Не го приемайте като заяждане. Обаждам се само за информация на колеги с по-малко опит / между нас начинаещи вече няма / .
Значи унцинатуса е едно от най-рано цъфтящите трънчета. Дето се вика кокичето сред кактусите. Нещо като предвестник на идващия нов кактусарски сезон. За да се събудят техните пъпки е нужно съвсем малко да е по-топличко. Предполагам че при вас се случва нещо в тоя смисъл. Засушавате си трънчетата с първите сериозни понижения на температурите. Унцинатусите изпадат в покой. След това поредицата от слънчеви дни които се случват обикновено в края на есента и началото на зимата ги подлъгват че пролетта иде и те хукват да цъфтят. Ще кажете че ги държите на студено. На студено, но и на огряти от слънцето места. Температурата на въздуха може и да е около и под петнайсет градуса, но температурата на почвата в нагрятата от слънцето саксия както и температурата на самото растение достига, а може и да надхвърли двайсет градуса. Разбира се това става само за няколко часа през дена, и за много от видовете не оказва никакво влияние, но за унцинатуса и за други рано цъфтящи видове се оказва достатъчно. Следващите месеци януари , февруари че и началото на март са по-валежни. Слънчевите дни са по-малко. Това затопляне на саксиите не е достатъчно и трънчетата отново се връщат в покой. Ако цялата зима се случи суха и слънчева след цъфтежа има опасност трънчетата да тръгнат и да растат, и тогава вече става трудно. За да избегна тоя ефект аз не давам възможност на моите кактуси да се радват дълго на зимното слънце. Голяма част от трънчетата ми са разположени на южен прозорец, и в слънчеви дни като тия които имахме през последните дни щорите на прозореца са пуснати. Когато вън е мрачно щорите са вдигнати изцяло. По време на зимния покой нуждите от светлина на трънчетата са минимални за това силното / зад стъкло / зимно слънце не им е необходимо. Може би заради тоя номер с щорите, но при мен няма зимно цъфтящи трънчета. Унцинатуса ми си цъфти когато му е природно определено. Много рано на пролет. Умишлено не посочвам точно време защото в зависимост от годината това може да е още в началото на април, а може и да е чак в началото на май.