Склери, аз ползвах малка УВ лампа разположенба в единия край на люпилника. На снимката от предната страница се вижда само краят на мини тялото което я държи- разположена е успоредно на тясната страна (откъм джаждите) и е леко разделена с преграда, обелепна с алумиево фолио, за да не се смесва със светлината на основните лами. Това беше с цел УВ-то да е насочено само в този участък, където си правех експеримент с астрофитуми под УВ лъчение.
Сполука по принуждаването им да станат вариегатни нямах, а кълняемостта беше забавена. Та затова и при следващото сеене я изключих и не я ползвах повече. Водорасли не съм имал от 3 години откакто сях за пръв път и в брзането доспуснах доста грешки, но вече не позлвам нищо органично в сусбтарта за сеене, който е или зеолит или каварцов пясък, препечени за 5-10 минути във фурната, чистя съдчетата със спирт и естествено с последващите поливки с преварена или дестилирана вода... и фунгицидче.
Иначе в основното осветително тяло аз ползвам само 2 лампи- едната е Гро Лукс, а другата е тъмно синя.