Ако комбинацията от висока влажност и температура правеше налепа при копяпоите / както го прави при юбелманиите

/ ние щяхме да сме пълни със сребристобели копяпои.
Ето още малко хабитатна информация и снимки.
http://www.copiapoa.dk/side_d_engelsk.htmlЕстествено , че хабитатните условия никога не могат да се уподобят в която и да е колекция в Европа. Това е съвсем ясно. Но има параметри , които когато драстично се разминават , няма как да не се отразят на растението.
Та , ...... в този чилийски парк / Pan de Azucar / средната най-висока температура през летните им месеци е едва 19,3`С .
За сравнение - средната най-висока температура през юли във Варна е 27,8`С , а в Пловдив е 30,6`С.
И относно силното слънце :
``The waxy coating is only created if the plants are exposed to ultraviolet rays and will only be created sporadically under glass in a greenhouse. `` Предполагам , че има истина в написаното.
Лично мен , този налеп досега не ме е вълнувал кой знае колко. Сега, като че ли ме зарази

Това си е предизвикателство за нашите условия и то никак не малко. Ако живеех до морето сигурно дори бих сложил през лятото някоя копяпоа на метри от брега

Но във `врящият котел`, където съм като че ли най- добрите условия са през есента. Затова мисля тези дни да си разместя малко терасните тръни като разположа няколко копяпойки на възможно най-слънчевата ми част

И да се надявам , че до декември ще имам златна есен

Ха дано , ама ....