Автор Тема: Експериментални техники и субстрати за сеене на семена от кактуси  (Прочетена 77507 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kalinaalena

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1017
  • Activity:
    0%

Видовете с реповидна коренова система през първата година от своя живот растат основно на "ряпа ", а над почвата почти не мърдат. През това време те не обичат много, много местенето и за това е най-добре да не се пикират. За да не си пречат трябва при първото пикиране да се разсадят на достатъчно разстояние, както и да се предвиди достатъчна дълбочина на почвата.
Аз , може би грешно,  (think) мисля, че пикирани в дълбоки саксии и на ненужно голамо растояние едно от друго повечето семеначета както и 1-2годишни кактусчета растът само на корен, бил той ряпа или не.Това е от моя опит, аз също не обичам да пикирам.

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
Може би покълването не зависи толкова от субстрата, а понататъшното развитие на семеначетата....

И според мен е така, едно семе ще покълне където и да го сложиш, дори без субстрат.
Трябва му само светлина, топлина и влага (nod)

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
Днес и аз набавих последната вълшебна френска  ;) съставка за сеене  (dance)
а в събота най-изненадващо се натъкнах на търсения зеолит, но под форма на котешка тоалетна. Мисля, че са 1:1 като другия на Биоцвет. Ето снимка да се оглеждате  :)

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
Да ви представя нашите два нови експериментални субстрата. В тях днес посяхме семената от Павличек.  :)
Експериментален субстрат номер 3 се състои от:
2 части бентонитова котешка тоалетна Mitzura
2 части вермикулит
2 части зеолит
2 части торф от Биоцвет
1 част AquaBasis plus
1 част серамис

Този субстрат го използвахме за сеенето на: Ferocactus, Eriosyce (Islaya)

Експериментален субстрат номер 4 го забъркахме от:
2 части котешка тоалетна (сепиолит) le chat
2 части вермикулит
2 части зеолит
1 част едър пясък
1 част серамис
1 равна супена лъжица тайна съставка :D

Този субстрат го използвахме за сеенето на: Navajoa, Toumeya, Pediocactus, Sclerocactus, Aztekium, Pygmaeocereus и двадесетина полеви номера на Echinocactus horizonthalonius.
"Стерилизирахме" по френския метод с кислородна вода. За скарификация използвахме метода на Клеман: киснене в сярна киселина 95%, от 10 до 20 минути в зависимост от големината на семената.

Субстрата стана много шарен, с открояващи се основни цветове бяло, синьо и червено, почти като френското знаме. :D
Ако случайно някой пита защо сме сложили и серамис?

Признавам си! :) Вината е само моя. Той е само за цвят, за да подобри външния вид и инертността на субстрата. :P
Чашките със семената бяха инсталирани на новия трети етаж на "инкубатора".
Стискайте палци да поникне нещо! :)

Неактивен fena74

• Публикации: 39
  • Activity:
    0%
Здрвей Милена,

Искам да те питам отностно експериментален субстрат номер 3.

1. Каква е причината да добавяш AquaBasis plus?
2. Където сееш ферокактус и Ериосице и слагаш 2 части торф - кога възнамеряваш първа пикировка?

Мерси предврително.

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
Здрвей Милена,

Искам да те питам отностно експериментален субстрат номер 3.

1. Каква е причината да добавяш AquaBasis plus?
2. Където сееш ферокактус и Ериосице и слагаш 2 части торф - кога възнамеряваш първа пикировка?

Мерси предврително.

Защо добавяме AquaBasis plus? - Повечето акваристи знаят, че в тази подложка няма нитрати и фосфати (или са в много малко количества) . Това е една от основните причини. В нея има много микроелементи и никакви нитрати.
Целта на нашата експериментална техника е да се избягва пикирането и стреса от него . Като стане тясна чашката, се пресажда заедно със субстрата в по голям съд.

Неактивен bricki

• Activity:
    0%
  • новобранец ;)
При вторите проби на люпилника успях да стабилизирам температурите на 17 - нощна и 33 - дневна, ама дали е добре???
Прочетох постовете за 18-28. Към това ли трябва да се стремя???  (headbang)

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
Според мен температурата ти е супер  (y).

Неактивен bricki

• Activity:
    0%
  • новобранец ;)
А какво правите за да измъкнете семената от недоизсъхнало плодче?
Когато е като смокиня (поизсъхнала) - дано ме разбрахте...  :D :D :D
И после трябва ли да се промият семената, за да не остава от плода по тях?
Предполагам, че ще спомогне за мухълите иначе...  (devil)
За мамилария и корифанта става въпрос  (headbang)

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
:) Това е гадна и рутинна работа, ако го правиш в полу-мумифицирано състояние на плода. ;) Голям зор виждах и аз с ваденето на семки от изсъхнали плодове. :) Решението е едно, оставяш шушулката на топло да се дехидратира и стане трошлива и после стриваш с пръсти и сееш.  (happy)  (y)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
:) Това е гадна и рутинна работа, ако го правиш в полу-мумифицирано състояние на плода. ;) Голям зор виждах и аз с ваденето на семки от изсъхнали плодове. :) Решението е едно, оставяш шушулката на топло да се дехидратира и стане трошлива и после стриваш с пръсти и сееш.  (happy)  (y)
Или я киснеш първо и ги вадиш от еая, после семената - в розов разтвор на калиев перманганат, всички остатъци от плада падат долу или изплуват. И правим някаква дезинфекция все пак.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
След набирането на почти 24 месечен стаж в сеенето на семена (почти 600 вида) реших, че може да е полезно да споделя нашата последна технология при сеитбата. :)
Както вече всички знаем, семките могат да поникнат и на мокра салфетка, но за да пораснат големи им трябва почва за корените. :) Доста рецепти забърквахме, използвахме и анализирахме, докато накрая се спряхме на следния субстрат: 1 ч. пемза, 1 ч.зеолит, 2 ч.вермикулит, 1 ч. AquaBasis, 1 ч. кот. тоал. сепиолит, 1/2 ч. кот. тоал. бентонит - фракция мината през 3 мм сито.

Ако, че е безмислено да се използва дренаж в съд без дупка на дъното, ние първоначално слагахме по-едра лава като идеята беше в нея да се абсорбира задържи влага, в последствие установихме, че вместо лавата вермикулитя върши доста по-добре тази задача. ;)
Та на дъното слагаме вермикулит и няколко топченца "зоб" за корените под формата на бавноразтворими гранули минерален тор.

Отгоре насипваме точно определено количество субстрат.

Заливаме внимателно всичко в контейнерчето с 3% разтвор на кислородна вода, като количеството отново трябва да бъде в тесни граници и за това използвам спринцовка.

Семената подреждаме равномерно.

После засипваме с фина фракция (до 2 мм) от равни части на вермикулит и сепиолит семките, около 1-2 мм *според мен).

"Засипката"

Засипаните семена опръскваме внимателно и равномерно с кислородна вода 3%.

И опаковаме с домакинско фолио.. ;)

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Ех Джони, кога минаха две години.
Поздравления за успехите които постигнахте с Миленчето. Сяхте много. Сяхте и видове за които ние по-старите кактусари упорито твърдяхме че не са за начинаещи. Сяхте ги и резултатите бяха добри. Наистина поздравления.
Сега ще ми позволиш обаче да направя и лек критичен разбор на метода ви. В него има неща които ми харесаха, има неща които нито бих препоръчал, нито отхвърлил, но има и два момента които открито не препоръчвам.
Първо, субстрата е излишно сложен. Ако това ще е субстрат в който семената ще се сеят и след два, три месеца ще се пикират няма смисъл да е толкова богат. В първите няколко месеца ролята на субстрата е основно механично да укрепи  семеначето и да осигури нужната му влага. Същата работа ще ви свърши и всеки химически неутрален субстрат с едрина на зърната съобразени с едрината на семената. Например обикновен кварцов пясък, перлит, или каквото и да е друго. Това че вашият е толкова сложен като рецепта не вреди, но и не помага толкова че да си оправдава труда и парите.
Второ, това със зрънцата бавно разтворим  минерален тор в долната половина на субстрата го препоръчвам горещо.  Може пикирането да се забави, може семеначетата от конкретния вид да се развиват по-бързо. Добре е когато кореновата им система попорасне да достигне по-хранителен слой в субстрата. Аз на времето слагах слой почва за кактуси направена малко по-песъчлива със същата цел.
Трето, сеенето в чашки без дънни отвори. При малко по-внимателно процедиране това няма да е проблем, но при предозиране на водата става опасно. Освен това на един по-късен етап когато се започне със отварянето на чашката и лекото засушаване на повърхноста на субстрата поливането през долните отвори / чрез потапяне в съд с вода / е препоръчително. По-високата влажност в дълбочина кара семеначетата на развиват коренова система в тази посока.
Четвърто, засипването на семената със субстрат. Аз си мисля че повечето видове са поникнали въпреки, а не благодарение на това засипване. Светлината оказва голямо влияние за покълването на семената и това е доказано от множество експерименти правени от хората дето са се занимавали с това преди нас. Като правило с почва се засипват само едрите семена, като слоя трябва да не е по-голям от размера на самото семенце. За по-дребните семенца е достатъчно просто да се натиснат за да потънат малко в почвата. Това улеснява навлизането на коренчето им в субстрата. Иначе биха си поникнали спокойно и ако само са наръсени върху почвата. Така че ако не бяхте засипвали семената може би щяхте да отчетете по-голяма кълняемост. 
Пето, горещо препоръчвам използването на кислородната вода с която вие експериментирахте. Всичките ви посеви които съм виждал във форума са в перфектно състояние. За да го постигнем преди години използвахме много повече химия. Като се започне от обеззаразяване на почвата и семената, мине се през преваряване на водата за поливане и превантивното добавяне в нея на някакъв фунгицид / най-често метилтопсин / както и с последващите обработки при евентуална нужда. Не казвам че преди вас никой не е използвал кислородна вода, но тя се ползваше само за предварителното обеззаразяване на семената. Дори се препоръчваше след това те да се изплакват с чиста дестилирана вода защото оставането на кислородната за по-дълго време можело да увреди зародиша. Явно че не е така и на зародиша му няма нищо.

Хубаво е че споделяте опита който имате. Вярвам че ще е полезен не само за хората които за първи път ще опитат да сеят кактусови семена, но и за такива като мен дето са пробвали и преди. Винаги е хубаво да научиш нещо ново.
Успех и в таз годишната кампания. 

Неактивен ilu6a

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
А има ли някакво значение вида кактус спрямо субстрата...примерно за ферокактусите...и ехинокактусите...
Как успяват в природата...там няма перлит...вярно имат голям брой семената- но все пак някои се прихващат..без перлити,зеолити, кварцов пясък...Някой експериментирал ли е директно сеене...Ме лично не ме притеснява мисълта ,че от 50 -100 семена ще излезе само 3-4 растения...ама пък ще са жилави...или греша?

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика

Как успяват в природата...там няма перлит...вярно имат голям брой семената- но все пак някои се прихващат..без перлити,зеолити, кварцов пясък...Някой експериментирал ли е директно сеене...

E, повечето от тези материали ги има в природата, друг е въпроса дали точно в хабитата на дадено растение има лава или пемза, варовиков трошляк и скали или пък е глина и пясък или всичко накуп, а за кварцовия пясък пък съвсем със сигурност може да се каже, че е много предпочитано място за поникване на Юбелмании в Бразилските им хабитати. Даже в тази връзка леко опонирам на Склери за твърдението за ненужността за посипване, да и аз смятам, че няма нужда за повечето видове, но Крайча имаше снимки и описания точно за хабитатите на Юбелманиите и снимки с едни кварцови полета от пясък в които поникват семките и стоят защитени и растат няколко месеца като в мини парник под тънък слой кристалчета от кварцов пясък, който по думите на чеха бил достатъчно прозрачен да допуска светлина, като същевременно ги пазел от прекомерно излагане на слънце и загуба на влажност.  Това е за конкретен вид и най- много за още 2-3 които се намират в околностите.  ;)
Но ако под директно сеене имаш предвид сеене в саксията с мушкато или вън на двора между доматите това е съвсем друго нещо. Там сигурно при подходяща температура ще поникнат доста от семената, особено на някои опунции или горски кактуси, ама проблема е какво ще стане после като пуснат коренчета, какво ще стане с мухъла от влажната органика и постоянния нестерилен контакт с околната среда, животни, насекоми и други патогени, а после със загниването на корена и кореновата шийка на много от посятите видове. 
Ние правим всички тия еквилибристики и глезотии с цел да намалим до минимум неприятните външни влияния и патогени, като доставим една хем сравнително стерилна, хем подходяща за семеначета среда, но която много малко хора биха направили индивидуално съобразена със всеки вид и всяко пакетче посев, затова се стремим да направим нещо унифицирано, което да е ако не полезно за всички сменачета, то поне да не пречи на част от тях. 
Аз лично преди сеех в чист кварцов пясък, после в чист зелит или смес на зеолит с кварц, а после пак се върнах на предимно кварцов пясък, защото повече ми харесваше, но пък сега също забърквам многокомпонентни бъркочи с вермикулит, кварц, зеолит и малко кречамични песъчинки под формата на шамот.   Определено съм на мнение че многокомпонентните субстрати било за сеене или са засаждане на възрастни растения са много по- комплексни и подходящи, защото много по- добре задържат и отдават влагата, когато вътре има разнородни елеменсти и с различни влагозадържащи и влагоотдаващи свойства, докато само с каврцов пясък неминуемо се стига до засъхване на повърхностния слой или при преумокряне няма елемент който да обере прекомерната влага и трябва попиване или досипване на още пясък, зеолита пък има влагоотдаващи и влагозадържащи свойства но в цялата площ на посева те са едни и същи, същото е и с перлита, а когато се комбинират тези двете или други три получаваме много повече разнообразие в ареация и складиране и трансфер на влагата, като в зеолита има и все пак някакво количество минерали, които може и да е възможно да се усвояват от младите коренчета, а може и да не е така, но се надяваме  :P
Апропо, как да намерим като чужбиснките вермикулити, експандирани в много по-малки размери от нашенските зарчета за Барбут?  Аз с една поръчка от Германия в цветарски форум си бях взел и немски, ама пак същите кютуци, като тоя на Биоцвет, а по испански, немски и италиански снимки и клипчета съм виждал да добавят директно ситна фракция вермикулит с размери не повече от 2 х 4 мм под формата на ситни цилиндърчета, като пластмасови гранули или ситно смляна кайма, което при нашите бичмета, ако ги смелим с месомелачка или врътнем в чопър, тоя материал се гъне като гумен и се дъвче и разлюспва, като става на остри слюдени парчета и прах. Докато чужбинския явно през нещо като отвори на месомелачка е минавало още при обработката на материала и на западните любители на сеенето не им се е налагало да го стриват и разпрашват допълнително.
стържат и мелят тоя материал и той да става на слюдени парчета и прах, а
« Последна редакция: Февруари 21, 2014, 12:32:49 am от el pistolero »

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33