..."същност, не е проблем, дето сме различни. Проблем настава, като някой казва, че другите са лоши, щото не са като него. А и как го казва.
Гледна точка:
Чудесно е, че сме различни и разбира се, че е хубаво да търсим общ път, въпреки това.
Но човешката природа включва и завист и простотия и ограниченост и хитрост и глупост и егоизъм.
Има разбира се и положителния полюс на човешката природа.
Въпросът е - кое преобладава и защо?
Моят личен отговор:
- стилът тук е прекалено либерален, т.е. единият полюс е привилегирован - дали това е стилът на Джони, знае само той. Но стилът зависи и от изборите на 100-та посетители тук. Кое мнозинството допуска, кое търпи, кое премълчава, какво отстоява
- например положителни поведения, за които се сещам, че може да се видят тук - да науча нещо, да споделя емоции, успехи, да си купя нещо, да продам нещо, да разменя нещо, да намеря приятели, да получа помощ
- например отрицателни поведения - да изявя егото си, да използвам другите, да се разтоваря, да завидя, да лицемеря, сплетнича, да получа място за изява на личната си проблематика, да получа потвърждение на профила си, да си мълча, да лаская
Ето и конкретен пример - ако един бълва общи приказки, колкото всички останали, за единица време - право му е, но кой да му каже, че е досаден - Джони не смята така, май и мълчаливото мнозинство също, значи моя милост е извън мярата, сиреч крив.
Тази среда няма как да ме мотивира положително, това е.
А какво иска мнозинството:
- да има поръчки, щото повечето нито могат, нито искат да направят нещо сами, а за това са готови на всякакви пируети.
- да получава потвърждение на собствената си мяра, като в глутница кучета
Ще попита някой, защо съм все пак, все още тук - заради някаква малка надежда - имах такава за Инка и форума, имам и за Джони и форума, но най-вече заради няколкото човека тук, които са на ниво.
Поискайте да се махна и ще го направя - аз си организирам нещата сам и нямам горните зависимости, така че съм свободен да бъда различен, което, както писах в началото, харесвам.