Кактусите – красиви и бодливи
Валентин МарчевМакар и да изглеждат доста странни и различни от цветята, които домакините са свикнали да отглеждат вкъщи, кактусите също си имат своите фенове. Сред тях е и
Валентин Марчев, който ги събира и се грижи за тях повече от 30 години. „Имам може би една от най-старите съществуващи колекции на кактуси, поне в България. Това е най-дълго продължилата любов в живота ми. Все още ме учудват и изумяват, откривам все нови и нови техни качества, възможности“, обяснява варненецът.
Събрал е над 1500 вида кактуси, които са може би половината от всички съществуващи на земята. Защо го прави ли? За лично удовлетворение. „Няколко приятели ме убедиха, че всичките тези чудесии няма смисъл да си ги гледам само аз и мои познати, трябва да ги видят повече хора“, допълва Валентин. Така миналата година била показана за първи път експозицията в двора на Природонаучния музей. Заради големия интерес сега Марчев отново нареди саксиите си там.
Оказва се, че не е никак сложно да си отглеждаш кактус, стига да свикнеш с мисълта, че не трябва да се полива много често. „Съветът, който винаги давам, е, че кактусът, макар че изглежда неподвижен, е живо същество, което намира начини да покаже от какво има нужда. И ако се вглеждате в тях внимателно, в един момент ще започнете да усещате техните потребности – кога са жадни, кога им е много слънцето, кога им е топло или студено“, съветва Валентин. След толкова години той вече няма нужда да чете книги, само като погледне растението и му е ясно какво му трябва.
За цъфтежа пък истината е много простичка – кактусът трябва да достигне определена височина. И още нещо, което любителите му пропускат – той обича да спи през зимата. Това означава, че в края на октомври-началото на ноември се спира поливането и ги забравяте до март. „Всякакво внимание през този период е напълно излишно и може да бъде дори вредно. Когато се осигури покой през тия месеци и е сложен на хладно, кактусът цъфти много и по няколко пъти през лятото“, категоричен е Марчев.
Растенията са като извънземни
- Защо решихте да отглеждате точно кактуси?- Защото са странни, те са извънземни. Нямат нищо общо с китките, които се гледат навсякъде. Всичко е различно. Има теория, че са сравнително младо семейство – преди около 30-40 хиляди години са възникнали. Но са толкова различни, аз вече нямам нито едно растение с листа. Гледам само кактуси и подобни на тях. Харесват ми, красиви са.
- На колко време цъфтят?- Може и на 200, и на 300 години, но всичко това са митове. Може да е на третата или четвъртата година, или след 30-40 години, почват да цъфтят. При добро отглеждане някои видове имат цветове през цялото лято.
- Кое сложи началото на колекцията ви?- Връщате ме много години назад. Ако си спомням правилно, в една книжка бях видял нарисуван кактус и реших, че трябва да имам такива растения и да ги отглеждам. По време на комунизма нямаше интернет. Взимали сме семена от Америка по други начини, колекционери сме си разменяли... Малко по-сложни години бяха по отношение на набавянето.
- Къде държите саксиите?Вкъщи нямам вече нито един кактус. Но в началото бяха вечните спорове за пространство на терасата – кой ще простира и кой ще гледа растенията. Сега ги отглеждам в оранжерия, където целогодишно си растат.
Правят сладко и се друсат с тяхБодливите растения се използват и за... ядене. Българските варианти едва ли са много подходящи заради препаратите, с които се третират, за да бъдат здрави, но в Щатите се приготвят и напитки от тях. „Чувал съм, че са правени опити за салата от кактуси“, обяснява Валентин Марчев. От плодовете на опунциите пък, които стават и за директна консумация, се приготвят сладко и конфитюри. Въпросните растения са доста разпространени и в България.
Кактусите са дом и за вид насекоми, от които се извлича червено багрилно вещество. То се използва при приготвянето на кампари и на висококачествени червила. Някои видове кактуси се използват и във фармацията.
Лофофората е един от най-необичайните родове от семейство Кактусови с доста скандална репутация. И до днес неговите представители продължават да са преследвани от слухове, легенди, култове и административни санкции. Този повишен интерес към тях се дължи на съдържащите се в клетъчния сок на тези растения цяла група алкалоиди, които при употребяване въздействат силно върху нервната система на животните и хората. Валентин Марчев е имал случаи, в които младежи са си купували от растението именно за да се надрусат. Разочарованието обаче е голямо – отглежданите у нас кактуси не са никак подходящи за целта, тъй като веществото в тях не е толкова силно.
Полезно е да се знаеКактусите имат нужда от много проветрение и много светлина. Преди да добавите новото си растение към останалите от колекцията, отделете го през първите две седмици под карантина. Така ще се установи евентуалното наличие на вредители и ще може да предпазите цветята си от тях.
Ако сте избрали размножаване със семена, има някои важни неща, с които трябва да се съобразите. Двата най-лесни начина на засяване са в почва и в пясък. Не е никакъв проблем, ако почвата е бедна на органични вещества, защото самите семена съдържат такива. Почва със съдържание на пясък до 50% е подходяща за основа. Тя се обработва предварително във фурна.
Посевите се отглеждат в недълбок съд. Няма да е зле, ако съдът е изработен от топлоизолационен материал, за да предпазва корените от резки температурни промени. В дъното на съда направете няколко дупки за дренаж. Първо насипете дребен чакъл около един сантиметър. След това сложете около 2 см от почвената смес.
05.06.2010
Read more:
http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=42429#ixzz241GVECHf Under Creative Commons License: Attribution