санта от 6 сутринта до 18. А машината ми, за това беше свършила бензина, та ходих да й купя ... бе въобще проблеми.
 (whew)
Здравей Склери!
Аз смятам като теб. Обаче има нещо, което се нарича обноски, възпитание, начин на поведение и те правят приятна комуникацията, дори между хора с различни възгледи. Иначе в лудницата е най-приятно за лудите.
 (rofl)

Здрасти troll ,

Неведнъж сме си говорили с приятели и познати , че интернет е странно място , затова и изводите които човек си вади от написаното ( дори и между приятели )  не рядко са странни и неверни  . Как може да се направи извод - какъвто и да е - без да си видял човекът , без да  чуеш интонация , без да си видял мимика  , без да знам ти какво си мислиш когато си написал еди какво си  :) ?

Не съм ти гледал профилът за да видя рожденната ти дата , още повече аз нямам гаранция , че написаното е истина - нали така ? Един бивш колега имаше няколко профила в сайт за запознанства и във всеки се беше 'направил' различен - та където клъвне  (rofl) .

Сега ще обърна внимание на онова , което ме провокира да  те попитам за годините  , преди да ти отговоря : Наука е математиката. Наука е физиката. А ботаниката използва научни методи.

Слаб 2   8)  ;) ! Ботаниката е наука , която както ВСИЧКИ  науки ползва научни термини , или познаваш наука , която не ползва такива  ?  Също както  математиката , също както и физиката ( където пък има много теорий  :P  нали така ? ) . Ботаниката  също така е стара колкото тях ... дори е пра- пра баба на някои науки . Така че , твърдението ти , че ботаниката използва научни термини е доста несериозо .
Името на едно растение е научен факт - т.е. НЕЩО , ЧИЯТО ИСТИННОСТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОКАЗАНА НАУЧНО И ЛОГИЧНО :-)  (f)  Работата на систематиците в ботаниката и зоологията е да намерят точното място на това растение или животно ( род , вид , подвид , раса и т.н. )  . През годините те може да минават от една 'таблица' в друга - но ботаниката , също като останалите еволюира . Има и видове , които са толкова близки , че само най-специализираните в областта си могат да се искажат за кой вид иде реч.
Това исках да кажа :)

Иначе за табелките : който иска ползва табелки , който не иска не ползва - както ви харесва , лощо няма ;-)

б.а. Не съм негативно настроен към теб , надявам се да си ме разбрал  (handshake)
« Последна редакция: Декември 28, 2012, 12:31:57 pm от vagrantsf »

Кактус БГ

« Отговор #104 -: Декември 28, 2012, 12:19:40 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33