През 2008 при учредяването на Сдружение «Екзотика», едно от нещата, които предложих беше да се започне една база данни с отглежданите от колекционери и ботанически градини в България видове. Но, според мен е непостижимо по ред субективни причини.
Явно си изпреварил времето си с тази инициатива. Основния проблем който тресе българските кактусари е вродената колекционерска социопатия която е била водеща през "съветските", че и през първоначалните и демократични интернетски времена.
Не съм социолог, нито психолог.. ама не ми и трябваше за да прозра преди почти година, че българските фенове на кактусите не се нуждаят от сдружения, правила, устави или недай си боже от членски внос за да бъдат социализирани. На тях им трябва и се нуждаят от мегдан, място за споделяне и дискусия, място свободно от елементарна, комерсиална и просташка цензура.. за да могат да излезнат от аскетичните си "костюми".
Като изключим обективните причини поради които ние се самоизолираме и живеем в собствените си светове, мисля...

даже съм почти сигурен, че инициативата на Nick може да бъде реализирана съвсем спонтанно, без никакви уговорки и условия, стига да и е дошло времето.
Определено съм за тази инициатива! Ако имаше гласуване, вдигам и двете си ръце!