Искам много да се оплача!
....
Обаче бучнах малко копиапоа от 4 само едно покара.
а след туй бучнах 4 ехинокактус и 6 нотокактус и след почти седмица един нотокактус дава надежди!
Бе кви са тея неща?
Аз сега имам две двойни лампи по 1.20 м, ма ще си купя трета и ще стартирам проекта отначало.
Ще зема паралелно да насея мамиларии и ферота та да си оправя вкуса!
Мамка му!

на Джони са му много дружелюбнии емотиконите
Виж сега, няма 100% кълняемост, или само по изключение може би. И от 4 или 6 семки да смяташ %% - недостоверно е, знаеш го, трябват поне 20 - 30 или 100. И на много от видовете така им е заложено - да не бързат, нарочно.
Тука да ти споделя опита си с мои семена на Ескобарията. Миналата година ги сях март - покълнаха първа вълна ~70%, и от тия почти нищо не остана, щото не им осигурих оптимални условия, а тукашната пролет и много лоша - хладна и применлива, един безкреан преход между зима и пролет. Та, кат се стопли през юни, от същите покълна втора вълна - 10 - 15 бр. семена, които зазимих, макар и дребни семеначета. Януари като ги вкарах под лампите на топло и влажно, покълнаха още няколко семена, трета вълна тоест, най-дребни, но си растат и те. Така че, и да ги бързаш - това е, с други семена, даже от същия вид може да е различно.
Та мене много ми е чужд вашия инженерно-механичен подход, дето се опитвате да ги вкарате в лумени, градуси и проценти кактусите. В биологията за мене всичко е "ще видим", "ако е рекъл господ", въпрос на вероятности и борба за оцеляване. А оцеляват видовете, съдбата на отделния индивид не е толкова важна. Така че, и въф тостера да ги вкараш, може нищо да не стане, важно е тия дето покорат, да ги отгледаш успешно до големи.