Виж сега. Още в началото ти написа че
всички Копиапои правят налеп. Различен по цвят и интезитет, и дори определи този налеп като една от особеностите характеризиращи този род.. Аз си позволих да изразя несъгласие с тази теза, и ти ме посъветва да потърся в Гугъл хабитатни снимки за да се уверя че не съм прав. Е аз потърсих. Не разбирам защо се сърдиш че показвам снимки потвърждаващи моето мнение.
Има още една дребна подробност. Гугъл не показва какво има по чилийските баири, а какво има в интернет. Нормално е когато човек отиде на другия край на света да снима, и след това да качи в нета, това което го е впечатлило, а признавам една Копиапоа покрита с налеп е далеч по впечатлителна от друга без налеп. Резултата от това е че нета е пълен със снимки на ефектни Копиапои коя с повече или по-малко налеп. На страницата на Хуан Акоста положението е малко по-различно. Той е местен специалист който не се впечатлява толкова от външния вид, и който се е постарал да покаже разнообразието съществуващо в този род кактуси. Ами на страничката му за Копиапоа кокуимбана например има четирсет и пет снимки, и само на шест от тях има растения имащи повече или по-малко някакъв налеп. Предполагам че и в природата процента на кокуимбани с налеп е такъв какъвто е на снимките на Акоста.
Толкова от мен за чилийските Копиапои. Нито аз, нито някой друг от нашия форум е ходил в Чили, и едва ли скоро някой ще отиде там. Така че какво има и какво няма в Чили ще четем от книжките, и ще охкаме и ахкаме по форумите. Мен лично ме интересува много повече може ли Копиапоата в нашите колекции да направи някакъв налеп, и ако може то кои видове и при какви условия правят това. Мисля че и Спини / чиято тема малко пооакахме / е имал точно това в предвид . Както се оказа от споделения от Шмид и Цефалус опит не само че може, но и успешно го прави. Въпроса който ме вълнува е защо при мен не иска. Не мога да приема че налепа е в резултат на повечето слънчево греене защото и аз съм оставял Копиапои на целодневно слънце. Резултата е стагнация, червеникав епидермис, и липса дори на наченък на налеп.
Ето по-долу снимките на две от моите мегархизи. /Снимките са от тази сутрин. /

Първата е зад матово стъкло, и вижда слънце до обяд. В резултат си расте нормално, върхът и се покри с пух, и си цъфти всяко лято. Втората е на пълно слънце. В резултат расте малко на пролет и цяло лято е в стагнация. Прави малко по мощен бодил, но липсва всякакъв пух на върха и досега не е правила дори опит за цъфтеж. Налеп както виждате няма.
Следващата снимка е на една Копиапоа талталенсис. Получих я от Чарлс Грахам преди пет, щест години. Две години я държах на пълно слънце в и резултат тя не пусна дори една нова ареола. Епидермиса и стана тъмно кафяво червен, без никакъв налеп. От три години я държа зад матово стъкло при по-щадящ слънчев режим. Резултата го виждате на снимката. Стъблото стана ярко зелено. Тръгна да расте, и дори бодлите които направи са по-мощни от тези които имаше при пълното слънце. / На снимката ясно се откроява границата при която растението е преминало от пълно слънце към полудневно. / За мен щом един кактус цъфти редовно значи условията при които е поставен му понясят. Защо тогава не иска да прави налеп?.

Това е една от моите краинзиани. Растението е над десет години. Саксията е тринайска. Както виждате получила е малко повече слънце и леко се е зачервила от единия край, но дори няма и намек за някакъв налеп.

За това си мисля че сълнцето не е панацеята. Има и нещо друго което ми се губи, и не разбирам какво. Имам общо над трийсет Копиапои от шестнайсет вида / По Бакерберг, защото по новите класификации всички Копиапои са само дванайсет / . Повечето са все още малки / колкото топче за тенис на маса или малко по-големи /, но имам и няколко достатъчно големи които си цъфтят редовно. Лошото е че някакви наченки на налеп правят само Копиапоите ми от групата на цинереата / колумна алба, деалбата и т.н. /. Ще се радвам ако покажете снимки на вашите Копиапои, и разкажете малко по-подробно при какви условия / почва слънце, поливане, / ги отглеждате за да правят този така желан копиапойски налеп.