Съгласен съм с Джордж че субстрата не оказва кой знае какво влияние върху покълването. Като изключим субстрати съдържащи негасена вар например дето ще унищожат самото семенце. Както вече не веднъж съм имал възможност да спомена в първите няколко месеца от живота на семеначето субстрата служи главно за механично закрепване и доставка на влага. Хранителните вещества нужни за растежа са складирани в семенцето. За това едно семеначе еднакво успешно се развива и върху чист кварцов пясък, и върху перлит, и върху почва за кактуси. Използвайки тоя факт сеем върху чист , химически неутрален минерален субстрат, и по този начин ограничаваме силно възможността от развитие на патогенни организми по простата причина че няма с какво да се хранят. Само че след два - пет месеца нещата се променят. Срока зависи от видовата принадлежност на семеначето. Едни видове по-бързо от други изчерпват хранителните си запаси. Тогава вече състава на субстрата се оказва важен.
Съгласен съм и с Вальо за ползата от пикирането в ранния етап от развитието на кактусите. Може би само с едно изключение. Видовете с реповидна коренова система през първата година от своя живот растат основно на "ряпа ", а над почвата почти не мърдат. През това време те не обичат много, много местенето и за това е най-добре да не се пикират. За да не си пречат трябва при първото пикиране да се разсадят на достатъчно разстояние, както и да се предвиди достатъчна дълбочина на почвата.
За развитието на добра коренова система освен пикирането помага и поливането от долу, както и използването на по-беден субстрат. Логиката е ясна.