От гипсофилите засега имам следните впечатления. Pediocactus sileri се чувства прекрасно в смеска с гипс вече 2-ра година (и въпреки жестокото сваряване миналото лято и неудачното презимуване тази зима). И миналата и тази пролет показа завиден за вида прираст и корените са в отлично състояние. Aztekium hintonii видимо страда, въпреки че започна добре миналата година. Единия загубих, вторият се мъчи. Може и да е от това, че бяха прекалено малки (ок. ф0,5 cm като дойдоха при мен) и по-скоро сушата, жегата и слънцето да са надмогнали. Geohintonia mexicana очевидно расте и се чувства добре. Ariocarpus kotchoubeyanus var. macdowellii избухна в растеж (допреди тази пролет беше на доломитна диета и пак беше добре, но в такъв растеж не съм го виждал), Strombocactus disciformis ssp. disciformis не показва разлика в сравнение с доломитната си диета допреди тази пролет. Със сигурност най-добре би било да се сравнява развитието на едно и също място при едни и същи условия група сложена на смеска с варовик (или доломит), група с гипс и група без калций, но аз нямам такава възможност. Все пак се радвам, че повечето гипсофили, които имам, наистина и в културни условия показват добро развитие.