Автор Тема: Нови придобивки :)  (Прочетена 204633 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Neli Maneva

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
Re: Нови придобивки :)
« Отговор #570 -: Март 09, 2014, 09:07:20 pm »
Като каза - няма цени....... Ей тъй в началото на хобито, попаднах сред група кактусисти на Флора Бургас. Хората си говореха все едно, че  на китайски, нищо не разбирах, говореха за кактуси и им казваха имената, аз въобще неможех да разбера за кой кактус идеше реч и се чувствах много тъпа. По едно време групичката се спря на сергия с кактуси. Тогава за пръв път чух името Рангел Пъков. Те си говориха с Рангел пак на "китайски" накрая всеки си напазарува, разбира се никакви цени не бяха написани. Аз просто бях толкова зашеметена от многото кактуси които бяха изложени, успях само да разбера, че те си купуваха мамиларии по 5-6 лева, пародии на по-високи цени. Накрая останах аз, Рангел ме попита какво съм си харесала, аз си харесам много неща обаче незнаех как да кажа какво съм си избрала. Той ме накара да покажа и аз показах с пръст един гландуликактус ункинатус. Чудех се защо другите като го харесаха този кактус не си купиха от него, мислех си че кактусът е много скъп. Човекът ми го зави в една хартия и ми написа името на хартията и ми поиска 3 лева. Тъй от притеснения, че непознавам кактусите неможах да си напазарувам яко. Групичката се беше отдалечила и аз като се появявам с моята красота и всички учудени ме попитаха, колко съм се изръсила за кактусът, като казах цената щяха да припаднат. Кой знае как съм зяпала като циганче през стъкло торта и се смили човекът над мене  :D  Тъй, че, питай бе човек, как ще спиш сега като си видял толкоз тръни, ами ако човекът е искал да ти ги продаде на тънки цени  (rofl)

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #571 -: Март 09, 2014, 09:15:22 pm »
Асене албатата от Рангел ли я взе?

Да. Имаше още две, но тази най-ми хареса.

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #572 -: Март 09, 2014, 09:39:29 pm »
Човек като отгледа сам няколко кактуса от различни родове от семка до поне юношеска възраст, неминуемо ще си промени оценъчните представи от количествено-размерни до качествено- индивидуално видови.

Неактивен ilu6a

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
« Отговор #573 -: Март 09, 2014, 10:48:50 pm »
оценъчните представи от количествено-размерни до качествено- индивидуално видови.
Аха ...като индивидуалните ще бъдат повлияни главно...от дрехи,телефон...пръстени...
Да няма цени на нещо ,което предлагаш е абсолютна селения!Дребнави номерца от хоремага,на този казваш 5лв...на онзи 10лв -що да не даде...я го виж как се е докарал ,все ще има 10лв.
ами ако човекът е искал да ти ги продаде на тънки цени  (rofl)
Да бе...точно обратното беше-за гландулито искаше 35лв...същото го купих тук от форума за 8лв...

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #574 -: Март 10, 2014, 02:45:49 am »
Ами аз като знам колко труд, грижи и мъки иска едно семеначе, за да стане за продан, по ми идва да ги подарявам, отколкото да ги продавам на достъпни за всички цени.  (beer)   (bear)

И затова не искам да си развалям хобито с бизнес в тая област...  8)

Щото нали, тръните на Рангел са вид бутикова стока, не са холанска конфекция. Цени не слагат, може би за икономия на труд и етикетчета пак. Щото ако това се калкулира в цената, а друго не може да бъде, стоката ще стане с 1 лев отгоре парчето. И аз не обичам да питам за цени и подминавам такива места..
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
« Отговор #575 -: Март 10, 2014, 03:14:00 am »
Aбе аз такива като Рангел Пъков  бих гипитал за цени!
Да си говориш с хора дето са отгледали такива растения си е едно откровение.
Аз много ценя такава комуникация.
 :)
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен ilu6a

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
« Отговор #576 -: Март 10, 2014, 09:28:07 am »
Aбе аз такива като Рангел Пъков  бих гипитал за цени!
Ами да си сложи табела....аз съм еди кой си примерно-не може всички да знаем ,кой е този киселяк дето му вадиш думите с ченгел.

Неактивен Neli Maneva

• Activity:
    0%
  • бодливка
Re: РќРѕРІРё РїСЂРёРґРѕР±РёРІРєРё :)
« Отговор #577 -: Март 10, 2014, 09:33:02 am »
РђР· СЃСЉРј сяла семена РѕС‚ чисто любопитство, после след успешен РѕРїРёС‚ РјРё стана забавно, СЃ РґРІРµ РґСѓРјРё РјРЅРѕРіРѕ СЃРµ забавлявам. РњРЅРѕРіРѕ Рµ бавен процесът РґР° направиш едно перфектно растение РѕС‚ семе Рё аз РЅРёРєРѕРіР° немога РґР° определя РЅР° каква цена Р±РёС… продавала излишните РјРё семеначета. Мисля, мисля Рё ако трябва РґР° РіРё продавам то трябва РґР° Рµ РјРЅРѕРіРѕ СЃРєСЉРїРѕ, РєРѕР№ ли РїСЉРє ще РєСѓРїРё РѕС‚ мен начинаещият кактусист СЃРєСЉРїРё кактуси, затова аз моите излишъци предпочитам РґР° РіРё подаря РЅР° начинаещи кактусисти, защото те Р·Р° мен СЃР° безценни  :D ;) особено безценни стават като СЃР° ти пръпнали вече Рё приличат РЅР° кактусчета Рё ти СЃРµ случи нещо непредвидено Рё РіРё затриеш  (whew)

Неактивен Neli Maneva

• Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #578 -: Март 10, 2014, 09:33:40 am »
малей какви маймуни станаха, не съм виновна аз  :D

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #579 -: Март 10, 2014, 11:05:33 am »
Ilu6a, търговията с кактуси не е масов бизнес като повечето търговии. По-скоро прилича на търговията с наркотици. Търговеца има един малък кръг от постоянни клиенти с които се познава на малко име, и от време на време по някой случаен любопитко.  За това г-н Пъков не вижда нужда от табелки с цените. Неговите постоянни клиенти са един автобус хора които добре се ориентират, и знаят едно трънче колко горе, долу може да струва. Ако случайно се спре някой впечатлен от бодлите той ще спре заради конкретно кактусче и ще попита не само за цената, но и за това как да се грижи за него.
Не че съм адвокат на г-н Пъков, но в тази сфера е имало много по-големи чешити от него. Преди доста години, когато да имаш нещо различно от мамилария и гимнокалициум в колекцията си беше събитие, имаше един кактусист - Ванюшата от София. Той имаше колекция не на европейско, а направо на световно ниво. Представи си три оранжерии всяка по стотина квадрата и ще разбереш за какво иде реч. Този човек беше легенда. На женския пазар две, три бабички продаваха всекидневно негови кактуси, но от по-масовите. Успях да се свържа с него чрез общ познат и се уговорихме да го посетя у дома да си избера нещо по-засукано. Пристигаме с моя познат в уговорения ден пред вратата му. / Аз съм от Хасково, а той в София / . Ванюшата ни посреща нещо намръщен. Имал си е явно проблем човека. Покани ни да влезем и каза " Днес не съм в настроение да продавам. Можете само да разглеждате ". Нищо че идваме от двеста и петдесет километра специално да си купим нещо от него. Е разглеждахме повече от два часа. Цъкахме с език. На края си тръгнахме с препълнени очи и празни ръце. След няколко дена той ми се обади. Извини се. Попита какво точно си търся, и каквото имаше, и му беше в повече, от това което исках ми го даде. Но тогава когато на него му беше кеф. Та такива бяха едно време търговците на кактуси. Сега са далеч по-добри. 

Р.р - Асенчо, честито за новите трънчета. Разкошни са. Особено първата Мамилария. Завиждам ти че намираш място за нови. Моят капацитет не позволява добавянето на нови придобивки. Поне за сега.

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #580 -: Март 10, 2014, 12:03:58 pm »
Ще правя едно разширение на балконската площ, затова трябваше да си взема нещо ново. А относно Рангел - лоша дума няма да кажа. Имам загуби, но те са си от мои грешки. Не малка част от колекцията ми е от негови кактуси. И никога не ми е отказал съвет. Гландулита имаше и по 8 лева.

Неактивен Valyo

• Публикации: 446
  • Activity:
    0%
« Отговор #581 -: Март 10, 2014, 01:05:57 pm »
Не знам какво сте разбрали от цените на Рангел, но той продава / поне на флората в Бургас/ по цени в щайги, т.е. в тази щайга кактусите са на такава цена, в тази - на такава и т.н. Рядко има в една щайга кактуси на различни цени. И когато го запиташ за цените, отговаря точно така. Просто трябва да се пита. ;)
Valyo

Неактивен practicar

• Списващи
  • Публикации: 225
  • Activity:
    0%
    • flickr
« Отговор #582 -: Март 10, 2014, 01:19:16 pm »
Прав е Склери, Рангел ни познава всичките по малко име, а и няма сериозен колекционер, който да не го познава по този начин. Бих казал, че Рангел е една находка за България, той е на ниво супер чехи и супер германци. Като знам колко сме, какво имаме и че една борса за обмен да не говорим за продажба не може да си спретнем не знам какво щяхме да правим без него, тоест знам почти всичко щяхме да внасяме от чужбина. И ако това сега е сравнително лесно то допреди не много години си беше направо невъзможно. Освен това не трябва да се забравя, че от германците (изключая Веснер), а и от чехите спокойно може да ти дойдат и комплект гъби. От Рангел за толкова години не съм получил едно заразено растение! Да не говорим, че кактусите ти идват идеално аклиматизирани за условията у нас, все едно ти си ги гледал, но по перфектния начин и си ги избираш "на живо", а не по снимка или име по каталог  ;)
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.

Неактивен practicar

• Списващи
  • Публикации: 225
  • Activity:
    0%
    • flickr
« Отговор #583 -: Март 10, 2014, 01:36:18 pm »
В допълнение към горната публикация. Преди две седмици ми пристигна една пратка от Панарото. Кактусите му са чудесни и добре гледани, но пристигнаха отрупани с ......... акари !!?. Аз с подобни паразити се справям лесно, но все пак  :^), фирма е! При Рангел такова нещо е изключено.
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #584 -: Март 10, 2014, 09:11:30 pm »
 Рангел  винаги е разпределял растенията по цени в съответните щайги, където са наредени.Има щайги  по 5лв-най -евтините, има по 8 лв.- повечето от малките саксии, по 10 по 15лв.са по- големите размери  саксии от 7см. По- големите размери, като 10см.саксии са по- скъпи по 20 -25 лв зависи и от видът.И като пита някой му се казва ,кое колко стува.Това е било винаги, пазарувам над 20 г.от него.Семената и кактусите , които са отгледани са на най-високо качество, по -високо от повечето европейски производители.
За италиянците, също споделям мнението, че са  много зле нещата .Панарото продава от години гъбясали кактуси + акари.Зановело също продава гъбясали неща.Кактус Арт-също са много зле, имат гъби  и растенията като цяло не са добри ,при това са доста скъпи незнайно защо.?

Кактус БГ

« Отговор #584 -: Март 10, 2014, 09:11:30 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33