Автор Тема: Субстрати за кактуси  (Прочетена 105687 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Neli Maneva

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
Re: Субстрати за кактуси
« Отговор #165 -: Октомври 30, 2012, 01:55:31 pm »
... koga edno takova neshtu v Varna ili bliso ...
и ако може река Дунав да минава през Варна, че да има не само морски, а и речен пясък  ;)  (wasntme)
ние които сме в глухата провинция и нямаме големи магазини какво да кажем и как да пазаруваме :) добре обаче че сме българи и сме изобретателни :) :) :)

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #166 -: Октомври 31, 2012, 06:13:36 pm »
Имам отговор и от Мимоза. ;) Даже си заръчах двадесет литра!  (party) (dance)

Цитат
Здравейте г-н Шолеков,

Моля разгледайте на прикачената снимка субстрат лава 4-8мм 1л насипно – 0.70лв.
Пемза не предлагаме към момента.

С поздрав,
Христо Георгиев

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
« Отговор #167 -: Октомври 31, 2012, 06:31:44 pm »
WTF !!!! zashto na li4no me kasvat 4e struva 1.20 !!!!

Malee utre otivam !
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
« Отговор #168 -: Януари 27, 2013, 10:17:07 am »
Петъчно пазаруване от Mr. Bricolage:
1. Агроперлит - 5 литра - 1,99 лв.;
2. Екпандиран вермикулит - 10 литра - 7,99 лв.;
3. Керамзит "за красота" - 1 литър - 3,29 лв.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2859
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #169 -: Януари 27, 2013, 06:45:55 pm »
Пробвах зеолит,не съм доволен от тях! Те получават зелени водорасли и подържа влага!
Много зависи кой къде и как си гледа кактусите и от там да си избере субстрата. При Галин - влажно, край морето, в оранжерия, значи зеолит не е добре. При мене - сух въздух целогодишно, гледам ги вътре на парно, още по-сух става - слагам зеолит ситен навсякъде, нямам проблеми засега. Ако си намеря и вермикулит, играта заспива.  (y)
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #170 -: Януари 27, 2013, 06:53:48 pm »
Пробвах зеолит,не съм доволен от тях! Те получават зелени водорасли и подържа влага!
Много зависи кой къде и как си гледа кактусите и от там да си избере субстрата. При Галин - влажно, край морето, в оранжерия, значи зеолит не е добре. При мене - сух въздух целогодишно, гледам ги вътре на парно, още по-сух става - слагам зеолит ситен навсякъде, нямам проблеми засега. Ако си намеря и вермикулит, играта заспива.  (y)

Прав си! Според мен най добре е речен кварцов пясък и безупречен проблем!

Неактивен nimich

• Публикации: 108
  • Activity:
    0%
« Отговор #171 -: Януари 27, 2013, 07:37:50 pm »

Ако не си намериш вермикулит си вземи котешка тоалетна - бентонита е смес от Аl-phylosilicates, вкл. вермикулит.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #172 -: Януари 27, 2013, 08:19:45 pm »
...

Ако не си намериш вермикулит си вземи котешка тоалетна - бентонита е смес от Аl-phylosilicates, вкл. вермикулит.

Хм.. дори на пръв поглед вермикулита се различава много по състав и свойства от бентонита. Вероятно в котешката тоалетна се съдържа някаква част вермикулит, но тя едва ли е много като % което. Това последното е моя хипотеза де..  :D

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #173 -: Януари 27, 2013, 08:32:43 pm »
В стремежа си да намери най-добрия субстрат човек изпробва какви ли не екзотики. Такава една екзотика е и котешката тоалетна. Не знам какво съдържа / освен бентонит /, но знам че идеята на производителя е освен къде да има да ходи котенцето, тоалетната му да убива лошата миризма, и / тук идва най-важното / да е и икономична. Щото като използваш обикновен пясък за котешка тоалетна се налага всеки ден да изхвърляш по два, три килограма пясък. Ако наблизо нямаш плаж проблема става сериозен. Та икономията е била една от основните цели на създателите на бентонитовите котешки тоалетни. Тази част от насипаната тоалетна която се намокри след поредното гостуване на котката след половин час става на камък. В края на деня стопанина с помощта на една решетъчна лопатка изхвърля само втвърдените бучки, и досипва малко нов материал. Не изхвърля цялото количество. Обяснявам цялата тази история като за три годишни деца за ви обясня защо котешката тоалетна не става за почвен субстрат. След първото поливане ще имате кактус засаден в бетон. А до колкото съм чувал кореновата система на кактусите не обича много, много бетона.
Сега на пазара има един куп вносни котешки тоалетни. Възможно е част от тях да са на друга / не бентонитова /  основа, но не виждам как ще се постигне икономия на материал ако няма някакъв лесен начин да се отдели зацапаната от чистата част. Бучката е най-лесното и най-елегантното решение. За това предполагам че всички котешки тоалетни би следвало да се втвърдяват при намокряне, което ги прави неподходящи за каквато и да е почва. 

Според мен чистият речен пясък, натрошените тухли, зеолита, и дребните камъчета / материали които се намират без проблем навсякъде в България / са достатъчно добри за да се постигне нужната консистенция на субстрата. Ако човек има достъп до лава и пемза това подобрява още малко нещата , но като цяло те не са незаменими материали.
Основната грешка която се допуска е че не се използват достатъчно едри фракции от инертните материали. Ситният пясък не само че не подобрява водопропускливоста, но дори я влошава. На пипане песъчливата почва е мека и приятна, но като полееш водата стои на повърхността и не попива. Когато използвания пясък е с едрина от няколко милиметра, и освен него в субстрата има достатъчно като количество дребни / десет, петнайсет милиметра / камъчета ситуацията се променя коренно. Освен че водата по-лесно преминава, и излишната се отича бързо, и въздуха има по-лесен достъп до корените.

В дебелите книги пише че субстрата за повечето видове кактуси трябва да съдържа около 70 процента почва / листовка или градинска /. Това количество почва може би е добро за оранжерйни условия, но за балконските кактуси тази почва идва малко по-влагоемка от допустимото. Аз лично използвам / за повечето видове, но винаги има изключения / доста по-бедна почва. За някои по капризни в кореново отношение видове почвата ми прилича повече на мръсен пясък отколкото на почва. Хранителни вещества винаги можеш да добавиш с две, три подхранвания през лятото, но е много трудно да извадиш бързо излишната влага. В оранжерийни условия, където през деня температурите обикновено надхвърлят петдесет градуса, този проблем не е така остър защото високата температура играе ролята на антисептик ограничавайки и дори спирайки развитието на вредните бактерии и плесени. Средно дневната температура около и под двайсет и пет градуса която имаме на терасите си обаче е идеална за развитието на всякакви проблемотворни бактерии плесени. За това и загубите от кореново гниене в балконски условия са в пъти по-високи от тези в оранжериите. По-бедния, съответно по бързо съхнещия, субстрат е добра защита срещу този проблем. 

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #174 -: Януари 27, 2013, 08:51:30 pm »
....

Обяснявам цялата тази история като за три годишни деца за ви обясня защо котешката тоалетна не става за почвен субстрат. След първото поливане ще имате кактус засаден в бетон. А до колкото съм чувал кореновата система на кактусите не обича много, много бетона.
...

Склери, това е само една хипотеза според мен. (nod) Няма доказателства за това. Има обаче много доказателства, че котешките тоалетни LECHAT и MiTZURA са много добри съставки в субстрати за сеене на семена от всякакви кактуси.  :D Ако следваме пътя на логиката, след като дадена съставка не е вредна за бебета, тя няма да е вредна и за зрели растения. Ето, че аз сериозно възнамерявам да започна да добавям и бентонит в субстратите за някои кактуси за да видя как ще се отрази и на тях.
На мен ми харесва това свойство на бентонита  след изсъхване да запазва формата на субстрата в които е забъркан и около него в една шуплеста и хигроскопична форма.

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
« Отговор #175 -: Януари 27, 2013, 09:04:39 pm »
Живо доказателство, че котешката тоалетна става за субстрат дори без да е смесена с друго са моите нотокактуси, които скоро пикирах в нормална смес за кактуси. Та тези бебоци ги посяхме лятото на 2 август само в котешка тоалетна и така си живяха и растяха 4-5 месеца без никакъв проблем.  (nod)
Ето как изглеждат. сега :)

Неактивен fena74

• Публикации: 39
  • Activity:
    0%
« Отговор #176 -: Януари 27, 2013, 09:17:53 pm »
Здравейте,

Напълно съм съгласен с това което Склери казва в по-горния пост за бентонита. Преди 4 години когато сях за първи път и аз опитах с първата ми попаднала котешка тоалетна (съдържаща основно бентонит) - не останах доволен от бентонита. Не мога да си спомня но точно по това време мисля че Клемент(може и да греша) ако не се лъжа беше сял в Котешка тоалетна но съдържаща основно (сепиолит) и имаше чудесни резултати. Смея да кажа че веднага след злополучният ми опит с бентонита си купих Котешка тоалетна основно съдържаща сепиолит. Вече 4-та година сея като поставям до 1/3 от този сепиолит и новопосятото се чувства много добре но..аз правя първота трансплантация винаги около 45-60 ден. И с това се приключва със сепиолита във субстрата. Лично според мен(от любителското ми наблюдение) - сепиолита върши чудестна работа да държи семената влажни дори когато леко се започне да се поотварят торбичките или се направят дупчици за леко позасъхване. Това което съм прочел в мисля че руски форум и един английски форум е на хора които съобщават че сепиолита прави субстрата леко алкален(може би минус за повечето от семеначетата). Но за кратък срок 45-60 дни лично аз не съм наблюдавал някакви отклонения или проблеми.(може би и срока е малък за да правя констатации проблем ли е леко алкалната първоначална среда). По-долу и 2 снимки на котешка тоалетна със сепиолит и как изглежда ненамокрен. Това го пиша от погледа на любителски наблюдения сял 12на пъти(не трудни за сеене видове) използвал този сепиолит.

« Последна редакция: Януари 27, 2013, 10:03:24 pm от fena74 »

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #177 -: Януари 27, 2013, 10:00:31 pm »
На младини и аз бях експериментатор.
Преди десетина години за пръв път се срещнах със зеолита. Останах доволен от резултата, но там от където го купувах свърши. / малко цветарско магазинче /.  Знаех че зеолита се добива и обработва в Кърджали в завод  Бентонит, но не знаех че това не означава непременно че зеолит и бентонит са едно и също нещо. Просто допуснах че бентонит е търговската марка на продукта , а минерала си е зеолит. / Наивни младежки години /. Та като не можах да намеря зеолит реших да го заменя с бентонит, а бентонит имаше под формата на котешки тоалетни. Та от там ми е и единствения контакт с това чудо на природата. Резултата ви го описах по-горе.

Миленче, знам че сяхте семена в котешка тоалетна. Аз и тогава ви писах че не харесвам този материал. Що се отнася до резултата мога само да кажа че ако тази котешка тоалетна не е нанесла вреда, то не е и помогнала кой знае колко за успеха. Просто през първите няколко месеца от живота си семеначето се храни основно с хранителните вещества складирани в семенцето. Субстрата служи най вече за механично закрепване на растението, и за източник на влага. За това и със същия успех семена се сеят в чист кварцов пясък, перлит, и други такива химически инертни материали, които позволяват на семеначето да се закрепи и да получи необходимата му влага.

Кактусите са си ваши. Можете да ги сеете в каквото си искате. Може пък вината да е била в мен, а не в бентонита, и той все пак да става за почвен субстрат. Аз лично не го използвам. Не използвам и вермикулит което не значи че и той не става. Керамзита е добър, но е скъпичък. На пазара се срещат и други екзотични материали използвани основно от любителите на бонзаи. От Япония се внасят различни видове изпечена глина, и други щуротии, но цената е такава че човек може да си ги позволи ако става дума за две, три саксийки, но не и за сто, двеста.  Както вече казах у нас, в природата, има достатъчно добри материали за да се направи всякакъв почвен субстрат. Стига на човек да му се занимава. 

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #178 -: Януари 27, 2013, 10:13:23 pm »
Просто това напълно прави глупост! Всеки има право как и какви съставки се занимава за тях! Какво му пречи това? Всеки колекционер има право експриметн върху за тях! Както и японски експримент за хибридни и почва! Има ли проблем в това?

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #179 -: Януари 27, 2013, 10:16:56 pm »
Просто това напълно прави глупост! Всеки има право как и какви съставки се занимава за тях! Какво му пречи това? Всеки колекционер има право експриметн върху за тях! Както и японски експримент за хибридни и почва! Има ли проблем в това?

Проблем няма. Склери просто споделя своя опит с желанието си да ни спести допускането на евентуални грешки.  (y)

Кактус БГ

« Отговор #179 -: Януари 27, 2013, 10:16:56 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33