Автор Тема: цветове 2013  (Прочетена 158395 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен scleri

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Re: цветове 2013
« Отговор #810 -: Декември 07, 2013, 05:32:59 pm »
Малко са цъфтящите Юбелмании в България, но не това прави трънчето интересно. Просто си е красавец. По точно красавица. Нали е Юбелмания. Стискам палци дълги години да му се радваш.

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #811 -: Декември 07, 2013, 07:02:29 pm »
Мисълта ми беше друга ,може би не съм се изразил достатъчно правилно.Естествено ,че е добре да се спретне малка книжка от стотина страници ,друг е въпроса колко ще струва всичко това и има ли смисъл да се захваща някой с това ,тъй като нашият пазар е твърде ограничен. Трябват спонсори ,финансиране и т.н.Все пак след някакъкв положен труд, не би трябвало да си на загуба.Аз просто исках да кажа, че една измислена титла "табела" пред името ми не би трябвало да променя нищо. Би трябвало да е от значение, какъв си в действителност и с какъв умствен багаж разполагаш.Това,че някoи се кичат с титли само за да си чешат егото, правили ги по-компетентни в очите на  околните?За съжаление в повечето случаи Да.
Дали бих станал различен в очите на околните ,ако си лепна нещо пред името ,като -автор на книга,председател на незнам какво си "академик"или член кореспондент на еди какво си.?Едно време през соца, се слагаха какви ли не табели по вратите-Образцов дом ,Инженер еди кой си ,народен,  заслужил, герой на соц.труд и какви ли не абсурдни  неща. Мисля ,че това време е отдавна в миналото .  Клечо е прав ,че в момента в БГ ,учен и специалист е този ,които "усвоява" средства. Искам да ви кажа, че във всички ботаническите  градини в София,състоянието на кактусите е плачевно! Там, където работят уж специалисти, нямат необходимите знания и направо ми е неудобно и срамно да виждам подобни занемарени  растения. Искал съм да даря големи растения там, но бързо съм се отказвал.  Единствената ботаническа градина, която е на ниво и се развива отлично за по-добро през годините е тази в Балчик!И то благодарение на труда и ентусиазмът на Галин-Браво за това, което се върши там.Лично се познавам с някои от шефовете  в София и ми се обяснява ,че нямали средства за препарати и  че заплатите им били ниски!!Аз  съм просто колекционер като повечето от вас.Не мисля, че авторитет се гради със звания, а с практически опит и знания в дадената област. Иначе теоритици-писатели и цитатори ,колкото щеш.И може би нямаше да се стига до такива станни диалози, ако всеки път, когато тук съм чел постове  със съмнително съдържание ,  тактично съм си мълчал с презумцията ,че няма смисъл да се конфронтираме.Да ,но се оказва ,че не е точно така , защото като няма коректив нещата поемат в грешна и невярна посока.Нали все пак сме тук да обменяме опит и мнения.И какво стана на края с конкретната тема която дискутираме няколко дни? Оказах се прав, че определени видове цъфтят през зимата ,когато кактусите спят.Бях подкрепен с конкретни факти от други колеги.За това, когaто си позволя да споря го правя с аргументи.А когато все пак не съм прав винаги съм си го признавал.

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #812 -: Декември 07, 2013, 08:25:14 pm »
Чета всички мнения с точките и запетайките  :) между редовете има много споделен опит, от който аз като начинаещ съм се възползвала. Мисля, че няма лошо всеки да си напише това което мисли и да предаде от опитът си. А, що се отнася до книгите, смятам, че е първото стъпало към успешното отглеждане на перфектните растения  :)
Ще търсим дружно спонсори, само да имаме книжка която да е накичена със снимки на кактуси отгледани в бг. :) и най-важното споделеният опит да бъде запечатан  :) та да има после младите кактусари в бг да надграждат  ;)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2857
  • Activity:
    0.4%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #813 -: Декември 07, 2013, 09:05:05 pm »

Впрочем, при мен сега цъфтят, както твърди северняци (бели мамиларии), така и доказани южняци (неопортерии, неочилении). И цъфтят, защото факторите на средата ми са някакви, а кой от тях е по-виновен, ми е все тая.
Kle4о - покажи нещо цъфнало, няма да спорим тука...  ;)
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен vladimir124

• Публикации: 58
  • Activity:
    0%
« Отговор #814 -: Декември 07, 2013, 09:51:49 pm »
Честито Андро,това си е постижение!!!

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #815 -: Декември 07, 2013, 10:09:54 pm »
Здравко,Благодаря ти за описание на темата! Абсолютно си прав! Никак не е лесно за отглеждане в ботанически градини,не е както в частни колекционери! Примерно: някой частни колекционери гледал ли досега за опунцията и всички видове сукуленти? Аз просто се чуедх за ботаническа градина в София,просто отдавна не съм ходил там,незнам какво имаме там? Вероятно е холандски кактуси? Просто казвам истина аз,тези колекцията не е като разлика между софия и балчик нали?

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #816 -: Декември 07, 2013, 11:05:18 pm »
И какво стана на края с конкретната тема която дискутираме няколко дни? Оказах се прав, че определени видове цъфтят през зимата ,когато кактусите спят.Бях подкрепен с конкретни факти от други колеги.За това, когaто си позволя да споря го правя с аргументи.А когато все пак не съм прав винаги съм си го признавал.

Мислех си че темата сме я приключили, а се оказва че сме спорили за различни неща. Никога не съм твърдял че когато всички кактуси спят определени видове не цъфтят в колекциите на определени колеги. Сигурно цъфтят, и собствениците им знаят това много по-добре от всеки друг. Аз твърдях че такова чудо като зимноцъфтящ кактус няма. Това че цъфти на нечия тераса не го прави такъв. Зимноцъфтящ бих нарекъл само кактус който цъфти през зимата в природните си местообитания. Покажете ми хабитатна снимка на цъфнал през зимата кактус, но не на инцидентно цъфнало растение, а регулярно цъфтяща популация и ще ме убедите. До тогава оставам на твърдото мнение че зимноцъфтящите кактуси са плод на условията които вие им осигурявате,а не видово определени.

Зимният покой / стагнация / не е период през който кактусите сладко спят, и отпочиват от умората натрупана през отминалото лято. Зимният покой е състояние даващо възможност на растението да оцелее през месеците когато околната среда е неподходяща за вегетация. Това е екстремално състояние. Въпроса е на живот и смърт. Да оцелееш или не. В такова състояние кактуса не може да си позволи да хаби ресурси за нищо друго освен за запазване на живота.  Или може би само с едно изключение. Както вече посочих основната цел на всеки кактус както на всяко живо същество е да се размножи и да продължи вида. За да може да цъфне максимално рано, и по този начин да даде достатъчно време на семената да се развият и узреят кактуса си позволява по време на зимната стагнация да отдели ресурс само за развитие на генеративните органи. Тоест той подготвя бъдещите цветове така че те да се развият и цъфнат максимално бързо след като условията на околната среда се подобрят.
По време на покоя няма как да разберем дали той е пълен или не. Растението така или иначе видимо не расте. Само че на пролет ясно си личи кой е отпочивал максимално и кой само е дремел. На пръв поглед няма логично обяснение, но кактус който е бил в пълен покой на пролет е свеж, набъбнал, леко пораснал. По нищо не му личи че не е поливан няколко месеца. Удължаването на светлата част от денонощието и пролетното повишение на температурите бързо го вадят от стагнация. Ако е достигнал възраст и размер за размножаване , и ако е нормално за вида му, той бързо се готви за цъфтеж. Пъпките му растат буквално с часове. Ако не е достатъчно голям, или вида е късноцъфтящ кактуса пуска нови млади бодлички без да е поливан въобще. То всъщност това са и признаците че се е събудил и му е време да пийне водичка.
Ако поради неподходящи условия на околната среда / най-често не достатъчно ниски температури и висока влажност / кактуса не е успял да достигне максимално дълбок покой през зимата той е изразходил значително по-голяма част от водните и хранителни запаси просто защото физиологичните процеси протичащи в него не са достатъчно затихнали. На пролет такъв кактус е видимо увяхнал. Често стъблото е набръчкано. Това състояние не трябва да се бърка с видове идващи от райони с крайно неблагоприятни за живот условия. За да преодолеят ниските зимни температури в тези райони кактусите виреещи там са се научили още на есен да се обезводняват достатъчно, за да не замръзнат през зимата. Някои дори до такава степен че се свиват до толкова че успешно се скриват в почвата. За тези видове това е нормално, но подавляващото болшинство видове на пролет не трябва да изглеждат като изцеден лимон.

Сега като се замисля може би и на тази тема спорим за различни неща. Ако приемем че само пълният покой може да се нарече зимна стагнация то тогава Schmidt е прав. Кактуса или е заспал, или не. Само че между състоянието на пълен покой, и на вегетация има междинно състояние когато кактуса видимо изразходва ресурси и в същия момент е видимо че не расте. Тоест той нито е в състояние на покой, нито в състояние на вегетация. Тогава как да наречем това състояние? За мен / а и за доста автори на книжки за кактуси / то е непълен покой, но ако предложите друг термин бих го приел в името на пълното разбирателство.

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #817 -: Декември 07, 2013, 11:09:53 pm »
Чета всички мнения с точките и запетайките  :) между редовете има много споделен опит, от който аз като начинаещ съм се възползвала. Мисля, че няма лошо всеки да си напише това което мисли и да предаде от опитът си. А, що се отнася до книгите, смятам, че е първото стъпало към успешното отглеждане на перфектните растения  :)
Ще търсим дружно спонсори, само да имаме книжка която да е накичена със снимки на кактуси отгледани в бг. :) и най-важното споделеният опит да бъде запечатан  :) та да има после младите кактусари в бг да надграждат  ;)

Нелка, мен ако питаш времето на книжките безвъзвратно е отминало. Един форум като този нашия е в пъти по полезен и от най-добрата книжка. Той е събрал мнението и опита на много хора, а винаги колективният опит е най-верен.

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #818 -: Декември 08, 2013, 12:09:27 am »
Галине,  градината на бул."В.Левски" е в окаяно състояние -говорим за кактусите и сукулентите  в закритата площ.Кактусите май въобще не растат, болни са стaгнирали с години растения, изродени поради недостатъчно светлина -вътре въобще не е светло. Така беше  преди 2год.От тогава не съм стъпвал там.Предполагам ,че сега положението е същото. То от улицата се вижда.Няма нищо общо с Балчик -явно е въпрос на мениджмънт. Абе личи си, че не се полагат грижи ,насадени са майче в  някаква кал и чист пясък отгоре.Няма едно растение, което да изглежда добре, като изключим една голяма група цереуси, които са високи4-5метра, които видимо са добре и се вижда, че растат.Дори агаветата вътре са се изродили и са се разстлали неестественно по земята.Жалка картина.Не знам как така нямат пари за поддръжка ,като през последните години във външната градина, където е много поддържано и красиво, лятото се правят много частни партита и мероприятия с музика и т.н.Нали се плаща наем за тези неща?!Много интересно къде отиват тези средства?....Горе в градината на БАН  в Бояна нещата са доста по- добре, но не достатъчно. Не са като при вас в Балчик.Продължавайте все така да работите с любов към растенията!C желание и професионализъм нещата се получават.

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #819 -: Декември 08, 2013, 12:44:25 am »
Склери ,никъде не е ставало на въпрос, че говорим за кактуси в природата и техният хабитат.Прегедай си постовете.Ние живеем в България, а не в Мексико и коментирахме, че някои растения цъфтят през зимата и то ежегодно определени видове.Ти ми каза ,че аз нещо бъркам и растенията не се чувствали комфортно.Аз съм им създал перфектни, почти оранжерийни условия, със слънце през зимата в периода на покой.Така ,че всички които имат същите условия,биха споделили същото като мен.Това е факт, а не измислица.Има разбира се един скрит растеж ,при който растенията укрепват ,той обаче е през есента,дори след като е спряло поливането .Tози прираст е в периода на големите температурни разлики когато растенията се закаляват, преди да заспят зимата.Тогава се вадят и най-големите и красиви бодли до късна есен. Сега се загледах в една убелмания флависпина ,която е напъпила за пръв път може би и нейния цъфтеж ще е през този период.Тук толоква се изписало,че може да се издадът няколко книжки и аз съм съгласен, че книжка би се продавала по- трудно.Трябва да се разчита само на случайни хора.

Неактивен melaleuca

• Activity:
    0%
« Отговор #820 -: Декември 08, 2013, 08:32:27 am »
Галине,  градината на бул."В.Левски" е в окаяно състояние -говорим за кактусите и сукулентите  в закритата площ.Кактусите май въобще не растат, болни са стaгнирали с години растения, изродени поради недостатъчно светлина -вътре въобще не е светло. Така беше  преди 2год.От тогава не съм стъпвал там.Предполагам ,че сега положението е същото. То от улицата се вижда.Няма нищо общо с Балчик -явно е въпрос на мениджмънт. Абе личи си, че не се полагат грижи ,насадени са майче в  някаква кал и чист пясък отгоре.Няма едно растение, което да изглежда добре, като изключим една голяма група цереуси, които са високи4-5метра, които видимо са добре и се вижда, че растат.Дори агаветата вътре са се изродили и са се разстлали неестественно по земята.Жалка картина.Не знам как така нямат пари за поддръжка ,като през последните години във външната градина, където е много поддържано и красиво, лятото се правят много частни партита и мероприятия с музика и т.н.Нали се плаща наем за тези неща?!Много интересно къде отиват тези средства?....Горе в градината на БАН  в Бояна нещата са доста по- добре, но не достатъчно. Не са като при вас в Балчик.Продължавайте все така да работите с любов към растенията!C желание и професионализъм нещата се получават.

Здравко,Благодаря ти! Разбирам те напълно! Незнам къде отиде стредства? Ние не се занимава за тях! Ние гледам само за себе си и както при частни колекционери! Ние в нашата градина Балчик е друго,защото имам наличност с пари от оборота на касата,те поемат парите за средства,саксия,препарат и т.н.Ако идваш насам в градината на Балчик,ела заповядай! Добре дошъл! Ще ви чакаме и ще разглеждат нашата градина при кактуси и сукуленти! После ще ти каня в балчишкия ресторант и ще хапваме балчишка риба и бира :) (handshake)

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #821 -: Декември 08, 2013, 10:04:41 am »
Тази дискусия продължава , дори след поста на Клечо.
`Правилно`- `Неправилно`, `Трябва`- `Не трябва` , `Щастливи`-`Нещастни`...... Всичко зависи от безброй неща.  Моите кактуси в Хасково след като през зимата не могат и да си `помислят` да цъфнат означава ли че са пълни нещастници  (rofl) (rofl) (rofl)  Е , може и да са , но важното е , че мен ме правят щастлив през лятото  :)

Неактивен imdnme

• Публикации: 166
  • Activity:
    0%
  • Angie
« Отговор #822 -: Декември 08, 2013, 12:39:58 pm »
Галине,  градината на бул."В.Левски" е в окаяно състояние
...
 Жалка картина.Не знам как така нямат пари за поддръжка
...
Много интересно къде отиват тези средства?....Горе в градината на БАН  в Бояна нещата са доста по- добре, но не достатъчно. Не са като при вас в Балчик.Продължавайте все така да работите с любов към растенията!C желание и професионализъм нещата се получават.
Здравко,Благодаря ти! Разбирам те напълно! Незнам къде отиде стредства
Извинете, че се намесвам, малко офф-топик, но понеже съм работила и в Софийския и в БАН (само че съм физик) искам да си кажа мнението.
В Софийския университет - средствата отиват в една голяма черна дупка.
В БАН няма толкова далавери , но пък как да намериш съвестни хора за 360 лева заплата?
За Балчик- браво на усилията на честните хора :) когато мога ще ида до там, ама няма да е тая година.
Моята прогноза за времето: http://weather-bg.com

Неактивен melaleuca

• Activity:
    0%
« Отговор #823 -: Декември 08, 2013, 12:43:02 pm »
Галине,  градината на бул."В.Левски" е в окаяно състояние
...
 Жалка картина.Не знам как така нямат пари за поддръжка
...
Много интересно къде отиват тези средства?....Горе в градината на БАН  в Бояна нещата са доста по- добре, но не достатъчно. Не са като при вас в Балчик.Продължавайте все така да работите с любов към растенията!C желание и професионализъм нещата се получават.
Здравко,Благодаря ти! Разбирам те напълно! Незнам къде отиде стредства
Извинете, че се намесвам, малко офф-топик, но понеже съм работила и в Софийския и в БАН (само че съм физик) искам да си кажа мнението.
В Софийския университет - средствата отиват в една голяма черна дупка.
В БАН няма толкова далавери , но пък как да намериш съвестни хора за 360 лева заплата?
За Балчик- браво на усилията на честните хора :) когато мога ще ида до там, ама няма да е тая година.

В Софийския университет - средствата отиват в една голяма черна дупка. В БАН няма толкова далавери , но пък как да намериш съвестни хора за 360 лева заплата?

Покажи ми истински документ като доказателство? Не обичам да мерим с приказки! Нали работиш в БАН покажи ми документи трудов стаж там? Не оспорвам с това!

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #824 -: Декември 08, 2013, 01:11:06 pm »
дааааааааа и ако може копие на диплома за образование, лична карта, свидетелство за съдимост, снимка в цял ръст, ще каже човек че ще се женим за тебе  :D
Галинчоооооооооооооооооо, голяма си зачеклица де  :D като стоиш, стоиш та на магарето чуш кат кажеш  (rofl) я стига си си стоял на дупето във Варна не ти понася това стояне на тебе  :D

Кактус БГ

« Отговор #824 -: Декември 08, 2013, 01:11:06 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33