Автор Тема: цветове 2013  (Прочетена 158374 пъти)

0 Потребители и 8 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен imdnme

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 166
  • Activity:
    0%
  • Angie
Re: цветове 2013
« Отговор #825 -: Декември 08, 2013, 01:13:19 pm »
Не бе, така е по научните среди, пък да не кажете после че си съчинявам  (nod)
Моята прогноза за времето: http://weather-bg.com

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #826 -: Декември 08, 2013, 01:13:44 pm »
дааааааааа и ако може копие на диплома за образование, лична карта, свидетелство за съдимост, снимка в цял ръст, ще каже човек че ще се женим за тебе  :D
Галинчоооооооооооооооооо, голяма си зачеклица де  :D като стоиш, стоиш та на магарето чуш кат кажеш  (rofl) я стига си си стоял на дупето във Варна не ти понася това стояне на тебе  :D
[/quote

Да.Како! Чакам да дипломирал пелмени и какина питка  :P

Неактивен melaleuca

• Activity:
    0%
« Отговор #827 -: Декември 08, 2013, 01:14:40 pm »
Не бе, да не кажете че си съчинявам  (nod)

Нямаш дума с отговор какво съм писал теб?

Неактивен imdnme

• Activity:
    0%
  • Angie
« Отговор #828 -: Декември 08, 2013, 01:15:27 pm »

Не разбирам?

А, сега видях че сте писали сериозно хахаха виж на сайта на геофифичния институт в бан и също катедра метеорология на софийския.
Все тая, стига спам.

Неактивен melaleuca

• Activity:
    0%
« Отговор #829 -: Декември 08, 2013, 01:20:29 pm »

Не разбирам?

А, сега видях че сте писали сериозно хахаха виж на сайта на геофифичния институт в бан и също катедра метеорология на софийския.
Все тая, стига спам.

Супер! Заповядай на моето място! Все едно също и дума че си на бебе от 2 год насам!
P.S.= Ще говоря с колежка Дария Иванова,нали сте работил там?

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #830 -: Декември 08, 2013, 05:50:10 pm »

Забелязал съм че когато двама съфорумци започнат някакъв спор другите странно се умълчават. Няма начин да нямат мнение по въпроса, но не смеят да го изразят. Разбираем е страха спора да не прерасне в скандал, а скандала да се отрази на форума. Това чудо вече го преживяхме на едно друго място. Аз мисля че ако в спора няма лични нападки и обиди, не само че не лошо и трябва да се тушира, но дори трябва да се поощрява разрастването му. След всичко което изписахме със Schmidt нито той , нито аз ще си променим мнението, или начина по който се грижим за нашите трънчета. Само че един начинаещ колега като прочете всичко ще знае че дори и някое трънче да му цъфне зимата няма страшно, както не е страшно и ако не му цъфти. Макар че аз лично горещо препоръчвам втория вариант. Щото е по-близо до природния цикъл на кактусите, не щото аз така казвам. А ако някой се интересува как го постигам мога набързо  да му обясня. Е набързо по моите стандарти което сигурно ще означава изписани няколко страници, ама аз съм си такъв. Опитвам се да се ограничавам ама нещо не ми се отдава. Ще ме прощавате.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #831 -: Декември 08, 2013, 06:09:33 pm »

...
 След всичко което изписахме със Schmidt нито той , нито аз ще си променим мнението, или начина по който се грижим за нашите трънчета. Само че един начинаещ колега като прочете всичко ще знае че дори и някое трънче да му цъфне зимата няма страшно, както не е страшно и ако не му цъфти. Макар че аз лично горещо препоръчвам втория вариант. Щото е по-близо до природния цикъл на кактусите, не щото аз така казвам. А ако някой се интересува как го постигам мога набързо  да му обясня. Е набързо по моите стандарти което сигурно ще означава изписани няколко страници, ама аз съм си такъв. Опитвам се да се ограничавам ама нещо не ми се отдава. Ще ме прощавате.

Чакам ти обяснението.. ;) и нека да е по-подробно. ;)

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #832 -: Декември 08, 2013, 06:22:24 pm »
Съжалявам ,че немога да вмъкна цитат ,но компютърат ми нещо не може да го прави от известно време.Ще се върна малко на зад ,като реплика на публикацията на Спини от днес.  Говорим за оптимална среда за зимуване, както му е реда-на светло и слънчево място ,със средни температури през зимата 5-10гр. Естествено, като грее слънце през зимата, доколкото има слънце въобще, градусите през денят отиват на горе, но това е само за няколко часа-все пак е зима .Всеки държи кактусите си където може, не всеки може да осигури оптимални условия.Тъй като и аз немога да усигуря такива на всички кактуси, степенувам нещата по приоритети.Кактуси ,които нямат шанс да цъфтят скоро ги държа на не толкова  светло,но хладнно място в неотопляема кухня.-Това са грузонита цероиди агавета и т.н. Кактусите които знам , че периода на цъфтеж е през зимата и ранна пролет, задължително са на най -светлото място през зимата.Други които знам, че цъфтят през лятото и есента може и да са на по -долни рафтове ,където не е слънчево и толкова светло, но достатъчно студено за да си зимуват и цъфтят нормално без да се изродят.Също така всички чилиици лобивии и сулкоребуции гледам да са много светло място,защото са най-светлолюбиви и може да прораснат,ако е топло и тъмно.Склеротата също. Просто няма проблем стига да знаеш какво вършиш.Всичките ми кактуси знам кога горе долу цъфтят .Лятото по същия начин се подреждат по  това на кой вид ,колко слънце му е нужно за да  се развива добре.На всяко растение съм намерил мястото (позиционирано ),където то се чувства най-добре.Да не навлизам пак в детайли. ТА, ако на един ферокактус рекурвус, които почва да развива пъпките си есента,след като вече съм му спрял поливането и не му усигуря слънчево място през зимата ,той няма да чака пролетта за да цъфти, а директно пъпките или ще изсъхнат или няма да се развият до край.Това важи и за :
анцистрокактус шерий за склерокактусите за мам.п.делароса , мам.хуйтцилопл.нидулиформис ,бразиликактусите и др.А това кой, къде ще държи кактусите си е лично негов проблем.Все пак живея в апартамент и всеки сантиметър ми е ценен.Едно време ,като бях пубер и нямах  специфични видове ,зимата ги държах в неотопляемо мазе с прозорци и пак бяха ОК.
А темата, която дискутираме поне за мен е много интересна и не виждам, защо трябва да се приключва с мълчание .....или по команда от някой  ментор.Все пак сме големи хора и знам какво говоря. Ще се радвам ,ако нещо сте възприели  от моят опит и сте научили нещо ново.

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
« Отговор #833 -: Декември 08, 2013, 06:35:55 pm »
    Честно да си кажа с интерес следя "диалога"; няколко пъти прочетох "от - до" и много ми харесва как разсъждавате всички - всеки прав в своето и всеки, защитаващ позицията си без инат, а с аргументите, в които сам вярва, макар говорейки за различни неща. Отдавна не беше имало така продължителен форумен разговор, в който да участват хора знаещи и можещи в отглеждането на кактуси.
     Трудно е да се вземе страна, а и не е нужно, защото всички сме виждали снимки на  повече от перфектните растения и на двамата основни "спорещи", а аз лично като лаик дори не бих сигурен кое е вярно, при чудесните резултати, които виждам от вас.
     Вчера поне час разглеждах с огромно удоволствие снимките на Здравко, които бяха публикувани преди година тук, превъртайки ги блажено, а постовете на scleri никога не съм крил, че чета с интерес, ако и да пише за дъждовните червеи в Хасково, да речем :D.
     Така че няма нужда да се ограничавате от писане - щом имате да кажете и споделите нещо - полето е широко! Вие сте интелигентни хора и всеки може да научи, пък и само да прочете публикациите ви. Аз дори съм доволен, че и kle4o не се стърпява и внася коректив.

Моите кактуси от октомври уж са приспани, само Mammillaria duwei нещо се разрасна неприятно и една ребуция, но пък се радвам на цветовете ви посред зима, още повече, че нямам такива модерни кактуси като вашите. Вили, ти пишман стана май за неопортерията  ;), но виж какъв хубав диалог се оформи.

Неактивен imdnme

• Activity:
    0%
  • Angie
« Отговор #834 -: Декември 08, 2013, 06:48:31 pm »
Цитирам това, което е важно според мен

оптимална среда за зимуване, както му е реда-на светло и слънчево място ,със средни температури през зимата 5-10гр.
Естествено, като грее слънце през зимата, доколкото има слънце въобще, градусите през денят отиват на горе, но това е само за няколко часа-все пак е зима.

Всеки държи кактусите си където може, не всеки може да осигури оптимални условия.

... лобивии и сулкоребуции гледам да са много светло място,защото са най-светлолюбиви и може да прораснат

.Все пак живея в апартамент и всеки сантиметър ми е ценен.

... не виждам, защо трябва да се приключва с мълчание ...
Благодаря  (y)

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #835 -: Декември 08, 2013, 07:13:41 pm »
Точно така мисля по въпроса за дикусиите и аз като Склери , нека да има дискусия която  да е подплатена със факти и да се спазва добрия тон.А защо околните  не взимат участие по конкретната тема - не съм съгласен мисля,че  доста хора се включиха по темата.Ho го има и този момент ,че не всеки би изразил обективно  мнението си, защото би могъл някой да се засегне от това.Този бил твой познат,онзи бил мой познат, но това не би трябвало да е проблем.Аз  лично много противоположни мнения съм отнесъл тук от познати ,но това не ми повлиява на отношението ми към тях.Както писах вчера има го и този момент,че и аз в дадени ситуации не съм взимал отношение точно поради тази причина да не засегна някой, защото ми е бил близък или не толкова близък или защото просто е безмислено.  Не всеки приема критика  и друго мнение.Има хора които са доста себични и си мислят, че като не си съгласен за нещо с тях си едва ли не техен враг, което аз лично не го разбирам.Поне за себе си мога да твърдя ,че лесно се паля и лесно ми минава . Нямам проблем да признавям грешките си .Това е  мой поведенчески модел и не ме е срам да се извиня когато е необходимо.

Неактивен imdnme

• Activity:
    0%
  • Angie
« Отговор #836 -: Декември 08, 2013, 07:17:44 pm »
 лесно се паля и лесно ми минава .
Трън, братле  :D  (beer)
 Майтап, мерси много на всички, които пишат, а ние четем тука, четем.

Неактивен Andromir Popov

• Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
« Отговор #837 -: Декември 08, 2013, 07:52:54 pm »
Прочетох вашите публикации с голям интерес.Според моя скромен опит си има растения които цъфтят през зимата, като Анцистрокактуси,мамилария плюмоса,юбелмания,бразиликактус хаселберги,ехиномастуси и други дори при ниските температури ,които при мене са окло 5/6 гр.Дали това е правилно или не аз не съм специалист и не мога да взема отношение.Растенията спирам да поливам около средата на септември най късно до края при много топла есен. (f)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2857
  • Activity:
    0.4%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #838 -: Декември 08, 2013, 07:59:26 pm »
Колкото вида кактуси, толкова вида са и оптималните условия за тях. Естествено в колекциите си ние правим по-малки или по-големи компромиси с тия условия. Аз примерно съм решил че съм далеч от оптимума на много видове и въобще не се опитвам да ги имам. При тая картина, едни видове ще цъфнат навреме, като в хабитата си, други по-рано, че и зимата, други по-късно, а трети няма да могат или няма и да се опитат дори.

Дано не се опитвате да кажете, че "което го няма в мойта колекция не може да го бъде въобще, щото не е възможно" , ама не знам, може и да не съм прочел всички букви във вашите постове.

Като няма снимки на цъфтящи кактуси и темата тръгна в друга посока. Ще се опитам да изровя нещо непоказвано.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен imdnme

• Activity:
    0%
  • Angie
« Отговор #839 -: Декември 08, 2013, 08:56:16 pm »
Може да ми се смеете, но и това е кактус. Моите любими цъфнали и даже бременни  (inlove)

Кактус БГ

« Отговор #839 -: Декември 08, 2013, 08:56:16 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33