Автор Тема: "трудни" семена - техники и трикове за покълване  (Прочетена 43477 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Andromir Popov

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
« Отговор #60 -: Ноември 17, 2012, 12:48:52 pm »
Само с кислородна вода да се обезаразяват семаната не винаги е достатъчно.Може някой от фунгицидите да подтискат растежа,но като изкълнат семената не добре обезаразени и хванат плесени,каква полза.Или ,както се казва като се счупи колата пътища много. (:|

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%
« Отговор #61 -: Ноември 17, 2012, 04:48:49 pm »
Затова казвам,че са необходимо зло.Но какво пречи обаче да се употребяват тогава,когато се появят гъбите,а не превантивно.За 11 години сеене само веднъж ми се появиха в 6 посева,които обаче бяха в една тарелка.Това на 900-1000 посева прави доста малко,а?
Развитието им не е чак толкова скоротечно,все ще се забележи за 24 часа,пък тогава решения много.....

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #62 -: Ноември 17, 2012, 04:50:26 pm »
Андро е прав. Поне според мен. Едната гола кислородна вода понякога не е достатъчна.
Има и един друг тънък момент. Когато сеем по мързеливия начин / ръсиш семенцата и поливаш с фунгицид / на практика ефекта от фунгицида е по-слаб от желаното. Голяма част от спящите спори на патогенните гъби и плесени не са податливи на фунгицидите.
Преди години беше на мода преди сеидба семената да се накисват за 48 часа в разтвор на калиев перманганат. Вярно че той е слаб дезинфектант, но според някои специалисти освен дезинфектиращи свойства перманганата има и други полезни функции. На първо място разрушава част от инхибиторите задържащи покълването и по този начин повишава процента покълнали семена, и на второ място два дена във влажна среда събуждат в известна степен спорите и след това когато полеем засятите семена с фунгицид резултата от него е по-добър.   Разбира се това са любителски теории потвърдени донякъде от практиката, но нямам информация дали са потвърдени и научно.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #63 -: Ноември 25, 2012, 06:06:04 pm »
В последно време се ровя из мрежата за информация по темата. В общи линии навсякъде се повтаря едно и също на различни езици. До колкото схванах, стерилността е едно от важните условия, а механичните операции, киснене, рязане, стъргане и пилене съкращават до някъде времето за стратификация и правят възможно кълненето...

Та за това моля, ако има тук хора които имат опит специално с мътенето на семки от Blossfeldia, независимо дали е успешен или не, да споделят с нас за него.  (y)

Неактивен debel65

• Публикации: 361
  • Activity:
    0%
  • живота ми е трънче
« Отговор #64 -: Ноември 25, 2012, 06:58:23 pm »
Преди доста време сях Блосфелдия с около 50% успех не помня какви температури точно съм поддържал в парника март но е било между 20 - 25 градуса.Смеската ми беше както винаги 1част пясък промит 1част торф 1 част перлит.Върху смеската растилам тоалетна хартия и върху нея посипвам семената.Първите 2 - 3 дни опръсквам с дестилирана вода и няколко капки лимонов сок проветрявам за 5 мин веднъж на 2 дни до поникването.Това открих от старите си записки .Поникнали са ми масово на 20тия ден

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #65 -: Ноември 25, 2012, 07:17:50 pm »
Преди доста време сях Блосфелдия с около 50% успех не помня какви температури точно съм поддържал в парника март но е било между 20 - 25 градуса.Смеската ми беше както винаги 1част пясък промит 1част торф 1 част перлит.Върху смеската растилам тоалетна хартия и върху нея посипвам семената.Първите 2 - 3 дни опръсквам с дестилирана вода и няколко капки лимонов сок проветрявам за 5 мин веднъж на 2 дни до поникването.Това открих от старите си записки .Поникнали са ми масово на 20тия ден

(bow) Помниш ли до колко са падали нощните температури в парника през ноща? Целта на тоалетната хартия предполагам е да държи влажни семената, нали? А лимоновия сок като стимулатор за кълнене ли е или е с друго предназначение?

Неактивен debel65

• Публикации: 361
  • Activity:
    0%
  • живота ми е трънче
« Отговор #66 -: Ноември 25, 2012, 07:22:58 pm »
Точно така приятелю  :) и за тоалетната хартия и сока а нощем може да е падала температурата и до 12 градуса

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #67 -: Ноември 25, 2012, 08:14:31 pm »
Блосфелдии три вида и Ацтекиуми сях преди 3 години от семки на Духналик.  Кълняемостта при всичките не бе повече от 5-10 %, не ги киснах в нищо, защото са като прашинки.  Ръснах ги върху кварцов пясък напоен добре с вода и малко фунгицид, захлюпих ги с найлонче, а чашките нарочно бяха с непоробито дъно, за да не се губи влага.  Стояха по 3-4 месеца захлюпени.  Температурата в аквариума- люпилник през деня, докато грееха лампите беше 27-28 градуса, а вечер падаше до 17-18 за поне 6 часа. От 30 семки Блосфелдия не излзиаха по повече от 3-6 семеначета.  От Ацтекиумите- хинтоний 10 от 30, от ритери 3 от 30.  Със Стромбокактусите е същото положението 8-9 от 100 в последствие 4-5 задушени във водорасли.
Ако искаш да имаш няколко години след сеитбата нещо от тях, то едно пакетче от 10-20 семки не е достатъчно, даже може нищо да не поникне. Поне по две пакетчета или най- добре по 100 семки вземай.
И за литопсите съм на същото мнение под 40 семки няма смисъл да се пробва, ако искаш да имаш повече от 1-2 семеначета.

П.П. Аз вече нямам семеначе от нито едно от изброените с изключение на един издръжлив Стромбокактус, другите яко ги изсуших, хербаризирах или утрепах при неуспешни опити за присадки през последните 2 лета.

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%
« Отговор #68 -: Ноември 25, 2012, 10:10:17 pm »
И аз така като 'стрелеца'-със сигурност поникнаха, но изчезнаха някъде в зеленото.Просто не намерих ни едно за пикиране или каквото друго там.Не съм пробвал да сея в почвен субстрат , поръсен отгоре с прах от млени дървени въглища - там не би трябвало да се развъждат водорасли.Ще се спечели време да могат да се присадят-поне 3-4 месеца трябват,щото не се вижда къде се реже(един път бях делнал вертикално,през средата :( :D).Ама Клеман да каже все пак.......как го прави?

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #69 -: Ноември 25, 2012, 10:38:54 pm »
След изскубването на Стромбокактусите от водорасловата ципа, аз ги сложих в стрити дървени въглища и стрита керамика в съотношение 2:1.  Когато са такива топченца не може да се различи къде е надолу и къде нагоре- аз изпозлвах лупа и пинсета за целта- коренче нямаха, но имаха едно едвам различнимозачатъче на такова.
В тая смес изкараха 2 години, после останалите 3 отидоха в камънако-керамико-зеолитова смес, къдетов  момента с емъдри  най- издръжливото от тях. рекордьора на почти 4 години е с размер 4 мм  :D
Ето снимка от архива с въглищния им период:

Цялото това нещо беше посято в обшираната площ на капачка от туба за минерална вода  :P

guest8

• Гост
« Отговор #70 -: Ноември 26, 2012, 08:21:54 am »
след като изкупихме доста евросемки време е да се подготвим за сеитба (руско- и френскоговорящите сас предимство)
обработка на субстрата с кислородна вода
дискусия относно сеенето на праховидните семена

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
« Отговор #71 -: Ноември 26, 2012, 01:48:35 pm »
Merci mitko , otdavna iskah da probvam tasi technika s kosorodna voda ,tasi sutrin q pravih s okolo 20 vida.
Za men ne go pravq zaredi trudnosta na  semena , no go pravq za da probvam dali naistina nqma da ima gybi idrugi gadini. Pone nqma da polvan topsin ili ne snam kakvo drugo.
Kakvo moga da kasvam ,sega malko skypi4 yk izliza v moment.
Za 20 syksiiki ,2 shishenze kisorodna voda zaminaha, 1.60 leva obshto. Ne snam dali se prodava 1 liter botilki.
Slojih syshto austrocatusi i horizonthalionus v sqrna kiceleina za 20 min.no ne snam oshte kak shte gi sea  :)
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #72 -: Ноември 26, 2012, 05:06:05 pm »
Определено техниката с кислородната вода ми допада. Някой пробвал ли е я досега?  (think)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #73 -: Декември 05, 2012, 04:37:39 am »
Абе колеги - слагате ли семената преди сеене в хладилиник за известно време? Или ще развенчаваме и тоя мит. Или да ги държите някъде отвън, за да усетят зимните температурни контрасти. Казват, че за някои родове това е задължително за да покълнат. Вреда няма, те не измръзват.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #74 -: Декември 05, 2012, 07:39:19 am »
Аз след като съм си играл с пилата ги слагам , навремето Рангел Пъков ми беше казвал , че ако искам да ми покълне педио или склеро трябва да си играя със семената : хладилник , до парното , хладилник до парното - така няколко дни. Така ми беше покълвал педиокактус.
Доколкото знам Асен(си) по подобен начин измъти Austrocactus -и , които уверявам те хич не са лесни. Хубаво е малко да си поиграеш със семенцата и хладилникът на принципа вътре , вън.

Кактус БГ

« Отговор #74 -: Декември 05, 2012, 07:39:19 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33