Автор Тема: цветове 2013  (Прочетена 158436 пъти)

0 Потребители и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kalinaalena

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
Re: цветове 2013
« Отговор #780 -: Декември 03, 2013, 11:57:37 am »
Защо най-младата и най-дребна неопортерия и защо сега?

Но е приятно да има цъфтящи кактуси и през този зимен месец.Като този стар ехинофосуло, винаги открива новия сезон.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #781 -: Декември 03, 2013, 11:59:36 am »
...

И при нас цъфтяха до скоро. ;)

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #782 -: Декември 04, 2013, 03:45:20 pm »

В нейната генетична памет началото на декември е краят на пролетта, а не краят на есента. И времето се случи по-слънчево и топло. Като се съчетаят двата фактора и получаваш цъфнал трън.

Това им е един от големите кусури на южноамериканците. Искат студено зимуване иначе тръгват да растат не на време.  Късния цъфтеж е най-малкия проблем. По-гадното е ако още през февруари трънчето тръгне да расте на височина. Става перфектно моливче.

Неопортерийката ти е много красива, а и снимката е перфектна. Сега като застуди трайно и тя ще не ще ще заспи.

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #783 -: Декември 04, 2013, 04:12:08 pm »
[quote
В нейната генетична памет началото на декември е краят на пролетта, а не краят на есента. И времето се случи по-слънчево и топло. Като се съчетаят двата фактора и получаваш цъфнал трън.

Това им е един от големите кусури на южноамериканците. Искат студено зимуване иначе тръгват да растат не на време.  Късния цъфтеж е най-малкия проблем. По-гадното е ако още през февруари трънчето тръгне да расте на височина. Става перфектно моливче.

Неопортерийката ти е много красива, а и снимката е перфектна. Сега като застуди трайно и тя ще не ще ще заспи.
[/quote]
Изобщо не е толкова красива, просто снимката се е получила добра.А цветчетата са толкова миниатюрни, че не ме впечатляват особено.А това за генетичната памет и аз съм си го мислила, но все пак някои бързо забравят за южното полукълбо.

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #784 -: Декември 04, 2013, 04:16:45 pm »
При топла есен това е съвсем обяснимо ,че някои кактуси цъфтят по никое време.При мен цъфтят в момента ериокактуси , ферокактуси ,стенокактуси ,турбиникактуси, мамиларии и др. ,така че генетичният код не е от значение, а условията които си му създал на кактусa на местно ниво -по тази логика южноамериканците  в северното полукълбо би трябвало лятото да не цъфтят и да не ръстат?Генетичния код след второ трето поколение при адаптирани растения не е от значение.Да не забравяме че кактусите са възможно най приспособимите растения.И когато кактус цъфти в мамента това въобще не означава че расте и че не е заспал.Естествено че ако е много топло южноамериканците тръгват да растат и ако не са на слъчево място може да се изродят.За това, ако през деня е топло ,през ноща може да се проветрява продължително за да не се събудят.

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #785 -: Декември 04, 2013, 04:26:46 pm »
И когато кактус цъфти в мамента това въобще не означава че расте и че не е заспал.
Е, това не го знаех.За мен напролет появата на пъпки е сигурен знак, че спокойно мога да поливам, защото кактусът е буден.

Неактивен imdnme

• Публикации: 166
  • Activity:
    0%
  • Angie
« Отговор #786 -: Декември 04, 2013, 04:38:40 pm »
... южноамериканците. Искат студено зимуване иначе тръгват да растат не на време.

И когато кактус цъфти в мамента това въобще не означава че расте и че не е заспал.Естествено че ако е много топло южноамериканците тръгват да растат и ако не са на слъчево място може да се изродят.
Мерси за напомнянето, и аз точно за зимуването на южноамериканци съм се загрижила в момента. :)

появата на пъпки е сигурен знак, че спокойно мога да поливам
И аз така мислех ...
Моята прогноза за времето: http://weather-bg.com

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #787 -: Декември 04, 2013, 04:44:36 pm »
Никога не е късно да научиш нещо ново.Появата на пъпки не означава че трябва да поливаш.А моите растения са приспани преди два месеца поради студеното начало на октомври .Пъпките са заложени доста преди това и при благоприятни условия се развиват като те използват натрупаните водни запаси от вече заспалото растение което НЕ расте!Случвало ми се е отрязано растение без корени и без пъпки оставено да се вкоренява да направи пъпки и да цъфти.

Неактивен Andromir Popov

• Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
« Отговор #788 -: Декември 04, 2013, 06:15:27 pm »
Времето за цъфтеж при дребноцветните неопортерии е обикновено към края на есента така че не виждам нищо чудно просто при такава топла есен тази малко е позакъсняла,а доколкото  до това че е по висока това особено при по възрастните неопортерии е нормално .Те не са кълбовидни.Друг е въпроса ,ако не презимува както трябва тогава наистина става неконтро (nod)лируемо висока.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #789 -: Декември 04, 2013, 07:03:21 pm »
Не съм съгласен с твърдението че липсата на растеж означава стагнация / заспало трънче/.  Поява на на пъпки, цъфтеж, плодообразуване са процеси свързани с разход на влага и хранителни запаси, и изтощават растението ако това става в период в който корените не функционират / поради липса на влага, или неподходящи температури / може и ниски, но може и прекалено високи /. Истинската стагнация е състояние при което всички / а не само растежа / физиологични процеси в растението са силно забавени като целта е преживяване на неподходящия за живот период.
Доколкото размножаването е основен приоритет за кактусите / както за всичко живо на земята / първите признаци за подобряване на условията за живот / удължаване на светлата част от деня, и повишаване на температурите / събуждат първо процесите свързани с размножаването. Така кактуса има най-много време да цъфне, да се опраши, и семената да узреят.  Заради това появата на пъпки рано на пролет наистина може да бъде признак че кактуса се събужда. Една поливка / ако останалите фактори, топлина и светлина, са на лице / ускорява този процес. Разбира се и от това правило има изключения. Има видове които цъфтят през едната година, а плодообразуват през другата. Такива кактуси или цъфтят през цялото лято, или чак в края на лятото и началото на есента. Като Ферокактус латиспинус например който цъфти края на септември, началото на октомври месец.
За много от начинаещите колеги факта че кактуса цъфти означава че растението е здраво. По-опитните колеги обаче знаят че кактуса цъфти в два случая. Когато е добре / това е по-често срещания / и когато умира/ не винаги /. Тогава хвърля последните си капчици енергия в усилието си да се размножи и да даде продължение на вида. Имам приятел капитан далечно плаване. Той знае моята бодлива слабост и беше решил че ще ме изненада с една негова история. При посещение на Сицилия той си отчупил две питки от някаква Опунция. Едната засадил прилежно и старателно поливал. Другата подарил на помощника си който както се полага на един груб стар морски вълк я нанизал на някакво въженце и закачил за украса на мостика. Та моя приятел беше удивен от факта че неговото кактусче след всичките положени грижи чумеело на ръба на оцеляването, а това нанизаното на връвчицата взело че цъфнало.  За това често се случва кактус оставен за вкореняване вместо да пуска корени да реши да цъфне.

Въпроса с генетичната памет на кактусите все още е спорен. Факт е че след няколко поколения на новото място кактусите значително по-леко цъфтят, и въобще живеят . С една дума свикват с нашите условия. Факт е обаче и че две, три топли седмици през февруари ще събудят осем от десет южноамериканци, и само две, три от десет мексиканчета. Трябва да признаем че за да се случи това влияние оказва и факта че доста от южноамериканчетата са и високопланинци така че една температура от десет градуса за тях е пролетна, докато същата температура за един мексиканец си е средата на зимата. С една дума старайте се да държите трънчовците на хладно, и на сухо пък ако Господ е решил друго кои сме ние че да му се бъркаме. 

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #790 -: Декември 05, 2013, 12:39:20 am »
Кой с какво е съгласен, слабо ме интересува.Когато фактите говорят не остава много място за  философствания и свободни интерпретации.Има доста видове ,които са в абсолютен покой -заспали в стагнация и цъфтят по сред зима, ако са на слънчево място.Това са бразиликактусите, някои стенокактуси ,анцистрокактуси, склерокактуси (някои видове) пелецифора валдезиана,ферокактус спиралис- не мога да изреждам всичко. Не е задължително чилийците да тръгнат да растат по- рано ако е топло рано на пролет.Ако кактусите са добре закалени гледани са на открито при достатъчно големи температурни амплитуди, при дастатъчно ниски температури през есента, растенията стават с изключително здрав епидермис и не се израждат, нито през късната топла есен както беше тази година ,нито през ранна пролет с високи температури.Чилийците, сулкоребуциите ,лобивиите и склерокактусите по принцип са много чувствителни към светлина и то целогодишно и няма нищо общо със събуждане и т.н....А кактусите които са заспали и цъфтят не означава, че трябва да се поливат. Въобще цъфтежа с растежа не означава ,че вървят паралелно.Няма такова понятие полузаспали и не заспали напълно Те или са заспали или растат. Цветовете през зимните месеци доказват, че не е задължително растението да е в растеж за да цъфти.

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #791 -: Декември 05, 2013, 10:15:37 am »
Интересна дискусия. Само дето сред нас няма спецове по кактусовата физиология. За тези неща се искат строго специализирани познания. Ние сме си любители и е хубаво ,че споделяме нашия опит и всеки своята гледна точка. Кой прав , кой крив - това може да каже само специалистът , който едва ли някога ще пропише във форум  :D  Според мен /съвсем не твърдя , че съм прав !!!/ едно живо същество не може да се размножава , ако е дълбоко заспало /стагнирано/. Цъфтеж - плододаване-семеобразуване - за това си трябва енергия и протичането на някакви жизнени процеси в кактуса. Ако е стагниран как това ще стане ? От де таз енергия ? 
На практика наистина спирането на растежа на кактуса , съвсем не значи спиране и на цъфтежа. Ей и мойте андерсониани като ги гледам са здраво напъпили и сигурно другата седмица ще цъфнат. Но ги държа на температура между 15 и 20`С. При тази температура едва ли биха заспали напълно през зимата / макар и сухи/. Ако обаче ги държа на температура под 10`С постоянно цяла зима едва ли биха цъфнали.  В Хасково кактусите ми цяла зима зимуват при температури между 5 и 10 `С. Не знам досега някой от тях да е цъфнал през зимата  :) Или дори да си `помисли`да цъфти  :)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #792 -: Декември 05, 2013, 02:19:14 pm »
Едно уточнение по въпроса за гените и географската ширина. Растенията нямат гени за местоположение. Ако едно растение от южното полукълбо цъфти през есента, през есента ще цъфти и в северното, както и обратното. Например в ЮАР Ariocarpus-ите цъфтят през Април, което обичайно за нас е пролет, а за тях есен.
Поздрави, Андрей

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #793 -: Декември 05, 2013, 04:43:08 pm »
Аз, като пиша нещо, не го правя за развлечение, защото се чудя какво да си съчиня. Изброените видове от мен цъфтят на остъклен балкон, където е 5-7 градуса и то ежегодно, а не периодично поради извънредно топла есен.Не знам как маже да са будни януари и февруари, когато не са поливани от3 месеца и няма спомен от никаква вегетация!Пъпките се залагат още от предишният период на покой + достатъчно слънце през периода на растежа.

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #794 -: Декември 05, 2013, 06:09:21 pm »
 "Само СПЕЦИАЛИСТА е този, който може да каже как е"??  Еми да нали трябва нещо,някои да ми преразкаже,какво е писал еди кой си ,за да ми обясни ,че аз не съм прав.Тук едни и същи "специалисти"са "специалисти" по всичко , само питай нещо и ще ти драснат някои ферман да ти" разяснят" как се случват нещата правилно.
И понеже с над 30г.опит ,аз не съм специалист и нищо не съм изчел ,ще чакам поредното изяснение от някои, които са си повярвали ,че са последна инстанция! Е да ама нещо не ми се връзват нещатата ,някои  май яко са се объркали и поради липсата на коректив са се самозабравили.
Апропо кактусите имат водни енергийни запаси за няколко години, нали за това са суколенти.Така че тази енергия за образуването на пъпките и цъфтежа , когато са в покой не е извънземна.

Кактус БГ

« Отговор #794 -: Декември 05, 2013, 06:09:21 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33