Автор Тема: Тен :-)  (Прочетена 21588 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен scleri

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Re: Тен :-)
« Отговор #45 -: Август 31, 2016, 09:29:10 am »
Винаги се чувствам малко неудобно когато трябва да споря за нещо на което не съм пряк свидетел. Имам в предвид природните условия при които растат Копиапоите. Всички сме чели много книжки, ама никой не е ходил на място да види дали е точно така.
Някой ще каже че природните условия не са толкова важни защото кактусите поколения на ред отглеждани в културни условия постепенно свикват с тях. Само че доколкото някои от най-атрактивните видове Копиапои / като краинзиана например / рядко цъфтят в културни условия повечето, ако ли не и всички семена които се предлагат на пазара са събрани от диворастящи растения, тоест условията при които ще ги отглеждаме трябва да са максимално близки да природните. Сещате се защо. 

Напротив  , точно  светлият  , сребрист налеп  играе ролята на защита ог  слънцето .

Няма еднозначно мнение каква точно роля играе сребристо сивият налеп. Ролята на защитник от слънцето се опровергава от факта че такъв налеп имат само Копиапоите от групата на цинереа / деалбата, колумна алба, хаселтонияна, лонгистаминеа / Останалите копиапои нямат такъв налеп, а някои от тях вирят при доста по-слънчеви условия. Дори краинзиана, която също е от групата на цинереа няма такъв налеп.
Що се отнася до температурния режим. Копиапоите се срещат по крайбрежието на Чили в в една ивица широка около двайсетина километра. Там където по-близката до брега планинска верига е прекъсната от някое дефиле могат да се намерят и по-навътре, но винаги в границата на разпространение на мъглата която нахлува от океана. / Не съм бил там, но това повтарят всички хора които са ходили на място /  Така че пустинята Атакама може да е една от най-сухите пустини, но Копиапоите не растат в цялата пустиня, а само до където достига мъглата. Изключение прави Копиапоа соларис която се среща на по-голяма надморска височина, и до нея не достига мъгла.За нужната и влага тя разчита на спорадични валежи. Наличието на всекидневна мъгла която се вдига чак някъде по обяд / не съм видял, но така пишат всички които са ходили там / ограничава времето през които Копиапоите виждат слънцето до няколко часа. За това твърдението че Копиапоите били по-слънцелюбиви дори от Ферокактусите малко не ми се връзва.
Що се отнася до температурния режим има още една тънкост, и тя се нарича Хумболтово течение. Това тихоокеанско течение идва чак от Арктика и мие бреговете на Чили със студена вода която от своя страна не позволява на дневните температури да се вдигат над двайсет и пет, двайсет и осем градуса. Всички снимки които сме виждали на Копиапои в природата показват ярко синьо небе, камъни, гола суха земя, и създават илюзията за горещо като в пещ но на практика трийсет градусова жега по местата където се срещат Копиапоите / а не навътре в Атакама / са рядко срещано явление./ Така пишат тези които са ходили там, аз не знам / Това прави Копиапоите неподходящи за оранжерийно отглеждане у нас. В Англия ги гледат масово в оранжерии, но там условията са други. Не че и у нас не може, но проветряването трябва да е такова че да не позволява в оранжерията да става петдесет и повече градуса.  Личния ми опит говори че при нашите условия Копиапоата расте малко късно на пролет, и в началото на лятото. След това бързо изпада в стагнация, и се събужда отново чак в края на август. Точно заради летните жеги у нас които и идват в повече от това с което е свикнала.
На моята тераса Копиапоата се чувства най-добре, расте нормално и цъфти, при полуоранжерийни / ако мога така да го нарека / условия. При мен това означава стъкло / матово / отпред и отстрани, но отзад отворено. Това създава един особен микроклимат. Два, три дена след поливката в това полузатворено място се усеща повишена въздушна влажност, без въздуха да е спарен като в баня. След това няколко дена до следващата поливка въздуха е свеж доколкото може да бъде свеж въздуха в един летен ден у нас. В главата ми дори се появява една еретична мисъл че толкова цененият сребристо сив налеп има някаква връзка не със слънчевото греене, а с въздушната влажност / мъглата в Чили /, ама наблюденията ми са твърде от скоро и твърде скромни за да го твърдя със сигурност.

За цвета на епидермиса съм съгласен с написаното от Schmidt. Генетично предопределен от поколения прародители той се появява много по-лесно при видове чиито праотци са се защитавали с негова помощ от излишъка от слънце. Видове които по принцип са си зелени / техните баби и дядовци са расли срити между храсти, треви и камънак / също могат да почервеният ако слънцето им дойде в повече. Само че това трябва да става постепенно. Ако излишъкът от слънце им дойде взривоподобно / просто ги изкарате от стаята на перваза на терасата / те няма да почервенеят а ще изгорят. Всеки от нас има богат личен опит в това отношение.

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #46 -: Август 31, 2016, 02:34:49 pm »
Склери,  догога  ще се обръщаш към мен в трето лице  ?   Особено , след като ме цитираш , звучи доста  изкуствено.  Ако искаш мога да се обръцам към теб  в учтива форма на  "вие" .  Разбирам че  демонстрираш  резервираност    и се опитваш да  правиш дистанция  по този начин .  Нали знаеш ,че сме  доста различни  и няма  как да станем особено  близки.   Общото  ,което ни свързва  са само  кактусите. 
 Това  което изчетох  до тук от твоя преразказ ,    изобщо не е така .   Почти всички копиапои дори тези с  тъмен епидермис в хабитата правят налеп,   като налепа  вариира като цвят ,  както бях писал вече.    Те за това са род  Копиапоа  , това ги  обединява и е характевно за родът.  Порови се  в интернет и  виж  хабитатни растения как изглеждат.
 Тази  роса - мъгла  ,която  пада в определени райони  образува   по кактусите  не налеп , а зеленясване и  водорасли  , което  особено се виждат по цереоидите.
Така че този налеп може и да има функията   да ги защитава от перманентната  влага да не гъбясват.    Аз лично имам 2 клайнцияни с кафяви и с бели бодли и двете са ми с налепи.   Копиапоите   живеят и по- навътре  и  нависоко в пустинята  , където  я нама тази мъгла. и това са доста видове - например k. Рупестрис на  ,която  друготао име и е Дезерторум  , което преведено означава пустиня.   
 Има кактуси които никога не могат да потъмнеят  от излишък на слънце  тези със светло зелен епидермис .   Едно Грузони , което се пече по цял ден  на слънце в хабитата  никога няма за почервенее , а примерите са  безброй.    Мойте копиапои  не изпадат в лятна стагнация и обичат много слънце,   растът през целият  сезон нормално.     Изводите за твоят микроклимат , който  им създаваш си ги направи сам .  Знам че с теб  не може да се спори  и ще продължиш  да си  отстояваш  твоята  истина.  Нямам време да пиша фермани  за да се доказвам какво и калко съм прочел и какъв  опит имам.

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #47 -: Август 31, 2016, 02:47:27 pm »
И да не забравяме една важна подробност що се отнася до Чили, без значение колко гъсти и постоянни са мъглите сутрин, Чили е на западния бряг в южното полукълбо.  Та там освен мъглите, aми и планинските върхове, и чукари хвърлят известна сянка на крайбрежно ориентираните растения до към късната сутрин или чак до обед, а копиапойките покрай брега обикновено са наведени на северозапад каквото е движението и на слънцето в южното полукълбо, показвайки откъде получават най- голямата доза от слънчевото греене.

Неактивен Cephalius

• Публикации: 265
  • Activity:
    0%
« Отговор #48 -: Август 31, 2016, 04:21:20 pm »
Най-вероятно причината за восъчния налеп е комплексна. При мен дребосъците  Cop. melanohistrix  вече белеят.
Растения, които съм виждал в Монако бяха с перфектен сиво-бял налеп(вкл. Cop. krainziana), въпреки, че са под стъкло(т.е. с редуцирано ниво на UV).
Само за целите на анализа споменавам, че има наблюдения при Uebelmania pectinifera за поява на  восъчния налеп при комбинация от висока влажност и температура.

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #49 -: Август 31, 2016, 07:28:35 pm »
Прав си Шмид. Двата с теб сме много различни. Ти си по рязък. Твърдо защитаваш мнението си. Можеш дори леко да нагрубиш опонента. Каквото имаш да казваш го казваш кратко и ясно. Както го е казал народа - "Право куме та в очи.".  Аз съм по дипломатичен, и много, много по-приказлив. Ако не се самоконтролирам съм способен като нищо да натракам две страници за нещо което може да се каже с две думи. Въпреки това имам чувството че ако се познавахме лично нищо чудно да бяхме станали добри приятели. Аз харесвам хора като теб.

Що се отнася до Копиапоите. Прав си. Като напишеш в Гугъл Копиапоа, хабитат деветдесет и дори повече процента от снимките които се отварят са на цинереа, и нейните разновидности. Обяснението е просто. Те са най-атрактивни, и най-снимани. Аз обаче продължавам да твърдя че не всички Копиапои правят налеп, като дори нямам в предвид така наречените " меки " видове като хумилис и хипогаеа. И за да не съм голословен ще се позова на снимки направени от Хуан Акоста от Спинифлорес. Ще се съгласиш че когато става дума за чилийски кактуси не можем да не признаем че той е експерт.  И така :

Копиапоа кокуимбана

Копиапоа ехиноидес

Копиапоа маргината

Една от моите любимки - Копиапоа мегархиза

И на края една Копиапоа рупестрис / синоним на Копиапоа десерторум, синоним на Копиапоа талталенсис / която ти споменаваш като пустинно растение.

Единствената Копиапоа която живее над зоната на мъглите, при сурови пустинни условия е Копиапоа соларис. Именно суровият хабитат който обитава в природата я прави толкова трудна за отглеждане в любителски, културни, условия.

Ако ви се гледат още снимки ето  една страница на Спинифлорес пълна с албуми със снимки на Копиапоа, и не само. Адреса е - https://www.flickr.com/photos/cactushorridus/sets/

Предупреждавам. Снимките са разкошни, и не препоръчвам да ги гледате ако имате някаква бърза работа. Ще се увлечете и ще закъснеете. Отделете си повече време и се наслаждавайте на красотата на Чили. Кактуси, и не само.

Темата с медно червеникавия цвят на епидермиса, кога и защо се появява, и при кои видове е възможен е тема за друг разговор. За разлика от сребристо сивия налеп при Копиапоата по тази тема специалистите са на едно мнение, и се счита че въпроса е решен.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #50 -: Август 31, 2016, 09:41:59 pm »
Цитат
Темата с медно червеникавия цвят на епидермиса, кога и защо се появява, и при кои видове е възможен е тема за друг разговор. За разлика от сребристо сивия налеп при Копиапоата по тази тема специалистите са на едно мнение, и се счита че въпроса е решен.

А според мен този сребристо-сив налеп може да се окаже и солен.. Някой да е близал бодлите на по-горе изброените?  :P

Неактивен Cephalius

• Activity:
    0%
« Отговор #51 -: Септември 01, 2016, 12:16:50 am »
Цитат

А според мен този сребристо-сив налеп може да се окаже и солен.. Някой да е близал бодлите на по-горе изброените?  :P
Остава плодчетата да са кисели като лимон и някой да извади текила... :)
Впрочем идеята за соления вкус на налепа е интересна.

Восъчния налеп съм го наблюдавал дори върху зелени видове като C.pendulina, C.coguimbana, C.montana. Не е с онзи ефектен тебеширен цвят, но пак е видима восъчна коричка върху епитела.

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #52 -: Септември 01, 2016, 12:36:10 am »

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #55 -: Септември 01, 2016, 09:16:15 am »
На тая тема и отделихме прекалено много време и сили. Както вече казах малко ми е неудобно да споря за неща на които не съм пряк свидетел. Аз съм чел книжки, и вие сте ги чели. Само че сме различни хора за това сме ги интерпретирали и разбрали различно. За мен ето това е истинския копиапойски налеп налеп:

А това че някакви наченки на налеп се появява и при представители и на други видове / освен от групата на цинереа /

само доказва твърдението че все още не е ясно защо, кога и как се появява този налеп.  Щастлив е този от нас който има късмет неговите трънчета да започнат да посивяват. Копиапоите де. Не всички.

Ей това исках да го видя на живо, ама както е казала Айшето когато в първата брачна нощ Асан я питал дали е девствена- " А дано, ама надали. "

Неактивен Cephalius

• Activity:
    0%
« Отговор #56 -: Септември 01, 2016, 10:15:31 am »
Scleri, както казва алпинистът Боян Петров, няма невъзможни цели, стига да си ги поставиш, добре да ги планираш и добре да се подготвиш.

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #57 -: Септември 01, 2016, 06:03:43 pm »
Значи това бил  истинси налеп,  а другият не бил съвсем истински??  Склери ,  или  правят налеп ,или непрявят.  Нали нашироко  уточних , че налепа  вариира ,като цвят Други  хора  също   писаха , че са виждали  и други  видове копиапои с налеп  . Щом и пред  тия снимки  , където ги качих продължаваш  да   твърдиш такова  нещо  при положение , че ти казвам,  че имам лично  крайнцияни и калдерани  с налеп  , аз повече няма какво да кажа.   По гръб не падаш.  избираш   да качиш снимки  на такива растения при  които  налеп няма. , все едно не виждаш  другите снимки  до тях снимани в нета , че растенията  имат  налеп.    Измятяш се от първоначалната си позиция и  продължаваш  да  си държиш  на  своето.    А темата се разтегли  ,  заради това  ,че се пишат  неверни неща.

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #58 -: Септември 02, 2016, 02:59:59 pm »
Виж сега. Още в началото ти написа че всички Копиапои правят налеп. Различен по цвят и интезитет, и дори определи този налеп като една от особеностите характеризиращи този род.. Аз си позволих да изразя несъгласие с тази теза, и ти ме посъветва да потърся в Гугъл хабитатни снимки за да се уверя че не съм прав. Е аз потърсих. Не разбирам защо се сърдиш че показвам снимки потвърждаващи моето мнение.
Има още една дребна подробност. Гугъл не показва какво има по чилийските баири, а какво има в интернет. Нормално е когато човек отиде на другия край на света да снима, и след това да качи в нета, това което го е впечатлило, а признавам една Копиапоа покрита с налеп е далеч по впечатлителна от друга без налеп. Резултата от това е че нета е пълен със снимки на ефектни Копиапои коя с повече или по-малко налеп. На страницата на Хуан Акоста положението е малко по-различно. Той е местен специалист който не се впечатлява толкова от външния вид, и който се е постарал да покаже разнообразието съществуващо в този род кактуси. Ами на страничката му за Копиапоа кокуимбана например има четирсет и пет снимки, и само на шест от тях има растения имащи повече или по-малко някакъв налеп.  Предполагам че и в природата процента на кокуимбани с налеп е такъв какъвто е на снимките на Акоста.

Толкова от мен за чилийските Копиапои. Нито аз, нито някой друг от нашия форум е ходил в Чили, и едва ли скоро някой ще отиде там. Така че какво има и какво няма в Чили ще четем от книжките, и ще охкаме и ахкаме по форумите. Мен лично ме интересува много повече може ли Копиапоата в нашите колекции да направи някакъв налеп, и ако може то кои видове и при какви условия правят това. Мисля че и  Спини / чиято тема малко пооакахме / е имал точно това в предвид .  Както се оказа от споделения от Шмид и Цефалус опит не само че може, но и успешно го прави. Въпроса който ме вълнува е защо при мен не иска. Не мога да приема че налепа е в резултат на повечето слънчево греене защото и аз съм оставял Копиапои на целодневно слънце. Резултата е стагнация, червеникав епидермис, и липса дори на наченък на налеп.
Ето по-долу снимките на две от моите мегархизи. /Снимките са от тази сутрин. /

Първата е зад матово стъкло, и вижда слънце до обяд. В резултат си расте нормално, върхът и се покри с пух, и си цъфти всяко лято.  Втората е на пълно слънце. В резултат расте малко на пролет и цяло лято е в стагнация. Прави малко по мощен бодил, но липсва всякакъв пух на върха и досега не е правила дори опит за цъфтеж. Налеп както виждате няма.

Следващата снимка е на една Копиапоа талталенсис. Получих я от Чарлс Грахам преди пет, щест години. Две години я държах на пълно слънце в и резултат тя не пусна дори една нова ареола. Епидермиса и стана тъмно кафяво червен, без никакъв налеп. От три години я държа зад матово стъкло при по-щадящ  слънчев режим. Резултата го виждате на снимката. Стъблото стана ярко зелено. Тръгна да расте, и дори бодлите които направи са по-мощни от тези които имаше при пълното слънце. / На снимката ясно се откроява границата при която растението е преминало от пълно слънце към полудневно. / За мен щом един кактус цъфти редовно значи условията при които е поставен му понясят. Защо тогава не иска да прави налеп?.

Това е една от моите краинзиани. Растението е над десет години. Саксията е тринайска. Както виждате получила е малко повече слънце и леко се е зачервила от единия край, но дори няма и намек за някакъв налеп.

За това си мисля че сълнцето не е панацеята. Има и нещо друго което ми се губи, и не разбирам какво. Имам общо над трийсет Копиапои от шестнайсет вида / По Бакерберг, защото по новите класификации всички Копиапои са само дванайсет / . Повечето са все още малки / колкото топче за тенис на маса или малко по-големи /, но имам и няколко достатъчно големи които си цъфтят редовно. Лошото е че някакви наченки на налеп правят само Копиапоите ми от групата на цинереата / колумна алба, деалбата и т.н. /.   Ще се радвам ако покажете снимки на вашите Копиапои, и разкажете малко по-подробно при какви условия / почва слънце, поливане, / ги отглеждате за да правят този така желан копиапойски налеп.

Неактивен Cephalius

• Activity:
    0%
« Отговор #59 -: Септември 03, 2016, 03:32:24 am »
Няколко от моите "бели" копиапои, които имат или започват да правят характерния сиво-бял налеп. Растат в оранжерия под стъкло.

Copiapoa melanohistrix  - 3см растение, което от миналата година взе да "побелява". Неговите 3 братя са на същия хал.

Copapoa krainziana f.scopulina - размер като горната. Има наченки на образуване на налеп.

Copiapoa dealbata със сивкав налеп.

И малко снимки от Ботаническата градина в Монако. Растенията са в оранжерии, защитени отгоре с армирано стъкло, а страните са напълно отворени за свободна въздушна циркулация.

Copiapoa dealbata

Copiapoa dealbata - огромна туфа в саксия 100х100см. Растението е поставено в засенчени условия под група голями цереусови. Видимо е по-зелено от предишното.

Група форми на Copiapoa cinerea.  Снимал съм брат ми до тях за мащаб. Вижда се, че сиво-белият восъчен налеп е наличен по цялото тяло вкл по издънките.

Кактус БГ

« Отговор #59 -: Септември 03, 2016, 03:32:24 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33