Привет на компанията!

В последно време не ми остава много време за словоблудстване из форума, но това което по-надолу ще ви разкажа, сърце не ми дава да не го споделя с вас.

Тези които участваха в последната ни неофициална среща в Балабанското вероятно си спомнят че в края на дискусията ни за субстратите разгледахме един грунд за аквариуми който Пламката беше донесъл по моя молба.
Този грунд е производство на JBL водеща фирма в акваристкото оборудване и аксесоари и носещ търговското име Manado.
цитат от акваристки форум..
Манадо е гранулат от изпечена глина. Това е грунд, който подобрява качеството на водата чрез своята екстремна пориозност и видимо подобрява растежа на водните растения. Освен това манадо функционира като зареждаща се батерия, излишни хранителни вещества могат да се складират в грунда. Изследвания показват, че рязко и значително намаляване на торенето в аквариум с манадо редуцира развитието на водораслите, но не и на водните растения, извличащи хранителни вещества чрез кореновата система.

Та както тогава ви споделих моите намерения да тестваме този грунд за сеене на семена.

. ето, че дойде времето да ви представя и първите резултати.

Мисля, че с това манадо нацелихме десятката в десятката!

Сигурен съм, че за манадото ще започнат да пишат и чуждоземни кактусарски форуми, ако вече не са писали, де..

Това което се забелязва от първоначалните ни тестове с манадо при сеене на семена от кактуси в контейнери е, че дори след 10 дена "печене" в люпилника с четири 18ватови гролукса не успяхме да завъдим водорасли.

В тестов контейнер с органичен субстрат още на 4 ден всичко "позеленява". Другото което се забелязва още от пръв поглед е хигроскопичноста на манадото, около 25 млл манадо поемат спокойно 14 млл вода.

Това по-надолу са снимки на семена (които вече не са семена

) прекарали 10 дена в люпилника ..

А това са снимките от паралелните тестове с манадо които Пламката направи.

Интересното в тази снимка е че семената са еднакви, но в лявата саксийка има манадо а в дясната аквабейсик.

Забелязва се, че "десните" са доста по-наперени, но за съжаление при нашите паралелни на паралелните тестове с аквабейсик нямахме такъв успех.