Ilu6a, търговията с кактуси не е масов бизнес като повечето търговии. По-скоро прилича на търговията с наркотици. Търговеца има един малък кръг от постоянни клиенти с които се познава на малко име, и от време на време по някой случаен любопитко. За това г-н Пъков не вижда нужда от табелки с цените. Неговите постоянни клиенти са един автобус хора които добре се ориентират, и знаят едно трънче колко горе, долу може да струва. Ако случайно се спре някой впечатлен от бодлите той ще спре заради конкретно кактусче и ще попита не само за цената, но и за това как да се грижи за него.
Не че съм адвокат на г-н Пъков, но в тази сфера е имало много по-големи чешити от него. Преди доста години, когато да имаш нещо различно от мамилария и гимнокалициум в колекцията си беше събитие, имаше един кактусист - Ванюшата от София. Той имаше колекция не на европейско, а направо на световно ниво. Представи си три оранжерии всяка по стотина квадрата и ще разбереш за какво иде реч. Този човек беше легенда. На женския пазар две, три бабички продаваха всекидневно негови кактуси, но от по-масовите. Успях да се свържа с него чрез общ познат и се уговорихме да го посетя у дома да си избера нещо по-засукано. Пристигаме с моя познат в уговорения ден пред вратата му. / Аз съм от Хасково, а той в София / . Ванюшата ни посреща нещо намръщен. Имал си е явно проблем човека. Покани ни да влезем и каза " Днес не съм в настроение да продавам. Можете само да разглеждате ". Нищо че идваме от двеста и петдесет километра специално да си купим нещо от него. Е разглеждахме повече от два часа. Цъкахме с език. На края си тръгнахме с препълнени очи и празни ръце. След няколко дена той ми се обади. Извини се. Попита какво точно си търся, и каквото имаше, и му беше в повече, от това което исках ми го даде. Но тогава когато на него му беше кеф. Та такива бяха едно време търговците на кактуси. Сега са далеч по-добри.
Р.р - Асенчо, честито за новите трънчета. Разкошни са. Особено първата Мамилария. Завиждам ти че намираш място за нови. Моят капацитет не позволява добавянето на нови придобивки. Поне за сега.