Автор Тема: Експериментални техники и субстрати за сеене на семена от кактуси  (Прочетена 77425 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ilu6a

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 178
  • Activity:
    0%
Тъй като субстрата в случая е само зеолит и перлит,като ги отворих съхнат много бързо-за един ден и са сухи!
Всеки ден ли да ги пулверизирам?

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Аз ги поливам в дълбочина, на 4 - 5 дни някъде, което пак ми се вижда бързо съхнене, но те имат и пясък, а той задържа повече. Трябва да се редуват суха-мокра фаза така че ги оставяй 1 - 2 дни сухи, то и отгоре да са сухи навътре ти е по-влажно, в зависимост от размера на саксийката. Първият месец навънка оставям малко найлон около тях за да е по-плавен прехода. Ако пак ти е много често, внимателно ги прехвърли в по-голям съд, с добавка на торф или листовка, те задържат повече влага. Може и да намалиш малко температурите (докъм 30 гр. максимална примерно), ако ти е възможно.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен ilu6a

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
Може би слоя субстрат е тънък...в случая е около 2см на площ 10х15см.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Може би слоя субстрат е тънък...в случая е около 2см на площ 10х15см.
Мда, те така и корен хубав не могат да направят, 4 - 5 см. поне им дай.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Привет на компанията! (beer) В последно време не ми остава много време за словоблудстване из форума, но това което по-надолу ще ви разкажа, сърце не ми дава да не го споделя с вас. :D
Тези които участваха в последната ни неофициална среща в Балабанското вероятно си спомнят че в края на дискусията ни за субстратите разгледахме един грунд за аквариуми който Пламката беше донесъл по моя молба.
Този грунд е производство на JBL водеща фирма в акваристкото оборудване и аксесоари и носещ търговското име Manado.

цитат от акваристки форум..
Цитат
Манадо е гранулат от изпечена глина. Това е грунд, който подобрява качеството на водата чрез своята екстремна пориозност и видимо подобрява растежа на водните растения. Освен това манадо функционира като зареждаща се батерия, излишни хранителни вещества могат да се складират в грунда. Изследвания показват, че рязко и значително намаляване на торенето в аквариум с манадо редуцира развитието на водораслите, но не и на водните растения, извличащи хранителни вещества чрез кореновата система.

Та както тогава ви споделих моите намерения да тестваме този грунд за сеене на семена.:). ето, че дойде времето да ви представя и първите резултати. :D

Мисля, че с това манадо нацелихме десятката в десятката!  (party) Сигурен съм, че за манадото ще започнат да пишат и чуждоземни кактусарски форуми, ако вече не са писали, де..  :D Това което се забелязва от първоначалните ни тестове с манадо при сеене на семена от кактуси в контейнери е, че дори след 10 дена "печене" в люпилника с четири 18ватови гролукса не успяхме да завъдим водорасли. (dance) (happy) В тестов контейнер с органичен субстрат още на 4 ден всичко "позеленява". Другото което се забелязва още от пръв поглед е хигроскопичноста на манадото, около 25 млл манадо поемат спокойно 14 млл вода. ;)
Това по-надолу са снимки на семена (които вече не са семена :D) прекарали 10 дена в люпилника ..

А това са снимките от паралелните тестове с манадо които Пламката направи.

Интересното в тази снимка е че семената са еднакви, но в лявата саксийка има манадо а в дясната аквабейсик. :) Забелязва се, че "десните" са доста по-наперени, но за съжаление при нашите паралелни на паралелните тестове с аквабейсик нямахме такъв успех. ;)
« Последна редакция: Юни 21, 2015, 06:46:24 pm от John Stalker »

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
      Много ми хареса това, което написа, а именно, че не се образуват водорасли по поръхността... Във форума, който цитираш акваристите още от 2011 се кахърят, че втвърдявал водата, киснели го в топла вода и други гимнастики... Правихте ли ги и вие, или директно семките в манадото? Втора питанка: Не може да не сте засадили някой кактус в субстрат с манадо... Резултат? Иначе би бил идеален за дребни семенца с оглед размера от 1-2 мм.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Без никакви предварителни обработки. :D Директно от чувала сипвам, а водата е от водопровода.. не кислородна. ;)

guest8

• Гост
Кмете, резИлтата от посева ви в Manado много ми хареса и вече си поръчах малко продукти от JBL:

Цитат
Субстрат JBL Manado, 3 л
Тор за аквариумни растения JBL AquaBasis plus, 2.5 л
Субстрат JBL TerraBark (0-5 мм), 5 л
утре или в сряда ще е при мен пратката и смело се включвам в експеримента

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
ot kade moje da se vsemi tova ?  za i as da testuvam ? :)

edit :  ah namerih :)
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
Днес започнахме да пикираме последните семеначета, които сяхме в манадо преди 34 дни. Досега не сме имали толкова голяма кълняемост и такъв бърз прираст в нито един от предишните субстрати в които сме сели. :)

Турбинки

Телокактуси

Стенокактуси

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%
Като гледам- и аз ще се заредя за зимата.....

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
Малко снимки на семеначета извадени днес от манадото и пикирани. :)

Cereus hexagonus

Thelocactus multicephalus

Thelocactus multicephalus RS 557

Неактивен arch.Elenkova

• Публикации: 33
  • Activity:
    0%
На всички съфорумци съобщавам, че на сайта на ЕМАГ има манадо-25 кг на промоционална цена.Тъй-като резултатите, които сте постигнали при сеене в манадо са впечатляващи-и аз реших да се пробвам в сеене в този субстрат.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Ако се съди по форумните коментари в Русия в момента е на мода ултразвуковото обеззаразяване на семената преди сеитба. Някой пробвал ли е този иновативен метод? Щото в момента в Лидл предлагат такова устройство за домашна употреба. Е машинката е за ултразвуково почистване, ама от къде в Лидл да знаят че може да се използва и за обеззаразяване. 

Неактивен Valyo

• Публикации: 446
  • Activity:
    0%
На всички съфорумци съобщавам, че на сайта на ЕМАГ има манадо-25 кг на промоционална цена.Тъй-като резултатите, които сте постигнали при сеене в манадо са впечатляващи-и аз реших да се пробвам в сеене в този субстрат.
А в по-малки разфасовки? Бих пробвал с него, но ще ми трябват 0,5 - 1 кг. Просто за експеримент. Ако някой има в повече..... (bow)
Valyo

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33