Автор Тема: Къде отглеждаме нашите кактуси и сукуленти:На открито,оранжерия,балкон и др.  (Прочетена 75048 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2857
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Оптимални условия, ама къде ги тия у простосмъртните колекционери, не всеки има оранжерия, зимна градина, баир или балкон или подходящо изложение даже. Някои нямат и первази даже, и жените им не щат кактуси в къщи. Добре че поне тръните-сукуленти имат широк диапазон на поносимост и оцеляемост до по-добри времена.

Склери, както е зима, така малко по малко сезона вече започва. Айде цъфтежа не ще хляб и вода. Гледам примерно педиокактуса ми вече взел да си протяга върха и да иска да расте. Трябва да го полея и му намеря повече слънце, щото сега му е времето. Все още мога да им прилагам индивидуален подход и им помня имената...
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
Явно говорим на различни езици.....Става въпрос за оптимални условия за това с какво разполага всеки от нас лично.Примерно аз имам съвсем малък избор.Мога да избирам от два западни балкона и два перваза за съжаление нямам друго изложение.Единият балкон е остъклен(освен за зимуване) и за нищо не става дори да се проветрява постоянно лятото там става 50 градуса и  почти няма движение на въздуха.Там защитени от мрежесто перде кактусите не растат добре издължават се нетипично за видът им заради стъклото което не пропуска цялата гама на УВ лъчите, бодлите стават по- тънки и епидермисът по лъскав и нежен.Така че оптималният вариянт за мен е на открито с най-гадното изложение, но това е положението.Съобразявам се с това и трябва да знам всеки вид, къде ще се чувства най-дабре при тези условия за да не изгори.Имам кактуси и в друг апартамент в друг квартал с източно изложение и кактусите които гледам там, растът безпроблемно и изглеждат по- добре почти без никакви специални грижи.Гледал съм и на южно изложение заедно с един комшия и нещата там бяха коренно различни -идеални условия и то само заради изложението без никакви специялни почви и глезотии.Виждал много колекции и в оранжерии с поликарбонат и с найлон и със стъкло и изкарани насред двора на пълно слънце.От тези всичките неща ,които изброих най-добри резултати се постигат на южни и югоизточни изложения-Това е оптималният вариянт, ако имаш голям избор от изложения да избереш този, пред останалите вариянти.

Неактивен kerin2

• Група БЕК
  • Публикации: 131
  • Activity:
    0%
.Единият балкон е остъклен(освен за зимуване) и за нищо не става дори да се проветрява постоянно лятото там става 50 градуса и  почти няма движение на въздуха.Там защитени от мрежесто перде кактусите не растат добре издължават се нетипично за видът им заради стъклото което не пропуска цялата гама на УВ лъчите, бодлите стават по- тънки и епидермисът по лъскав и нежен.

Подкрепям напълно. Моите трънчета, макар и малко, миналата година изкараха в закрит югозападен балкон. В началото на лятото, без да се усетя ми изгоряха няколко вида буквално за няколко дена.
В същото време, на открито южно изложение ферокактусите получиха доста силен тен, а останалите се свиха. Изключение правят някои ехиноцереуси и опунции, които съм оставил на постоянно максимално слънце.

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО

.....  Първо, защо стъкла а не поликарбонат, второ защо да са мръсни, има и се намират лесно фолия, които се залепват за стъклата, те имат различна матовост и от там пропускливост на светлина също има полиетиленови щори и т. н. Тези неща излизат в нета, четат се от всички и ни разбират нивото.
Хората слагат поликарбонат, щото им излиза по-тънко, а не защото е по-хубаво. Карбоната бие полиетилена.Стъклото е върхът, а по-високо от него е термопакета(стъклопалет).Това не е лично мнение, физическа даденост.
 :)

Да не правим спам в една друга важна тема преместих тоя пост тук. Темата е важна за това . Та относно качествата на различните материали. Всеки от тях си има и плюсове и минуси. Стъклото е трайно, достъпно като цена, но тежко с висок коефициент на топлопроводимост и може би най-лошият минус - спира УВ лъчите от слънчевия спектър. Поликарбоната е лек, достатъчно светло пропусклив, с коефициент на топлопредаване близък до този на стъклопакета, / десет милиметровия двуслоен поликарбонат /  но най-скъп от всички материали и също не пропуска УВ лъчите. Самият поликарбонат си пропуска тези лъчи, но те го разрушават за това от външния слой на плоскостта има нанесен защитен слой спиращ тези лъчи. Ако този слой се отстрани проблема ще се реши, но трайността му ще се приближи до тази на полиетилена, а цената е в пъти по-висока. Полетилена е лек, евтин и най-важното не представлява филтър за УВ лъчите. Единствения му недостатък е краткия му живот. Оранжерия покрита с полиетилен ще трябва да се препокрива през две, три години. Е ако полиетилена е от по-дебелия, и е поставен както трябва може да изкара и четири години но чак пет едва ли. Като се купува полиетилен трябва да се внимава и изрично да се търси такъв за оранжерия защото във връзка със защитата на околната среда на пазара се появи полиетилен с някаква добавка в него която позволява на слънцето за един сезон да го направи на трохи. Не замърсява природата защото се разгражда бързо, но може да остави кактусите ви без защита още преди сезона да е свършил да не говорим за три, четири години.
Така че аз лично гласувам с две ръце за полиетилена. За любителска оранжерийка разбира се. Не си представям оранжерия от стотици квадратни метри да се препокрива през две, три години.
Хе-хе.
И двамата сме инж. и да не спамим.
Ти си дал картинка на стъклото и карбоната като ги купуваш, а не 5 години по-късно.
А аз се изоках, щото тук като кажат поликарбонат и им се раздува устата чак, а туй евтин заместител на съклото.
Не забелазах да коментираш термопакета съчетан с алуминии.
 (rofl)
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
Шмит ме пита за баира . Всички скали , които се виждат от снимките са северно на кактусите. Всички кактуси там получават ако не целодневно , то почти целодневно слънце - със сигурност над 10 часа директно слънце с високо УВ лъчение / всеки път като се върна от там съм с тен/. Няма треви , няма храсти , няма дървета ! Но има постоянно , непрестанно движение на въздуха !!!!! Дори в най-горещите летни дни , когато долу въздухът е замрял там горе си е приятно с постоянен планински бриз и човек диша с пълни гърди. Надморската височина е между 750 и 900м. С изключение на един гимно карденазианум , който получи изгаряне , но после се оправи , не съм имал друг случай на изгорял кактус там.
За Хасково Склери вече писа , но нищо , нека и аз кажа. Там през лятото, където ми е и навеса / центъра на града/ е фурна - жега и напълно застоял , неподвижен въздух. Точно по обяд и в ранния следобяд къщата хвърля сянка на навеса. Това е, което спасява кактусите ми . Без тази сянка при този застинал въздух отдавна да ми е изгоряло всичко. Цяло лято там кактусите ми са стагнирани. Това че са под навес и е открито отстрани не значи , че има адекватна въздушна циркулация.  Както Склери писа само на километър - два от центъра на града положението вече е доста по-поносимо.
В Ямбол имам открит перваз и тераса с югоизточно изложение. Върхът ! Никакви проблеми. Хем слънце , хем всеки следобяд си духа лек източен вятър. Не мисля , че бих имал проблеми и ако целодневно си ги печеше слънцето някои кактуси , защото следобедния бриз на улицата ми е постоянен , а в сравнение с баира УВ-то тук е доста по-малко.
Калинаалена си отглежда тази чудна колекция в едно близко до града село - в края на селото. Там има почти постоянен ветрец и макар и жега през лятото , тя е търпима. Защо да не си позволи лукса да даде всичкото възможно слънце на кактусите си ? Тя може да си го позволи , но повечето от живеещите в градовете кактусари това не могат да си го позволят. Условията са различни.
Затова и универсална  рецепта за гледане на кактуси няма. Югоизточното изложение е добро за градски условия / вероятно е най-доброто/ . На село - може и целодневно слънце . На баира ,където гледам трънчета най-благоприятно е югозападното изложение - то е най-топло през зимата и при наличие на сняг той там се задържа за разлика от брулените от сибирските ветрове източни изложения. Ако живеех в Чепеларе на 1200м височина не мисля , че бих могъл да гледам кактуси без една стабилна и здрава оранжерия. Там хората си гледат и през лятото доматите в оранжерийки. Иначе не стават.
П.С. Гледам , че Трол е писал междувременно. Извинявам се ,ако съм се вметнал не на място :)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
Съвсем си си на място.
Кактусите са растения и обичат водата, топлото и слънцето, ма не прекомерно. Те са развили възможности да оцеляват ба сухо, много осветено и доста топло, но не по цял ден диво екваторялно слънце. Местата дето е така се наричат пустини и там кактуси няма.
Аз не разбирам кой в кво убеждава, ма постовете на Шмидт и 7Г ми допадат най.
И кактусите на Калинаалена.
 ]:)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2857
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Ако перефразирам Шмидт - всички искаме да кажем едно и също, но на различни езици.  8)

Аз обаче на разбрах Трола къде си отглежда кактусите. Сигурно като мене, по единствения за тукашните условия правилен начин - основно вкъщи край прозорците, лятото някои отиват навън за известно време. Парника се оправдава само ако имаш много саксии и в къщи няма условия за тях.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен troll

• Activity:
    0%
Парника е за доматите!
Кактусите са в къщи на лампи!
 (rofl)

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
 Всичкото това писане и обяснения, дано не са били напразни.С две думи исках да кажа на някои съфорумци, които се гласят да си правят лятни оранжерии(на Ники и др.) ,че не е необходимо и че резултатите на открито са по-добри. Оставам на мнение ,че 14 часа слънце на открито са много . 7-8часа са достатъчни да получиш качествени растения с максимален бодил.Що се отнася до 10те часа слънце на баира при Спини, това отговаря точно на едно южно изложение, като времетраене.При мен най- външните редове на балкона са ми макс.6часа и половина  слънце.Повечето са на 6 ч.Виждал съм  обезобразени ферокактуси и други слънцелюбиви кактуси, оставени на пълно слънце.Не в града, а по села и вили.Знам ,че Спини е един от най-върлите привърженици на гледането на открито, също както и аз.Дано тази дискусия е убедила повече хора в предимствата на  отглеждането на открито.Растенията са по закалени и здрави, стават по- устойчиви към инсекти и гъби.Това е факт а не измислица.

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
     Привет, Schmidt /до вчера се радвах на кактусите на човека Здравко, сега отговарям на профила Schmidt/! Аз, да си призная... вече я нагласих :D. Тю, как не писа по-рано!!! Е, не е напълно готова, но конструкцията е факт.

Причината да си направя оранжерия не е гевезелък /както се казва в една реклама/, а просто тази, че кактусите ми станаха множко и заемам доста голямо жизнено пространство на моите родители /майка ми обича да си пие кафето на терасата, обича да простира там, а аз...съм я напълнил с какти :D; сляпата ми баба сигурно без пръсти остана да се пери, докато налучка правилната посока; баща ми не припарва там, освен да им се порадва.../ и понеже всички те харесват и уважават моето хоби, поне морално и финансово са ме подкрепили да направя свое собствено място, било за отглеждане на любимите ми растения, било за самото удоволствие да седнеш и на спокойствие да се любуваш на това, което си отгледал и придобил. На този етап, да, само за лятото...
     Другото, което е виновно да си направя оранжерия, е моята почти детска мечта да имам Оранжерия. Тогава не съм мислил, че ще гледам кактуси, но когато започнах, така или иначе нуждата за такова местенце се саморазви в действие!
     Друг момент, който няма как да знаете, е, че не знаете нищо за моята оранжерия и за начина, по който я правя и целта, с която я правя...
     Първо, повечето използвани материали, до покрива, са материали, налични в двора ни от години и материали, за които не съм давал пари. Това ме улесни много, ако и крайния резултат да не хареса "на хората".
     Второ, ще бъде покрита /все още не е/ с поликарбонат. "Покрита", това значи само покрива, за да ги защитава в голяма степен от градушки и нежелани бури, така че все пак ще са на открито до голяма степен. Отстрани все още мисля как да бъде. Дали със сглобяеми панели с найлон, който да ползвам само рано напролет и късно есен, или изцяло "кънтри", само с лека мрежа против едри вредители и с максимална въздухопропускваемост.
     Трето, теренът ми е с голям наклон, на високо от общата среда като релеф, със силни ветрове понякога, раздвижен въздух общо взето. Вметка - Бяла се намира само на 55 надморска височина и прословутото UV няма да е в нормите /по дяволите/ , но кактусите които гледам /"гледах", забравих ;)/ на източната си тераса, изглеждат доста добре за посредствен кактусар като мен. Та, този терен и наличните материали, които имах, сложиха лимит на оранжерията ~16 м2 /дълга 6 м, широка 2,6 м/.
     Четвърто, никой не може да ме разубеди да осъществя една своя мечта!!!

След всичко казано, наесен ще докладвам как са се чувствали кактусите ми в новия си дом; изгорели ли са; пораснали ли са; какви допълнителни грижи съм положил, за да ги предпазя или улесня за нещо... Но, това ще бъде на база мой личен опит, дори и да откривам прословутата топла вода след някой, който вече я е открил... Живот и здраве, тогава ще кажа и аз от "първо лице", какво е да се отглеждат кактуси при моите "оптимални условия".

Колебая се дали да сложа снимка, с риск да ми развалите почивния неделен ден с кофти коментари, още повече, че не правя оранжерия за зрителите тук, а за мен, но ще го направя, за да не съм голословен. Това е снимка на направеното до момента - каквото, такова! Предстои още много работа!     
     Ориентир: стълбът отсреща е "юг", къщата вляво - "изток".

Днес е Прошка! Простете!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
     ...
     Четвърто, никой не може да ме разубеди да осъществя една своя мечта!!!
    ...

Ники, тръгнал си по верния път! (y) От парника единственото по-добро място за трънчетата е целогодишната оранжерия. (nod) Но и за това име време. :D

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Ники, тук във форума сме събрани от кол и въже. Хора най-различни с една единствена прилика - любовта към бодливото. Всеки е свободен да каже какво мисли по всеки въпрос. Също така всеки е свободен да приеме или не чуждото мнение. Нарочно не казвам съвет защото съвет се дава когато ти го поискат, а мнение се изразява когато мислиш че имаш какво да кажеш на другите. Щом си решил да имаш оранжерия направи си я. После може да решиш че не ти трябва, и да я махнеш, но това не означава че не трябва да си я направиш. Когато преди три години започнах да строя вилата си от всеки десет мои познати девет  бяха против. Всички ми казваха защо ти е вила на три километра от апартамента в който живееш. / Аз живея почти на входа на Кенана, а вилата ми е горе долу в средата на тази местност която е съчетание от вилна зона и парк / . По-пресметливите от приятелите ми изчисляваха че с парите които инвестирам във вилата мога докато съм жив два пъти годишно да ходя на почивка в чужбина и всеки път да вземам с мен по един от тях. Е всички ми казваха недей, но аз исках и я построих. Сега се опитвам да живея там, но ако се окаже че не е за мен без никакво колебание ще я продам. Но ще съм изпълнил едно свое желание - мечта. С една дума щом искаш нещо много силно, и постигането му не е за сметка на хората около теб, тоест няма да ощетиш никой, няма причини да не го направиш.
Хайде пък ще чакаме снимки на оранжерия пълна с цъфнали кактуси.

Неактивен troll

• Activity:
    0%
Аз на Ники грозно му завиждам за кривия терен.В наклона ква оранжерия може да си изкопае..... (wait)
Той дебел65 ги върши такива ма на равно е много труд.А един багер като копне два пъти в склона и туриш на дупката покрив и врата и готово.

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
Аз пък на Никито страшно му се радвам  (sun) Сигурна съм че още тази пролет и есен ще оцени положителните страни на съоръжението си. Най голямото приемущество е, че пролет рано ще изнесе трънчетата и няма да се притеснява от прегаряне или студени дъждове, поливането като се регулира си е по-добре, отколкото да ти ги полива дядо ти господ когато му скимне. Есента може да си ги приспи и засуши преди да ги прибере вкъщи. Браво Ники и аз като Склери ще чакам снимков материал  (sun) (angel)

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33