Автор Тема: По кое време пролетта да изнасяме кактусите навън ?  (Прочетена 22064 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен melaleuca

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
Ние вече изнася на открито  ;)

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
Първи глътки свеж въздух за кактусите  :) Изнесох трънчетата в оранжерийката. Перят бодли, сега сутрин има опасност да закъснявам за работа. Не мога да тръгна без да съм ги видяла, а като ги видя забравям, че съм тръгнала за работа  :D Имам обаче жертви, което от години не се е случвало при мен. Сравнително нови растения са, не са купувани от вън. То е ясно, че трябва да третирам всичките кактуси предполагам с нещо против гъби. Само да пръскал или и да поливам корените. С какво,, по каква схема с какви концентрати? Помагайте, моля  (whew)

Неактивен Neli Maneva

• Activity:
    0%
  • бодливка

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
Вторият е  Gymnocalycium multiflorum, предполагам.Моят прави детки, ще ти вкореня една, не страдай :).

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
От показаните три растения второто трябва по най-бързия начин да бъде изхвърлено  ! Вероятно и първото няма шанс - аз бих го изхвърлил и него. Третото , май е Гимно мултифлорум - него би трябвало да го бъде. Полей си всички кактусчета с фунгициден разтвор профилактично.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
На мен ми приличат на зазимени с мокри корени и/или зимували на студено и влажно.
Мъртви са и 3-те, мисля, че няма смисъл да се третират.
Поздрави, Андрей

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
И аз не третирам с никакъв фунгицид масово, нито напролет, нито наесен. Може би Андрей е прав - по-ранно засушаване наесен, зимуване на сухо и проветриво. Корените може да се огледат, но ако растението е с почва, как ще стане и ще се третират? Третото май има шанс, (след третиране с нещо) - пекане на слънце докато тръгне и се оправи. :S

Нели - при какви условия ти зимуват кактусите?
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове

Аз бих изкарал по калените си кактуси при тия т-ри: Толкова е горе-долу лятото при нас..
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен Neli Maneva

• Activity:
    0%
  • бодливка
Кактусите са прибрани абсолютно сухи. От както се занимавам с кактуси зимуват затворени в една и съща стая по рафтове. Стояха в оранжерията до късна есен и е абсурд да съм ги прибрала мокри. Отвратително се чувствам, че съм ги убила, явно от немърливост.  Май не мога да се справя с бройката и не съм пропуснала тънък момент, ама от това няма да ми стане по-весело.  В момента се страхувам за останалите растения да не хукне някоя гъба по цялата колекция. Смятам преди да полея да напръскам с нещо против гъбични заболявания, после си мисля като дойде време за поливка да полея и корените с нещо против гъбички. Сега си мъдря наказание да се самонакажа и не измислям нищо друго освен да спра да купувам семена и растения, щом не мога да се справям читаво.                   

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
Това черното гниене по тялото на кактуса го срещам и аз почти всяка пролет преди изнасяне. От него спасение няма. И то поразява тялото на кактуса - не корена. Корените им са добре , но какво от това. Абсолютно сухото зимуване на кактуса не е никаква гаранция ,че ще изкара зимата.  Тъй като и голяма част от моите зимуват по рафтове , явно застоялия студен и влажен зимен въздух е основната причина за това поражение. В отопляема стая никога не съм го срещал.
Не се коси Нели  :) Тъкмо ти се отваря свободно място за други кактуси  :)

Неактивен practicar

• Списващи
  • Публикации: 225
  • Activity:
    0%
    • flickr
В неделя всичките ми кактуси са вече на балкона. Сега почвам да стискам палци да не падне температурата под нулата за по-дълго че ще стене едно прибиране...
   Кактуси с подобни гъби трябва да се изхвърлят задължително, дори и тези, които могат да преживяват защото пръскат спори, заразяват и другите и в един момент се виждате в беля. Сега кактуси се намират не е като преди. Откакто възприех тази тактика нямам гъби в колекцията, само отвреме на време се появяват акари от мушкатата на съседките.
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
Пръскай се и поливай с Топсин! След 7 дена пръскай Нисоран! (y)

Неактивен Valyo

• Публикации: 446
  • Activity:
    0%
Профилактично можеш да напръскаш цялага си колекция с Дитан : 3гр./л.вода. А болните  (wait)/ задължително отделени от колекцията ( с Топсин М : 1гр./л. вода. Стискам ти палци. (y)
Valyo

Неактивен Neli Maneva

• Activity:
    0%
  • бодливка
Благодаря за мненията. Изхвърлила съм веднага умрелите растения. За пръскането трябва да правя мили очички на съпругът си, защото аз отрова не пипам даже с ръкавици  :)

Неактивен metodib

• Публикации: 34
  • Activity:
    0%
Едно пръскане на всичко с КУАДРИС.

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33