Автор Тема: Софтуер за кактуси  (Прочетена 18647 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен el pistolero

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Re: Софтуер за кактуси
« Отговор #30 -: Декември 11, 2012, 12:46:26 pm »
Aз на 2/3 от кактусите ми не съм им сложил табелки даже, но за един хубав софтуер винаги ще намеря място на харддиска.
Може пък като си попълня и систематизирам кактусите най- накрая да ми дойде музата и наведнъж да изпиша останалите 2/3 табелки- някак наведнъж по- ще се навия да напиша 50-100 табелки, отколкото на седмица да пиша по една, защото все си казвам, а сега за една-две табелки няма какво да почвам- нека се съберат повече и наведнъж ще ги надпиша, аз нали си ги знам... и така се понасъбират по някое време добро количество ненадписани, но пък се оказва, че не им помня съвсем подвидовото наименование (че понякога и хабитатното наименование от типа на Рио Гранде до Сул или пък Тотора Oмерке или пък някой допълнителен не много популярен полеви номер) и за да надпиша табелките коректно ще се налага да ровя по списъци от поръчки, мейли или други писмени источници, а те естествено не са на едно и също място, в един и същи файл, един и същи списък и така се саморазубеждавам за надписването на тези 2/3 от колекцията ми.  Мисля че е възможно да стигна и до 3/4-ти ненадписани с моите темпове на мързел.
Та аз си миля, че една такава програмка била в по- голяма полза точно на по- разхвърляни и мързеливи любители, като мен- попълването ще отнема време не повече отколкото и надписване с маркер по етикет, но пък ще могат да се ползват и след избеляването и на най- преманентния сред перманентните маркери... или след поредното обръщане на рафт с 30-на саксийки с разсипани и размесени табелки  в субстрата.  Отделно сравнявайки снимково по производител/произход  , по полеви номер или повдид или форма ще може който си поиска в свободното време да си прави снимкови сравнения на своите си кактуси дошли от най- различни места. 
Да, ще кажете за какво ми е да ги гледам и сравнявам по снимка след като мога да отида на терасата или под найлона и да си ги огледам на живо.  Може- но аз все повече се убеждавам, че гледането всекидневно на някое трънче понякога ме заблуждава доста в темпа на растежа му, че и в степента на ободленост и тонуса на епидермиса му.  Примерно едни копиапои 2-3 години си мислех, че не са мръднали с повече от 1-2 милиметра, а като погледна стари снимки се оказва, че са били с повече от 1,5 см по- малки в диаметър, когато съм се сдобивал с тях.    Същото е и с един Феро грацилис, който пресадих в по- голяма саксия, защото още при покупката си беше в отесняла, та и за него си мислех, че май не расте и има не повече от два-три нови ареола и те не са много- по добре оцветени от старите с които го купих, но и това се оказа заблуда. може би моята фото памет към някои трънчета е не добра, но една  подходяща програмка с оции за добавяне на снимка на растението, ще ми бъде от голяма полза.
Разбира се това може да се направи и на екселска таблица с филтриране на колони по избор и хиперлинкове към снимки в оналйн галерия или такава на компютъра, ама пак ще е една таблица без хубаво оформелние  и бутончета  :P   Друго си е шаренко и с тапети и мокети  :D :D :D
Ние нека си намерим хубавки програмки, пък после може с кеф да не ги използваме никога... ама ще си ги имаме за самоубеждение, колко сме подредени и като ни пита накой имаш ли таква програмка, ще кажем- даааааааа  знаеш ли колко е хубава, даже три имам :D
Може даже колекция от програмки за колекционери да си направи някой- ново хоби един вид  (devil)
Така че по- ведро го давайте, който си иска ще си намери програмка, който не иска няма- на сила никой не задължава някой да се интересува от каквото и да е, а ако някой веднъж се е поинтересувал от нещо кажеш ли му за кой дявол ти е тая излишност, само му засилвате желанието да си намери и пробва това ненужно нещо- все пак сме в България тук ината е основна движеща сила  (rock)

П.П. Админ, може ли да ми сложиш на мен лимит на буквите в един пост... примерно не повече от 1000 знака май ще е добре.  :P

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #31 -: Декември 11, 2012, 08:08:04 pm »
Първи закон за кактусите (научен чрез баща ми) - всяко трънче с табелка. На нея име, полеви номер, локалитет, от кого е и приблизителна година на поникване. Отделно почти всяко трънче което цъфне през годината го снимам и го слагам в отделна папка. Там са и евентуални новодомци или такива, които още не цъфтят, но растат на бодли (предимно ферота). Така мога да следя растежа им през последните години. Помнех доста нужни и ненужни неща, но когато минах някаква възраст започнах да позабравям доста от тях - явно някаква хигиена на мозъка. Бях голям футболен фен, сега не чак такъв. Още имам спомени от Мексико-86, мачове, играчи но не помня неща от преди четири години. За такива случаи баба ми казваше, че човек остарява.

Неактивен GaBOSS

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 135
  • Activity:
    0%
  • Кактузар
    • НеСиПрав
« Отговор #32 -: Март 11, 2013, 08:25:26 pm »
Верно, че минаха няколко месеца, но не съм забравил, че съм обещал програма да пиша ;)
Преди 5-7 години един приятел беше правил нещо подобно (за водни растения), оказа се, че го пазя още, та лесно ще го преработя.
Ето как изглежда екрана за въвеждане:

и съответно екрана за извеждане:

Ето какво се получава при щракване на снимката:

Полетата за въвеждане могат да се махат и добавят, та ако мислите, че ще е полезна да я пригодя програмката, казвайте.
Дегустирам ракия по домовете с материали на клиента.

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #33 -: Март 11, 2013, 08:44:17 pm »
Аз съм ЗА.

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #34 -: Март 11, 2013, 09:35:17 pm »
Идеална е щом не иска Ацес и Борланд (nod)
Ще се супер, ако я доправиш за кактусарски цели, макар, че и в този си вид на менюто е 99% кактусарско подходяща (party)

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #35 -: Март 11, 2013, 09:43:15 pm »
 (y) и от мен!
Ще има с какво да сменя ексела  :D

Неактивен GaBOSS

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 135
  • Activity:
    0%
  • Кактузар
    • НеСиПрав
« Отговор #36 -: Март 11, 2013, 11:09:39 pm »
Идеална е щом не иска Ацес и Борланд (nod)
Ще се супер, ако я доправиш за кактусарски цели, макар, че и в този си вид на менюто е 99% кактусарско подходяща (party)
Иска само Windows /за сега/
(y) и от мен!
Ще има с какво да сменя ексела  :D
Нека тогава някой се нагърби със задачата, да ми напише всички полета които ще се въвеждат, взимайки за база това което вижда. Списъка си го представям така:
1. Име
2. Семейство
3. Вид
.
.
.
/предвидете, че ако се въвеждат семеначета, трябва да има дата на засяване, дата на покълване и брой посети/покълнали. От друга страна, пък може да не слагаме за сега семеначетата в каталога, а за тях да спретна по-нататък друга програма/
Дегустирам ракия по домовете с материали на клиента.

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
« Отговор #37 -: Март 12, 2013, 12:17:48 am »
Габо, веднага се включвам с предложение.
1. Каталожен номер
2. Семейство
3. Подсемейство
4. Триб
5. Род
6. Вид
7. Подвид
8. Вариация
9. Снимка (описателна + 2-3 за галерия )
10. Произход
11. Възраст/година на придобиване
12. Трудност на отглеждане
13. Период на цъфтеж
14. Светлина
15. Поливане
16. Субстрат
17. Оптимални температури през активния период
18. Минимални температури през периода на покой
.......

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #38 -: Март 12, 2013, 12:38:10 am »
Може някъде след видовите и подвидовите имена да има графа за полеви номер, графа и за хабитата, защото много от трънчетата особено чешките, освен наименованията (поне от лиспа на имена, вариации и тайни названия от чехите не можем да се оплачем) си имат или добавено някакво име на район или пустиня я в Мексико, я в Аржентина или имат полеви номер (който се различава от нашия каталожен), а понякога хем имат полеви номер, хем имат и други хабитатни описания. Това след номер 8 от списъка на Милена ми се струва удачно да се вмъкне:

- полеви номер
- хабитат

или
-хабитат
-полеви номер

ако така предпочитате :D

Също и опцията да се изключват от показване полета е добра, че да не натрисаме на всички нашите съждения- като има много лесно се маха, като има малко по-трудно се добавя  :P

Неактивен bricki

• Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #39 -: Март 12, 2013, 10:35:20 am »

/предвидете, че ако се въвеждат семеначета, трябва да има дата на засяване, дата на покълване и брой посети/покълнали. От друга страна, пък може да не слагаме за сега семеначетата в каталога, а за тях да спретна по-нататък друга програма/

Няма смисъл заради семенаци да се товари файла!
А и при тях други работи са важни - Т, бр. покълнали и т.н.
Пък за някоя година ще влязат в основната листа  (happy)

Габо, веднага се включвам с предложение.
1. Каталожен номер
2. Семейство
3. Подсемейство
4. Триб
5. Род
6. Вид
7. Подвид
8. Вариация
9. Снимка (описателна + 2-3 за галерия )
10. Произход
11. Възраст/година на придобиване
12. Трудност на отглеждане
13. Период на цъфтеж
14. Светлина
15. Поливане
16. Субстрат
18. Минимални температури през периода на покой
.......

Подкрепям тези, само бих добавил и поле "Активен период/на растеж/" ,
както и едно голямо поле "Бележки" (аз в такова си пиша вида на корена и там друго каквото намеря специфично...)
и понеже следвам логиката на придобиването, бих разместил малко горните:
13. Субстрат
14. Активен период
15. Светлина
16. Поливане
18. Период на цъфтеж
19. Минимални температури през периода на покой
20. Бележки

Но както и да го направиш все бих го ползвал!
С такава база много ще улесним БЕК  ;)

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
« Отговор #40 -: Март 12, 2013, 11:18:27 am »
 :^) (tmi)...сериозно ли записвате всичко това?Остава ли ви време да им се кефите на кактусите?

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
« Отговор #41 -: Март 12, 2013, 01:12:22 pm »
:^) (tmi)...сериозно ли записвате всичко това?Остава ли ви време да им се кефите на кактусите?

kakto teb  :D za men tableka stigat . pocle rasbiram hora koito imat red :D
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #42 -: Март 12, 2013, 01:29:26 pm »
Aз събирам именно табелки и 5-6годишно отлежали семена  от кактуси- живи нямам и няма на какво да им се радвам на моите (nod)   Затова ми е много нужен подобен софтуер  :)

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #43 -: Март 12, 2013, 01:37:44 pm »
Даже само на трима да е полезен софтуера на GaBOSS, то пак ще им полза от него (макар да съм сигурен, че поне 10 човека от форума ще си го дръпнат на момента). И ще трябва да почерпим колегата за труда и споделянето  (beer)
Който не ще такива излишности, никой не му опира пистолет в челото да си ги дърпа и инсталира. 
Така, че моля, разберете ни нас софтуерно зависимите и тихи луди  (happy)

Неактивен bricki

• Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #44 -: Март 12, 2013, 01:58:12 pm »
Даже само на трима да е полезен софтуера на GaBOSS, то пак ще им полза от него
 И ще трябва да почерпим колегата за труда и споделянето  (beer)
Така, че моля, разберете ни нас софтуерно зависимите и тихи луди  (happy)
(y) (y) (y)

Може на хората, които отдавна се занимават да не им трябва, защото си познават трънчетата като деца! Разбираемо е!
Но когато човек засели доста кактусчета наведнъж, е трудно да запомни на всяко от тях изискванията!!!  (wasntme)

Кактус БГ

« Отговор #44 -: Март 12, 2013, 01:58:12 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33