Автор Тема: Тен :-)  (Прочетена 21584 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен SPINY

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 977
  • Activity:
    0%
Re: Тен :-)
« Отговор #60 -: Септември 03, 2016, 04:03:09 pm »
Винаги е истинско  удоволствие за мен да чета дискусии водени от най-добрите кактусари в Бг. Човек научава доста.
Наистина както споменава Склери , това което и мен ме интересува е как в нашите колекции да си отгледаме копяпои , които малко да се доближават до неподражаемите чилийци  :) Тези цинереи показани от Цефалиус от Монако са безупречни. От това , което съм мярвал в нета , наистина като че ли най-качествени растения съм виждал при италианци и французи.
Направих си труда да сравня данните за средногодишните часове слънце които има в северно Чили /Антофагаста/ с нашите /Варна/. Оказа се , че дори с мъглите им , ние никога не можем да ги стигнем в това отношение. Докато в Антофагаста средногодишният брой часове слънцегреене е 3077часа , то във Варна е само 2203часа. 
Също като Склери и моите копяпои през месеците юли и август са напълно стагнирани. И си мисля, че това е една от основните причини да си мечтаем само за този налеп. Нашите летни температури / в ниската България/ би трябвало да са температурен шок за тези растения. Спират да растат точно , когато слънцето е най-обилно ! В другата , по-висока част на България и по морето не е така. Разликата може да е от 6 -7 `С , но явно има значение .  Предполагам , че комбинацията от изключително силно слънце с умерени /прохладни/ температури е част от разковничето.
През юни месец ходихме с колеги по билото на Средна Рила . Температура на въздуха не повече от 10 - 15`С. Ясно и безоблачно небе , мощно слънце - усещаш как то ти изгаря на момента откритата кожа. Едно такова странно усещане - за студ и изгаряне едновременно. Единственият начин да се предпазиш е да се покриеш с бял налеп  :) - крем , лосион ... :) Това  в кръга на шегата.  Но предполагам , че условията там са горе - долу така убийствени , и наистина си трябва налеп за оцеляване.   :)

Неактивен Cephalius

• Публикации: 265
  • Activity:
    0%
« Отговор #61 -: Септември 04, 2016, 01:03:44 pm »
Хабитата в Чили не можем да имитираме по ред причини, но пък условията са ни близки в някаква степен до тези в Ривиерата. В Монако вероятно влияе и това че морето е едва на няколко стотин метра от растенията в оранжерията. От друга страна географското положение на Монако е на паралела минаващ край Ниш и Варна. София е позиционирана по на юг. Хасково и Ямбол пък са чак на нивото на Рим.
Любопитно е дали някой български кактусар от Варненско или Бургаско е успял да получи сиво-белия восъчен налеп при своите "бели" копиапои.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #62 -: Септември 05, 2016, 06:07:44 pm »
Помислих. Почесах се по главата, и пак помислих. Тъкмо бях склонен да се съглася с вас, и се сетих за леля Радка Серафимова, лека и пръст. Нейните кактуси също бяха близо до морето като тези в Монако, но при нея съм виждал две Копиапоа ехинус големи колкото грейпрут, ама едър, и с бодли достойни за някое голямо Феро, но с епидермис тъмно зелен до кафеникав без дори намек за някакъв налеп. След това сам намерих обяснението което идеално се връзва с теорията предложена от Спини. Домът на леля Радка наистина беше до морето. На двора беше прохладно, но  оранжерията имаше лошо проветрение и вътре температурата през лятото не падаше под четирсет и нещо градуса. Повечето кактуси се чувстваха идеално, но явно на Копиапоите им е идвало горещо и за това никакъв налеп.
Това обяснение никак не е успокоително за мен. Ако тази теория е вярна значи в равна и напечена Тракия нямаме шанс да отгледаме ефектни Копиапои. Ако човек иска да има качествени сребристо сиви Копиапои трябва да отиде да живее и работи в обсерваторията на връх Рожен. Това е най-слънчевото място в България / много светлина и УВ лъчи / и в същото време достатъчно високо за да не могат дневните температури да надхвърлят трийсет градуса. За наша утеха в горещата равнина идеално вървят дори на собствен корен  Ехинокактуси като полицефалус, и парии, Ферокактуси, и други от най- бодливите видове.

Неактивен Cephalius

• Activity:
    0%
« Отговор #63 -: Септември 05, 2016, 09:47:27 pm »
Scleri, по-рано подхвърлих как се получава сребристия налеп при Uebelmania pectinifera. Струва ми се, че механизма е сходен и при белите копиапои.
Относно восъчния налеп при зелените копиапои, често го има при колекционните растения, но визуално не ни прави впечатление. Вероятно защото е доста по-тънък и прозрачен. Идеята вероятно е само да е бариера срещу загубата на вода.

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #64 -: Септември 06, 2016, 09:18:52 am »
От всичките ми постове до сега се създава впечатлението че копиапойския налеп е много важен за мен. Истината е че ако имам Копиапоа с " истински " както го нарекох налеп ще съм много щастлив, но и без налеп Копиапоите са си достатъчно атрактивни.

Относно восъчния налеп при зелените копиапои, често го има при колекционните растения, но визуално не ни прави впечатление. Вероятно защото е доста по-тънък и прозрачен.

Това по-долу е една от моите Копиапоа алтикостата. Дали това сивкавото в долната част на стъблото е точно този тънък прозрачен налеп за който говори Цефалус?

Неактивен SPINY

• Activity:
    0%
« Отговор #65 -: Септември 06, 2016, 10:18:04 am »
Ако комбинацията от висока влажност и температура правеше налепа при копяпоите / както го прави при юбелманиите  (y)/ ние щяхме да сме пълни със сребристобели копяпои.
Ето още малко хабитатна информация и снимки.  http://www.copiapoa.dk/side_d_engelsk.html
Естествено , че хабитатните условия никога не могат да се уподобят в която и да е колекция в Европа. Това е съвсем ясно. Но има параметри , които когато драстично се разминават , няма как да не се отразят на растението.
Та , ...... в този чилийски парк / Pan de Azucar / средната най-висока температура през летните им месеци е едва 19,3`С .
За сравнение - средната най-висока температура през юли във Варна е 27,8`С , а в Пловдив е 30,6`С. 
И относно силното слънце :
``The waxy coating is only created if the plants are exposed to ultraviolet rays and will only be created sporadically under glass in a greenhouse. `` Предполагам , че има истина в написаното.
Лично мен , този налеп досега не ме е вълнувал кой знае колко. Сега, като че ли ме зарази  :) Това си е предизвикателство за нашите условия и то никак не малко.  Ако живеех до морето сигурно дори бих сложил през лятото някоя копяпоа на метри от брега  :D  Но във `врящият котел`, където съм като че ли най- добрите условия са през есента. Затова мисля тези дни да си разместя малко терасните тръни като разположа няколко копяпойки на възможно най-слънчевата ми част (sun) И да се надявам , че до декември ще имам златна есен  :) Ха дано , ама .... :D

Неактивен Cephalius

• Activity:
    0%
« Отговор #66 -: Септември 07, 2016, 02:26:14 am »
Задачката с постигане на ефектния бял восъчен налеп в наши условия наистина е предизвикателство.

В Чили UV лъчите са по-силни в по-високите части, отколкото близо до равнището на океана. Но горе на UV индекс 7 растат зелени копиапои, а "белите" са долу на индекс 6. 
За сравнение Пловдив и София днес са били с UV индекс 4 .
Варна е била с индекс 5 и 75 % нощна влажност.

По долу има линк към времето в района на Pan de Azucar. В момента там ще започва пролетта. Крайбрежието е с температури около 4 градуса по-ниски от тези във вътрешността. UV индекс 6. Норма за дневна температура 24 град.целзии. Норма нощна 7 град.целзии.
През деня влажност: 31%  облачност 25% ,  дъжд-0
През нощта влажност: 68%, облачност 33%,  дъжд-0
Прогнозите за целия район са за сухо и топло време. Същевременно в други части на Ю.Америка прогнозите са за дъждове, влажно хладно време и наводнения.
http://www.accuweather.com/en/cl/puerto-pan-de-azucar/57412/weather-forecast/57412

През чилийското лято са измервани следните температури макс/ мин:
Ноември -декември 2015: от 22 до 24 максимална и от 12 до 16 минимална.
Примерни  измерени температурни разлики макс/мин: 22/14, 20/14, 24/15, 24/16, 20/16.
Прави впечатление сравнително константните максимални дневни температури през чилийската пролет и лято. Разлика има в минималните нощни стойности - пролетта около 7 градуса, а лятото между 12 и 16.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #67 -: Септември 07, 2016, 10:26:52 pm »
Ето един интересен случай с който се сблъсках наскоро. За да получа вашите непредубедени хипотези умишлено  няма да уточнявам каква е историята на това растение. Ще ви дам само няколко джокера. ;)
- растението е закупено и пресадено преди около 3 месеца
- преди около 2-3 седмици е започнало да си сменя тенЪт
- на снимката в ляво е растението при закупуването му, а на тази в дясно е от тази дни.

Въпросът е: Какво би причинило подобна хлорофилизация или каквото и да е там?! :)

А сега де?

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #68 -: Септември 08, 2016, 12:56:48 pm »
Ето един интересен случай…
Преди около 3 месеца е бил на ръба на сваряването. Прескочил е трапа и сега се е възстановил частично, вероятно заради по-малко пряко слънце и/или по-ниска температура. Прави впечатление, че не е мръднал на ръст…
Поздрави, Андрей

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #69 -: Септември 08, 2016, 01:06:00 pm »
Охлюва, който си е зарязъл черупката на първата снимка е виновен! Той е приносител на болестите "Син език", "Червен вятър" и "Жълтеница по тиквите". Гризнал е леко, предал си е мизериите и е починал, но трупчето му, ставайки на тор е подхранило астрофитума и му е помогнало да преодолее заразите. Сега е останало само с "Мраморна треска" и "Албиносен грип по коалите" да се пребори- нищо работа за такъв боец  :P

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #70 -: Септември 08, 2016, 08:16:55 pm »
Ето един интересен случай…
Преди около 3 месеца е бил на ръба на сваряването. Прескочил е трапа и сега се е възстановил частично, вероятно заради по-малко пряко слънце и/или по-ниска температура. Прави впечатление, че не е мръднал на ръст…

Растението е на около 3 години и винаги е било с тази "премяна" :) Не е варено.. по-скоро е било често засушавано. ;)

Неактивен SPINY

• Activity:
    0%
« Отговор #71 -: Септември 08, 2016, 11:33:06 pm »
Да не би да си го поливал със зелен камък ? :)
... или е позеленяло от яд  ]:) :)

Неактивен Cephalius

• Activity:
    0%
« Отговор #72 -: Септември 09, 2016, 12:07:06 am »
Да предположим, че растението е имало тежък недостиг на важна хранителна съставка и след като му е била набавена  е започнало да възстановява зеления си цват.

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #73 -: Септември 09, 2016, 08:16:46 am »
Възможен е и друг вариант. Растението да е получавало нещо в излишък / може и умишлено / за това да е придобило този необичаен цвят. След като е преустановено подаването на този " елексир" растението започва да се нормализира.  Помните ония холандски грузонита с кърваво червени бодли / които не бяха боядисани от вън /, които веднага след покупката започнаха да пускат нормални жълти бодли.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #74 -: Септември 09, 2016, 09:25:25 am »
 :D Абе, вие вариегатни растения нямате ли?  :^)

Кактус БГ

« Отговор #74 -: Септември 09, 2016, 09:25:25 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33