Автор Тема: Субстрати за кактуси  (Прочетена 105812 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
Re: Субстрати за кактуси
« Отговор #210 -: Май 11, 2013, 12:44:38 pm »
съвсем не е нужно да пресаждаш всяка година или през година.

Налага се да пресаждам често, защото ги гледам в малки саксии поради липса на място.

Неактивен P-run

• Публикации: 88
  • Activity:
    0%
« Отговор #211 -: Май 11, 2013, 01:22:12 pm »
колеги искам да попитам откаде се снабдявате със зеолит,пемза и лава?четох за зеолита предлага се като кристали за пиене само,а пемза и особено лава изобщо не съм чувал да се продава.

зеолита е не баш на кристали, http://www.strelitzia-bg.com/product/6406/%D0%97%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82---%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82/ Наблюдавах от 15 г. една мамилария засадена само в зеолит който не е сменян, доживя до тази зима и си замина барабар с още дузина нейни приятелчета, поради предполагаемо гъбично заболяване.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2859
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #212 -: Май 12, 2013, 05:56:17 pm »
Всеки сади в каквото намери, то е ясно. Събирането на листовка си е наблагодарно занимание, горният слой не е угнил, отдолу идва пясъка или друг субстрат, аз я обеззаразявах когато не ме мързеше, но е и въпрос на шанс да си докараш разни гадини. Иглолистната съставка подкислява почвата, което обичат много кактуси. Но той и торфа върши същата работа, само дето е беден на хранителни вещества. Много от кактусите в природата растат и на почва с по-малко или повече органика, така че не е грешно да се слага. Слагъл съм около 1/3 от нея, но тука нямам налична и се отказах. Минералният субстрат е по-лесен за контролиране.

Да, и в природата е различно - кактусите не си сменят камъните под краката, но там средата е жива, постоянно нещо се разлага, малки гадинки щъкат и ръсят азот и други биогени. Далеч не всички кактуси оцеляват, а ние искаме да да я докараме почти до 100%... Третирайки често с фунгициди и инсектициди, убивайки живия компонент в саксийната почва.

Хидропоника - вижте може би холандските технологии. Постоянно мокрият корен не знам как ще понесе на повечето кактуси, нещо като при семеначета в найлон ли? Това въобще не бих го и опитвал - кактуса обича сухата среда.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #213 -: Май 13, 2013, 11:07:54 am »
По въпроса за листовката - според мен е хубаво да се събира на компост, за да стане по дебел слой :) Не че съм пробвал - аз съм си на 4тия етаж  (rofl)

По въпроса в какъв субстрат ги гледаме съм виждал всякакви съставки из азиатските форуми  (rofl) Ето някои: Прах или натрошени кости - имат доста фосфор, сушена риба, прясно мляко за поливане, сирене тофу на прах, сирене от прясно мляко - безсолно!; оборски, пилешки и конски тор; водорасли на прах ...
Разнообразието на камъните и минералите немога да ги коментирам - те са уникални  wooow

А за хидропониката - според мен има шанс само перескиопсисът  (wasntme)
Кактусите имат нужда от сух период, в който да 'наддадат', но няма как да не остане някаква влага, ако е на хидропоника и това ще доведе до проблеми с корените :)

Неактивен P-run

• Activity:
    0%
« Отговор #214 -: Май 13, 2013, 11:11:43 am »

Хидропоника - вижте може би холандските технологии. Постоянно мокрият корен не знам как ще понесе на повечето кактуси, нещо като при семеначета в найлон ли? Това въобще не бих го и опитвал - кактуса обича сухата среда.

То е ясно за неподходящо мокрият корен, и има начин да се избегне.Не съм наясно с това дали тази технология на снимката е холандска, но определно контрола над цялото растение е отличен. Бих го опитал тва, а зимовката - по руска технология.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #215 -: Май 17, 2013, 06:10:00 am »
Цъ - това е нещо като матрицата, и на хората не им харесва. И каква е идеята - растат бързо, оцеляват 100% ? Така се култивират водорасли.

Не обичам тоталния контрол. Ние не сме господари на кактусите, ние сме техни прислужници. Трябва да им доставяме каквото искат, да ги слагам на конвейра няма да стане.
== Лятото идва! ==

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #216 -: Май 17, 2013, 11:09:18 am »
Не обичам тоталния контрол. Ние не сме господари на кактусите, ние сме техни прислужници. Трябва да им доставяме каквото искат, да ги слагам на конвейра няма да стане.
 (y) (y) Това е и моето мото  (y) (y)

Неактивен P-run

• Activity:
    0%
« Отговор #217 -: Май 21, 2013, 08:01:33 pm »
Тази статия на руски поизяснява малко нещата:
http://www.cactuslove.ru/articles.php?did=311
Да разбирам ли че няма опит в България?

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #218 -: Май 21, 2013, 08:45:08 pm »
Как да няма- почти всички бабешки ехинопсиси и даже опунции, бабите си ги вкореняват накиснати в чашка вода, докато пуснат хубаво коренчета или изгният... според зависи?   Лошото е че не пишат често във форума, за да си споделят технологията.

А от гледна точка на внасяне на хранителни вещества само с поливането, то и при мен е така- почти изцяло минерални субстрати, които според мен също са хранителни, защото са си бъкани с минерали, а отделно на това през лятото си добавям за целия период поне 8 пъти торене с малки дози от два вида кристалон към водата с която поливам.  Значи и аз съм бил хидропонист по заобиколен начин казано.  :D  Но да плуват на стиропорени салове в басейн с вода, като тайвански марули не ми се пробва към момента.  :D

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #219 -: Юни 25, 2013, 12:43:14 am »
Тези които обичат да четат да хвърлят едно око тук - http://forums.gardenweb.com/forums/load/cacti/msg1219545027416.html

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #220 -: Юни 25, 2013, 05:58:28 am »
Тези които обичат да четат да хвърлят едно око тук - http://forums.gardenweb.com/forums/load/cacti/msg1219545027416.html
Интересно какво разбира тоя под "почва" - пръст от градината? Щото състава може да е различен на всякъде.
== Лятото идва! ==

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #221 -: Юли 07, 2013, 02:39:55 pm »
За любителите на серамиса:
http://www.blumen-janke.de/shop/index.php/de/Seramis-Ton-Granulat-15-Liter/c-4910/a-P000288?sid20CCBF719C16444B93337B1D48FAE469=l825p219f0g47dbcebi11cf3i7
има и по-малки опаковки!  ;)

в момента тече поръчка от там в друг цветарски форум  :)

Неактивен Валентин

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
« Отговор #222 -: Юли 08, 2013, 09:08:04 am »
Кажи форума.
Ако не е късно да се включа за малко серамис.

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #223 -: Юли 08, 2013, 10:51:11 am »
Ей тука, ама поръчката е приключила ..  :|
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=40&t=3573&p=278438&hilit=janke#p278438

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #224 -: Юли 08, 2013, 12:11:27 pm »
Аз говоря за тази:
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=87&t=13584

може и да делим, ако някой иска!  :)

Кактус БГ

« Отговор #224 -: Юли 08, 2013, 12:11:27 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33