Автор Тема: Субстрати за кактуси  (Прочетена 105680 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен melaleuca

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
Re: Субстрати за кактуси
« Отговор #180 -: Януари 27, 2013, 10:20:31 pm »
Просто това напълно прави глупост! Всеки има право как и какви съставки се занимава за тях! Какво му пречи това? Всеки колекционер има право експриметн върху за тях! Както и японски експримент за хибридни и почва! Има ли проблем в това?

Проблем няма. Склери просто споделя своя опит с желанието си да ни спести допускането на евентуални грешки.  (y)

Точно това говорехме,Кметица е права и тя има право експримент за тях!  (y)

Неактивен nimich

• Публикации: 108
  • Activity:
    0%
« Отговор #181 -: Януари 27, 2013, 11:45:44 pm »
Всички тук се споделяме информация и опит с най добри намерения със цел добруване на нашите растения. Няма нищо лошо да се чуват различни и в някои случаи противоречиви мнения. Понякога се получават и недоразумения.

По въпроса за котешката тоалетна. Споделям каквото съм прочел. Всички съдържат някакъв вид глинести материали, които са по ефективни за попиване на влагата от пясъка. Има основно две разновидности  – такива които не образуват бучки (non-clumping) и такива които образуват (clumping). Първите съдържат сепиолит, зеолит и диатомит. Вярно е че по форумите се дискутира използването им като стартерна смес за семена, но са доста алкални (рН около 9.5). Вторият вид които образуват бучки, съдържат бентонит и много от тях (отбелязано е на опаковката) не съдържат нищо друго освен естествен бентонит. Бентонита като всяка глина след намокряне и изсъхване се спича и като зачекнах темата нямах пред вид засаждане в чист бентонит. Бентонита е раздробена под действие на атмосферни явления вулканична скала и съдържа Na, Ca, Al, Mg, K и още около 60 вида др. минерали. Използва се като подобрител на почви (ion exchanger). Използването му напр. в сев. Тайланд за обогатяване на ерозирали почви е увеличило добивите на местните фермери 2 пъти. Аз лично го използвах  като 30 % - съставка на т.н. clay loam, за смеската ми за ариокарпуси и др. растения, които виреят в глинести почви,  като общото му съдържание в сместта е ~ 5 %, не повече от 10%. 

Неактивен rjf

• Публикации: 225
  • Activity:
    0%
« Отговор #182 -: Януари 28, 2013, 12:38:45 am »
нека всеки да слага каквото прецени за добре,явно е че всеки си казва собственото мнение и никой не слуша другия,аз лично не ми се дават пари за излишни луксове според мен и затова си троша тухли и керемиди и съм си доволен,та като стана дума за тези допълнителни екстри и аз да питам,мраморната мозайка която се използва в строителството подходяща ли е за добавка към субстрата и колко ако е така.намерих 2 чувала с такава и я ползвам само за дренаж.греша ли?
..И няма да спра,когато се уморя
..Ще спра, когато постигна целта си!!

Неактивен nimich

• Публикации: 108
  • Activity:
    0%
« Отговор #183 -: Януари 28, 2013, 01:03:32 am »
Мраморната мозайка се твърди че придава алкален характер на субстрата. Аз я прибавям към смеската за астрофитуми.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2859
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #184 -: Януари 28, 2013, 01:14:25 am »
нека всеки да слага каквото прецени за добре,явно е че всеки си казва собственото мнение и никой не слуша другия,аз лично не ми се дават пари за излишни луксове според мен и затова си троша тухли и керемиди и съм си доволен,та като стана дума за тези допълнителни екстри и аз да питам,мраморната мозайка която се използва в строителството подходяща ли е за добавка към субстрата и колко ако е така.намерих 2 чувала с такава и я ползвам само за дренаж.греша ли?
Мисля, няма проблем да я слагаш 10 - 20 % в смески за кактуси, дето виреят на варовикови и алкални почви. Аз добавям от тукашния филц (предимно варовиков, но сива скала) за пътно опесъчаване за дренаж, отгоре и в самата почва на повечето кактуси-североамериканци. Южноамериканците гледам на кварцови почви растат, затова не им слагам такова в смеската; ако намеря, използвам за тях гранитени чакълчета, макар и тва да си е глезотия. Никой не е проплакал досега.

А зеолита го слагам до 1/3 в смеските и не съм имал слепване при това положение. И като зная корените каква сила имат, не вярвам да им е проблем на кактусите.

Кактуси, изискващи варовик в субстрата  (wait)
« Последна редакция: Януари 28, 2013, 01:24:36 am от 7george »
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #186 -: Януари 29, 2013, 12:08:05 am »
Бентонитът е хубав материал за смеска най-вече заради минералния си състав. Ползвам бентонит от година и половина като добавка в смески за гипсофили. Забъркан на тесто заедно с гипс ~1:1 и после оставен на спокойствие да свърже и да стегне, не запича и не вреди по никакъв начин на порьозност и плътност на почвата, в която е добавен (добавя се на бучки 5 и нагоре mm). Едно особено благодарно трънче, растящо в подобна среда при мен е Pediocactus sileri. Отбелязах значителен пролетен и добър есенен растеж през 2012. Ползвам гипсо-бентонитна добавка при Aztekium hintonii (също година и половина - 2 бр. почти се удвоиха за 1 година), Geohintonia mexicana (от късната есен на 2012 - тук тепърва ще гледаме) и тази пролет Strombocactus disciformis-ите ми и Ariocarpus kotchoubeyanus var. macdowellii ще получат такава добавка.

Редакция: Споделеното по-горе като начален опит има отношение единствено към споменатите трънчета и единствено в смес с гипс. Самостоятелно като съставка все още не съм го ползвал с нищо друго. Но, ще пробвам. ;)
« Последна редакция: Януари 29, 2013, 12:19:37 am от exotica »
Поздрави, Андрей

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
« Отговор #187 -: Февруари 09, 2013, 02:29:55 pm »
     Дългоочакваното ми сдобиване с лава се сбъдна! Понеже искам и аз да бъда "модерен кактусовъд", та затова, преди една седмица и половина пратих запитване до две фирми, споменати от вас в предишни постове. "Кварцови пясъци/Q-sands/ ми отговориха почти мигновено/!/, нещо, за мен учудващо, но факт. "Мимоза" не ми отговориха.
     От "Q-sands" си закупих: Лава, червено-кафява, 3-8 мм, 10 кг. Цена - 7,56 лева с ДДС. Е, доставката ми излезе малко "златна" /~16 лв./, но няма как. Все пак пратих куриер на ЕКОНТ да ми я закупи от София и да ми я донесе до Русе. Но съм много доволен, че моите кактуси ще си кусат "деликатеси" като лава, вермикулит, зеолит, керамзит, а не само пръст от беленска къртица, янтренски пясък и косовска керемида ;).
     Между другото, в Mr. Bricolage мярнах някаква лава за барбекю. Нали съм любопитен - отворих кутията да видя що е туй, ама то едни парчетии, колкото орех големи. Не зная дали стават и те за кактуси, но и да стават, трябва да играе чука. Една кутия беше май 3 кила. Та, ползвал ли е някой от нея, `щото да си купя една кутия барем /ако е удобно, нека някой отговори/. Ако става за нашата цел-ето в Mr. Bricolage има лава, нали и други хора търсите тази "ценност" /забравих да снимам кутията поне/.
     P. S. Моя позната каза, че лавата ми приличала на кучешка храна! Още се чуди защо съм дал толкова пари за едни камъчки /хайде иди обяснявай/ :D.

Това е един литър лава 3-8 мм! Един литър лава тежи ~1,1 кг.

Неактивен NIKI

• Activity:
    0%
« Отговор #188 -: Февруари 09, 2013, 02:38:47 pm »
     Същевременно, понеже се заимах и с десет нови кактуса, трябваше спешно да купя и някаква "пръст" за тях, понеже моята лично приготвена "амброзия" по специална рецепта, свърши. Пак в Мосюто, намерих два модела: чешка и естонска. Взех от естонската напук - бутах, мачках непрозрачния пакет и по ми се `ареса  :D. Естествено, ще я обогатя с новите минерални "глезотийки", които вече имам. Да ме бяхте видели как ги мъкна до Бяла по рейса всички придобивки - бай Ганьо с дисагите (wait).
     По пътя ми съобщиха една лоша новина - вчера комшията обрал къртичините, които си бях заплюл! Подлец!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #189 -: Февруари 09, 2013, 03:55:34 pm »
Ники, няма да пресаждаш трънчетата само в този готов субстрат, нали?

Неактивен NIKI

• Activity:
    0%
« Отговор #190 -: Февруари 09, 2013, 04:43:53 pm »
Вече са пресадени в страхотен микс от останки от старата ми почва, готовата нова, но и обилно подобрени със зеолит, лава, керамзит, вермикулит и то май стана "ЕЛИКСИР" :D /манджа с грозде/!

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #191 -: Февруари 09, 2013, 04:52:48 pm »
Май очаквате чудеса от тези пълнежи.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #192 -: Февруари 09, 2013, 04:56:34 pm »
Вече са пресадени в страхотен микс от останки от старата ми почва, готовата нова, но и обилно подобрени със зеолит, лава, керамзит, вермикулит и то май стана "ЕЛИКСИР" :D /манджа с грозде/!

(y) Така бива. :)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2859
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #193 -: Февруари 09, 2013, 07:56:50 pm »
Кактус микс - особено пък естонски, явно ще е на основата на торфа, щото това е ефтин материал. Аз бих го оставил това до 20% в смеската, и то пак зависи на какви кактуси ще го слагам. Аз си купих и една торба (кварцов) пясък.

Инак много пъти сам ходил и в гората за листовка, ама това е отминал етап. Листовката трябва да се пропарва добре задължително, иначе с нея идва и коренова нематода в колекцията, от която после трудно ще се отървете.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%
« Отговор #194 -: Февруари 09, 2013, 09:01:38 pm »
То парите са си ваши,ама листовка с пясък и малко глинеста почва- това ви трябва.Ако си мислите ,че космическите добавки в почвата правят чудеса......Кактусите са такова животно, че трябват доста "старание" да му видиш сметката- яко поливане не когато трябва,тъпчене с торове,липса на светлина... Дори и "най-трудните" растат сами,ако ги позабравиш малко:). Е, няма за 2 месеца да станат половин метър или да зацъфтят, но с времето започва да се харесва всичко и всяко растение, независимо колко е голямо.Всяко от тях си има своето очарование.В противен случай ще има още някой в раздела "продавам колекцията си". Просто не става да имаш всички видове и то наведнъж- оттук и разочарованието..... :(

Кактус БГ

« Отговор #194 -: Февруари 09, 2013, 09:01:38 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33