Автор Тема: Врагът кактусов не спи!  (Прочетена 37140 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Neli Maneva

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
Re: Врагът кактусов не спи!
« Отговор #75 -: Май 12, 2014, 09:29:37 pm »
Андрей, не те ли притесняват тъмните петна по кореновата шийка на астрофитумите?
Почти всички астрофитуми правят такива петна, особено по-възрастните. Това не е заболяване.
Тази пролет два от най-големите ми астрофитуми се "обзаведоха" с такива пръстени в основата си. Няма да обяснявам колко много ме е яд, че загубиха перфектният си вид.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #76 -: Май 13, 2014, 12:24:35 am »
Андрей, не те ли притесняват тъмните петна по кореновата шийка на астрофитумите?
Почти всички астрофитуми правят такива петна, особено по-възрастните. Това не е заболяване.
Тази пролет два от най-големите ми астрофитуми се "обзаведоха" с такива пръстени в основата си. Няма да обяснявам колко много ме е яд, че загубиха перфектният си вид.
Всъщност, никога не съм имал, и май не съм виждал, поотраснали и възрастни Astrophytum, Echinocactus или Ferocactus без кафяво или нюансите му до мръсно-жълто в основата. Слушал съм и съм чел много мнения по въпроса, но и според мен кафявото е нещо естествено за тези растения, както и Valyo пише.
Поздрави, Андрей

Неактивен practicar

• Списващи
  • Публикации: 225
  • Activity:
    0%
    • flickr
« Отговор #77 -: Май 13, 2014, 09:52:15 am »
Според мен това не е старческо вкорковяване, а специфична характерна за тях нелечима гъба, която бавно си пълзи нагоре по растението с времето. Към края на миналия век, когато астрофитумите бяха  актуални и търсени, бях събрал всичките видое и повечето разновидности. Тогава ми направи мпечатление, че част от тях, които гледах зимата при условия благоприятни за развитие на гъби, тъмно, студено, влажно, развиваха това вкорковяване значително по-бързо от тези, които бяха гледани в сухи, светли и по-топли помещения. Освен това кафеникавата гад се развива с различна скорост и може да стагнира развитието си ако растението се гледа на слънце и сух въздух.
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #78 -: Май 13, 2014, 07:20:15 pm »
Ако, че се имам за гъбар, познаващ повечето от гъбите в България, не мога да кажа същото за гъбите по растенията и за това можете да ми се смеете за хипотезата която ще ви предложа...  (rofl)
Хипотетично, гъбите се "раждат" от спори, растат, съзряват, хвърлят спори и умират. Тоест, няма гъби столетници.. или многогодишни.. или дори двугодишни. Демек, животя им е кратък и доста несигурен, когато нямат необходимите условия и среда за развитие. По тази причина си мисля, че петната в основата на шийките на кактусите които нарочваме за гъбки може и да не са точно такива. :) Най малкото едно третиране с подходящ фунгицид ще ги съсипе (гъбите) и растението ще се оправи. Всъщност като се сетих за гъбичките по краката ми с които се борим почти всяка година, май не ми е много права хипотезата.. (think) (rofl)

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #79 -: Май 13, 2014, 07:52:10 pm »
До преди няколко години имах четири големи орнатума. Зимуваха на светло при температури 3-8 градуса, а летуваха на яка жега зад стъкло. Изпържих ги за три сезона на директно слънце за лятото, а зимуваха на светло при по-висока температура - не по-ниска от 12 градуса в най-студените дни. Кафявата гъба спря да се развива поне видимо. Разкарах три броя. На единствената ми бройка гледах стари снимки - гъбата е на тази височина на шийката, на която е била през 2008 г.

Преди време познат кактусар ми е казвал, че тази гъба-налеп се премахва трудно, но с вероятност за успех само с бордолезов разтвор. Маже се само кафявото. Ако попадне на здрава тъкан я изгаря.

Неактивен practicar

• Списващи
  • Activity:
    0%
    • flickr
« Отговор #80 -: Май 13, 2014, 08:07:06 pm »
Драги Джон, размишленията ти за краткия, едногодишен живот на гъбите е за съжаление само една приятна розова мечта на всички кактусари по света.  ;). Не че съм специалист по гъбите, но от дългогодишния ми опит съм останал с впечатление за тяхната вечност и резистентност към Секакви препарати. Затова всеки кактус, който идва в колекцията ми е предупреден, а се разболя, а отиде в кофата.
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #81 -: Май 13, 2014, 08:28:43 pm »
Явно тез гъбки успяват бързо да се размножават.. или пък просто си живеят в симбиоза с "шийките".. ;) (y)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #82 -: Май 13, 2014, 11:15:26 pm »
Тези последни мнения предлагам да се преместят в съществуваща или нова тема, имаща отношение към болести и проблеми. (nod)
Поздрави, Андрей

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #83 -: Май 14, 2014, 12:09:08 am »
In memoriam…  ;(

11.05.2014 - Pediocactus knowltonii SB304 (българчето):

Идеше ми да си изтръгна ноктите със зъби от ярост. Седмица преди това беше пушка! Очевидно е пострадал при последното поливане на 04.05.2014. Гъбата е пробила отстрани (корените са напълно здрави) и то откъм слънчевата страна. Някой знае ли, коя е тази гад?
Поздрави, Андрей

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #84 -: Май 14, 2014, 12:43:32 am »
Защо си мислиш, че е гъба а не вирус?  (think)

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #85 -: Май 14, 2014, 12:53:47 am »
На обострен синузит докарва малко...
Сори за черният хумор. Жалко за растението. Аз съм имал подобно нещо на една Матукана преди 4 години, някъде към април месец точно след уж събуждането, даже не беше и полята още. Изкарвам я на терасата с другите, на външен вид е ОК и след 4-5 дена почна да хлътва... понечих да пробвам на пипане как е и като поддаде я скъсах точно така през средата... на почти същия сопол приличаше отвътре. Май и една корифанта съм имал с подобна гадост, а и снимки в нета съм виждал на огромно хабитатно грузони, което отвъре е станало на мармалад от подобна гъба ли, друго ли.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #86 -: Май 14, 2014, 01:03:40 am »
Дам.. това е въпроса!
Фънги, ор нот... ту би. ;)
Факт е, че не винаги подобни гнилостни процеси са породени от спори... и стават гъби. ;) Та да не забравяме вирусите де.. :) мо'е да има и грип по кактусите, нали? ;)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #87 -: Май 14, 2014, 10:45:44 am »
Не знам какво е - гъба, вирус или бактерия, просто съм свикнал подобни поражения да ги приемам за гъбни. Може единствено лаборатория да каже…
Поздрави, Андрей

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #88 -: Май 14, 2014, 12:32:59 pm »
Да , само лаборатория може да каже. По-важното е защо се е получило. Имаше ли някакви пропуквания по тялото ? Рискът при този тип кактуси - `екстремни напомпвачи`е този - да се пропукват и отварят входни врати , които в съчетание с влажната пролет ........  И аз ще трябва да прегледам баирното нолтони при следващото ходене.

Неактивен practicar

• Списващи
  • Activity:
    0%
    • flickr
« Отговор #89 -: Май 14, 2014, 02:33:39 pm »
Андро, приятел, съсипал си растението с поливката! Такова пюре за толкова кратко време се получава пролетта, или зимата, когато се полее недобре събудило се растение, в прохладно и влажно време. Имал съм точно такива случеи, но при присадени кристати, където при поливане подложката за седмица става на мармалад. Не е вирус, те за толкоз кратко време не действат. Гъба е и навлиза в растението през КОРЕНИТЕ. Когато полееш в повече недобре събудил се кактус той засмуква водата, корените се надуват и се образуват микро пукнатини, през които навлиза инфекцията, която си дреме в субстрата! Корените са плътни, здрави и много по-устойчиви на инфекцията и за толкова кратко време видимо не им става нищо. Гъбата атакува по-меките тъкани и ги разкашква.
      Затова бавно мнооого бавно си събуждайте кактусите при такава пролет!

П.П  От към слънчевата страна клетките са били отслабени заради слънцето, което е било силно за тях рано пролетта и затова там първо е атакувала гъбата (си мисля аз).
« Последна редакция: Май 14, 2014, 02:41:55 pm от practicar »

Кактус БГ

« Отговор #89 -: Май 14, 2014, 02:33:39 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33