Автор Тема: Ако си нов кактусар  (Прочетена 38114 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен scleri

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Re: Ако си нов кактусар
« Отговор #150 -: Януари 04, 2013, 10:56:47 am »
МНого кактус, много нещо!
Ся  ... не знам как ще възприемете и туй, ама аз харесвам да гледам един кактус. Не много кактуси.

Тая мисъл я забрави. Колкото по-скоро толкова по-добре. Няма на света човек дето има само един кактус.  И понеже аз съм си приказлив по природа / когато става дума за кактуси, а не въобще / , и в момента чакам един колега без който не мога да свърша нищо полезно / тоест имам време / ще се опитам да обобщя историята на един средно статистически кактусар.
Всичко започва в един нещастен ден когато окото ти е грабнато от случайно видяно красиво трънче. Решаваш че това нещо е интересно, и ти се приисква и ти да имаш едно. Основна грешка. Купуваш си, или някой коварен приятел ти подарява трънче две. След месец вече имаш пет, шест. В по- лошите случаи десет петнайсет трънчета. Тук се намесва съдбата. Ако си достатъчно зает и не можеш да се грижиш за новите си придобивки, или ако случайно придобитите от теб трънчета се окажат болни, и загубиш няколко от тях е добре. Заедно с тази загуба имаш шанс да загубиш и интерес към кактусите и с това да приключи всичко. По-лошия вариант е когато всичко върви нормално. Един ден с удивление виждаш че твоят кактус е пуснал ново бодилче. След седмица, две още по-лошо. Покаже се първата пъпка. После кактуса цъфне. И край. Вече си безвъзвратно загубен. Цялото ти свободно време е ангажирано с почви, пресаждане, поливане, пръскане. На по-късен етап присадки, семена, семеначета и други такива крайно безинтересни за нормалните хора занимания. Количеството кактуси около теб започва да расте лавинообразно. Особено ако за лош късмет имаш и финансовата възможност да си го позволиш. Стига се до следващия етап. Когато околното пространство вече не може да поеме и един нов кактус. / Както ни учеше Маркс на времето - " Количествените натрупвания водят до качествени изменения " - обективен закон. Няма мърдане / Тук колкото и парадоксално да звучи по-добрия вариант е мястото ти да се окаже по-малко. Тоест да може да поеме по-малко кактуси отколкото може да поеме свободното ти време. Тоест въпреки чувството за неудовлетвореност все пак ще успяваш нормално да се грижиш за своите любимци. По-лошия вариант е когато разполагаш с повече място. Тогава продължаваш да купуваш нови, и нови трънчета, а старите страдат. Кое не е пресаждано от години, кое изгоряло на слънцето. Кое някоя гадина го изгризала до половината. Тоест получава се една голяма и за съжаление занемарена колекция. Често на този етап човек вече се е нагледал, а и поназнайва доста за кактусите. Неусетно усеща че една група кактуси започват да му стават по-интересни от масата. Стига се до следващото ниво. Специализация на колекцията. Има разбира се и хора които успяват да запазят интереса си към всичко бодливо и да създадат една голяма и красива колекция, но обикновено за тези хора кактусите престават да са хоби и стават бизнес.  Накрая все пак се стига до някакъв разумен баланс между желания и възможности, но човек не престава да се надява че един ден ще може да увеличи колекцията си, и да я направи още по-интересна.
Така че варианта един - десет кактуса в тиха градинка за съзерцание / малко ала Буда / забрави.

Добре е още в началото човек да подходи практично и реално да съобрази какво му позволяват възможностите / най-вече финансовите / .  Идеята с оранжерия на двора, е най-добрата и е мечта на всеки кактусар. И тук вариантите са много. От прост полиетиленов навес до напълно готова специализирана мини оранжерия купена от някой от многобройните производители.
При варианта - " Направи си сам " първия въпрос на който човек трябва да си отговори е може ли да си позволи оранжерия за целогодишно отглеждане на кактусите.  Ако отговора е не / основно заради разходите за отопление / целият въпрос за оранжерията става малко безсмислен. Варианта с навеса е най-добър. Щото не си струва да се правят големи разходи за нещо от което лятото кактусите нямат кой знае колко голяма нужда, а зимата не могат да използват.

Говоря за засенчване, а не за намаляване на интензитета на слънчевата светлина.
В единия случай правиш слънцето да не свети пряко върху кактуса за определен период от време, а в другия случай правиш слънцето да свети по слабо, докато свети.
намаляването на интензитета би могло да се постигне със щори, примерно и е много по-лесно да се реализира, докато другото ... е друго.

Не мисля че на квебекската географска ширина кактусите ще имат нужда от засенчване. Слънцето по-скоро ще се окаже недостатъчно, а не излишно.  Иначе идеята за стъпаловидното разполагане на кактусите е добра / ако ти е добре и кръста / Щото на практика не се печели място за кактуси, а обема под един рафт е по-голям отколкото обема под една стълба.  Само че стъпаловидното разположение на кактусите  е по-добро от естетична гледна точка / поне според мен /, и е по-добрия вариант когато целта е те да се впишат в цялото, а не да са самостоятелен акцент. 

С една дума варианти много. Само че колегата от десет минути вече се върти край мен, и аз трябва да тръгвам. Така че тоя път се отървахте лесно. Ако се върна бързо ще мога да ви досаждам с " ценните " си разсъждения по-дълго време.

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
« Отговор #151 -: Януари 04, 2013, 05:37:13 pm »
Добре Склери!
НО повечето от тези неща могат да се напишат за всякакво колекционерство на марки, например. А представяш ли си , че филателистите можеха да си отглеждат марки? :D
Колекционерството на камили, кучета, коне или автомобили е абсолютно същото, що се отнася до изживявания. Там даже има още един елемент. Можеш да пуснеш своя кон срещу коня на Склери и като победи - ега ти кефа. А кви са вълнения междувременно....
Освен туй ти си разгледал само изпадането в зависимост, а не нейото развитие, което е различно за всяка личност.
Сега ...
що се отнася до единия кактус... аз казвам, че се радвам на един кактус, в един момент от време, колкото и малък да е той (добрия израз е "клонящ към 0"). Може да имам поле от кактуси, но погледа ми се приковава от един и на него се радвам, ане на гората от кактуси. Ако ме радваше гората, щях да пазарувам кактуси с ремарке и щях да казвам нещо подобно: "Бихте ли ми натоварили 250 килограма кактуси от 50 до 75 сантиметра.". Щях да ги пръсна на някакво място и като гедам туй място радост да изпълва моето сърце.Ще се опитам да го обесня асоциативно:
Аз, лично, ако видя площад ТянанМън пълен с голи жени, единствената мисъл, която би ми минала през главата е "Тия пак протестират за нещо!", докато ако видя една, даже да не е съвсем гола ми минават съвсем други мисли през главата.
Що се отнася до люпилника... аз се каня освен нещата, които благоприятстват развитието на мъниците да сложа и два три, които ги подтискат, притесняват. Аз определено нямам търговски цели и смятам вместо .... 10 от 10 да отгледам 2,3 от 10, но това ще са СуперКактуси. А акоо отгледам 2-5 от 100 това ще са хиперултрамегагигасуперккатуси!

(rofl) (rofl) (rofl)
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #152 -: Януари 07, 2013, 09:00:50 pm »
Не знаех къде да постна, но понеже и аз се числя към новите кактусари, съм възхитен от това, което прави asensy от няколко дни!!!  (bow)
Така много по-лесно си избрах следващите кандидати за колекцията  (rock)
Мерси, Асене!
(+1)  (y)

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #153 -: Януари 07, 2013, 10:07:22 pm »
 (y)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #154 -: Януари 08, 2013, 12:39:45 am »
Браво Брики!
 (clap)
Напоследък е Асенси, но и другите вършат чудесна работа.
А аз забравих, че и много опитните и с големи колекции кактусари се нуждаят от поощрения.
Затуй, кво ти предлагам (пиша бавно та да може да чете който трябва).
Дай да спретнем, в рамките на форума един клуб на младия кактусар т.е. такива с под 1500 кактуса колекции (аз съм баш там) и да почнем да връчваме Почетен Кактусар. Зер тука колко само четат такива не е истина.
Наградата ще се връчва за цялостно творчество и за принос към младите кактусари. Така щем ще зардваме тез дет показват тука колекциите си и опита си, хем, между нас казано ще им спретнем едно състезание "в помощ на младия кактусар", то не че се нуждаят, ама и ние да свършим нещо.
Ако се навиеш ставаме съучредители и почетни председатели с теб. Ще помолим ръководството да ни шибне едно "Член на клуба на много напредналия кактусар". Да ни открие подфорум и кво ли още не!
Щото виж ся кво се получава.
Ти не знаеш де да благодариш на Асен и го правиш в Спам зоната.
А туй не е спам.
И асенси и склери и всичките много ни помагат.
Така че дайте да въведем титли като:
Заслужил кактусар
Народен Кактусар
Особено напреднал Кактусар
и
естествено
Най-активен кактусар!
 (wasntme)

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #155 -: Януари 08, 2013, 12:56:59 am »
....
Най-активен кактусар!
 (wasntme)

Тази титла ще я запазим за теб! Вече си минал на "Next Level"!  (y) Ура!

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #156 -: Януари 08, 2013, 02:18:03 am »
Не приемам!
 :@
Аз съм сърдит на ръководството!
Ще ставам дисидент!
Как може да махнеш рейтинга и то баш като го дигнах на Асенси и Брики!!!
Аз сега каk ще участвам в обществения живот?
Кат си снимам кактусите ли?
Ми те са 11!

(rofl)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #157 -: Януари 08, 2013, 02:38:23 am »
Трола, спокойно бе пич. Колко рози имаш - 2 ли бяха.
Тука има хора с цял розариум и си траят...   (clap)

== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #158 -: Януари 08, 2013, 03:00:44 am »
Oooo!
Здравей 7George!
Индор розичките са три.
Тия с многото рози, а също и тези дето са съвсем без рози могат да си траят или да пишат, при това каквото искат.Аз никога няма да ги упрекна!
Не искам да те тревожа!
Щом ми цъфне кактус веднага ще го поствам!
 (handshake)

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #159 -: Януари 08, 2013, 10:23:37 am »
Тези снимка са розариума в Ботаническа градина Балчик!
Както и виж мойте снимка в Балчик при Розариума!

Кактус БГ

« Отговор #159 -: Януари 08, 2013, 10:23:37 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33