Как успяват в природата...там няма перлит...вярно имат голям брой семената- но все пак някои се прихващат..без перлити,зеолити, кварцов пясък...Някой експериментирал ли е директно сеене...
E, повечето от тези материали ги има в природата, друг е въпроса дали точно в хабитата на дадено растение има лава или пемза, варовиков трошляк и скали или пък е глина и пясък или всичко накуп, а за кварцовия пясък пък съвсем със сигурност може да се каже, че е много предпочитано място за поникване на Юбелмании в Бразилските им хабитати. Даже в тази връзка леко опонирам на Склери за твърдението за ненужността за посипване, да и аз смятам, че няма нужда за повечето видове, но Крайча имаше снимки и описания точно за хабитатите на Юбелманиите и снимки с едни кварцови полета от пясък в които поникват семките и стоят защитени и растат няколко месеца като в мини парник под тънък слой кристалчета от кварцов пясък, който по думите на чеха бил достатъчно прозрачен да допуска светлина, като същевременно ги пазел от прекомерно излагане на слънце и загуба на влажност. Това е за конкретен вид и най- много за още 2-3 които се намират в околностите.
Но ако под директно сеене имаш предвид сеене в саксията с мушкато или вън на двора между доматите това е съвсем друго нещо. Там сигурно при подходяща температура ще поникнат доста от семената, особено на някои опунции или горски кактуси, ама проблема е какво ще стане после като пуснат коренчета, какво ще стане с мухъла от влажната органика и постоянния нестерилен контакт с околната среда, животни, насекоми и други патогени, а после със загниването на корена и кореновата шийка на много от посятите видове.
Ние правим всички тия еквилибристики и глезотии с цел да намалим до минимум неприятните външни влияния и патогени, като доставим една хем сравнително стерилна, хем подходяща за семеначета среда, но която много малко хора биха направили индивидуално съобразена със всеки вид и всяко пакетче посев, затова се стремим да направим нещо унифицирано, което да е ако не полезно за всички сменачета, то поне да не пречи на част от тях.
Аз лично преди сеех в чист кварцов пясък, после в чист зелит или смес на зеолит с кварц, а после пак се върнах на предимно кварцов пясък, защото повече ми харесваше, но пък сега също забърквам многокомпонентни бъркочи с вермикулит, кварц, зеолит и малко кречамични песъчинки под формата на шамот. Определено съм на мнение че многокомпонентните субстрати било за сеене или са засаждане на възрастни растения са много по- комплексни и подходящи, защото много по- добре задържат и отдават влагата, когато вътре има разнородни елеменсти и с различни влагозадържащи и влагоотдаващи свойства, докато само с каврцов пясък неминуемо се стига до засъхване на повърхностния слой или при преумокряне няма елемент който да обере прекомерната влага и трябва попиване или досипване на още пясък, зеолита пък има влагоотдаващи и влагозадържащи свойства но в цялата площ на посева те са едни и същи, същото е и с перлита, а когато се комбинират тези двете или други три получаваме много повече разнообразие в ареация и складиране и трансфер на влагата, като в зеолита има и все пак някакво количество минерали, които може и да е възможно да се усвояват от младите коренчета, а може и да не е така, но се надяваме

Апропо, как да намерим като чужбиснките вермикулити, експандирани в много по-малки размери от нашенските зарчета за Барбут? Аз с една поръчка от Германия в цветарски форум си бях взел и немски, ама пак същите кютуци, като тоя на Биоцвет, а по испански, немски и италиански снимки и клипчета съм виждал да добавят директно ситна фракция вермикулит с размери не повече от 2 х 4 мм под формата на ситни цилиндърчета, като пластмасови гранули или ситно смляна кайма, което при нашите бичмета, ако ги смелим с месомелачка или врътнем в чопър, тоя материал се гъне като гумен и се дъвче и разлюспва, като става на остри слюдени парчета и прах. Докато чужбинския явно през нещо като отвори на месомелачка е минавало още при обработката на материала и на западните любители на сеенето не им се е налагало да го стриват и разпрашват допълнително.
стържат и мелят тоя материал и той да става на слюдени парчета и прах, а