Автор Тема: "трудни" семена - техники и трикове за покълване  (Прочетена 43474 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vagrantsf

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
Re: "трудни" семена - техники и трикове за покълване
« Отговор #45 -: Ноември 14, 2012, 01:32:53 pm »
Ето ги и отличниците , това се случва с пресни семена , малко работа и малко късмет :
Маihuenia patagonica JN 406 - нещо се обърках и казах че това са стари семена , току що видях че са от пролетта.

Неактивен vagrantsf

• Activity:
    0%
« Отговор #46 -: Ноември 14, 2012, 01:36:59 pm »
Още един отличник :
Маihueniosis glomerata HUN 640 , ако върнете малко назад ще видите , каква е разликата от последната им снимка !

Неактивен vagrantsf

• Activity:
    0%
« Отговор #47 -: Ноември 16, 2012, 12:31:15 pm »
Здравейте , редно е освен успехите тук да пускам съобщения и за провалите - също със снимки.
Пускам снимки на Austrocactus bertinii BKN 7A/ 1.1 - много стари семена , които Асен запази навремето , сега ми даде пакет със 100 семки . Нямам идея колко съм обработил , може би 20 - 30 но тези семки не ги топнах във фунгицид а само в GA3 - след като престояха 24 часа ги засадих. Днес видях , че започват да поникват ... заедно с някаква плесен ( ще я видите на снимката ) . Веднага ги напудрих с топсин , надявам се да свърши работа. Ако попитате защо не ги обеззаразих предварително ще ви кажа : преди това засадих още няколко разновидности на А. bertinii , държах ги в разтвор на фунгицид и нищо не поникна , реших че може би фунгицидът нещо ги поврежда.

« Последна редакция: Ноември 16, 2012, 01:23:15 pm от vagrantsf »

Неактивен Valyo

• Публикации: 446
  • Activity:
    0%
« Отговор #48 -: Ноември 16, 2012, 01:08:00 pm »
Доколкото виждам, говориш за бялата "паяжина", която се вижда само на едно място в посева. Опитай да го премахнеш механично- с клечка за уши.Ако пак започне да се появява, лекото засушаване също върши работа. Притеснява ме, че "ръсенето с топсин" както казваш може да повреди посева. Аз го разтварям в преварена вода до разтвор, изглеждащ като разредено прясно мляко и поливам с него. Успех! (y)
Valyo

Неактивен vagrantsf

• Activity:
    0%
« Отговор #49 -: Ноември 16, 2012, 01:16:19 pm »
Благодаря за съвета Валка , преди да пусна съобщението напудрих субстрата отгоре с топсин , когато се върна от сбирката , ако все още има от "паяжината" , ще я махна механично. И пак ще пусна снимки , току що заредих още семена от същия вид. Ще видим какво ще се получи.
След като засях семената показани на снимката , ги полях с подобен разтвор. Нещо не ми се получи този път - по-принцип рядко хващам манатарки , но по закона за всеобщата гадост ВИНАГИ се появяват на нещо , което ти е скъпо !

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #50 -: Ноември 16, 2012, 01:54:25 pm »
Памучната гад е Ризоктония. Блъскай H2O2 (4%) и третирай с Инфинито СК (0,2%). Не съм срещал някъде описание Ризоктонията да се влияе от Топсин М.
Поздрави, Андрей

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #51 -: Ноември 16, 2012, 04:06:37 pm »
Аз тая година реших да пробвам Топаз :)
Нямам никакви плесени и след това  (nod) (y)
 :D НО мирише гадно - на WC

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #52 -: Ноември 16, 2012, 05:09:09 pm »

Че какво и е лошото на миризмата на WC    :D :D

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #53 -: Ноември 16, 2012, 07:30:44 pm »
Аз също посях от тези семки, обработени предварително по нов за мен начин. Почти от всяко място, от където трябва да се покаже зародиша излиза нещо като кафеникава плесен. Немога да я снимам, защото съм заредил батериите на зарядното. Утре ще обсъдим случая. Предролагам, че идва от моя грешка, най-вероятно съм заразил семената при проведената интервенция със срамна и нечиста болест. А семена бол. Дано не са изкуфели съвсем.

Неактивен Andromir Popov

• Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
« Отговор #54 -: Ноември 16, 2012, 08:14:04 pm »
Дори и при перфектна стерилност,която е едно от условията да няма плесени,вероятност от зараза винаги съществува.А понякога и семената са заразени от различни гъби,затова пръскай с каптан и фундазол (y)

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #55 -: Ноември 16, 2012, 08:26:00 pm »

Има болести при които заразата е вътре в семенцето. Просто така го купуваш. С каквото и да пръскаш не можеш да го спасиш. Така че не обвинявайте себе си за всички неуспехи.  За това е за предпочитане да се купуват семена от проверени, реномирани доставчици макар че и това не дава сто процентова гаранция.

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #56 -: Ноември 16, 2012, 08:29:16 pm »
Не става въпрос болестите на семена! Първо преди сеенето задължително да се полива гореща вода и така се стой 1 ден и засяти семена! Един път полей се с калиев пергамент! Това е моят отговор! Незнам какви разлики от вас!

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #57 -: Ноември 16, 2012, 09:02:17 pm »
От същите семки преди две години сях по мой изпитан метод и нямах никакви плесени или гъби. Но и процента на кълняемост не беше висок. Затова опитах нещо ново, нещо между премахване на част от шапчицата на семето с игла и лъгането с хладилника. Там някъде нещо се обърка. Но аз съм инат и пак ще пробвам. Аустротата трудно никнат, после се издължават много, бавно растат, искат много светлина за да се ободлят, но ми харесват и някак си успявам да ги докарам до приличен вид който ме задоволява. Но, първо да поникнат.

Неактивен vagrantsf

• Activity:
    0%
« Отговор #58 -: Ноември 16, 2012, 09:17:10 pm »
Другите ми семена ( накиснати във фунгицид ) не направиха плесен , но и не поникнаха. Странно е че и при теб и при мен се получи ... сетих се иглите са заразни , както при наркоманите  (rofl) . Асене , ще видим дали другите семена ще се бъгнат с плесен. Сега като го каза , нещо ми се върти из главата , че и в миналото ми се е получавало такова нещо - само със семена на Austrocactus - и.
Преди да си легна ще огледам стъкларията със Аустроси , да видя как е положението там.

Неактивен Nick

• Публикации: 219
  • Activity:
    0%
« Отговор #59 -: Ноември 17, 2012, 09:36:11 am »
Семената си имат инхибитори,които пречат на покълването,за да не се случи то в неподходящо време.За да покълне,трябва да се разградят тези вещества.Фунгицидите са хубаво нещо срещу гъбите,но помагали и на инхибиторите да са по-устойчиви-това е неминуемо зло при употребата им.Еле  пък за видовете с малка кълняемост,но които я пазят 30-40 години,тез хормони-бол.Ползвам Н2О2 - обеззаразява почти колкото фунгицид и окислява инхибитора.Даже някои автори препоръчват след покълване да се пулвиризира с 1% р-р,ама съм малко резервиран към това да не бастисам семеначетата.

Кактус БГ

« Отговор #59 -: Ноември 17, 2012, 09:36:11 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33