Aз на 2/3 от кактусите ми не съм им сложил табелки даже, но за един хубав софтуер винаги ще намеря място на харддиска.
Може пък като си попълня и систематизирам кактусите най- накрая да ми дойде музата и наведнъж да изпиша останалите 2/3 табелки- някак наведнъж по- ще се навия да напиша 50-100 табелки, отколкото на седмица да пиша по една, защото все си казвам, а сега за една-две табелки няма какво да почвам- нека се съберат повече и наведнъж ще ги надпиша, аз нали си ги знам... и така се понасъбират по някое време добро количество ненадписани, но пък се оказва, че не им помня съвсем подвидовото наименование (че понякога и хабитатното наименование от типа на Рио Гранде до Сул или пък Тотора Oмерке или пък някой допълнителен не много популярен полеви номер) и за да надпиша табелките коректно ще се налага да ровя по списъци от поръчки, мейли или други писмени источници, а те естествено не са на едно и също място, в един и същи файл, един и същи списък и така се саморазубеждавам за надписването на тези 2/3 от колекцията ми. Мисля че е възможно да стигна и до 3/4-ти ненадписани с моите темпове на мързел.
Та аз си миля, че една такава програмка била в по- голяма полза точно на по- разхвърляни и мързеливи любители, като мен- попълването ще отнема време не повече отколкото и надписване с маркер по етикет, но пък ще могат да се ползват и след избеляването и на най- преманентния сред перманентните маркери... или след поредното обръщане на рафт с 30-на саксийки с разсипани и размесени табелки в субстрата. Отделно сравнявайки снимково по производител/произход , по полеви номер или повдид или форма ще може който си поиска в свободното време да си прави снимкови сравнения на своите си кактуси дошли от най- различни места.
Да, ще кажете за какво ми е да ги гледам и сравнявам по снимка след като мога да отида на терасата или под найлона и да си ги огледам на живо. Може- но аз все повече се убеждавам, че гледането всекидневно на някое трънче понякога ме заблуждава доста в темпа на растежа му, че и в степента на ободленост и тонуса на епидермиса му. Примерно едни копиапои 2-3 години си мислех, че не са мръднали с повече от 1-2 милиметра, а като погледна стари снимки се оказва, че са били с повече от 1,5 см по- малки в диаметър, когато съм се сдобивал с тях. Същото е и с един Феро грацилис, който пресадих в по- голяма саксия, защото още при покупката си беше в отесняла, та и за него си мислех, че май не расте и има не повече от два-три нови ареола и те не са много- по добре оцветени от старите с които го купих, но и това се оказа заблуда. може би моята фото памет към някои трънчета е не добра, но една подходяща програмка с оции за добавяне на снимка на растението, ще ми бъде от голяма полза.
Разбира се това може да се направи и на екселска таблица с филтриране на колони по избор и хиперлинкове към снимки в оналйн галерия или такава на компютъра, ама пак ще е една таблица без хубаво оформелние и бутончета

Друго си е шаренко и с тапети и мокети

Ние нека си намерим хубавки програмки, пък после може с кеф да не ги използваме никога... ама ще си ги имаме за самоубеждение, колко сме подредени и като ни пита накой имаш ли таква програмка, ще кажем- даааааааа знаеш ли колко е хубава, даже три имам

Може даже колекция от програмки за колекционери да си направи някой- ново хоби един вид

Така че по- ведро го давайте, който си иска ще си намери програмка, който не иска няма- на сила никой не задължава някой да се интересува от каквото и да е, а ако някой веднъж се е поинтересувал от нещо кажеш ли му за кой дявол ти е тая излишност, само му засилвате желанието да си намери и пробва това ненужно нещо- все пак сме в България тук ината е основна движеща сила
П.П. Админ, може ли да ми сложиш на мен лимит на буквите в един пост... примерно не повече от 1000 знака май ще е добре.