Автор Тема: Саксии за кактуси  (Прочетена 55986 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Re: Саксии за кактуси
« Отговор #90 -: Април 12, 2013, 12:42:41 am »

Комерсиално използвана саксийка с парче мрежа неръждавейка към нея. 6 на 6 на 9.5 см., с много леко стеснение към надолу. Става за малки и нешироки неща с дълбоки корени, за подложки-пръчки също. И материала изглежда дълготраен и негниещ.  (y)

Джони - абе вие като имате преси, да си правите саксии не сте ли мислили, или не е точно това вашия бизнес?
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #91 -: Април 12, 2013, 12:54:30 am »
..

Джони - абе вие като имате преси, да си правите саксии не сте ли мислили, или не е точно това вашия бизнес?

В проект са няколко модела саксийки и един ден ще започнем да ги правим. ;) (y) Хубавото е, че имаме достатъчно други поръчки и работа..   (happy)

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
« Отговор #92 -: Юли 23, 2013, 11:32:58 am »
Дайте идея откъде да си набавя по-ниски саксии с формата на пресечена пирамида.Реших, че точно такива ми трябват  :) за големи кактуси с не толкова голяма коренова система.

Неактивен j_kiss

• Публикации: 60
  • Activity:
    0%
« Отговор #93 -: Юли 23, 2013, 12:45:10 pm »
Аз съм си купувала от Рангел 7,5х7,5х7,5, но за малки количества не ми се занимава да праща по пощата. Аз си ги поръчах в разговор по телефона и той ми ги донесе на една Флора.

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #94 -: Юли 23, 2013, 01:10:50 pm »
И аз имам малко от тях в употреба.На мен ми трябват по-големи, примерно 15х15х12 или нещо подобно.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #95 -: Юли 23, 2013, 01:52:03 pm »

По магазините за пластмасови изделия у нас предлагат по-големки саксии, от онези шестоъгълните. Те не са много дълбоки.  Ако все пак ти се виждат прекалено дълбоки можеш да насипеш по-дебел слой дренаж, от по-големи камъчета , и да ги докараш на нужната дълбочина. Проблема при тях е цената.
Аз лично мисля че за по-големи, единични растения, като че ли кръглата саксия е по-добрия вариант. Особено за такива които пускат прикорневи издънки като Ехиноцереусите, и някои по-крупноразмерни Мамиларии например. За съжаление по нашите магазини не успях да открия нищо подходящо.

Виж какво предлагат от - http://www.goetzpflanzenzubehoer.de/shop/index.php . Само че за пет, шест бройки  /колкото ми трябват / транспорта идва прекалено скъп.

Диаметъра на това чудо е шестнайсет сантиметра.  Каго гледам съотношението дълбочината едва ли е повече от десет сантиметра.  Тоест перфектно за трънче с плитко разположена " брадата " коренова система.

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #96 -: Юли 23, 2013, 02:53:30 pm »
Ако иде реч само за няколко саксии има и български вариант  :) гювечи, които не са гледжосани и са пробити с цел да се ползват за саксии. Напоследък съм се захласнала по тях и адениумите реших да ги посадя в такива съдове. Съдът в дясно е с диаметър 20 см. и струва 3 лева, съответно по-големите са 25см.  -  4 лв. най-дълбоките са по 5 лв. Ако се пазаруват повече бройки правят отстъпки. Моите са купувани от Дряновският манастир. Съседът ходи през седмица да работи на една вила и аз се изкушавам да си поръчам  :D На зима ще си блъскам главата с тези грънци, ама пуста женска лакомия  (rofl)
защо така имам проблем със  снимката, нещо не се получи първият път

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #97 -: Юли 23, 2013, 03:43:22 pm »
Благодаря за бързите отговори.Склери, това за по-дебелия дренаж аз го правя, но имам и друга идея - по-леки саксии, защото трябва да намаля и "тонажа" на колекцията си, голямо разнасяне пада есента и после на пролет.По магазините за домашни потреби и подобните на тях преди време съм виждала едни квадратни плитки саксии, с отвор по-широк от основата.Напоследък обаче ги няма в нашия град.
Има кръгли , но те както знаем, заемат повече място при подреждането.
Не само ехиноцереуси с детки, имам и ребуции и лобивии, които бих сложила в такива саксии.
« Последна редакция: Юли 23, 2013, 03:48:59 pm от kalinaalena »

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #98 -: Юли 23, 2013, 06:49:19 pm »
Имаме съфорумец, който се занимаваше с грънчарство.  Може и той да се включи в дискусията и да ви каже нещо по темата. Ако се изработват по поръчка освен кръгла става актуална и квадратната форма и размери според нуждите ви  ;)

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #99 -: Юли 23, 2013, 07:16:19 pm »
Имаме съфорумец, който се занимаваше с грънчарство.  Може и той да се включи в дискусията и да ви каже нещо по темата. Ако се изработват по поръчка освен кръгла става актуална и квадратната форма и размери според нуждите ви  ;)

Пламен от Троян ли?

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #100 -: Юли 23, 2013, 08:02:58 pm »
Дайте идея откъде да си набавя по-ниски саксии с формата на пресечена пирамида.Реших, че точно такива ми трябват  :) за големи кактуси с не толкова голяма коренова система.

Имам 3 броя излишни 16х16х10, както и десетина 13х13х9 см, като за последните трябва да се разтършувам. Ако ти вършат работа - твои са. Всички са квадратни и доста здрави.

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #101 -: Юли 24, 2013, 11:59:51 am »
Благодаря Асене, тези 13х13х9 ще ми свършат работа донякъде, защото ми трябват повече.Обаче не си струва пратки и колети за 3 саксии, живот и здраве на следващата сбирка :), междувременно ще си търся по магазините.

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #102 -: Декември 30, 2013, 11:22:45 am »

Благодаря на Асен за саксиите  (happy).
 Този вид вършат добра работа за такива растения като тази мамилария.Не беше пресаждана не знам от кога, а корените и се оказаха тънки, почвата се беше спекла, отстраних малка част от нея, защото рискувах да се натрошат много от коренчетата.
 За съжаление не са ми достатъчно като бройки, та ако от някъде могат да се купят или поръчат онлайн...Впрочем никой друг ли няма нужда от подобни плитки и широки соксии?

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #103 -: Декември 30, 2013, 12:25:05 pm »
;) Ние имаме нужда от много петички. ;) И тайно се надявам Андрей и тази година да ни спретне една поръчка за саксийчета.  :D (y)

Но аз си мисля и за друг вариант. Примерно да използвам форми за разсад при първо пикиране. Ето една такава.. а и цената си я бива, само 1.50 лв ;)

« Последна редакция: Декември 30, 2013, 12:49:04 pm от John Stalker »

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #104 -: Декември 30, 2013, 07:39:37 pm »
Плитки и широки саксии имаше при Улиг миналата година. Ако не тази, то за догодина ще ми трябват десетина 16/16/16 и ще се наложи да си поръчам. При условие, че до тогава не си си намерила ще те имам предвид за една кооперация.

Кактус БГ

« Отговор #104 -: Декември 30, 2013, 07:39:37 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33