Автор Тема: Предложения за организация на форумЪт  (Прочетена 113048 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен scleri

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Re: Предложения за организация на форумЪт
« Отговор #120 -: Август 24, 2012, 04:01:12 pm »
Skleri , от къде може да се изтегли "The Cactus Family " ? Би ли пуснал линк моля те ?
Аз имам на pdf Lovivia  на Walter Rauch . Ако някой иска , да каже ... или да каже как да я кача тук.

Това е линк от където можеш да си я дръпнеш.  Линка ще е активен една седмица и после сори.

http://dox.bg/files/dw?a=67d999a805

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #121 -: Август 24, 2012, 05:36:09 pm »
Skleri , от къде може да се изтегли "The Cactus Family " ? Би ли пуснал линк моля те ?
Аз имам на pdf Lovivia  на Walter Rauch . Ако някой иска , да каже ... или да каже как да я кача тук.

Това е линк от където можеш да си я дръпнеш.  Линка ще е активен една седмица и после сори.

http://dox.bg/files/dw?a=67d999a805

Има я и тук: http://cactus-bg.com/forum/book/Anderson%20E.F.%20-%20The%20Cactus%20Family%20(%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9,%202001).pdf

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #122 -: Август 24, 2012, 05:43:02 pm »
Благодаря Ънкъл :-) вече я свалих  (y) , сега ше си я гледам през сливова ракия.

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #123 -: Август 24, 2012, 07:50:01 pm »
Интересно. Всеки казва стига, а след това продължава да пише по тая тема  дето вече е дотегнала на всички. Хайде наистина да спрем.

Аз имам предложение точно по темата свързана с организацията на форума.

Оня ден / щото нямаше  нищо  ново из другите теми / случайно влезнах в справочната част на форуми и прочетох материала за Ехинокактусите. Както Джони е посочил источника на този материал беше един от многобройните цветарски сайтове, и както е нормално за тези сайтове пълен с грешна информация.  В тази връзка имаше няколко коментара, но си мисля че не им е мястото там, за това в момента пиша тук. 

Подобни енциклопедични секции има и в други форуми. Най-вече руски. Тяхната поява е продиктувана от факта че преди години по-голямата част от любителите нямаха достъп до сериозната научна, задгранична,  литература. За това администраторите на тези форуми са публикували къде по-подробна, къде по оскъдна информация свързана най-вече с класификацията и определянето на видовете кактуси.
Моето скромно мнение е че в момента тази нужда е отпаднала. Всеки който иска може да намери в нета най-точната и най-новата информация в това отношение.  Включително и да си изтегли кактусарските библии - " The Cactus Family " и новия THE NEW CACTUS LEXICON .

Идеята ми е ако има такава справочна част във форума то тя да е по - скоро за споделяне на личния опит на отделните любители по отношение на конкретен род, или даже вид кактус.  Не е задължително тази секция на форума да се напълни за една седмица. Кой когато има време може да напише нещо, а останалите да коментираме и допълваме.  Аз лично не бих се наел дори да коментирам нещо на тема гимнокалициуми например, но смея да имам самочувствие на човек с опит над средния на тема Ферокактуси и Копиапоа. 
Една такава секция събрала есенцията на личния опит при конкретни български условия би била по-полезна за начинаещия, а и не само за начинаещия,  любител отколкото сухата научна информация съдържаща се в справочниците.
Предложението на Scleri е много добро и го подкрепям с двете ръце (y) (y) Надявам се , да не бъде подминато и забравено .

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #124 -: Август 24, 2012, 10:01:08 pm »
.....
Идеята ми е ако има такава справочна част във форума то тя да е по - скоро за споделяне на личния опит на отделните любители по отношение на конкретен род, или даже вид кактус.  Не е задължително тази секция на форума да се напълни за една седмица. Кой когато има време може да напише нещо, а останалите да коментираме и допълваме.  Аз лично не бих се наел дори да коментирам нещо на тема гимнокалициуми например, но смея да имам самочувствие на човек с опит над средния на тема Ферокактуси и Копиапоа. 
Една такава секция събрала есенцията на личния опит при конкретни български условия би била по-полезна за начинаещия, а и не само за начинаещия,  любител отколкото сухата научна информация съдържаща се в справочниците.
Предложението на Scleri е много добро и го подкрепям с двете ръце (y) (y) Надявам се , да не бъде подминато и забравено .

Няма как да бъде  подминато нито предложението на Склери, нито на Змейчо. (nod) Очаквам дискусията да продължи около тези две точки. На първо време аз ще премахна всички тези ненужни и недостоверни външни статии които съм републикувал тук.  (y)

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%
« Отговор #125 -: Октомври 02, 2012, 05:54:13 pm »
Имам едно предложение за допълнение към всеки участник във форума.А именно да попълним данни за колекциите си,растения,цъфтящи,плододаващи и т.н.Предполагам всеки поддържа някаква библиотека с видовете си.Така ще се подобрят връзките между отделните членове,но вече като притежатели на конкретни растения.Аз лично бих потърсил ацтекиум риттери за опрашване и при подходящ наоколо бих осъществил някакъв контакт.Нищо не пречи да пишем и какво сеем всяка година-най-малкото е обмяна на конкретен опит.Може пък да се следи от любители на опреден вид и при евентуална покупка(честно да си кажа,цените на някои европроизводители ми се виждат височки).Та така......
Лично аз имам екселка таблица с Нотокактуси,а другите бих попълнил за около час може би....

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #126 -: Октомври 02, 2012, 07:16:07 pm »
Идеята е отлична! Дайте да измислим как да я реализираме. Аз лично описвам и снимам всичките си растения, не е проблем да ги експортна в каквато и да е таблица или БД. Очаквам поне заинтересованите да се включат в дискусията.  (y)

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #127 -: Октомври 02, 2012, 07:51:09 pm »
Примерно предложение:
Понеже ще е също информация, но за колекциите, май трябва да е в този подфорум "Информация"
Просто да се създаде още една тема "Информация за ..... " или "Кой - какво отглежда" или друго там...
И там всеки да си създаде тема с отглежданите трънчета, на която да може постоянно да се променя съдържанието, съответно при промяна (добавяне  (rock) ) на още екземпляри  ;)
Мисля, че е добре самите листи да са просто описани, т.е. да не са във файлове, за да излизат при търсачката имената!
Моята листа е малка и готова  8)
само да решим къде да ги изтипосваме  (happy)

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #128 -: Октомври 02, 2012, 07:55:29 pm »
За тази цел няма ли да е добре да се ползват публичните документи на гугъл или друг хостер, защото всеки ще може да си ги редактира и актуализира?! А в темата ще има само линк към документа.  (y)

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #129 -: Октомври 02, 2012, 08:05:00 pm »
То всякак става, но имах предвид мнението на Nick!
А и е нормално като ме интересува някой кактус първо да чукна на търсачката и ако се намира при някого да си хортуваме после с него, каквато е и мисълта на Nick, предполагам...  :)
Иначе май се обезсмисля темата - става по-скоро клюкарска или хвалбарска на кой му е по-голяма колекцията  (rofl)

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #130 -: Октомври 02, 2012, 08:39:16 pm »
Аз съм за всички варианти. ;) (y)

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #131 -: Октомври 02, 2012, 08:48:19 pm »
Искам да направя специален архив систематика на кактусите!

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #132 -: Октомври 03, 2012, 12:06:59 am »
През 2008 при учредяването на Сдружение «Екзотика», едно от нещата, които предложих беше да се започне една база данни с отглежданите от колекционери и ботанически градини в България видове. Но, според мен е непостижимо по ред субективни причини.
Поздрави, Андрей

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #133 -: Октомври 03, 2012, 12:44:54 am »
През 2008 при учредяването на Сдружение «Екзотика», едно от нещата, които предложих беше да се започне една база данни с отглежданите от колекционери и ботанически градини в България видове. Но, според мен е непостижимо по ред субективни причини.

Явно си изпреварил времето си с тази инициатива. Основния проблем който тресе българските кактусари е вродената колекционерска социопатия която е била водеща през "съветските", че и през първоначалните и демократични интернетски времена.
Не съм социолог, нито психолог.. ама не ми и трябваше за да прозра преди почти година, че българските фенове на кактусите не се нуждаят от сдружения, правила, устави или недай си боже от членски внос за да бъдат социализирани. На тях им трябва и се нуждаят от мегдан, място за споделяне и дискусия, място свободно от елементарна, комерсиална и просташка цензура.. за да могат да излезнат от аскетичните си "костюми".
Като изключим обективните причини поради които ние се самоизолираме и живеем в собствените си светове, мисля... (think) даже съм почти сигурен, че инициативата на Nick може да бъде реализирана съвсем спонтанно, без никакви уговорки и условия, стига да и е дошло времето.  (y)

Определено съм за тази инициатива! Ако имаше гласуване, вдигам и двете си ръце! :)

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #134 -: Октомври 18, 2012, 02:08:06 pm »
Дали ще е удобно да бъде добавен подраздел или тема на удачно място може би в раздела "Кактуси" и такава в раздела със сукуленти или на друго удобно място в която да публикуваме линкове към сайтове с какти & суки тематика, към снимкови галерии и т.н.?
Засега опцията е или в раздела за търговия и темата за линкове на търговци (някои от които имат галерии, но пък много галерии със снимки не са на търговци, а и даже да са на търговци- едно е ценова листа и разисквания по поръчки,а друго е снимкова галерия или архив) или в "спам зоната" в темата за интересни и смешни нещица или полезни странички и програми, ама все пак тези неща (за кактусни и сукулентни галерии и архиви) не са спам, та нека да разграничим спама от конкретната насоченост... така в моемнта някои неща се губят или изобщо не биват публикувани поради липса на точната тема или раздел.
Според мен е най- удачното място да се направи такава тема/теми е в новообособен раздел, но първо трабва да се създаде подходящия раздел, защото в момента няма такъв.  Раздел за споделяне на линкове от снимкови галерии на чужди колекции, производители или експедиции из Америка и Африка- точното именуване на такъв раздел и тема/теми нека да определят по- креативните в именуването, че аз не съм.

Кактус БГ

« Отговор #134 -: Октомври 18, 2012, 02:08:06 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33