Автор Тема: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи  (Прочетена 144951 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

guest8

• Гост
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #90 -: Ноември 15, 2012, 08:28:33 pm »
като стана въпрос за терариуми, доста функционални са термометрите-лепенки с цветова индикация  (y)

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #91 -: Ноември 15, 2012, 08:38:50 pm »
като стана въпрос за терариуми, доста функционални са термометрите-лепенки с цветова индикация  (y)

(y) Ще лепна по една на всяко тяло :)

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #92 -: Ноември 15, 2012, 08:47:00 pm »

(y) Ще лепна по една на всяко тяло :)

Ползвай джакузи и сауна!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #93 -: Ноември 15, 2012, 09:26:08 pm »
Току що, без да искам намерих и термоконтролер какъвто търсех от 2-3 месеца.. баси каръка съм. :) Поръчах си го веднага.
Ето за какво говорим. - Терморегулатор RTh5 (Термо контролери)

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #94 -: Ноември 15, 2012, 09:33:14 pm »
 Как си забравил бре, нали пролетта ти пусках линк към оня сайт от Враца  (tmi)

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
Mai shte pravish Liupilnik za NASA :D
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #96 -: Ноември 15, 2012, 09:48:12 pm »
Джони,не знам колко точно е широк люпилника ти, но само две лампи ми се виждат недостатъчни.  Ако го облицоваш отвътре с нещо светлоотразително ще вдигнеш осветеността. Ако ти се харчат парички можеш да изрежеш парчета огледала. По-евтино ще легне ако облицоваш вътрешността с алуминиево кухненско фолио. То от своя  страна има две различни страни. Едната по-матова, другата по- бляскава. Сещаш се с коя трябва да е навътре фолиото.  Четох някъде по руските форуми че бялата боя има по-добра светлоотразителна способност от алуминиевото фолио, но не съм експериментирал и не мога да го твърдя със сигурност. Аз лично използвам огледала, но само в капака. Отстрани люпилника ми е открит, но в капака има четири лампи при двайсет и пет сантиметра широчина на люпилника.

Преди време термостата на моя люпилник не изключи / по закона на Мърфи в мое отсъствие / и каквото имаше вътре се свари. За това бих те посъветвал да не разчиташ толкова много на електрониката. Вярно че можеш да предвидиш втора защита. Нещо което мен ме домързя да направя и си платих. Но според мен с няколко експеримента можеш да откриеш колко точно вентилационни отвора трябва да пробиеш за да не се налага температурата да се сваля принудително. При мен е с вентилационни отвори. При положение че в стаята температурата се колебае около 22 - 25 градуса температурата в люпилника е 25 - 28 градуса при повдигнат капак, и 30 - 32 при спуснат.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #97 -: Ноември 15, 2012, 10:04:18 pm »
Лампите са 3 в момента. Четвъртата ще е ултравиолетова. Споменах, че тази установка ще бачка и в по-студена среда (около 10-15 градуса) и за това не бързам с отворите. Дупката на вентилатора е 12х12 см а размера на люпилника 75х30х30 см. С новия термоконтролер мога да нагласям хистерезиса на включване. ДОБРА е идеята за втора защита и ще я реализирам с този термоконтролер с който провеждам тестовете сега, и без друго няма какво да го правя. ;) (y)
Вътре ще облицовам с домакинско фолио задължително... (y) ама него ще го сложа на финаля. ;) Замислям се за едно рефлекторно огледало (но може и фолио) между лампите и телата, има 7-8 мм разстояние. Абе докато дойдат чешките семки требе да съм приключил с тестовете.  (y)

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #98 -: Ноември 15, 2012, 10:09:31 pm »
Сетих се и за другата тема "Осветеление, отопление... редосеялки и джажи"  и ако е удобно и възможно, тя да се слее в тази тема, понеже доста от нещата ги преповтаряме и в двете.
 Оказа се обаче, че снимките, които съм пускал там нещо не се показват.  Линковете ли са счупени не знам, но това е положението  :(
Сега ще пробвам с линк за същите дали тук ще се види нещо:

GaBOSS също беше в процес на изработка на люпилник, дали излезе нещо или се отказа?

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #99 -: Ноември 15, 2012, 10:09:47 pm »
Как си забравил бре, нали пролетта ти пусках линк към оня сайт от Враца  (tmi)

Врачаните не отговориха на запитването ми..

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #100 -: Ноември 15, 2012, 10:13:08 pm »
Ти нали знаеш, че там са малко дръпнати- много, много не разговарят- първо бият, после питат  :D

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #101 -: Ноември 15, 2012, 10:18:06 pm »
Темите са слети, благодаря за подсещането!  (y)

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #102 -: Ноември 15, 2012, 11:12:14 pm »
Лампите са 3 в момента. Четвъртата ще е ултравиолетова.

Много неща се изкоментираха във връзка с твоя " люпилник", но никой не каза и дума за четвъртата лампа. Много съм любопитен за резултатите от този експеримент. До сега никъде не съм срещнал информация за УВ лампи в " люпилник ".  Няколко дневните семеначета са крайно нежни и чувствителни. Не знам как, и дали въобще ще могат да понесат УВ-то. Тъй като сам подчертаваш че става дума за експеримент все пак на твое място не бих рискувал с пълен " люпилник".  Може би с една контролна партида от няколко по- " корави " вида. 
Аз лично бих включил допълнителни УВ лъчи на семеначета които вече са привикнали с външния свят. Изкарали са поне месец, два на пряко слънце. Адаптирали са се, и едва тогава допълнително УВ.  Тоест на втората година от живота им.
Едно е сигурно. В " люпилник" в УВ лампа няма да има и помен от синьо зелените водорасли които понякога са бич за семеначетата от по-дребните видове.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #103 -: Ноември 15, 2012, 11:41:27 pm »
Пропуснал си за ламБата. ;)

...
А това е четвъртата ламба която мисля да сложа - Ferplast TROPICAL LAMP T8 18W -лампа UV-B 5% 18W 60см.

Щом в природата семеначетата изкарват на слънчевата радиация, трябва да издържат и при пресъздадени условия. ;) Имам място точно за една лампа още. ;) А идеята за тази УВ ламба ми дойде след дискусията в парниците, за УВ-то и бодлите. ;) Търсих в мрежата инфо за УВ и кактуси и не намерих много, даже почти нищо да пише за това. Естествено, тестовете ще бъдат контролирани, и надявам се публично анализирани и обсъдени. Аз лично си мисля, че няма да има много негативни страни.. както и много позитивни такива. Не е сигурно, но е вероятно, че и синьо-зелени няма да се появат. Интересното е, че за сега не се знае със сигурност нищо. ;)

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #104 -: Ноември 15, 2012, 11:47:39 pm »
Склери, аз ползвах малка УВ лампа разположенба в единия край на люпилника. На снимката от предната страница се вижда само краят на мини тялото което я държи- разположена е успоредно на тясната страна (откъм джаждите) и е леко разделена с преграда, обелепна с алумиево фолио, за да не се смесва със светлината на основните лами. Това беше с цел УВ-то да е насочено само в този участък, където си правех експеримент с астрофитуми под УВ лъчение.
Сполука по принуждаването им да станат вариегатни нямах, а кълняемостта беше забавена.  Та затова и при следващото сеене я изключих и не я ползвах повече. Водорасли не съм имал от 3 години откакто сях за пръв път и в брзането доспуснах доста грешки, но вече не позлвам нищо органично в сусбтарта за сеене, който е или зеолит или каварцов пясък, препечени за 5-10 минути във фурната, чистя съдчетата със спирт и естествено с последващите поливки с преварена или дестилирана вода... и фунгицидче.
Иначе в основното осветително тяло аз ползвам само 2 лампи- едната е Гро Лукс, а другата е тъмно синя.

Кактус БГ

« Отговор #104 -: Ноември 15, 2012, 11:47:39 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33