Автор Тема: Врагът кактусов не спи!  (Прочетена 37148 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Re: Врагът кактусов не спи!
« Отговор #105 -: Май 16, 2014, 04:41:12 am »
Това е истината - няма 100% оцеляемост никъде, даже и в нашите колекции, колкото и да ни се ще.  Та, да ги гледаме на постоянни препарати няма смисъл - по-добре да си признаем, че нямаме условия за тия или ония видове и това е. Все едно да се възхищаваме на пациент на системи и тръбички... По-консервативно и сухо гледане, особено за порасналите растения, те няма за къде да бързат. А малките, подрастващите, трябва да са ни достатъчно много - за да има и да загинат, и да останат от тях. Това е и причината да качват хората върху подложка - на могат да понесат загубите.

Аз загубих 2 педита симпсони тая зима, едното го отрязах да видя що така. Корените здрави, нагоре едно сухо светло-сиво гниене, чак кухина имаше в сърцевината си. Беше нападнат от ония лазещите въшки, с които борбата е трудна щото е много гъстободлест и късно се виждат. Бях ги ликвидирал, но заразата вече е била влязла и го забелязах чак като спря да расте в активния му период. Може би "главата" му можеше да се спаси, но нито имах подходяща подложка готова, нито този вид е добре да се гледа вкъщи, той иска навънка...  тия брашняни въшки съм ги виждал по растения, кактуси, както в природата - нашата провинция, Калифорния, даже и в двора ми по едни храсти се бяха завъдили по едно време. Спасение няма. Изхвърлям, дезинфекцирам, слагам друго растение на вакантното място..  :)
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
« Отговор #106 -: Май 16, 2014, 05:01:20 am »
Много ясно, че кактусите нямат имунна система.Да не бъдем толкова буквални не падам от луната все пак. Като говоря за имунитет ,говоря за резистентност,издържливост, здравина на епидермиса и корените , закаляване , аклиматизиране,приспособяване и куп други фактори ,които правят растението достатъчно устойчиво на външни фактори  и на всичко, което е вредно за тях.
Не разбирам защо трябва сами да поставяме растението  в тази екстремна среда и после да го защитаваме от същата тази неблагоприятна среда? По -добре е да не създаваме условия за такава среда въобще  или  да я сведем до минимум. Всеки решава сам как да процедира,аз съм направил съответните изводи за себе и имам резултати, които не са базирани на  свободни съчинения,а на реални практически резултати които може да видите, които съм изследвал и сравнявал доста години  .Не съветвам никой какво да прави или да не прави с растенията си.Просто не се учудвайте някои ден ,ако кактусите след поредното превантивно третиране   мутират или" дават фира", което със сигурност  не е нормално.
Специализирани изследвания се правят на много места ,платени разбира се.В Негован-софийско има институт по декоративни растения който и на ниво.

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
« Отговор #107 -: Май 16, 2014, 10:42:27 am »
А може би и растенията имат някакъв примитивен имунитет , аз допускам, че е така и прекаленото третиране с химикали го убива.Пръскам преди есенното прибиране и напролет , след като изкарам всички навън.Това последното не съм го направила още и съм много обезпокоена, дни наред дъжд, влага и студен въздух през нощта.Не смея да се надявам, че ще мине без жертви.
Краставиците и доматите в парника на майка ми пораснаха и не оставят много слънце за онези от кактусите ми, които прибрах там, за да цъфнат прилично или по причина, че са ми особено ценни или са  мелокактуси.Пълна безизходица!Отдавна се убедих, че да отглеждаш много кактуси без оранжерия е леко безмислено начинание, но ненаситното кактусарско око ;).

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #108 -: Май 16, 2014, 03:43:14 pm »
http://green.democrit.com/bg/news.php?cell=640
Малко отклонение от темата , но не е безинтересно да се прочете. Растителен имунитет - има такова животно !  :) :)

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #109 -: Май 16, 2014, 09:10:54 pm »
Хич не е отклонение по темата.Точно в десетката! Винаги съм смятал, че всичко живо създадено на този свят има собстрен механизъм да се справя с неприятели и болести ,когато се налага и  когато се намира в естествения хабитат.Не бях чувал за  имунна система, но за някакъв естествен имунитет бях сигурен ,че съществува.Друг е въпроса дали ще се нарече  имунитет или естествени съпротивителни и оздравителни сили или нещо друго.Факт е ,че растенията също имат механизъм да се справят сами.Ако не беше така те нямаше да съществуват.Природата се е погрижила за всичко без съмнение!За дрогирането с химия и колко е вредно, смятям че е излишно да се коментира.

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
« Отговор #110 -: Май 16, 2014, 09:21:48 pm »
Хич не е отклонение по темата.Точно в десетката! Винаги съм смятал, че всичко живо създадено на този свят има собстрен механизъм да се справя с неприятели и болести ,когато се налага и  когато се намира в естествения хабитат.Не бях чувал за  имунна система, но за някакъв естествен имунитет бях сигурен ,че съществува.Друг е въпроса дали ще се нарече  имунитет или естествени съпротивителни и оздравителни сили или нещо друго.Факт е ,че растенията също имат механизъм да се справят сами.Ако не беше така те нямаше да съществуват.Природата се е погрижила за всичко без съмнение!За дрогирането с химия и колко е вредно, смятям че е излишно да се коментира.
След известно време ще останат само тез дето се справят и с химията, а некой учен кактусист ще напише книга, че кактусите имат химически имунитет и толкоз ще се прочуе че ще им промени класификацията , което ще принуди Чичо Джон да почне некои ремонти и реновации по БЕК.
 (rofl)
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #111 -: Май 19, 2014, 12:51:06 am »
Някой има ли ефективна рецепта за защита на растения от охлюви?
Заселих на ново място няколко Опунции и Делосперми, но гадовете лигави мръсни не им оставят да изкарат нищо - ни листенце ни издънка… ;(
Поздрави, Андрей

Неактивен metodib

• Публикации: 34
  • Activity:
    0%
« Отговор #112 -: Май 19, 2014, 06:10:27 am »
Ако кактусите са на вън наръси около тях СКИПЕР 4Г Има го по агроаптеките . Ако вече е спрян за продажба може и МЕЗУРОЛ,но за мен СКИПЕР е най добър само дето мирише малко

Неактивен ilu6a

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
« Отговор #113 -: Май 19, 2014, 09:17:40 am »
С охлювите съм водил борба покрай лозарството...Отговорно мога да заявя,че докато е влажно и дъждовно борбата е загубена-пробвал съм огромна гама препарати и нищо не е давало резултат...

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #114 -: Юни 07, 2014, 01:31:43 am »
Сярата била и акарицид, освен фунгицид. Намирам я при нас в нещо като солници по 300 г., за ръсене.

Обработвам откритите срезове с нея, инече може да мухлясат, гъбясат. 92% - какво е останалото - не се знае..
== Лятото идва! ==

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #115 -: Юни 07, 2014, 05:09:44 am »
Пробвал съм преди 6-7 години да  ползвам сярата , като акарицид и нямаше абсолютно никакъв ефект.Наблюдавал съм акарите с лупа .Бях чел, че става  и против акари, като екологичен метод, също така съм пробвал и накиснати във вода  зелени дръжки и листа от  домат, които уж трепели акари ,обаче пак без ефект.Пробвал съм и разтвор от тютюн, чесън и др. ,но нямаше ефект.Бях се заинатил да пробвам без химия да се боря ,но накрая пак се наложи да използвам химически акарицид .

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #116 -: Юни 07, 2014, 05:48:47 am »
Пробвал съм преди 6-7 години да  ползвам сярата , като акарицид и нямаше абсолютно никакъв ефект.Наблюдавал съм акарите с лупа .Бях чел, че става  и против акари, като екологичен метод, също така съм пробвал и накиснати във вода  зелени дръжки и листа от  домат, които уж трепели акари ,обаче пак без ефект.Пробвал съм и разтвор от тютюн, чесън и др. ,но нямаше ефект.Бях се заинатил да пробвам без химия да се боря ,но накрая пак се наложи да използвам химически акарицид .
Какво си ползвал - Пликтран? Рангел ми беше давал едно време малко и ми стигна за дълго.

Гледам по Перескиопсиса ми се завъдили акари, с дребни паяжинки. Въсдуха вкъщи ми е доста сух. Засега пръскам само с вода. Маслената емулсия, която ползвам като инсектицид, мори и акарите, но при някои видове сукуленти може да е проблемна. По Адениума например такава обработка бута листата.
== Лятото идва! ==

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
« Отговор #117 -: Юни 07, 2014, 03:57:37 pm »
Ползвам това което е разрешено и се продава в агроаптеките.Нисоран и Омит съм ползвал преди, но напоследък има и  някакви нови.

Неактивен ilu6a

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
« Отговор #118 -: Юни 07, 2014, 11:59:53 pm »
За акари...поне от опит действат безотказно в лозята..Акарзин ,Бастър 40 ЕК и Дует ....АЛФАГАРД е много мощен, мори скакалци направо...какво остава за някои дребни акари.Вазтак също е доста широкоспектърен

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #119 -: Юни 09, 2014, 08:14:30 pm »
Най-безобидния (за хората) акарицид е маслото от нийм.
И на адениумите не им падат листата.  (nod)

Кактус БГ

« Отговор #119 -: Юни 09, 2014, 08:14:30 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33