Автор Тема: Експериментални техники и субстрати за сеене на семена от кактуси  (Прочетена 77434 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Аз понеже ползвам 1 и същ люпилник на 1 етаж за покълване и отглеждане , ги пробвам на т-ри 35 - 22 дневни нощни, ако реша че ми са толкова важни, мога да сваля температурата още като не го завивам с хавлия или изключа долния нагревател. Ако се закучат още - вадя ги навън и пак вътре след известно време, ако съм изпаднал в последваща степен на маниакалност - може да ги засуша и пак намокря.., но обикновено преди това ги обябявам за "кофти" семена и ако трябва ги заклеймявам у форума...  :D .. и сея върху тях други, за да не отива зян готовата смеска и посевна площ.  8)

И понеже сея напоследък средно през 3 месеца, когато се освободи място в люпилника, той изглежда вътре като смесено килийно училище, дето има от детски ясли до гимназисти, сякви размери трънчета...
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Емиии не се сдържах...Посях 10 семана на  Echinocactus polycephalus...60% кварцов пясък промит и 40 % чехски субстрат за кактуси....Температурата е постоянна-28 градуса

Сял съм три пъти полицефалуси. Семена от различни източници. Кълняемоста беше различна, но винаги имаше по нещо покълнало. Това което ми направи впечатление и трите пъти / при положение че бяха сяти в различни субстрати / е че семеначето пуска много бързо дълга жилка която после прераства в коренова шийка. Лошото е че тази жилка не бърза да влиза в субстрата, а се вие по повърхността. На практика се получава коренова шийка дълга четири, пет сантиметра. Ако след това ще " лепиш " семеначето върху перескиопсис това не пречи, но ако ще го гледаш на собствен корен се получава малко неудобно. Трябва твърде дълбока саксийка защото корена започва да се развива на края на тази коренова шийка.  За да се избегне тоя проблем последния път дебнах с повишено внимание и веднага когато тази жилка / прерастваща в коренова шийка / се показа с помощта на клечка за зъби внимателно я вкарах в почвата. В резултат корена започва да се оформя веднага, и след това няма проблем с дълбочината на саксията.

Неактивен ilu6a

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
О чудесно,че имате тези наблюдения-ще се възползвам от съвета ,стига да покълнат..щот някак ми се видяха олющени семената...ама то аз пък никога не съм виждал семена от кактуси ,та много е възможно да ми е грешна преценката.
Благодаря!

Неактивен ilu6a

• Activity:
    0%
Как разбирате ,че е време да се намокри субстрата?

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
Сухият е по-светъл от мокрия. Докато семената и семеначетата са в найлона, трябва да е постоянно влажно около тях, иначе няма смисъл от това упражнение. Случва се, примерно след 2 месеца пекане под лампи отблизо да изсъхне повърхността. Намираш начин да вкараш бързо (със спринцовка примерно) стерилна вода така, че всичко пак да е мокро. Ако ти е изсъхнал бързо, за няколко дни, значи не ти е добре уплътнено покритието (а значи има и начин за влизане на спори и др. инфекции), или водата не ти е била достатъчна от самото начало. Аз правя гьол отдолу под(във) саксията, откъдето да може да смуче при нужда.
== Лятото идва! ==

Неактивен ilu6a

• Activity:
    0%
Е как поддържаш гьола отдолу стерилен?

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
Е как поддържаш гьола отдолу стерилен?
Ами всичкото това е вкарано в зиплок-торбичка и стерилизирано предварително по един или друг начин. Водата е преварена примерно. Гьола е на дъното на найлона. Не я знам точно твойта технология, но аз използвам такава.
Друг вариант, който съм ползвал преди време - аквариум захлупен със стъкло, гьола му на дъното (2,3 - 5 мм слой) и в него подредени саксийките. Но при много саксийки и кутийки вътре, отварянето и бъркането за щяло и нещяло е неизбежно, оттам край на стерилността и свършва, трябва да се търсят други решения, даже и подържаш висока температура.

Някои използват 1 обща кутия захлупена със стъкло, но на мене ми изглежда неудобно и непрактично.
== Лятото идва! ==

Неактивен ilu6a

• Activity:
    0%
Не я знам точно твойта технология, но аз използвам такава.
Олеле  :D :D каква технология да имам (rofl)...една пластмасова кутия надупчена с кварц и субстрат за кактуси покрита със  стреч фолио и сложена в чинийка да не тече от долу...това е.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
За да имаш по-малко водорасли и плесен опръсквай с 3% кислородна вода. (y)

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Изсъхва бързо, заради чинийката отдолу и по- специално от отворите на дъното, понеже не е скрито всичко във фолио/торбичка. Пробвай да запечаташ целият съд след овлажняването.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
Дали някой от форума или ваш познат е пробвал да сее семена в торфени таблетки? (happy)

Ето какво пишат за тях:

Цитат
Външен вид: 20 грамови кафяви таблетни пресовки. Съдържат 5 г. абсорбиращи водата кристали и 15 г. натурални природни хумати. Така се решава въпроса с подхранващия ефект на суперабсорбента, както и създаването на възможност за внасяне в почвата след засаждане.

При еднократно влагане в зоната на кореновата система и последващо поливане или дъждуване, в набъбналите гранули на TERAWET се задържат за 10 години хранителните съставки на TERAFOOD, като остават на разположение на растенията, без да се отмиват. Запазва се екологичната чистота, защото добавената от хуматите органика е от природен тип и напълно съвместима с изискванията на биологичното земеделие. Съдържанието на Ca, Mg, K, Fe, Mn, P, N и др. макро- и микроелементи в усвоима форма, както и 28 % - ното присъствие на чист хумус обуславя подхранващия ефект и сериозното ускоряване на растежните процеси. Новият съчетан продукт се внася в коренообитаемия слой, както при засяване и засажадне, така и в последствие, когато се прояви недостиг на влага или хранителни вещества.

Ето как изглежда като се "напие" с вода.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
Пробвай, бе, човек. Що питаш?
Аз не бих ползвал торф и хумус за кактусите си, камо ли за семена…
Поздрави, Андрей

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
Пробвай, бе, човек. Що питаш?
Аз не бих ползвал торф и хумус за кактусите си, камо ли за семена…

:) О, да! Секунда след като видях "таблетките" бях убеден, че ще пробваме.  (y) Надявам се до месец, да имаме резултати. Иначе самата процедура при засявката по тази "техника" ще бъде публикувана у форумОт паралелно с реализацията и. От сега знам, че "торфените хапчета" ще ги заложим пак в контейнерчета за екскременти.. (rofl) и опаковаме с фолио, а за дезинфекция ще използваме отново кислородна вода.  (nod)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
Супер! Но, според мен ще му е необходимо сериозно обеззаразяване (не само перхидрол) и доста по-висока стерилност при работата по подготовка и залагане. Торф и хумус в съчетание с топлина и висока влажност звучи като идеална среда за бактерии, гъби, алги и инсекти при първи досег с атмосферен въздух…
Поздрави, Андрей

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
Аз в туй сея всички не кактуси, а и кактуси съм сял и бива
Ноаз не дезинфектирам.
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33