Съжалявам ,че немога да вмъкна цитат ,но компютърат ми нещо не може да го прави от известно време.Ще се върна малко на зад ,като реплика на публикацията на Спини от днес. Говорим за оптимална среда за зимуване, както му е реда-на светло и слънчево място ,със средни температури през зимата 5-10гр. Естествено, като грее слънце през зимата, доколкото има слънце въобще, градусите през денят отиват на горе, но това е само за няколко часа-все пак е зима .Всеки държи кактусите си където може, не всеки може да осигури оптимални условия.Тъй като и аз немога да усигуря такива на всички кактуси, степенувам нещата по приоритети.Кактуси ,които нямат шанс да цъфтят скоро ги държа на не толкова светло,но хладнно място в неотопляема кухня.-Това са грузонита цероиди агавета и т.н. Кактусите които знам , че периода на цъфтеж е през зимата и ранна пролет, задължително са на най -светлото място през зимата.Други които знам, че цъфтят през лятото и есента може и да са на по -долни рафтове ,където не е слънчево и толкова светло, но достатъчно студено за да си зимуват и цъфтят нормално без да се изродят.Също така всички чилиици лобивии и сулкоребуции гледам да са много светло място,защото са най-светлолюбиви и може да прораснат,ако е топло и тъмно.Склеротата също. Просто няма проблем стига да знаеш какво вършиш.Всичките ми кактуси знам кога горе долу цъфтят .Лятото по същия начин се подреждат по това на кой вид ,колко слънце му е нужно за да се развива добре.На всяко растение съм намерил мястото (позиционирано ),където то се чувства най-добре.Да не навлизам пак в детайли. ТА, ако на един ферокактус рекурвус, които почва да развива пъпките си есента,след като вече съм му спрял поливането и не му усигуря слънчево място през зимата ,той няма да чака пролетта за да цъфти, а директно пъпките или ще изсъхнат или няма да се развият до край.Това важи и за :
анцистрокактус шерий за склерокактусите за мам.п.делароса , мам.хуйтцилопл.нидулиформис ,бразиликактусите и др.А това кой, къде ще държи кактусите си е лично негов проблем.Все пак живея в апартамент и всеки сантиметър ми е ценен.Едно време ,като бях пубер и нямах специфични видове ,зимата ги държах в неотопляемо мазе с прозорци и пак бяха ОК.
А темата, която дискутираме поне за мен е много интересна и не виждам, защо трябва да се приключва с мълчание .....или по команда от някой ментор.Все пак сме големи хора и знам какво говоря. Ще се радвам ,ако нещо сте възприели от моят опит и сте научили нещо ново.