Петре, и тук гледам някаква девойка се мъдри на снимка вместо кактус…

А, сега по същество.
Особено радостен бях на миналата «Флора» да видя отново (след хиляди години) Сидер и Атила!
(За тези, които не ги познават - наши стари колеги по болест от старото дружество - огромна колекция, чудесни растения…)
2 седмици по-късно с Юлката и Дамян ходихме на гости в с. Влахи, където вече е стопанството им, и видяхме какъв невероятен труд е вложен в една родолюбива кауза! Безкрайно любезни и топли домакини ни бяха родителите на братята, Сидер, съпругата му Елена и чудесните им синове Ханко и Дарко, както и доброволката Антония, която ни запозна с мечока и двата вълка, които също са част от стопанството. От дълги години Седефчеви събират и развъждат автентични за нашата част на Балканите породи домашни животни. Само да напомня, че благодарение на техните усилия, каракачанското куче става световно известна и призната порода. Оживили са един мъртъв район, в който, освен изграденото стопанство и възстановените и възстановяващи се в момента постройки има изграден по техен проект модерен информационен център за едрите наши хищници, с чудесна експозиция за деца и възрастни, конферентна зала с необходимото оборудване и кафе-бар… Да не разказвам много - който се интересува, може да намери информация в Интернет. Ето освен това и Интернет мястото им -
http://www.sedef-ecotours.org.
Имаме покана от Сидер за организиране на събития в информационния център. Национални сбирки на кактусчии, събития на «Екзотика» и всякакви други подобни.
Каузата, на която са се посветили е трудна. Всякаква форма на помощ е повече от нужна! Стопанството предлага овче и козе сирене, и млечна извара. Сиренето е невероятно! Имам само блед детски спомен от бабиното сирене от село преди 30 или повече години! Имахме кулинарното удоволствие да се насладим на вкуса му! Събирам поръчки! За цените ще попитам пак, за да съм сигурен, но по спомен 14 или 15 лв беше кутия сирене и 8 лв 800 г буркан извара. Повтарям - ще попитам пак.
ВАЖНО! Имаме молба за доброволческа помощ в едно от най-тежките дейности, свързани с прехраната на животните - прекарването на фуража. Около 40 тона фураж пристига с ТИР до над Кресна, после се претоварва на камиони и после се разтоварва и разпределя по постройки. Аз догодина, живот и здраве ще съм там с 2 ръце. Моля, който желае да дари труд, да заповяда! Но, да заяви участие - става дума за юли месец.
Виното на Рангел е готово! По думите му, такова вино досега не е правил. Чисто мерло, 3 лв/Л. Събирам поръчки! Срок - възможно по-скоро, нямам търпение да опитам!