Автор Тема: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи  (Прочетена 145055 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #105 -: Ноември 16, 2012, 12:33:24 am »
В природата надали кълновете, които имат шанса да станат възрастни растения, виждат УВ в първите месеци или години от развитието си. Както и директна слънчева светлина. Детлеф навремето, при гостуването си на софийския клуб, разказваше как е виждал "червеи" на Neochilenia-и до половин метър под и между камъните, докато най-накрая започне да се подава на открито кандидатът за възрастно растение.
Не пречи да се опита, де. Хеле пък, ако имаш възможност да направиш успоредно отглеждане на едни и същи видове при 2 различни осветления - едното, както си го направил, а другото - с ярки бели обикновени тръби.

Като опра до осветлението на мой бъдещ люпилник, ще взема предвид опита на Куейл. Той е експериментирал доста с различни лампи и в крайна сметка стига до заключението, че фито-лампите не дават чувствително по-добър резултат от обикновените. Спрял се е на финала на лампи използвани в магазини за дрехи - с най-бяла светлина и с най-голям интензитет за конкретен размер и мощност. Пиша това по спомен - статиите му са тук във форума.
Аз лично бих сложил инсектицидна УВ лампа. Хем е УВ, хем е безвредна (UV-C е честотният диапазон). Но надали ще влиза в действие поне докато бебешоците не направят кръстачка ареоли.
Поздрави, Андрей

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #106 -: Ноември 16, 2012, 01:50:22 am »
В природата надали кълновете, които имат шанса да станат възрастни растения, виждат УВ в първите месеци или години от развитието си. Както и директна слънчева светлина. Детлеф навремето, при гостуването си на софийския клуб, разказваше как е виждал "червеи" на Neochilenia-и до половин метър под и между камъните, докато най-накрая започне да се подава на открито кандидатът за възрастно растение.
...

Подхвърляш ми някакви нови :камъчета: ;) Не ми се вярва, семката да извади толкова много ресурс, като за половин метрова ряпа.  :P Както и да е, де.. За сега се облягам повече на логиката и общите ми познания за растенията от колкото на опит и практика с кактусите. И за успокоение на всички ще декларирам, че в експериментите ми със семеначета няма да затискам зародишите с камъни с цел да не бъдат изложени на УВ лъчите, поне докато не направят 20 см репи!  (rofl)

Под секрет ще доложа, че планирам и тестването на специализирани ламБи за рифови аквариуми с келвинови градуси от 12000 до 20000 за нуждите при мътенето на кактусови семки и дундуркане на семеначета до една година.  (nod)

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #107 -: Ноември 16, 2012, 01:35:07 pm »

Здрасти Джони.

Чета твоите постове и леко се усмихвам. Те са сто процентово потвърждение на гениалната мисъл - " Нищо ново под слънцето ". 
Преди години, когато аз правех първи опити в сеятелството също като теб се чудех как да направя " люпилника " колкото се може по-модерен, и колкото се може по-добър. Е тогава нямаше "рифови", и "Гро-лукс " лампи. Моят първи " люпилник " беше с подово отопление като кутийките със семената бяха полузарити в пясък. Идеята бе че в местообитанията на кактусите почвата винаги е по-топла от въздуха, а отоплението с външен източник затопля преди всичко въздуха.  Бях чел една дебела руска книга за физиологията на кактусите. Книгата беше на някакво средно ниво. Между любителска научно популярна литература и сериозен научен труд. Та в нея се обясняваше че в различните части на деня кактусите получават различна по спектрален състав светлина. Сутрин когато слънцето е ниско въздушният слой през който преминава светлината е по-дебел. Тъй като азота поглъща синята част от спектъра сутрин растенията получават повече червена светлина.   Тя съответно стимулира едни процеси в растенията. На обяд когато слънцето грее точно отгоре въздушният слой е най-тънък и растенията получават по - голямо количество синя светлина. Това стимулира други процеси. Вечерта отново преобладава червения цвят, по същите причини. В резултат на тези знания моя " люпилник " беше съоръжен с реле за време / тогава нямаше микроконтролери да не говорим за микропроцесорно управление / което плавно увеличаваше и намаляваше силата на светене на групи от сини и червени лампи. Температурата също плавно се увеличаваше и намаляваше имитирайки денонощният ход на слънцето. Имаше система за поддържане  на контролирана влажност на въздуха / мокри ленти от плат обдухвани от вентилаторче / . С една дума само дето не можеше да хваща телевизията.  Резултатите от сеенето не бяха лоши. Обяснението не е в " модерният люпилник " , а във факта че тогава масово достъпни бяха семена основно от по - разпространените видове Мамиларии, Ехиноцереуси, Гимнокалициуми.  Резултатите не бяха лоши, но не бяха и по-добри от тези постигани при нормалния начин на сеене.  Сега сея в аквариумче върху което има капак с четири лампи, и нищо друго. Може да звучи нескромно но съм предоволен от резултатите.  Свръх специалните лампи, УВ облъчването, вентилаторното проветряване сигурно ще дадат добри резултати, но няма да са в пъти по-добри които да оправдаят една такава сложна апаратура.  Ако има бъдеще в модерните технологии при размножаването на кактусите то това бъдеще е в две направления - органични и неорганични стимулатори / химия / и био инженерство - инвитро и клетъчно размножаване. И двата пътя обаче поне за сега са достъпни само за големи фирми които могат да си позволят да инвестират нужните средства.  / Гледал си вероятно клипчето за посещението на Спинифлорес в една такава фирма / Всяко семенце сято в отделна клетка. Хиляди сяти семенца, и нито едно непоникнало. А ние се радваме като постигнем седемдесет, осемдесет процента кълняемост, и то за масовите видове. За по-капризните се радваме и на едно, две покълнали семенца.  Това идва от химията с която ги поливат, а не от лампите с които ги осветяват.  За съжаление.   
Убеден съм че след двайсетина години / ако не свърши света след месец и нещо / тук във форума някой млад ентусиаст ще прави своя първи вероятно роботизиран " люпилник ", а ти ще му пишеш че няма смисъл да хаби сили и средства. По-простите технологии дават същите резултати.

Извинявай че се разфилософствах, но снощи цяла вечер бях на работа, и още съм. Не съм се прибирал, и не съм спал от трийсетина часа. Това отключи в мен другия склери.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #108 -: Ноември 16, 2012, 02:38:21 pm »
…Свръх специалните лампи, УВ облъчването, вентилаторното проветряване сигурно ще дадат добри резултати, но няма да са в пъти по-добри които да оправдаят една такава сложна апаратура…
+1! (y)

Трябва да се има предвид, обаче, че залитането в екстремности е също част от хобито и също носи удоволствие! Всеки е минал оттам… :)
Поздрави, Андрей

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #109 -: Ноември 16, 2012, 02:53:58 pm »
ДОБРЕ БЕ ХОРА , КАКВО НЕ МУ Е НАРЕД НА Ш*БА*ИЯ МИ ЛЮПИЛНИК , ДНЕС СЛОЖИХ ОЩЕ ЕДНА , НО МАЛКА  ЛАМПА А ТЕМПЕРАТУРАТА ПАК Е ПОД 30 !!!!
НАПРАВО И НАКРИВО МИ ИДЕ ДА СКОЧА ОТ БАЛКОНА.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #110 -: Ноември 16, 2012, 03:08:46 pm »
(rofl) Вик, според мен всичко ти е наред! Не ти трябват температури над 30 °C… (happy)
Поздрави, Андрей

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #111 -: Ноември 16, 2012, 03:17:36 pm »
Все още не съм скочил от балкона , прекалено много се обичам да го направя  8) .
Андрей , първия ми люпилник беше с 6 бр. заводски лум. тръби и дигаше добра температура  , тръните като горичка ..
тази година всичко става със страшен зор. Само определени неща поникнаха добре , все си мисля че заради по-ниската  температура не щат да подкарат по-смело.

Неактивен Valyo

• Публикации: 446
  • Activity:
    0%
« Отговор #112 -: Ноември 16, 2012, 04:05:09 pm »
ДОБРЕ БЕ ХОРА , КАКВО НЕ МУ Е НАРЕД НА Ш*БА*ИЯ МИ ЛЮПИЛНИК , ДНЕС СЛОЖИХ ОЩЕ ЕДНА , НО МАЛКА  ЛАМПА А ТЕМПЕРАТУРАТА ПАК Е ПОД 30 !!!!
НАПРАВО И НАКРИВО МИ ИДЕ ДА СКОЧА ОТ БАЛКОНА.
Преди много, много години / повече от 20 :)/ сеех семена в изцяло тенекиен люпилник с 3 луминисцентни лампи, но...дроселите бяха ПОД поставката, върху която е посевът (wait).Имах един контактен термометър, с който регулирах температурата и толкоз. И нещата ставаха.Е, не с "трудни" семена, но ставаха. И никога не съм имал проблем с нужната ми температура.
Valyo

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #113 -: Ноември 16, 2012, 04:24:15 pm »
Ако сложиш 1 PLL 55Watt лампа ще се чудиш как да свалиш температурата под 30градуса  :D
Едната сутрин ставам, хващам кутията със семената - пари  wooow
След 2 дена поникнаха всички  :D (whew) само дето си изкарах акъла  (whew) (sun)

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
Victor , probval li si da ...... smenish thermometer ? :P

as s 2x18W Puri sylvanq kogato  zatvorq vsi4ko , temperatura otiva 4ak do 38 s 18 C v Spalnqta. ne snam kakvo ne e nared s tvoita . moita e 90 x30 x 45 dylbo4ina.
kakto e kasal Exotica , ne trabva da e pove4e ot 30. No ako temperatura padat kade ima tvoi liupilnk pres zimata ot 5 gradusa , v tvoi liupilnik shte e nqkolko gradusa po malko. togava vinagi trabva da ima reserva .
Sloji termometer do purite 15 Min da vidish kolko gradusa stigne pone. mnogo stradno 4e ne se topli pove4e.
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #115 -: Ноември 16, 2012, 04:43:37 pm »

Здрасти Джони.

Чета твоите постове и леко се усмихвам. Те са сто процентово потвърждение на гениалната мисъл - " Нищо ново под слънцето ". 
Преди години, когато аз правех първи опити в сеятелството също като теб се чудех как да направя " люпилника " колкото се може по-модерен, и колкото се може по-добър. Е тогава нямаше "рифови", и "Гро-лукс " лампи. Моят първи " люпилник " ....

Какво да правя, като съм си техничар и естет.. че и експериментатор. ;)

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%
« Отговор #116 -: Ноември 16, 2012, 05:24:23 pm »

Преди много, много години / повече от 20 :)/ сеех семена в изцяло тенекиен люпилник с 3 луминисцентни лампи, но...дроселите бяха ПОД поставката, върху която е посевът (wait).Имах един контактен термометър, с който регулирах температурата и толкоз. И нещата ставаха.Е, не с "трудни" семена, но ставаха. И никога не съм имал проблем с нужната ми температура.
[/quote]

и при мен е така и нещата вървят добре-това е най-лесния начин за по-висока температура.Когато сея  планински видове,просто отварям навсякъде и вътре е около 20 градуса,но съм чувал,че затоплената почва стимулира коренообразуването.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #117 -: Ноември 16, 2012, 06:06:09 pm »
Нали петък е ден на майстора та днес рекох и спретнах още два етажа на новата ми люпилна система.  :D Направих ги умишлено с по 4-5 см по ниски. (y) Другата седмица ще ги окабелявам..

Неактивен debel65

• Публикации: 361
  • Activity:
    0%
  • живота ми е трънче
« Отговор #118 -: Ноември 16, 2012, 06:10:35 pm »
Бравооооо (clap)

guest8

• Гост
« Отговор #119 -: Ноември 16, 2012, 07:05:00 pm »
в моя случай, може да се каже, каскаден модел - баласта и ламбите са нещо като подово на следващия етаж (мултифункционалката е изградена основно като минипарник за близалките през зимния период, но и за люпилник става). Не споменавам температурата, ще вземе наистина да скочи човека  (rofl)

Кактус БГ

« Отговор #119 -: Ноември 16, 2012, 07:05:00 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33