Автор Тема: Отново в играта))  (Прочетена 6641 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Didaki

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 15
  • Activity:
    0%
  • Скайп ngaunga
Re: Отново в играта))
« Отговор #15 -: Август 25, 2013, 02:45:36 pm »
Здравейте отново (hi)Вчера докато си пресявах пръст за кактусите на село и ми щукна спонтанно една щура идея-а щукне ли ми значи съм я реализирал :DНо преди това ще ви помоля за вашето мнение по въпроса-за и против,плюсове и минуси и тогава ще реша окончателно защото ще е доста трудоемко и скъпичко.....
И така:РЕШИХ НАПРОЛЕТ ДА СИ ДЯЛНА ПОКРИВА НА КЪЩАТА И ДА ГО ПОЛИКАРБОНИРАМ ЗА ОРАНЖЕРИЯ :D :D :DС една дума оранжерията ми ще е над леглото ми :DПокрива е 70м2 идеално ме устройва като площ-думайте сега по въпроса ;)
« Последна редакция: Август 25, 2013, 03:07:16 pm от Didaki »

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
« Отговор #16 -: Август 25, 2013, 02:59:15 pm »
     Нещо такова ли:

http://www.iwilltry.org/b/projects/solar-attic/
или:

http://www.icreatables.com/blog/garden-shed-greenhouse-shed-roof/
     Идеята ти ми харесва много! Действай!

Неактивен Didaki

• Activity:
    0%
  • Скайп ngaunga
« Отговор #17 -: Август 25, 2013, 03:03:08 pm »
     Нещо такова ли:

http://www.iwilltry.org/b/projects/solar-attic/
или:

http://www.icreatables.com/blog/garden-shed-greenhouse-shed-roof/
     Идеята ти ми харесва много! Действай!
Да само че изцяло от 10мм поликарбонат....И плюс това ще трябва да го дигна със 80см,според вас ще имам ли проблем с общината и комшиите за това???

Неактивен NIKI

• Activity:
    0%
« Отговор #18 -: Август 25, 2013, 03:09:08 pm »
...според вас ще имам ли проблем с общината и комшиите за това???
     С комшиите лесно няма, братче /ако са като моите/! :D ;) (whew)
     Следвай мечтата и проблемите ще са песен!

Неактивен Didaki

• Activity:
    0%
  • Скайп ngaunga
« Отговор #19 -: Август 25, 2013, 03:13:29 pm »
Въпроса ми по скоро е:ще има ли нещо незаконно в това след като покривът вече няма да е покрив а оранжерия тоест временна постройка???Да не стане да вложа сума ти пари и 2 месеца труд и да дойде някой и да каже-събаряй това е незаконно :(

Неактивен NIKI

• Activity:
    0%
« Отговор #20 -: Август 25, 2013, 03:20:32 pm »
Въпроса ми по скоро е:ще има ли нещо незаконно в това след като покривът вече няма да е покрив а оранжерия тоест временна постройка???Да не стане да вложа сума ти пари и 2 месеца труд и да дойде някой и да каже-събаряй това е незаконно :(
     Идея нямам, но аз ако правех такова преустройство, щях първо да се допитам, за да няма после "жълт картон". Имам голяма, хубава къща и винаги съм си мечтал за това, което си намислил - просто нямам финанси за реализация!

Неактивен tania1704

• Публикации: 148
  • Activity:
    0%
« Отговор #21 -: Август 25, 2013, 04:04:11 pm »
Всъщност...кой би могъл да ти попречи да покриеш покрива си с поликарбонат вместо с керемиди...А какво отглеждаш в къщи...Кой го интересува.../всъщност колегите кактусисти определено ще проявават интерес/,но това е друга тема.Но пък може някой злобен общинар или съсед да пита имаш ли разрешение за преустройство...

Неактивен Didaki

• Activity:
    0%
  • Скайп ngaunga
« Отговор #22 -: Август 25, 2013, 04:12:05 pm »
Колеги,няма ли някой правист между нас да ми каже точно? :)

Неактивен debel65

• Публикации: 361
  • Activity:
    0%
  • живота ми е трънче
« Отговор #23 -: Август 25, 2013, 04:31:59 pm »
Ако само препокриеш няма никакъв проблем със закона но щом ще вдигаш на височина вече се води преустройство и се иска разрешение :)

Неактивен imdnme

• Публикации: 166
  • Activity:
    0%
  • Angie
« Отговор #24 -: Август 25, 2013, 04:34:24 pm »
Виж в този сайт са публикувани законите:
http://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135163904
http://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135493764
Мисля че имаше и форум към него...
« Последна редакция: Август 25, 2013, 04:42:59 pm от imdnme »
Моята прогноза за времето: http://weather-bg.com

Неактивен Didaki

• Activity:
    0%
  • Скайп ngaunga
« Отговор #25 -: Август 25, 2013, 04:36:51 pm »
Ако само препокриеш няма никакъв проблем със закона но щом ще вдигаш на височина вече се води преустройство и се иска разрешение :)
Значи аз ще го вдигна в краищата но наклона ще е по малък така че ще спазя височината на върха в момента...тоест колкото е висок покрива в средата сега толкова ще бъде и след като го преустроя-сегашната височина на сградата ще си остане същата

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #26 -: Август 25, 2013, 07:12:43 pm »

Не съм юрист по образование, но в последните две,три години активно се занимавам със строителство и някои неща горе долу ми са ясни.
В строителството има два основни принципа. Първият е - Ако не питаш можеш да направиш всичко. Стига някой да не подаде официален сигнал  оплакване може шефа на строителния надзор всяка сутрин да минава покрай къщата ти и нищо няма да се случи. Ако обаче някой завистлив съсед драсне два реда след това ти ще изпишеш два тома обяснения, ще платиш на един куп адвокати и пак няма да можеш да спасиш направеното.
Вторият подход е всичко да ти е по закона. В такъв случай сам няма да можеш да се справиш. Бюрокрацията е огромна. То за това и има един куп фирми които си вадят хляба с документалното оформяне на строежа.
По принцип когато става дума за основен ремонт или преустройство процедурата е доста по облекчена от класическото  строителство, но пак трябва да имаш одобрен проект, разрешение за строеж, и последваш строителен надзор. 

На пръв поглед замяната на керемидите с поликарбонат не променя кой знае колко къщата, но това си е нарушение на авторското право. Само проектанта който е проектирал къщата да е с керемиди може да смени керемидите с поликарбонат. Освен това повдигането само на стрехата с осемдесет сантиметра си е сериозно нарушаване на конструкцията на къщата защото зимно време снега вместо да се свлича по склона ще се натрупва на покрива и може да доведе до пропадане на целия покрив. Дали и кога ще има такъв сняг само Господ знае, но това си е повод от строителния надзор да ти обявят ремонта за опасен и да те накарат да върнеш старото положение.
Има и един друг момент. Лятно време на тавана на къщата ти температурите ще достигнат и подминат петдесет, шейсет градуса. Това гарантира че на етажа под тавана температурата ще е над четирсет градуса. За да не го допуснеш трябва да направиш много сериозна изолация.
Най-добре е да говориш с някой познат който е в строителния бизнес. Може да е проектант, може и да е чиновник в общината от отдел строителство. Ако нямаш познат просто влизаш в първата фирма която откриеш, но там ще трябва да си платиш за консултацията. Те ще ти кажат горе долу какъв е пътя от първоначалната виза за проектиране до акт 16, и колко горе долу ще ти струва цялото преустройство. На практика ти ще премахнеш покрива на къщата си и ще сложиш отгоре една зимна градина. Ако къщата е стара и няма железобетонна конструкция / колони, греди, трегери, и плоча / на практика не вярвам да ти разрешат такова генерално преустройство. 

Така че ако питаш мен най-добре е тихомълком да свалиш керемидите от единия скат на покрива, и без да променяш конструкцията с никакво повдигане да покриеш с поликарбонат. / Както е на горната снимка / Ако някой завистлив съсед ти създаде проблем така най-безболезнено ще възстановиш старото положение. Иначе ако искаш да минеш по законния път само с парите които ще дадеш за проектиране и разрешителни ще си купиш качествена любителска поликарбонатна  оранжерия за двора. В нета има вече няколко фирми които ги предлагат.

Р.р - На моята вила проекта ми излезе грубо около 1500 лева / прави ми го приятел по минимални цени /. Още толкова горе долу ми се събраха всички такси и разрешителни които платих на общината. Така че бях похарчил три хиляди лева преди да направя първа копка.
Като споменах за такси, разрешителни и бюрокрация. От общината ми казаха че трябва да помоля да ми разрешат да оградя парцела преди да започна строителството. Аз обяснявам на чиновничката че парцела ми е ограден. Тя ми се усмихва снизходително и казва- " Това няма никакво значение. Плащаш двайсет и пет лева, пишеш молба, и ние ти разрешаваме да оградиш. Няма ли ограда няма и разрешение за откриване на строителна площадка. " Ако искаш всичко да е законно един пирон не можеш да забиеш без разрешение от общината, а всяко разрешение е свързано с такси. 
« Последна редакция: Август 25, 2013, 07:24:47 pm от scleri »

Неактивен Didaki

• Activity:
    0%
  • Скайп ngaunga
« Отговор #27 -: Август 25, 2013, 11:03:11 pm »

Не съм юрист по образование, но в последните две,три години активно се занимавам със строителство и някои неща горе долу ми са ясни.
В строителството има два основни принципа. Първият е - Ако не питаш можеш да направиш всичко. Стига някой да не подаде официален сигнал  оплакване може шефа на строителния надзор всяка сутрин да минава покрай къщата ти и нищо няма да се случи. Ако обаче някой завистлив съсед драсне два реда след това ти ще изпишеш два тома обяснения, ще платиш на един куп адвокати и пак няма да можеш да спасиш направеното.
Вторият подход е всичко да ти е по закона. В такъв случай сам няма да можеш да се справиш. Бюрокрацията е огромна. То за това и има един куп фирми които си вадят хляба с документалното оформяне на строежа.
По принцип когато става дума за основен ремонт или преустройство процедурата е доста по облекчена от класическото  строителство, но пак трябва да имаш одобрен проект, разрешение за строеж, и последваш строителен надзор. 

На пръв поглед замяната на керемидите с поликарбонат не променя кой знае колко къщата, но това си е нарушение на авторското право. Само проектанта който е проектирал къщата да е с керемиди може да смени керемидите с поликарбонат. Освен това повдигането само на стрехата с осемдесет сантиметра си е сериозно нарушаване на конструкцията на къщата защото зимно време снега вместо да се свлича по склона ще се натрупва на покрива и може да доведе до пропадане на целия покрив. Дали и кога ще има такъв сняг само Господ знае, но това си е повод от строителния надзор да ти обявят ремонта за опасен и да те накарат да върнеш старото положение.
Има и един друг момент. Лятно време на тавана на къщата ти температурите ще достигнат и подминат петдесет, шейсет градуса. Това гарантира че на етажа под тавана температурата ще е над четирсет градуса. За да не го допуснеш трябва да направиш много сериозна изолация.
Най-добре е да говориш с някой познат който е в строителния бизнес. Може да е проектант, може и да е чиновник в общината от отдел строителство. Ако нямаш познат просто влизаш в първата фирма която откриеш, но там ще трябва да си платиш за консултацията. Те ще ти кажат горе долу какъв е пътя от първоначалната виза за проектиране до акт 16, и колко горе долу ще ти струва цялото преустройство. На практика ти ще премахнеш покрива на къщата си и ще сложиш отгоре една зимна градина. Ако къщата е стара и няма железобетонна конструкция / колони, греди, трегери, и плоча / на практика не вярвам да ти разрешат такова генерално преустройство. 

Така че ако питаш мен най-добре е тихомълком да свалиш керемидите от единия скат на покрива, и без да променяш конструкцията с никакво повдигане да покриеш с поликарбонат. / Както е на горната снимка / Ако някой завистлив съсед ти създаде проблем така най-безболезнено ще възстановиш старото положение. Иначе ако искаш да минеш по законния път само с парите които ще дадеш за проектиране и разрешителни ще си купиш качествена любителска поликарбонатна  оранжерия за двора. В нета има вече няколко фирми които ги предлагат.

Р.р - На моята вила проекта ми излезе грубо около 1500 лева / прави ми го приятел по минимални цени /. Още толкова горе долу ми се събраха всички такси и разрешителни които платих на общината. Така че бях похарчил три хиляди лева преди да направя първа копка.
Като споменах за такси, разрешителни и бюрокрация. От общината ми казаха че трябва да помоля да ми разрешат да оградя парцела преди да започна строителството. Аз обяснявам на чиновничката че парцела ми е ограден. Тя ми се усмихва снизходително и казва- " Това няма никакво значение. Плащаш двайсет и пет лева, пишеш молба, и ние ти разрешаваме да оградиш. Няма ли ограда няма и разрешение за откриване на строителна площадка. " Ако искаш всичко да е законно един пирон не можеш да забиеш без разрешение от общината, а всяко разрешение е свързано с такси.
Благодаря Склери,ето това е исчерпателен отговор,имам половин година да обмисля нещата.....Мога да ви кажа само едно:Аз догодина ще имам 2 000 кактуса над главата си даже ако се наложи да махна въобще покрива и да стане като площадка :DБюрократите и комшиите няма да се справят с мен-страшно упорит съм......
« Последна редакция: Август 25, 2013, 11:31:12 pm от Didaki »

Кактус БГ

« Отговор #27 -: Август 25, 2013, 11:03:11 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33