Май вдигнах много шум около пусти трън или по-скоро около пуста гад, дет' го съсипа.
Бактериозата, ако е причинена от Erwinia, поне според прочетеното и разбраното от мен през последните дни, би трябвало да има външна секреция, което го нямаше.
Уважавам, разбира се, и благодаря за мненията и разсъжденията, но наистина е най-достоверно да се разчита на лабораторни резултати. Само че, аз не знам къде около мен мога да нося образци за анализи и колко струва (съответно, има ли смисъл).
Прежалих го трънчо. Все пак имам още 1 - френското му братче, макар и да не се представи добре тази пролет, нараства обещаващо и се надявам да му е достоен заместник.
Ноултънитата, както и всички останали кактуси мрат и на собствена територия и то често и по много.
Кактусите нямат имунна система, респективно нямат имунитет към нищо. Имат здравина на тъканите и по щастливо стечение на обстоятелства, противодействащи на патогените съжителстващи микроорганизми. Здравината на тъканите е до известна степен застраховка, но не и гаранция срещу патогени.
Простата логика е, че ако се постави един висш организъм в по-агресивна и заразна среда от тази, която е обичайна за него, трябва да се защитава с външна намеса, иначе няма шансове за дълъг живот. Но, в никакъв случай не омаловажавам опита и резултатите на колеги, които не третират профилактично растенията си. Просто съм избрал подход, който отговаря на логиката и усета ми при грижите за моите си трънчета в моите си конкретни условия.