Не съм юрист по образование, но в последните две,три години активно се занимавам със строителство и някои неща горе долу ми са ясни.
В строителството има два основни принципа. Първият е - Ако не питаш можеш да направиш всичко. Стига някой да не подаде официален сигнал оплакване може шефа на строителния надзор всяка сутрин да минава покрай къщата ти и нищо няма да се случи. Ако обаче някой завистлив съсед драсне два реда след това ти ще изпишеш два тома обяснения, ще платиш на един куп адвокати и пак няма да можеш да спасиш направеното.
Вторият подход е всичко да ти е по закона. В такъв случай сам няма да можеш да се справиш. Бюрокрацията е огромна. То за това и има един куп фирми които си вадят хляба с документалното оформяне на строежа.
По принцип когато става дума за основен ремонт или преустройство процедурата е доста по облекчена от класическото строителство, но пак трябва да имаш одобрен проект, разрешение за строеж, и последваш строителен надзор.
На пръв поглед замяната на керемидите с поликарбонат не променя кой знае колко къщата, но това си е нарушение на авторското право. Само проектанта който е проектирал къщата да е с керемиди може да смени керемидите с поликарбонат. Освен това повдигането само на стрехата с осемдесет сантиметра си е сериозно нарушаване на конструкцията на къщата защото зимно време снега вместо да се свлича по склона ще се натрупва на покрива и може да доведе до пропадане на целия покрив. Дали и кога ще има такъв сняг само Господ знае, но това си е повод от строителния надзор да ти обявят ремонта за опасен и да те накарат да върнеш старото положение.
Има и един друг момент. Лятно време на тавана на къщата ти температурите ще достигнат и подминат петдесет, шейсет градуса. Това гарантира че на етажа под тавана температурата ще е над четирсет градуса. За да не го допуснеш трябва да направиш много сериозна изолация.
Най-добре е да говориш с някой познат който е в строителния бизнес. Може да е проектант, може и да е чиновник в общината от отдел строителство. Ако нямаш познат просто влизаш в първата фирма която откриеш, но там ще трябва да си платиш за консултацията. Те ще ти кажат горе долу какъв е пътя от първоначалната виза за проектиране до акт 16, и колко горе долу ще ти струва цялото преустройство. На практика ти ще премахнеш покрива на къщата си и ще сложиш отгоре една зимна градина. Ако къщата е стара и няма железобетонна конструкция / колони, греди, трегери, и плоча / на практика не вярвам да ти разрешат такова генерално преустройство.
Така че ако питаш мен най-добре е тихомълком да свалиш керемидите от единия скат на покрива, и без да променяш конструкцията с никакво повдигане да покриеш с поликарбонат. / Както е на горната снимка / Ако някой завистлив съсед ти създаде проблем така най-безболезнено ще възстановиш старото положение. Иначе ако искаш да минеш по законния път само с парите които ще дадеш за проектиране и разрешителни ще си купиш качествена любителска поликарбонатна оранжерия за двора. В нета има вече няколко фирми които ги предлагат.
Р.р - На моята вила проекта ми излезе грубо около 1500 лева / прави ми го приятел по минимални цени /. Още толкова горе долу ми се събраха всички такси и разрешителни които платих на общината. Така че бях похарчил три хиляди лева преди да направя първа копка.
Като споменах за такси, разрешителни и бюрокрация. От общината ми казаха че трябва да помоля да ми разрешат да оградя парцела преди да започна строителството. Аз обяснявам на чиновничката че парцела ми е ограден. Тя ми се усмихва снизходително и казва- " Това няма никакво значение. Плащаш двайсет и пет лева, пишеш молба, и ние ти разрешаваме да оградиш. Няма ли ограда няма и разрешение за откриване на строителна площадка. " Ако искаш всичко да е законно един пирон не можеш да забиеш без разрешение от общината, а всяко разрешение е свързано с такси.