имам кактуси които са на над 10 години,и само съм ги пресявал в по големи саксии във същия субстрат,не съм ги торил с никакви торове и се чувстват супер,според мен погатия по състав субстрат е най голямата предпоставка за развитието на гъбни и други болести тъй като е хранителен и по влагозадържащ,по пътя на логиката гъби не виреят в обикновена пръст и пясък а във богати и влажни почви,кореновите нематоди също,бях си купил един кактус от кактусчия с голям опит който използва такива почви но растениятя му изглеждаха светло жълтеникави и меки.реших да пресея кактуса и какво да ви кажа,корените бяха полу изгнили и целите а и цялата пръст бяха почти чисто бели,а какъв аромат на гъби се носеше няма да ви кажа чак ми се приядоха,откъснах всички корени с пръста засуших го 1 седмица и го сях в моя си субстрат,кактуса полудя стегна се стана тъмно зелен пусна издънки и цъфтя почти до есента,а стана и двойно по голям така че аз няма да ползвам никога тези хранителни почви.там където има кактуси няма хумус няма тор,няма дъжд не растат гъби заедно с тях,всичко е слънце вятър и бедни изветряли и ерозирали почви,така че аз ще се придържам към това правило,,без цветарска пръст и други силни добавки