Автор Тема: Субстрати за кактуси  (Прочетена 105706 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nimich

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 108
  • Activity:
    0%
Re: Субстрати за кактуси
« Отговор #195 -: Февруари 09, 2013, 10:25:46 pm »
   Преди да прочета The Soil Hexalogue, мислех че знам доста неща за субстрати за кактуси. След това разбрах, че трябва да забравя всичко което знам по тази тема и да почна от нулата. (Последното изречение е цитат от увода към материала).

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2859
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #196 -: Февруари 10, 2013, 01:15:13 am »
   Преди да прочета The Soil Hexalogue[/url], мислех че знам доста неща за субстрати за кактуси.
Интересно писание, ама кой ще иска и ще може да го спазва 1 към 1? Идеята е ясна,: за да са здрави и естествено-изглеждащи, кактусите трябва да се гледат в смес от 10 - 15 вида естествени скали, откъдето ще извличат всичко необходимо...  и ще са почти плоски със субстрата и тнт.  (wasntme) И може би ще оцеляват под 1%, както е в природата.
Е да де, ама ние ги искаме по-наперени и разклонени, че да ги покажем на снимка.  8)
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #197 -: Февруари 10, 2013, 02:08:31 am »
Всекои който търси, намира своята истина. ;) Важното е да бъркаме субстрати ;) (rofl) (y)

Неактивен nimich

• Публикации: 108
  • Activity:
    0%
« Отговор #198 -: Февруари 10, 2013, 07:54:22 am »
Всекои който търси, намира своята истина. ;) Важното е да бъркаме субстрати ;) (rofl) (y)

И да сме щастливи!

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
« Отговор #199 -: Февруари 10, 2013, 04:55:07 pm »
Strahoten MAterial  :) Dag panco kakto vinagi ;)
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
« Отговор #200 -: Май 10, 2013, 06:53:02 pm »
     Днес, като последен ден от моята дълго желана отпуска, отидох до гората да си събера листовка за предстоящите ми придобивки от къде ли не. От два чувала, след първото пресяване, остана само един ;).
     Тази листовка е основно широколистна /липа, клен/, но тъй като е от смесена гора, сложих и съвсем малко борова листовка за аромат (happy).
     Утре остава да я пресея още веднъж и да я обеззаразя по някакъв начин, ще мислим какъв. Освен листовката намерих чудесни къртичини с хубави бучки; имам си и от другите минерални глезотии, така че остават само 4 неща: да пристигнат кактусите, да им намеря място, да ги засадя и да не ме изхвърлят от къщи, когато ги видят (whew).

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #201 -: Май 10, 2013, 07:03:19 pm »
Там където растат повечето кактуси в естествена среда почти няма други или недай си боже листопадни дървета. Според мен с листовката ще си вкараш само излишни патогени, гъби, червей и прочие. ;) Но, може спокойно да не ми вярваш, защото съм нов кактусар. ;)

Неактивен NIKI

• Activity:
    0%
« Отговор #202 -: Май 10, 2013, 07:24:25 pm »
Там където растат повечето кактуси в естествена среда почти няма други или недай си боже листопадни дървета. Според мен с листовката ще си вкараш само излишни патогени, гъби, червей и прочие. ;) Но, може спокойно да не ми вярваш, защото съм нов кактусар. ;)
     Мислиш ли, хм :| ?! Пешо, аз съм наслагал кактусите си във всякакви "субстрати". Всяка партида придобивки са в различна почва, просто защото ме мързи да си направя повече количество, пък и все нещо свършва. Експериментирам, независимо дали ще плача или ще се радвам през времето, в което те ще се развиват или ще мрат! Това с листовката е стар спор - сам виждаш, едни я отричат, а други - напротив.
     Като цяло съм съгласен с тебе, но тъй като не съм вещ в отглеждането на кактусите и все гледам да нацеля рецептата без доктор, пробвам различни начини, воден единствено от желанието за красиви и здрави кактуси. Не рина пари с лопата, та да мога да се сдобивам по всяко време с нови растения и за това им слагам неща, които съм чувал и чел, че са ОК за тях.
     Само ако имаше точна рецепта за субстрат...
     А ти стига се слага край новите кактусари, щото вече надмина и старите  (happy) ;) Щом нещата се случват безпроблемно при теб, при твоя начин, значи рамката е размита отдавна...

P. S. Поздравления за новия кактинеум! Много ми се хареса! Също и за пълната нова оранжерия (f)

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #203 -: Май 10, 2013, 07:27:31 pm »
Листовката трябва да се стрива доста ситно. Освен така на прима виста ми се струва, че не е била достатъчно угнила, но може и да бъркам, защото аз ползвам букова, а тя изглежда по-различно. Освен това този субстрат ще го папкат кактусите, а си мисля че те нямат рецептори за обоняние и игловката е абсолютно излишна ;).

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #204 -: Май 10, 2013, 07:51:40 pm »
Напълно съгласен с Асенси. Трябва да се стрие и да няма едри неугнили частици. Аз я обеззаразявам като винаги преди сеене я слагам за 15-20 мин в загрята фурна. Винаги сея с листовка / букова/ и никога не съм имал коренови проблеми при кактусите ми.

Неактивен NIKI

• Activity:
    0%
« Отговор #205 -: Май 10, 2013, 07:54:23 pm »
Листовката трябва да се стрива доста ситно. Освен така на прима виста ми се струва, че не е била достатъчно угнила, но може и да бъркам, защото аз ползвам букова, а тя изглежда по-различно. Освен това този субстрат ще го папкат кактусите, а си мисля че те нямат рецептори за обоняние и игловката е абсолютно излишна ;).
Напълно съгласен с Асенси. Трябва да се стрие и да няма едри неугнили частици. Аз я обеззаразявам като винаги преди сеене я слагам за 15-20 мин в загрята фурна. Винаги сея с листовка / букова/ и никога не съм имал коренови проблеми при кактусите ми.
    Просто е леко влажна, тъй като предната седмица валя като из ведро при нас, но въпреки това беше бая сухо, когато я обирах. За угниването - буковите листа са по-твърди от липовите, така че може би това е причината за различния вид, а колкото за "ароматната игловка ;)", тя е доста малко като количество :D.
     Асенси, ти колко листовка слагаш като съотношение в субстратите, в която я ползваш. SPINY?

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #206 -: Май 10, 2013, 07:58:57 pm »

Мислиш ли, хм :| ?! Пешо, аз съм наслагал кактусите си във всякакви "субстрати". Всяка партида придобивки са в различна почва, просто защото ме мързи да си направя повече количество, пък и все нещо свършва. Експериментирам, независимо дали ще плача или ще се радвам през времето, в което те ще се развиват или ще мрат! Това с листовката е стар спор - сам виждаш, едни я отричат, а други - напротив.
     ....

В зодията ми е закодирано да мисля и да се двоумя;). Експериментирам с различни субстрати и аз :) Отрекох се от листовката не само защото трудно се добива а и заради последствията след употребата и в мойте условия. Според мен перфектен заместител на тази спорна част от субстрата са 3 части торф към една част ТКЧ.. и не е необходимо да ги обеззаразяваш. ;) А събраната от гората листовка и да я обеззаразиш първоначално в последствие пак може да се окаже огнище от което бликат патогени.. :)

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #207 -: Май 10, 2013, 08:07:04 pm »
1/6 не стрита. Като се стрие съотношението още повече пада. Обаче около 1/2 от субстрата ми е стара почва извадена при пресаждане (пресаждам почти всяка година).  Тази почва в никакъв начин не е изчерпана, там също остава някакво количество листовка, така че след всичките щуротии които написах съотношението е някъде 1/5 - 1/6.

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #208 -: Май 11, 2013, 10:31:59 am »
1/3 - твърдо е листовка ! Дори при гимнота , нотокактуси , пародии .... може да стигне и 1/2. Ако намалям съотношението на някоя съставка то това е глинестата почва - тя задушава корените и не е кой знае колко полезна при саксийни условия . В хабитата или ако сееш директно в почвата условията са съвсем други - там може и само в глина.  Добре угнилата букова листовка лично за мен е най-добрата компонента в почвената смес. Тя придава рехавост на почвата и леко кисело pH  , отдава хранителни вещества в продължение на много години и съвсем не е нужно да пресаждаш всяка година или през година. А това че е източник на патогени за мен си е мит. Сял съм и в напълно нативна /необеззаразявана/листовка и никога корените не са страдали.  Естествено всички тези мои суперлативи се отнасят за качествената добре угнила букова листовка.  Нямам никакъв опит с други видове листовки и не бих твърдял при твоя случай нищо определено.

Неактивен P-run

• Публикации: 88
  • Activity:
    0%
« Отговор #209 -: Май 11, 2013, 12:13:26 pm »
Някой да е пробвал хидропонно отглеждане на кактуси? Има ли смисъл?Идеята ми е за облекчен контрол на кореновата система и кореновата шийка.

Кактус БГ

« Отговор #209 -: Май 11, 2013, 12:13:26 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33