Всеки сади в каквото намери, то е ясно. Събирането на листовка си е наблагодарно занимание, горният слой не е угнил, отдолу идва пясъка или друг субстрат, аз я обеззаразявах когато не ме мързеше, но е и въпрос на шанс да си докараш разни гадини. Иглолистната съставка подкислява почвата, което обичат много кактуси. Но той и торфа върши същата работа, само дето е беден на хранителни вещества. Много от кактусите в природата растат и на почва с по-малко или повече органика, така че не е грешно да се слага. Слагъл съм около 1/3 от нея, но тука нямам налична и се отказах. Минералният субстрат е по-лесен за контролиране.
Да, и в природата е различно - кактусите не си сменят камъните под краката, но там средата е жива, постоянно нещо се разлага, малки гадинки щъкат и ръсят азот и други биогени. Далеч не всички кактуси оцеляват, а ние искаме да да я докараме почти до 100%... Третирайки често с фунгициди и инсектициди, убивайки живия компонент в саксийната почва.
Хидропоника - вижте може би холандските технологии. Постоянно мокрият корен не знам как ще понесе на повечето кактуси, нещо като при семеначета в найлон ли? Това въобще не бих го и опитвал - кактуса обича сухата среда.