Автор Тема: Врагът кактусов не спи!  (Прочетена 37119 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
Re: Врагът кактусов не спи!
« Отговор #90 -: Май 14, 2014, 04:29:47 pm »
Беше в експлозивна вегетация от февруари. Имаше великолепно представяне с цъфтежа миналия месец и скоро след това премина в активен растеж. При моржовете от тази група това време на годината е жизнено важно да са наквасени, дет' се вика, до блатясване. Всички останали моржове в тавичката, в която беше този, се скъсват да растат и в момента, а има къде-къде по-капризни на вода от него.
По-скоро, наистина се е цепнал от растеж някъде между мамилите и с водата от поливането е влязла заразата. Аз не ги пазя от намокряне като поливам, а и водата ми е не стерилна.
Поздрави, Андрей

Неактивен metodib

• Публикации: 34
  • Activity:
    0%
« Отговор #91 -: Май 14, 2014, 05:43:46 pm »
За мен това си е жива бактериоза

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #92 -: Май 14, 2014, 06:05:50 pm »
За мен това си е жива бактериоза
Би ли споделил основанието за категорична диагноза? Кой е причинителят и каква превантивна борба би препоръчал?
Поздрави, Андрей

Неактивен practicar

• Списващи
  • Публикации: 225
  • Activity:
    0%
    • flickr
« Отговор #93 -: Май 14, 2014, 08:35:18 pm »
Да, видях ти юнаците в тавите, кефят! Явно не е от събуждане, но пак си мисля, че е във връзка със сезона. При мен за толкова години такъв случай през лятото и есента нямам, само през пролетта и зимата.
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.

Неактивен practicar

• Списващи
  • Activity:
    0%
    • flickr
« Отговор #94 -: Май 14, 2014, 09:08:29 pm »
Според мен това твърдо не е  бактерия а гъба и то точно ФИТОФТОРА - Phytophtora тя причинява така нареченото мокро гниене ! Точно тя причинява такава внезапна смърт, нападнатото растение придобива такъв кашест кафяв цвят, а благоприятните условия за развитието и са температура под 15 градуса и висока влажност, каквито условия сигурно е имало. Ако гледаш картофи или съседите, както и друг зеленчук като домати или съседи имат градина източника ти е осигурен. Ооспорите презимуват в почвата и трябва много сериозно пропарване за да се унищожат. За повече инфо виж в интернета, че ме мързи да пиша, но това е гадттта!
Спасение за заразения кактус няма! Изхвърля се заедно със субстрата, а за саксията ти си решаваш. Трябва да наблюдаваш сега по-внимателно и често съседните кактуси на педиокактусчето!
« Последна редакция: Май 14, 2014, 09:16:20 pm от practicar »
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.

Неактивен ilu6a

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
« Отговор #95 -: Май 14, 2014, 09:37:13 pm »
Аз само моля да споделиш как заподозря,че има проблем с растението ...щот на мен си  ми изглежда добре на първите две снимки.

Неактивен kerin2

• Група БЕК
  • Публикации: 131
  • Activity:
    0%
« Отговор #96 -: Май 14, 2014, 09:49:45 pm »
Аз само моля да споделиш как заподозря,че има проблем с растението ...щот на мен си  ми изглежда добре на първите две снимки.

Обикновено се забелязва, когато е късно. Растението се свива, потъмнява. Вече когато се е скапало си личи напълно - от корените нагоре потъмнява, появява се миризма.

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #97 -: Май 14, 2014, 10:15:25 pm »
Точно какво е ,може да се каже само след изследване .Не ми прилича на бактериоза ,тя засягат по съвсем различен начин растението.За мен това си е фитофтора-(мокро гниене) отвсякъде .Нищо, че не е тъмен цветът на скашканата тъкан, това зависи от видът на кактуса. Корените може да са видимо здрави, но гъбата е намерила гнещо огнище и е атакувала растението.Няма как, да не е причинено от поливането
и студеното време.Моржове,пингвини няма значение.Вече доста изписах по въпроса.В хабитата тази вода се отцежда за нула време  и не се наквасват за да блатясват.При такова време само сухи биха оцеляли.То нищо не става с това скапано време.Не могат да изсъхнат.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #98 -: Май 15, 2014, 12:10:41 am »
Както си беше равномерно надут и зелен отвсякъде, изведнъж от едната "страна" (в случая югоизточната) се появи леко хлътване навътре и промяна на цвета към тъмно сиво-зелено на епидермиса и чувствително омекване на зоната. Ясно беше, че е прекалено късно за каквото и да е, освен за снимки.

Аз също по-скоро бях и бих заложил на гъба. Прави сте за фитофтората и според мен, въпреки, че съм невеж. Появява се изведнъж и скапва мълниеносно гостоприемника си, атакува и поврежда проводящата тъкан и предизвиква първи видими симптоми за присъствието си отгоре надолу. Идеални условия за развитие - висока влажност и температури 17 ÷ 25°C. Това, което не ми съответства е, че фитофтората е почвен патоген, а растението не е пресаждано от ноември 2012 и наоколо няма картофи и домати, но…
Поздрави, Андрей

Неактивен metodib

• Публикации: 34
  • Activity:
    0%
« Отговор #99 -: Май 15, 2014, 06:10:12 am »
Бактериозата също върви по проводящата тъкан,неприятна миризма и се прихваща от нараняване или слънчев пригор.Провери ли проводящата тъкан близо до най горната част. Когато се хване на време или превантивно 2 пръскания със СТРИПТОМИЦИН-антибиотик по 3грама на 12-15литра вода през 5 дена и пълно засушаване възможно за най-дълаг период.Някои използват медсъдържащи препарати,но ефекта е нулев.С тях е хубаво да се пръска при механични наранявания или някаква интервенция.

Неактивен Andromir Popov

• Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
« Отговор #100 -: Май 15, 2014, 01:23:24 pm »
Стрептомицин е ефектен при бактериални инфекции,но отдавана е спрян и не се предлага .

Неактивен practicar

• Списващи
  • Activity:
    0%
    • flickr
« Отговор #101 -: Май 15, 2014, 07:39:36 pm »
Андро, бих те посъветвал  да полееш с фунгицид съседните кактуси на заболелия.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #102 -: Май 15, 2014, 09:07:26 pm »
На мен ми е интересно по кое време е започнало събуждането/поливането на това трънче?

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #103 -: Май 15, 2014, 11:20:12 pm »
Този стертомицин може да се замести с всичко от групата на сулфонамидите.Стига да има смисъл от тази дейност.Бактериозите  в зародиш дават външни петънца и точкови тъмни образувания  по епидермиса - тук нама такова нещо.Бактериоза не може да се предизвика от слънчево изгаряне никога.Всяко мокро гниене ,което става на пихтия е един вид разлагане и е нормално да има миризма.Медсъдържащи препарати се използват само в краен случай и то при мани и др. микози.Те променят и цвета на кактусите и после не могат да се измият.При кактуси с бели бодли и др.стават синкави .Обезозобразяват се растениета.И не се залъгвайте ,че като пръскате и поливате безразборно с каквото ви казал някои ,правите нещо добро за кактуса.Напротив ,в повечето случаи кактусите не могат добре  да понесат тези пръскания и т.н.отслабва им имунитета и от прекалените" грижи" стагнират и по късно загиват.Гъбите бактериите и всички други патогени ги има навсякъде около нас  по всяко време.Не е необходимо да са впочвата-спорите се пренасят по въздуха също.Така че един обезпаразитен и обработен субстрат не гарантира ,че ще е постоянно такъв.Най добрата превенция срещу тези патогени е да не се създава благоприятна среда за развитието им. Да се внимава с поливането да е  водопропусклив и порест субстрата за да съхне лесно.Да има постоянно свеж въздух и слънце,когато е възможно.Нещата не са толкова сложни стига да се проумеят.Принципно тази превантивна фунгицидна дейност, която се върши е изцяло само за собствено  успокоение ,че вършим нещо положително, а ефекта е почти никакъв.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #104 -: Май 16, 2014, 12:24:19 am »
Май вдигнах много шум около пусти трън или по-скоро около пуста гад, дет' го съсипа.

Бактериозата, ако е причинена от Erwinia, поне според прочетеното и разбраното от мен през последните дни, би трябвало да има външна секреция, което го нямаше.
Уважавам, разбира се, и благодаря за мненията и разсъжденията, но наистина е най-достоверно да се разчита на лабораторни резултати. Само че, аз не знам къде около мен мога да нося образци за анализи и колко струва (съответно, има ли смисъл).

Прежалих го трънчо. Все пак имам още 1 - френското му братче, макар и да не се представи добре тази пролет, нараства обещаващо и се надявам да му е достоен заместник.
Ноултънитата, както и всички останали кактуси мрат и на собствена територия и то често и по много.
Кактусите нямат имунна система, респективно нямат имунитет към нищо. Имат здравина на тъканите и по щастливо стечение на обстоятелства, противодействащи на патогените съжителстващи микроорганизми. Здравината на тъканите е до известна степен застраховка, но не и гаранция срещу патогени.
Простата логика е, че ако се постави един висш организъм в по-агресивна и заразна среда от тази, която е обичайна за него, трябва да се защитава с външна намеса, иначе няма шансове за дълъг живот. Но, в никакъв случай не омаловажавам опита и резултатите на колеги, които не третират профилактично растенията си. Просто съм избрал подход, който отговаря на логиката и усета ми при грижите за моите си трънчета в моите си конкретни условия.
Поздрави, Андрей

Кактус БГ

« Отговор #104 -: Май 16, 2014, 12:24:19 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33