Автор Тема: Докога си нов кактусар?  (Прочетена 56057 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Re: Докога си нов кактусар?
« Отговор #30 -: Януари 03, 2013, 05:10:54 am »
Пътят на сеяча е трънлив, никой тука не е постигнал съвършенство. Сложи всеки микс в отделен съд или оградка - в един съд. Почвата - една и съща, с максимално минерален състав, ако има органика, това да е торфа. Всичко се пропарва, или поне органическата част. Аз ще дезинфекцирам и съдовете, тави или саксийки, с калиев перманганат, перхидрол или нещо такова. Инструментите и семената - също.
Почна ли да се изяснява?  (shake)
На първо място слагам стерилността, на 2-ро и 3то - температурния и светлинен пежим. Или всичко е еднакво важно.
Прочети за метода на Флайшер (ли беше?), Склери го е постнал нейде. На фунгициди не разчитай - няма универсален такъв, а враговете са много.
Ще съветваме пак, квото знаем.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
« Отговор #31 -: Януари 03, 2013, 06:37:48 am »
Мерси! мерси!
Ние с онзи чех Флайшер бехме в детската градина заедно.
Ако бях в БГ, щях да пресаждам в операционна.И изобщо мисля да обърна внимание наа UV lambite.
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #32 -: Януари 03, 2013, 10:47:48 am »

Новата година дойде за мен с едно велико прозрение. Току що го получих. Ей така както си седях и дремех. Изведнъж всичко ми стана ясно, и душата ми се изчисти от всякакви терзания. Разбрах че всички напъни да помагаме на новозапалените кактусари да заприличат на нас, древните, са обречени на неуспех по една единствена и безпределно проста причина. Условията са други. Иначе хората сме си същите.
Когато аз станах собственик на първите си пет, шест кактуса / някъде в средата на втората половина на миналия век / кактусарството имаше много общо с иманярството. Ровиш, търсиш, и ако имаш късмет може и да намериш някое интересно трънче, или пакетче семена. През цялото време не знаеш коя тръпка е по-голяма. Тази от откривателството или тази от притежанието на конкретното трънче. / Много често се чували някой да казва че от години търси еди кой си вид, и като го намери някак губи интерес. / Малко се отплеснах. Исках да кажа че когато след дълго търсене, безброй комбинации, и няколкократни несполучливи опити накрая се сдобиеш със заветното пакетче семенца някак си ти изглежда кощунствена дори мисълта да експериментираш с тях. За това слушаш с безкрайно внимание безценните съвети на по - опитните, а след това когато най-накрая се престрашиш сееш семената с такова благоволение сякаш извършваш някакво божествено тайнство.
Сега ситуацията е съвсем друга. Семена под път и над път. Стига да можеш да отделиш малко финансови ресурси можеш всеки месец, дори не всеки месец, а всяка седмица да сееш колкото си искаш каквито си искаш видове. Дори и от най-трудните. Какво от това че няма да поникнат. Какво от това че ако случайно поникнат след седмица две ще си отидат. Просто сееш следващата порция семена. Така след няколко опита сам, без чужда помощ ще налучкаш най-добрите практики конкретно за твоите си условия. И ако се замислите ще видите че в точно този момент е скрита тръпката от откривателството. Тази тръпка която при нас беше на етапа намиране на семената.

За това спирам да давам съвети от типа  - " Това го направи точно така щото иначе е лошо ". Мога да кажа как го правя аз, но с удоволствие ще следя вашите опити, и ще се радвам заедно с вас на постигнатите успехи.

А на Тролчето ще кажа че спокойно може да сее и без непременно да има някакво специално съоръжение. Както той беше любезен да сподели с нас мръзнещите, при тях всички стаи са отоплени еднакво. Така че ако в стаята ти всекидневно температурите са около 22 - 25 градуса спокойно можеш да сложиш кутийките със семената в обикновени найлонови торбички / от тези дето имат джуджавка за плътно затваряне /, а торбичките да наредиш на една поличка над която има монтирана достатъчно мощна лампа. Топлината от светещата лампа ще вдигне температурата в торбичките до перфектните 25-28, дори 30 градуса. Нощем когато лампите не светят температурата ще пада до 22, и ето ти я нужната разлика между дневна и нощна температура. Така че единственото за което трябва да се погрижиш по-сериозно е стерилността. Между другото и Джордж седми е подчертал това като условие за успех.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #33 -: Януари 03, 2013, 05:33:41 pm »
Абсолютно, Склери.

Като каза за оцеляемост и кълняемост, Троле, се сетих за ранните си сеячески кампании. Тотава, едно време още, посях всички семена от самоопрашващата ми се Ребуция минускула и някои други. Покълнаха и дръпнаха. Кутийките в аквариума не се виждаха от плътния чим семеначета отгоре им. Тоя на бокасаната беше особено ефектен, но и заплетен с кукичките си. Пикирах на етапи, доколкото имах сили, пръст и нови съдове. Отгледах над 300 ребуцийки до размер за 5-ци, които се видях в чудо после да подаря или продам, отделно другите видове...  Та, и аз ти пожелавам такава оцеляемост, да те запали още повече...  (dance)
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #34 -: Януари 03, 2013, 05:42:32 pm »
Благодаря! Благодаря!
То това ми беше и следващия въпрос де. Като ми пораснат 500 кактуса кво да ги правя.
 :D
А за мен не е проблем да направя нещо. Проблемът ми е да измисля, как ще е най-добре.Затуй обикновено изглеждам бавен.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #35 -: Януари 03, 2013, 05:47:11 pm »
Благодаря! Благодаря!
То това ми беше и следващия въпрос де. Като ми пораснат 500 кактуса кво да ги правя.
...
Пусни ги в Киджиджи, или ми прати колет...  (bear)  (beer)
== Лятото идва! ==

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
« Отговор #36 -: Януари 03, 2013, 08:50:42 pm »
...... Аз имах готов списък от доставчици от естествения хабитат на кактусите, но при доставка на семена от щатите за канада трябвало някои санитарни разрешения, които също се плащали. Това дотолко изкриви финансовата картина, че минах на местни представители на големите, а те не са с толкоз богати възможности.

Троле, ще може ли да дадеш този списък с доставчици? Сигурен ли си, че предлагат семена събрани от природата?

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #37 -: Януари 03, 2013, 09:35:41 pm »
...... Аз имах готов списък от доставчици от естествения хабитат на кактусите, но при доставка на семена от щатите за канада трябвало някои санитарни разрешения, които също се плащали. Това дотолко изкриви финансовата картина, че минах на местни представители на големите, а те не са с толкоз богати възможности.

Троле, ще може ли да дадеш този списък с доставчици? Сигурен ли си, че предлагат семена събрани от природата?

Аз имах предвид, че фермите им се намират там, дето живеят кактусите т.е. те ги отглеждат в естествената им среда. А за диви семена си мисля, че след като пипането на кактуси из пустинята е тежко щатско престъпление, то май и за семената се отнася. Ма не съм сигурен все пак.
А ето списък:
http://www.cactus-mall.com/nurseryusa.html

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #38 -: Януари 03, 2013, 10:58:50 pm »
 Аз си мислех че вие там канадци и щатци сте някак си по-близки, а то излезе че отношенията ви са по бюрократизирани отколкото САЩ - Евросъюз, и в частност България. Щото при внос на семена от САЩ в България не са нужни никакви фитосанитарни документи. Поръчваш, плащаш, и получаваш. Единственото ограничение е за защитени видове които попадат в списъка на една конвенция със сложното име СИТЕС. Търговията с тях е под контрол. Семена и растения от тези видове имат право да продават само лицензирани доставчици които гарантират че тези растения и семена са отгледани от тях, а не са събрани в природата. Семена от такива видове трябва да са придружени със съответния документ. Всички останали пътуват свободно. За растенията обаче е нужен и фитосанитарен сертификат което доста ги оскъпява. За това ние пазаруваме от САЩ само семена, а растения от Европа-та.

Голяма част от семената които се предлагат са от растения отгледани в културни условия, тоест в оранжерията на някой производител. Има и обаче доста видове които трудно цъфтят в оранжерийни условия и за това семена от тях, а и не само от тях се събират в природата. Разбира се не всеки има право да събира и продава такива семена. Тоест ако аз отида на екскурзия в Мексико или Чили никой няма да ме спре да си събера някоя и друга семка за лична употреба / стига да не са от видове защитени от оная конвенция - СИТЕС /, но не и за да ги продавам. Много от големине търговци на кактуси и кактусови семена предлагат както " културни " семена, така и " диви " събрани в природата. Има и някои доставчици, обикновено по-малки и специализирани в даден, или дадени родове кактуси които предлагат само " диви " семена. Цената им разбира се е малко по-висока.

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #39 -: Януари 04, 2013, 02:26:49 am »
Яяяяяя! Склери!
Ти ме хвърли в размишление. Щото аз говорих за смесена доставка от семена и растения. Може ако са само семена да е по иначе. Ще видя аз таз работа.
А честно казано, на мен ми харесва да гледам кактус. В момента поне не виждам някакво удоволствие в развъждането. От друга страна, още не съм го правил и като знам как се гъзим цялото семейство да видим дали са пробили лалетата на пролет ... може и тук да се получи.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #40 -: Януари 04, 2013, 06:53:24 am »

Проблемът е, че съм на един философски кръстопът.
Сега, аз почвам да се мешам в еволюцията, а това е тежка отговорност, която не може да се поема с лека ръка. Начи, аз си мисля, че кактусите си раснат въпреки кактусарите, щото е имало кактуси, преди да има кактусари. Ние просто спасяваме растения, които не биха пораснали в естествената си среда водени от най-различни подбуди, а после тези растения дават поколение и се засилват некои белези, които сме фаворизирали ние, а не природата. Обаче ората сме така. Без много да му мислим се праим на богове.

Тва е защото, боговете са ни създали от свой генетичен материал. И нищо божествено не ни е чуждо, значи..  ;) Те и без това, мравките в задния двор те мислят за бог. За един много зъл бог..  (rofl)
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #41 -: Януари 04, 2013, 08:49:21 am »
 (rofl)
По свой образ и подобие ... дръжки
Ние сме рожба на експеримент за проверка на функционалност на люпилня правена в час по "Ръчен труд" от някой непрокопсан бог, който се е провалил.
Майтапиш се ти за мравките, но това лято ще взема истински мерки по въпроса. Я си представи, че те ми нападнат кактусчетата!!!!!! Аз съм хуманист само по въпроса за кактусите. По отношение на всички, които им вредят ... ъъъ ... таковата. Вече си купих газова "бензинова лампа". (devil)
Фък! 7Г!
Понеже чета форума ту като съм логван, ту като гост и съм изпуснал цели раздели.

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #42 -: Януари 05, 2013, 05:15:53 am »
Вчера, из един път и най-случайно получих отговор от фирмата доставчик на кактусите, които съм купил.
Аз има пратих следната снимка:

А те ми отговориха следното:
"... The tall cactus is Euphorbia Trigona
The small round cactus on the right is call “Golden Barrel” Mammilaria Grussonii
on the left, go to cactiguide.com and you will find the name of this variety."
 :)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #43 -: Януари 05, 2013, 06:18:54 am »

"... The tall cactus is Euphorbia Trigona
The small round cactus on the right is call “Golden Barrel” Mammilaria Grussonii
on the left, go to cactiguide.com and you will find the name of this variety."
 :)
Продаването на кактуси и ..  познаването им, са съвсем различни бизнеси.

То и на гууугъл като идеш, така ги кръщава тайя афтоматичната търсачка, че...
- абе, всички сме грешни.  :|
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #44 -: Януари 05, 2013, 06:42:15 am »
Начи, сега ще ти говоря на теб, Джордж, ма да слуша Склери.
Когато човек прави бизнес с кактуси, трябва да разбира от бизнес, а не от кактуси.
Иначе то има неизброими разбирачи и то големи на кактуси, дет стартират бизнес и фалират.
И банката им зема къщите, дето са ги ипотекирали и прочие салати. А то те за да праят бизнес са си напуснали и работата и я ги земат обратно, я - не. Така че крачка у лево и в първи клас, а когато това се случи на петдест и няколко години .... има неизброими места , които те очакват.За минимална заплата де. Примерно Рено-депо. Там некой 24 годишен ще ти е началник и ще ти се кара цяла седмица, че си наредил едни крушки на втория рафт, а той ти е казал да ги наредиш на третия рафт.
 Бедни, бедни Македонски, защо не умря при Гредетин!
 (rofl) (rofl) (rofl)
пп Тук се работи до 65 години мъжете и пенсията, която имат всички е около 3.7% по-висока от социялната помощ, а соц. помоща е ... ъъъ... много ниска, но ако са двама и има разни фатки и се стискат се живее, ма не добре.
 (rofl)
« Последна редакция: Януари 05, 2013, 07:05:17 am от troll »

Кактус БГ

« Отговор #44 -: Януари 05, 2013, 06:42:15 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33