Автор Тема: Първи пъпки 2013  (Прочетена 65929 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Andromir Popov

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
Re: Първи пъпки 2013
« Отговор #240 -: Ноември 10, 2013, 07:14:49 pm »
Mammillaria hernandezii.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #241 -: Ноември 11, 2013, 10:44:02 pm »
Андро, сваляй и вкоренявай! ;)

Ето я гадинката, под вещото внимание на колегата Вальо Павлов в Бистрица:

Сефте. Гадинката е едва 4-годишно семеначе и беше дружно щастие да ѝ се наслаждаваме онзи ден. Има братче под моето невежо внимание, което е наполовина на това и няма никаква идея за пъпки…
Поздрави, Андрей

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #242 -: Ноември 17, 2013, 04:14:27 pm »
Тази пъпка нито расте, нито съхне:

За сметка на това тук има четири нови:

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #243 -: Ноември 17, 2013, 04:39:56 pm »

Латиспинуса тая година няма да цъфне. Това е моето мнение. Хубавото е че пъпката е доста малка, и има шанс трънчето да си я запази за догодина. Ако беше малко по-голяма щеше да изсъхне и да падне. Което не означава че догодина кактуса нямаше да цъфне. Дошло му е вече времето и всяка година ще те радва с цвят.
Глауцесценса / ако не се лъжа второто феро е глауцесценс / също ще те радва с цвят догодина, но за разлика от латиспинуса той ще цъфне още лятото. Латиспинуса цъфти час септември, октомври.

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #244 -: Ноември 17, 2013, 05:00:13 pm »
Латиспинуса и миналата година малко преди прибиране направи пъпка. Един месец по-късно тя не изсъхна, а направо изчезна. За сега тазгодишната е жива. Поради това се надявам да си прав и догодина да се сефтоса.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #245 -: Ноември 18, 2013, 11:51:21 pm »
Асене, latispinus-ът на тоя хал няма да ти цъфне тази година. Спомням си, че и моят 2 години се държа така (напъпи, държи, държи, па си смукне пъпките) до сефтето миналата година. И твоят, щом е стигнал дотук, няма къде да ходи. Цветът наживо е много красив, нищо че е блед. (y)
Поздрави, Андрей

Неактивен Andromir Popov

• Activity:
    0%
« Отговор #246 -: Ноември 30, 2013, 07:46:39 pm »
Uebelmania meninensis v. rubra.

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #247 -: Ноември 30, 2013, 11:29:06 pm »
Браво бе  (party) (d) (beer) (dance)
Много кефи и снимката  ;)
Ако има някое семенце се нареждам на опашка  (wasntme)

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%
« Отговор #248 -: Декември 01, 2013, 09:17:07 am »
Не и ли е рано за цвят???

Неактивен Andromir Popov

• Activity:
    0%
« Отговор #249 -: Декември 01, 2013, 01:43:13 pm »
Тя е по миниатюрна,миналата година ми цъфтя за първи път пак някъде по това време.А за семена , мисля че трябва да са две за да ги опраша ,за жалост имам само една. (f)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #250 -: Декември 11, 2013, 12:54:23 am »
Първи пъпки, но все пак последни за 2013. :D

Сефтета на:
Sclerocactus uncinatus ssp. uncinatus MH80, Las Tablas, S.L.P., MX ("черно"-цъфтящ):

и:
Mammillaria longiflora ssp. longiflora var. stampferi El Salto, Dgo., MX (няма и ф2 см):

Поздрави, Андрей

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #251 -: Декември 11, 2013, 04:50:29 am »
Андро, снимай унцинатуса, като се отвори да видим колко тъмен е цветът.При мен един красихаматус купуван за черно цъфтящ се оказа, че не е. Oбаче за да разбера чаках 10 години.А аз го купих само заради цветът.Цъфна като другите -бордо преливащо към кафеникаво.Виждал съм снимки на черно цъфтящи, на  които са доста тъмни дори и неотворените пъпки.Дано твоят се окаже истински.

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #252 -: Декември 11, 2013, 05:17:49 pm »
Sclerocactus uncinatus ssp. uncinatus MH80, Las Tablas, S.L.P., MX ("черно"-цъфтящ):

И моят е напъпил, но с доста по-малки пъпки.

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #253 -: Декември 11, 2013, 05:42:26 pm »
Какво"съвпадение"!И моите са напъпили и както всяка година ще си цъфтят зимата.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #254 -: Декември 11, 2013, 06:22:32 pm »

Не го приемайте като заяждане. Обаждам се само за информация на колеги с по-малко опит / между нас начинаещи вече няма / .

Значи унцинатуса е едно от най-рано цъфтящите трънчета. Дето се вика кокичето сред кактусите. Нещо като предвестник на идващия нов кактусарски сезон. За да се събудят техните пъпки е нужно съвсем малко да е по-топличко.  Предполагам че при вас се случва нещо в тоя смисъл.  Засушавате си трънчетата с първите сериозни понижения на температурите. Унцинатусите изпадат в покой. След това поредицата от слънчеви дни които се случват обикновено в края на есента и началото на зимата ги подлъгват че пролетта иде и те хукват да цъфтят. Ще кажете че ги държите на студено. На студено, но и на огряти от слънцето места. Температурата на въздуха може и да е около и под петнайсет градуса, но температурата на почвата в нагрятата от слънцето саксия както и температурата на самото растение достига, а може и да надхвърли двайсет градуса. Разбира се това става само за няколко часа през дена, и за много от видовете не оказва никакво влияние, но за унцинатуса и за други рано цъфтящи видове се оказва достатъчно. Следващите месеци януари , февруари че и началото на март са по-валежни. Слънчевите дни са по-малко. Това затопляне на саксиите не е достатъчно и трънчетата отново се връщат в покой. Ако цялата зима се случи суха и слънчева след цъфтежа има опасност трънчетата да тръгнат и да растат, и тогава вече става трудно.  За да избегна тоя ефект аз не давам възможност на моите кактуси да се радват дълго на зимното слънце. Голяма част от трънчетата ми са разположени на южен прозорец, и в слънчеви дни като тия които имахме през последните дни щорите на прозореца са пуснати. Когато вън е мрачно щорите са вдигнати изцяло. По време на зимния покой нуждите от светлина на трънчетата са минимални за това силното / зад стъкло / зимно слънце не им е необходимо. Може би заради тоя номер с щорите, но при мен няма зимно цъфтящи трънчета. Унцинатуса ми си цъфти когато му е природно определено. Много рано на пролет. Умишлено не посочвам точно време защото в зависимост от годината това може да е още в началото на април, а може и да е чак в началото на май.

Кактус БГ

« Отговор #254 -: Декември 11, 2013, 06:22:32 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33