Автор Тема: Експериментални техники и субстрати за сеене на семена от кактуси  (Прочетена 77547 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

guest8

• Гост
 (y)
good luck и сполука в начинанието!

Неактивен melaleuca

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
Бражо Кмете! Не виждам нито една чашка балабенска ракия? Наздраве! Желая ти успех за поникването! (d)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
 (y)
Трудните кактуси се сеят лесно!  :)
На дребните семки трудното е, че трябва да се гледат дълго време, като се бранят от евентуално появили се гъби, водорасли и други гадове. Но при вашия съвършен люпилник няма да е такъв проблем мисля. Техничарите добре се справят с тая материя, Рангел и той е бил инженер в завод, преди да си осъзнае призванието.

Тия частици слюда в субстрата от вермикулита ли идват?

Неска и аз ще сея няколко вида, закиснал съм семената в калиев перманганат от вчера още. 
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
немога да се въздържа да  не се изкефя на глас - Джониии, Миленчеее браво за нестихващият ви ентусиазъм  (bow) и всичко го правите, като четете много - това е най-важното за успеха. На пролет виждам аз,  една Балабанска сбирка- бригада с цел пикиране на семеначета  ;)

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
Pesho mnogo seriosen , Milena se kefi :D

Holy Moly !!!! Mnogo sqrna slojish v 4asha :D sloji 1 cm stiga tolkova za 100 vida semena :D

Holy Moly bis !!!!!  omg 5 litra  sqrna kicelina :D imate za tsql jivot !!! :D

mnogo organisirane ste bravo :) ne kakto men :D kogato sea , tsqla kyshta ima neshta :D
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
..

Тия частици слюда в субстрата от вермикулита ли идват?
...

Да, вермикулита е експандирана слюда мисля.

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
.........
Днес сяхме трудните, като леко ъпгрейднахме технологията на сеене. Вече ползваме сярна киселина, техническа - защото сме техничари, 95-6 %. :)
.........

Забравих да напиша какво сяхме - педиокактуси, склерокактуси, аустрокактуси, тоумеи...  :D
Ето линк към файла в който сме описали всички семена, които сме посяли до сега в детайли и хронология. Препоръчвам на всички да си направят подобно публично споделяне, от което биха имали полза много хора.
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AtROCPYojHpHdGIwdVNhSm9ZRHVaa3c2NVN3SkJPcXc#gid=0

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus

Клеман, видя ли описанието на втория клип? :D
Цитат
Публикувано в 19.01.2013
Аз садя, а колежката разпитва Клеман, крадем занаят! :)

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%
Много е добра таблицата,но главниот ми въпрос е КОЛКО?Няма колона или колони за броя на покълналите - първия,петия ден.....общо...Защото това е функция на всичко останало,което сте описали(освен кълняемостта на семената,щот тя зависи от доставчика,ама да го знаем и него).
2-3-4-ти ден на първите кълнове е направо прекрасно... (y)

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!

Клеман, видя ли описанието на втория клип? :D
Цитат
Публикувано в 19.01.2013
Аз садя, а колежката разпитва Клеман, крадем занаят! :)

da vidqh :D o trabva po youtube da se hodi za da se vijda :D
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси

Забелязвам, че повечето от сеячите по клиповете сеят директно в саксийки..  (think)

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
Понеже се сдобих с малко семена от Harrisia, преди няколко дни посях малко като си направих и експеримент. Еднакъв брой семена засях в чист перлит и в серамис.
Ето резултата на 6-ия ден: и в двете саксийки има вече по 1 покълнало семеначе :)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Може би покълването не зависи толкова от субстрата, а понататъшното развитие на семеначетата. Те затова много хора ги сеят в саксийки, че ако може, да не ги барат до 2-3 годишни; това става ако няма болести и оцеляемастта не е висока, не са нагъсто. Мене лично такъв вариант ме устройва, нещо вече не си падам много по пикирането.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен Valyo

• Публикации: 446
  • Activity:
    0%
Да, прав си, но пикирането си има друга функция - развиване на по-добра коренова система. Като пикирам семеначетата/ обикновено след2-3 месец, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО им подрязвам малко коренчетата, колкото и малки да са. Това спомага да се развие впоследствие по-добра коренова система, което пък от своя страна благоприятства по-добрия растеж на кактусчето. Има и друго: при всяко пикиране се променя и състава на субстрата, което пък от своя страна дада възможност по-безболезнено да се адаптира растението към неговия вид почва.
Valyo

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%

Съгласен съм с Джордж че субстрата не оказва кой знае какво влияние върху покълването. Като изключим субстрати съдържащи негасена вар например дето ще унищожат самото семенце. Както вече не веднъж съм имал възможност да спомена в първите няколко месеца от живота на семеначето субстрата служи главно за механично закрепване и доставка на влага. Хранителните вещества нужни за растежа са складирани в семенцето. За това едно семеначе еднакво успешно се развива и върху чист кварцов пясък, и върху перлит, и върху почва за кактуси. Използвайки тоя факт сеем върху чист , химически неутрален минерален субстрат, и по този начин ограничаваме силно възможността от развитие на патогенни организми по простата причина че няма с какво да се хранят.  Само че след два - пет месеца нещата се променят. Срока зависи от видовата принадлежност на семеначето. Едни видове по-бързо от други изчерпват хранителните си запаси. Тогава вече състава на субстрата се оказва важен.

Съгласен съм и с Вальо за ползата от пикирането в ранния етап от развитието на кактусите. Може би само с едно изключение. Видовете с реповидна коренова система през първата година от своя живот растат основно на "ряпа ", а над почвата почти не мърдат. През това време те не обичат много, много местенето и за това е най-добре да не се пикират. За да не си пречат трябва при първото пикиране да се разсадят на достатъчно разстояние, както и да се предвиди достатъчна дълбочина на почвата.
За развитието на добра коренова система освен пикирането помага и поливането от долу, както и използването на по-беден субстрат. Логиката е ясна.

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33