Привет, Schmidt /до вчера се радвах на кактусите на човека Здравко, сега отговарям на профила Schmidt/! Аз, да си призная... вече я нагласих

. Тю, как не писа по-рано!!! Е, не е напълно готова, но конструкцията е факт.
Причината да си направя оранжерия не е гевезелък /както се казва в една реклама/, а просто тази, че кактусите ми станаха множко и заемам доста голямо жизнено пространство на моите родители /майка ми обича да си пие кафето на терасата, обича да простира там, а аз...съм я напълнил с какти

; сляпата ми баба сигурно без пръсти остана да се пери, докато налучка правилната посока; баща ми не припарва там, освен да им се порадва.../ и понеже всички те харесват и уважават моето хоби, поне морално и финансово са ме подкрепили да направя свое собствено място, било за отглеждане на любимите ми растения, било за самото удоволствие да седнеш и на спокойствие да се любуваш на това, което си отгледал и придобил. На този етап, да, само за лятото...
Другото, което е виновно да си направя оранжерия, е моята почти детска мечта да имам Оранжерия. Тогава не съм мислил, че ще гледам кактуси, но когато започнах, така или иначе нуждата за такова местенце се саморазви в действие!
Друг момент, който няма как да знаете, е, че не знаете нищо за моята оранжерия и за начина, по който я правя и целта, с която я правя...
Първо, повечето използвани материали, до покрива, са материали, налични в двора ни от години и материали, за които не съм давал пари. Това ме улесни много, ако и крайния резултат да не хареса "на хората".
Второ, ще бъде покрита /все още не е/ с поликарбонат. "Покрита", това значи само покрива, за да ги защитава в голяма степен от градушки и нежелани бури, така че все пак ще са на открито до голяма степен. Отстрани все още мисля как да бъде. Дали със сглобяеми панели с найлон, който да ползвам само рано напролет и късно есен, или изцяло "кънтри", само с лека мрежа против едри вредители и с максимална въздухопропускваемост.
Трето, теренът ми е с голям наклон, на високо от общата среда като релеф, със силни ветрове понякога, раздвижен въздух общо взето. Вметка - Бяла се намира само на 55 надморска височина и прословутото UV няма да е в нормите /по дяволите/ , но кактусите които гледам /"гледах", забравих

/ на източната си тераса, изглеждат доста добре за посредствен кактусар като мен. Та, този терен и наличните материали, които имах, сложиха лимит на оранжерията ~16 м2 /дълга 6 м, широка 2,6 м/.
Четвърто, никой не може да ме разубеди да осъществя една своя мечта!!!
След всичко казано, наесен ще докладвам как са се чувствали кактусите ми в новия си дом; изгорели ли са; пораснали ли са; какви допълнителни грижи съм положил, за да ги предпазя или улесня за нещо... Но, това ще бъде на база мой личен опит, дори и да откривам прословутата топла вода след някой, който вече я е открил... Живот и здраве, тогава ще кажа и аз от "първо лице", какво е да се отглеждат кактуси при моите "оптимални условия".
Колебая се дали да сложа снимка, с риск да ми развалите почивния неделен ден с кофти коментари, още повече, че не правя оранжерия за зрителите тук, а за мен, но ще го направя, за да не съм голословен. Това е снимка на направеното до момента - каквото, такова! Предстои още много работа!
Ориентир: стълбът отсреща е "юг", къщата вляво - "изток".

Днес е Прошка! Простете!