Автор Тема: Ако си нов кактусар  (Прочетена 38139 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Re: Ако си нов кактусар
« Отговор #75 -: Декември 24, 2012, 03:59:40 am »
Тролито, недовиждам добре на твойта снимка, може би стърчи някоя детка, издънка, странично разклонение на оня кактус, освен ако не се е възбудил от близките дупки ...
Поправка - тва е плевел някакъв, трева, не е част от кактуса.  :)
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен rjf

• Публикации: 225
  • Activity:
    0%
« Отговор #76 -: Декември 24, 2012, 04:00:24 am »
Десния е цефалоцереус синилис.

a tozi s dupkata mislq 4e e  ,, parodia leninghausii ,,
..И няма да спра,когато се уморя
..Ще спра, когато постигна целта си!!

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
« Отговор #77 -: Декември 24, 2012, 04:52:25 am »
Е как ще е плевел като излиза от кактуса?

Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #78 -: Декември 24, 2012, 06:45:06 am »
Ако излиза от тялото му, значи паразит някакъв...
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #79 -: Декември 24, 2012, 07:09:22 am »
OK! Утре ще го отрежа!

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #80 -: Декември 24, 2012, 05:25:01 pm »
Не пречи  (wait) Даже помага  (sun)
Ще отнема излишната влага от почвата - май беше някаква красула :)
като гледам няма да е паразит :)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #81 -: Декември 24, 2012, 06:11:43 pm »
Аз сутринта таман наточих брадвата и като го фанах да го отсека и то ми остана в ръцете. Имало си коренче.
Бучнах го пък да видим какво ще излезе.
 (whew)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #82 -: Декември 26, 2012, 12:05:45 am »
Тоз последния кактус със стърчилката дето я изкорених е mammillaria sartorii, ма кат цъфне ще видим.
Той е най-левия на общата снимка.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #83 -: Декември 26, 2012, 10:07:19 am »
Здрасти Тролчо.

Най-десният ти кактус не е Цефалоцереус сенилис, а Еспостоа меланостеле / Espostoa melanostele / но може да е и Еспостоа ланата / Espostoa lanata /.
Както виждаш проблема с имената наистина е доста дискусионен, а не аксиоматичен.
Хайде сега опитай да познаеш истинското име и на най-левия кактус. Наистина е от род Мамилария, но видовото име е друго. Аз предполагам че е centricirrha, но не съм сигурен. Мамилариите не са ми силата, а и те са над 500 вида.  Да видим какво ще кажат и колегите.

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #84 -: Декември 26, 2012, 04:39:57 pm »
Здравей Склери!
Много благодаря!
Аз, някак, бех решил, че туй е Цефалоцереус синилис, още преди да го купя. Щото го бях видял и много ми заприлича и веднага реших, че е туй. Ще продължа да гледам де. То аз само туй правя. Чета и гледам.
 :D
Аз разчитах, че ще вземеш отношение по ферокактуса на страница 4 от тази тема, щото те са ти силата, а той не е добре.
 :)
Аз имам голям проблем да оценявам възраста и етапа на развитие на един кактус, ама с времето ще се оправя.
Отново много благодаря!

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #85 -: Декември 26, 2012, 10:02:20 pm »
Съгласен за Еспостоа-та, който и вид да е. Мамилерията може и да е magnimamma, но трабва да се видят и цветовете. Вариациите са големи и там, и систематиката на места объркана.
== Лятото идва! ==

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #86 -: Декември 26, 2012, 10:43:13 pm »

Аз имам голям проблем да оценявам възраста и етапа на развитие на един кактус, ама с времето ще се оправя.
Отново много благодаря!
Добре е да знаеш, какви катуси търсиш, като тръгнеш на пазар. Тия с многото бодли и бял пух искат много слънце примерно, тия със повече залено тяло дето им се вижда - по-малко, тоест стават по-добре и за къщно отглеждане. Аз примерно имам афинитет към дребните кълбовидни кактуси, и бягам от високите цилиндрични, (дето скоро ще стигнат тавана и ще трябва да се подрязват редовно  :D). Пародиите и мамилариите са предимно дребни.  (y) Троле, вземи прочети някоя популярна книжка. Или темите Бодли и Цветове в тоя форум примерно, за да получиш представа за видовете.
  А като си нов, си нов първите няколко години, даже и да си купиш 1000 кактуса.  8-|
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #87 -: Декември 27, 2012, 01:31:02 am »
Драги Джордж!
Май отново трябва намаля тролирането. Щом и теб те фаща!
Значи, аз форума го прочетох. Ще го прочета пак. Прочетох и други неща. В интерес на истината, раззбрах, че трябва да внимавам с видовете, като видях колекцията на Анди. :) Браво Анди! Голяяяма колекция! (y)
Ако оставим кактуса в малка саксия, той ще продължи ли да се уголемява и ще се прецака ли нещо от това?
Аз добре разбирам сложните системи и управлението им, чрез промяна на параметрите. При кактусите, за мен, е проблем обратната връзка, щото взима много време. Щ'и дам пример:
Мога да оперирам един кактус, както го прави Галин или ученичката Милена, в тубата, но какво ще се получи след туй е един друг въпрос. В този смисъл след филма е добре да се покаже многократната присадка след известно време. (nod)
А като питам "Как се скапва един кактус?" имам предвид "Като го гледам. по какво да позная, че ще се скапе и да зема мерки?"
Аз отдавна съм подминал популярните четива и в момента планирам кво да правя. Ми то вече трета седмица тече... с което искам да кажа, че отдавна не съм нов.
Тъй, че мисля да изоставя настоящата тема.
Много благодаря!

Неактивен kle4o

• Публикации: 210
  • Activity:
    0%
« Отговор #88 -: Декември 27, 2012, 11:06:28 am »
Здравей, Троле!
Няма нужда да изоставяш темата, просто си смени гледната точка.
Дете се гледа от майка и обкръжение, а не по Д-р Спок.
Така е и с кактусите - всеки от нас се грижи за тях по свой начин и само тази грижа е достатъчна (на 90%).
И всеки е уморил поне 100-тина, или даже по 1000 от тях.
Практиката е всичко, това е.
За мен хобито е това - да правиш нещо с кеф и да си настоятелен.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #89 -: Декември 27, 2012, 12:14:22 pm »

Аз също не съм фен на правилото - Ти си начинаещ любител. Купувай си само " лесни " за отглеждане кактуси.  Един хирург и двайсет години на оперира апендицити няма на милиметър да се е доближил до опита който му е нужен за една сърдечна операция например.  За това купувай си каквото ти хареса. Е в началото ще умориш доста трънчета, но личният опит е най-добрия учител. Само с четене се става професор, но не и добър инженер например.

А онова Ферокактусче дето те притеснява събужда в мен  различни чувства.  От една страна мъничко ти завиждам за чудесния екземпляр. Ако отвориш Гугъл ще видиш че повечето представители на тоя вид имат далеч по-слаби бодли. Твоят е направо като изваден от природата, а не гледан в оранжерия.  По-силните бодли обаче винаги са за сметка на по-бавния растеж, и често по - изтощен вид на растението като цяло.  Твоят е доста смърщен, и щом казваш че корените му са добре явно проблема не е в болест, а в силно обезводняване. Лошото е че в момента не можеш да му помогнеш. Той е в стагнация и дори да го полееш няма да усвои влагата която ще му подадеш. Само рискуваш да загният корените му. Остава ти само да стискаш палци да презимува нормално и на пролет като се събуди да се възстанови след първите няколко поливки.  Има разбира се и вариант да го събудиш сега изкуствено. Ако можеш да му осигуриш необходимата светлина и топлина можеш да се опиташ да го извадиш от състоянието на стагнация. След това да го полееш, и по-късно отново да го " приспиш". Цялата тая  операция обаче иска поне малко личен опит, и наличие на нужното техническо оборудване. За това по-добре е да го оставиш така както си е. Намери му хладно / 10 - 15 градуса / помещение, и нека там да дочака пролетта. Ако е рекъл Господ може и да оцелее .
Това че епиделмиса е светъл не трябва да те притеснява особено. Това също може да е признак на силно обезводняване.  По принцип тоя вид си има по-светъл епидермис. При основния подвид епидермиса е синкаво зеленикав на цвят. Съществува една по-високо планинска разновидност - Ферокактус макродискус вар. септентрионалис която освен с по-мощните си бодли се различава и в жълтеникаво зеления цвят на епидермиса.  Ако гледах само цвета на епидермиса бих казал че си късметлия да попаднеш на тази рядко срещата разновидност. При нея обаче централния бодил е прав като шило, а на твоето трънче центалния бодил е леко извит точно като на основния подвид. А може и твоето растение да е някакъв междинен хибрид между двата подвида защото определено е доста по.бодливо от масово разпространените си събратя.  Все пак тази вероятност е малка, и по-скоро пожелателна.  Стискам ти палци това кактусче да има достатъчно сили да презимува успешно, и на пролет да те зарадва с пълно възстановяване.   

Кактус БГ

« Отговор #89 -: Декември 27, 2012, 12:14:22 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33