Аз си спомням с какъв трепет и вълнение се присъединих през 1982 към софийското Дружество «Екзотика» - Секция «Кактуси». Едно туптящо ядро от ентусиасти, неизменно в клуба всяка сряда от 18:00. Събирахме се до и над 20 души, особено, ако има нещо по-интересно - лекция, показване на някое рядко трънче и т.н. Беше интересно винаги. Всеки носеше по нещо за подарък или размяна, обменяха се мисли и идеи очи в очи; имаше усмивки, имаше и озъбвания… От Ванюша и Лина Иванови имах първите си безкрайно редки и ценни видове тогава като повечето астрофитуми, феро макродискус, ЕК грусони (1986 20,00 лв ф10 см!), някой-друг "ехинофасул" (лека му пръст на колегата от Бистрица Ивайло Стефанов - лафът е негов). Ходех в събота и неделя в колекцията им да пресаждам растения за пазара, за да мога да си взема за награда някое трънче, което иначе нямах пари да си купя. Великолепна беше колекцията на Николай Начев и Стоян Стоянов - за първи път виждах тогава огромни цефалиести мело-та, феро-та, Арио-та и т.н. Николай Начев е може би първият кактусчия в България, който през 1978 засява и отглежда едно огромно количество кактуси от семена (към 2 000, доколкото си спомням). Дотогава се е считало за невъзможно (поне според Стоичко Петров, който в София по онова време се е считал за какти-гуру №1). От Начев идват, доколкото знам, почти всички ферота и ЕК на Ванюша и Лина. В момента възстановава колекцията си. Има оцелели растения от старата колекция, които са в добра форма - половин метрови ферота, двуметрови орео… Много от растенията не са пресаждани от 20 години, но постепенно с помощта на малкия му син Сашо пресаждат и привеждат в сносен вид. Друг забележителен човек е Божидар Иванов - учен орнитолог - немски възпитаник, невероятно културен, образован и начетен човек, с богата култура, топъл нрав и чудесна колекция. Покрай регистрирането на новото Сдружение «Екзотика» го потърсихме, но се оказа, че е прекалено зает като време за още една гражданска организация; във всички случаи, обаче, увери, че ще съдейства с каквото може. Благодарение на него имахме навремето директен контакт и обмен със съмишленици от ГДР. Също от старите Софийски кактусчии и пак от Бистрица беше Чичо Стьопа, също с много богата и сравнително добре гледана колекция благодарение на племенника му Иван Филипов (на една от снимките на Галин Радков е - от един семинар в Банско). Алла Иванова имаше също чудесна колекция. Беше каналът са връзка със СССР - литература, кореспонденция, растения, семена, посещения тук на разни съветски кактусчии… Имаше обособена около себе си група сподвижници - Сашо Александров, Румен, Сийка, Зоя (или Зорка?) (също на снимката с Иван Филипов от Банско), Паска. Най-младият член от учредяването беше Кристиян, който също е имал много богата и хубава колекция, която така и не съм виждал. Опитите ми да контактувам с него бяха посрещани, както ми се струваше, високомерно и надменно тогава. Близък с него беше Митко Иванов. Пак от младежите тогава си спомням Юлиян "Пернишки", Гошо Георгиев и Антон (от с. Веселие, Бургаско - не знам дали все още е в България и се занимава с какти, но четеше и знаеше много, а и ми казваше, че има много); в по-късен етап Атила и Сидер Седефчеви. Сред най-старите (в смисъл отдавнашни) Софийски кактусчии баха Стоичко Петров (той май е известен в цяла България, та няма смисъл да му отделям много внимание - доколкото се говори, прибрал е по някакъв начин царски кактита, някои от които още от Фердинанд), Стефан Пародията (бивш съдружник на Ванюша и Лина, доколкото знам) и Сашо Керемидаров, Бай Иван - Чеха (той пък беше проводник на чешко влияние, докарваше редовно растения, гъби и паразити оттам и много лесно се пазареше за продаване като види бутилка мастика, лека му пръст). Важно е да изтъкна, че член на Секция «Кактуси» беше и Антоанета Петрова - Директор на БГ-БАН в Драгалевци - и тя също като Божидар Иванов не можа да отдели време за новото Сдружение. Сред по-"нашите" момчета и близки приятели и тогава и сега са Стефчо Стефанов (татко му на Асенси), Горчо Торньов, Стойно Рикевски и Пламен "Костинбродски", наред с тях тогава и Петър Грудев (лека му пръст) и Ивайло Стефанов (също покойник) - ау, какви конячени геройства имаме зад гърба си… Един забележителен човек - Иван Кръстев - също с много богата навремето колекция какти и сукита. Пешо "Дъбнишки" също беше един достоен колекционер с богата сбирка какти, орки и други екзотики. Кирчо Акулата, Кольо Михайлов, Митко Анадолиев, Деляна Вълчева… Още имена оттогава - Доктор Мишковски (доста зле здравословно, доколкото знам). Оттогава и сега - Евгени Иваничков, Вальо Павлов (колегата от Колекция «Бистрица»)… Едно интересно момче, което се появи беше Радостин. Беше близък с Иван Кръстев, но не знам какво става с него сега. Може би пропускам имена и подробности, но, рискувам написаното да стане прекалено дълго и да не намери читатели…
Накрая, през 2008 се намерихме и събрахме 18 души от старите кактусчии в София и учредихме ново Сдружение «Екзотика» - сдружение с обществено-полезна дейност и нестопанска цел, общност на съмишленици кактусчии и любители на екзотики. Сдружението няма финансиране, освен годишният членски внос (20,00 лв). Има с какво да се занимава, но няма кой да го движи… Засега съществуваме формално, но се надявам в един момент някой да се посвети и занимава, и да си имаме една истинска национална организация…