Много ясно, че кактусите нямат имунна система.Да не бъдем толкова буквални не падам от луната все пак. Като говоря за имунитет ,говоря за резистентност,издържливост, здравина на епидермиса и корените , закаляване , аклиматизиране,приспособяване и куп други фактори ,които правят растението достатъчно устойчиво на външни фактори и на всичко, което е вредно за тях.
Не разбирам защо трябва сами да поставяме растението в тази екстремна среда и после да го защитаваме от същата тази неблагоприятна среда? По -добре е да не създаваме условия за такава среда въобще или да я сведем до минимум. Всеки решава сам как да процедира,аз съм направил съответните изводи за себе и имам резултати, които не са базирани на свободни съчинения,а на реални практически резултати които може да видите, които съм изследвал и сравнявал доста години .Не съветвам никой какво да прави или да не прави с растенията си.Просто не се учудвайте някои ден ,ако кактусите след поредното превантивно третиране мутират или" дават фира", което със сигурност не е нормално.
Специализирани изследвания се правят на много места ,платени разбира се.В Негован-софийско има институт по декоративни растения който и на ниво.